Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Ugyan távolról sem reprezentatív a mintánk, de 15 szerkesztőségi tagunk szavazatai alapján összeállt év végi listánk az esztendő legjobb filmjeiről. Tegnap a csalódásainkat osztottuk meg veletek, hát íme, miket imádtunk!

2015.jpg

25. Így neveld a sárkányodat 2. / How to Train Your Dragon 2

Ahogy kritikánkban már kifejtettük, a sárkánylovaglós animációs film majdhogynem jobb is, mint az első része, hiszen azon túl, hogy kiváló szórakozást nyújt a kicsiknek, komoly mondanivalóval is bír. S itt nem csupán a felnőttek felé való kikacsingatásokra kell gondolni, hanem tényleges TARTALOMRA. A srácok találkozhatnak azzal: milyen elvált szülők gyermekének lenni; mennyire fontos a megbocsátás képességének gyakorlása; mi lényegesebb: az új idők szelének befogadása, vagy a régi dogmák mellet való kitartás; hogyan engedjük el szeretteinket; milyen a testi fogyatékossággal való együttélés. További méltatást az év leghallgatottabb podcastjében is hallhattok róla.

24. Ida

Ez a lengyel film nem egy tipikus geek alkotás (sőt, semennyire sem az), viszont abszolút helye van listánkon. Pawel Pawlikowski számtalan díjjal kitüntetett alkotásában az árvaként addig keresztény nevelést kapó, apácává válás küszöbén álló Idáról kiderül, hogy valójában zsidó, aki a történelem viharában saját identitását keresi. Nem klasszikus történelmi-, holocaust-, zsidó-, vagy keresztény film, és nem is tipikus coming of age-, vagy road movie, mégis furcsa egyvelege a felsoroltaknak. Méltató kritikánk emitt olvasható.

ida.jpg

 23. Éjjeli féreg / Nightcrawler

Jake Gyllenhaalra gyakorlatilag első komolyabb filmje, a Donnie Darko óta jellemző, hogy sötét misztikus, zavarodott figurákat is előszeretettel eljátszik (A Zodiákus, Fogságban, The Enemy), de most csúcsra járatta a creepy-séget. Ráadásul hihetetlenül eredeti módon. Ha a történet még kiforrottabb, feljebb is kúszhatott volna a listánkon.

jake_gyllenhaal_rage.gif

22. Borgman

Alex van Warmerdam (Grimm, Emilia Blank utolsó napjai) igazi reneszánsz ember: rendező, író, színész, producer és operatőr is egyben, legutóbbi filmjében pedig azt is bizonyítja, mennyire ért az emberekhez. A Borgman vérfagyasztóan félelmetes módszerekkel beszél családi, párkapcsolati, és társadalmi problémákról, misztikus fátylat húzva a minket körülvevő káoszra. Kritikánk itt.

borgman_2.jpg

21. 12 év rabszolgaság / 12 Years a Slave

Néhány szerkesztőségi tagunk már el is felejtette, hogy ezt a filmet egyáltalán idén mutatták be, így vélhetően ennek is köszönhető, hogy viszonylag hátul végzett listánkon. Pedig Steve McQueen alkotása a 2014-es Oscar gálán összesen három elismerést is kapott: a legjobb film kategória mellett begyűjtötte a legjobb adaptált forgatókönyv díját, plusz a legjobb női mellékszereplő kategóriában az elsőfilmes Lupita Nyong'ót méltatták.

12-years-a-slave.jpg

 20. Az éhezők viadala – A kiválasztott 1. rész / The Hunger Games – Mockingjay part 1

Hogy a Hunger Games-trilógia befejező epizódjának első része a 20. helyen végzett, elsősorban jóindulatunknak, és a szériába vetett bizalmunknak köszönhető, hiszen az előző epizód által támasztott igényeket nem hozta Katniss Everdeen legújabb kalandja. A film ugyan "lapzártánkig" már átlépte a 300 milliós bevételt az USÁ-ban, így pénzügyileg egyáltalán nem tekinthető buktának, de kritikai fogadtatására nem lehet büszke. Elemzésünkben is csak aktuálpolitikai áthallásai miatt díjaztuk. A korábbi epizódokról podcastünkben elmélkedtünk alant:

19. A felszín alatt / Under the Skin

Érthetetlen módon az Under the Skint sem a magyar mozikban, sem DVD-n nem adták ki hazánkban, és ha forgalmazói fejjel szeretnénk gondolkodni, tényleg lehet okuk az aggályra. Ez a film elég lassú, képi világa furcsa, dialógok alig vannak, viszont akadnak helyette bizarr hangeffektusok. Scarlett Johansson meztelen teste viszont sokakat vonzhatott volna a moziba... Mi mondjuk nem csak ezért szerettük.

18. Mielőtt meghaltam / Dallas Buyers Club

A Mielőtt meghaltammal ugyanaz a helyzet, mint a 12 év rabszolgasággal: olyan rég mutatták be, hogy majdnem kiment a fejünkből: idei film. A középmezőny azonban indokolt, Matthew McConaughey és Jared Leto Oscar-díjas alakítása ide, vagy oda, van néhány üresjárata a filmnek. Ettől még szerettük.

dallas-buyers-club_1.jpg

17. Kálvária / Calvary

A Brendan Gleeson által alakított James atya gáncstalan támasza felekezetének, ám egy napon egy bűneit meggyónó férfi közli vele, pontosan hét nap múlva megöli, pont azért, mert soha nem tett semmi rosszat. A következő napokban a pap végiglátogatja a potencionális jelölteket, mi pedig izgulhatunk a film végéig. Karcos ír arcok, gyönyörű tájak, hihetetlen hangulat, zseniális dráma.

16. Llewyn Davis világa / Inside Llewyn Davis

A Coen-tesók legutóbbi filmje esetében nagy szerencse, hogy bemutatták a mozik is nálunk, és nem csak otthon DVD-n van/volt mód a megtekintésére. Aki lemaradt róla, igazán sajnálhatja, hiszen ez a zenélős darab filmszínházban az igazi, a rengeteg gitározás, éneklés, na meg az év abszolút felfedezettje, Oscar Isaac játéka miatt egyaránt szuper nagyvászon.

15. A nimfomániás 1-2. rész / Nymphomaniac Vol. I-II.

Elsőre úgy tűnhet, a 245 perces alkotás nem több egy marketingesek által ügyesen felpumpált bazári médialátványosságnál, amire rá lehet sütni, tessék, itt a botrányfilm! Pedig erről szó sincs, Lars von Trier kézjegyei rendre tetten érhetők, a film blokkjait elválasztó témamegjelölések pedig a rendező kivételes eszéről és gondolatgazdagságáról tesznek tanúbizonyságot. Akik pedig még ennek ellenére is hiányolják személyét, azok számára a film utolsó jelenetében Trier metaforikusan „beinteget a képbe”, és közli: „Helló, itt vagyok!”.

14. Halhatatlan szeretők / Only Lovers Left Alive

Amikor az ember azt hinné, már csak young-adult köntösbe bújtatott nyálvámpír-filmek léteznek, megérkezett Jim Jarmush, aki szépen megvárta, hogy lecsengjen a hype, és egy igazán felnőtteknek szóló vérszívó-mozit készített. A Halhatatlan szeretők az életszagú oldalán fogja meg a vámpírlét árnyoldalait, a film két főhőse, kortalanságát és öröklétét könyvritkaságok eredeti nyelven való olvasásával, illetve zeneszerzéssel tölti. Tilda Swinton esetében pedig gyanakodhatunk, tényleg vámpír lehet, hiszen nagyjából 35 éve ugyanúgy néz ki.

in-only-lovers-left-alive-001.jpg

13. Holtodiglan / Gone Girl

Fun fact: David Fincher ráguglizott az interneten Ben Géza Affleck mosolyára, és emiatt választotta a Holtodiglan főszerepére, ugyanis szerinte semmi sem árulkodik jobban az adott ember őszinteségéről, mint annak mosolya. Ez már csak azért is kellett, hiszen Géza karaktere a játékidő 90%-ában bénán ugyan, de harcol az igazáért. Kivételesen jól is csinálja, játékát alig érheti kritika, de a showt nem ő viszi el, hanem Rosamund Pike, akit élmény nézni akkor is, ha nem szólal meg.

ben_affleck_67472.jpg
12. Frank

A Michael Fassbender címszereplésével készült Frank egy igazi kuriózum a zenéléssel foglalkozó filmek dimenziójában. A méretes papírmaséfej mögé rejtőző muzikális zseni Frankről és a kimondhatatlan nevű bandájáról, a The Soronprfbsról szóló alkotás valódi főszereplője Jon (Domhnall Gleeson), a hétköznapi senki, aki zenei karrierre és sikerre vágyik. De amíg Frank esetében teljesen magától értetődő és zsigeri a tehetség megléte, Jon csak áhítja azt. Kritikánk a Frankről itt olvasható. A film kapcsán egyébként utánajártunk, vajh' miért visel valaki Frankhez hasonlatos álarcot:

11. A nő / Her

Ez a film hihetetlenül megosztotta szerkesztőségünket. Egyesek nagyon utálták azt, hogy egy számítógép már a hangjával meg akarja kúrni az embert, a többiek pedig arról áradoztak, milyen csodálatos képi világú, és milyen remek helyzetjelentés a modern kor emberéről, aki lelki nyomorát számítógépes eszközeire vetíti ki. A futurisztikus Love Story majdnem bekerült az első tízbe.

10. A Lego kaland / The Lego Movie

A Lego-filmben minden benne van, amiért jó Legózni: a képzeletnek semmi sem szabhat határt, és egymás mellett remekül megférnek a kalózok, a tűzoltók és Batman is. Nem kellenek konvenciók, szabályok, mindent lehet, a lényeg, hogy az ember gyermeke jól szórakozzon. A Phil Lord és Christopher Miller páros írta és rendezte mókás történet zseniális effektekkel és még zseniálisabb szinkronszínészekkel pont ilyenné állt össze. Az év animációs filmje! (Szerintünk). Everything is awesome!

9. X-Men - Az eljövendő múlt napjai / X-Men: Days of Future Past

Alig egy hónappal blogunk indulása után rögvest filmklubot rendeztünk az új X-Men film okán, szóval képzelhetitek, mennyire vártuk Bryan Singer előzményeket és utózmányokat összekötő alkotását. Először listáztuk a legrandiképesebb mutáns-lányokat, elolvastuk az eredeti képregényt, megnéztük az X-Men rajzfilm-sorozat idevágó epizódjait, lelkendeztünk a film kapcsán, majd merengtünk a film társadalmi mondanivalóján. Voilá:

8. Lavina /Turist

A nem túl érdekes sztorifelvetés (egy svéd család az Alpokba megy síelni) hihetetlen drámát hordoz, hiszen egy lavina ellepi a síparadicsomot, apu pedig lelécel ijedtében. Senki nem sérül meg, szóval a tragédia nem is ebben rajlik, hanem a fater cselekedetének utózöngéjében. Hogyan lehet a családfőre továbbra is úgy tekinteni, ahogy azaddig, ha gyáva módon otthagyja a szeretteit. A rendező célja állítólag a válások számának növelése volt. Kritika itt.

turist.jpg

7. A majmok bolygója - Forradalom / Dawn of the Planet of the Apes

Az X-Men mellett kiemelt figyelemmel követtük A majmok bolygója következő epizódját és az egyébként teljesen lineárisan haladó, nem különösebben meglepő végkifejlet felé haladó film nem is okozott csalódást számunkra. A film látványos, a CGI meggyőző, az akciójelenetek alatt szerencsére nyoma sincs a manapság oly divatos kamerarángatásnak és másodpercenként huszonötszöri vágásnak. Ráadásul nem csak a franchise rajongóinak ajánlott. Kritikánk itt olvasható, az alábbi videóban pedig tudományos szemmel vizsgáltuk a filmet:

6. Amerika Kapitány – A tél katonája / Captain America: The Winter Soldier

Az Amerika Kapitány: Az első bosszúállót követően nem túl sok reménnyel vártuk a következő pajzsdobálós filmet, és nagyon kellemeset csalódtunk! Az akciófilmek és képregényhősök világában még teljesen szűznek számító rendező-testvérpár; Anthony és Joe Russo jöttek, láttak és úgy rakták össze ezt a kémfilmeket idézően izgalmas és jól felépített, mozgalmas, illetve látványos mozit, mintha világ életükben ezt csinálták volna. Kritika itt.

amco.jpg

5. Sráckor / Boyhood

Richard Linklater filmjéről túlzás nélkül állítható, hogy semmi máshoz nem fogható, amit valaha is filmen láttál, kedves olvasó. A 12 éven át készült (!) alkotás, amely a főszereplő: Mason felcserepedésére, fiatalkorára, illetve a családja sorsának alakulására koncentrál, egyszerre meghökkentő, bámulatos és szívbemarkoló. Nem véletlen az ötödik hely. Emitt róla egy méltató kritika.

boyhood_001.jpg

4. Csillagok között / Interstellar

A lista ugyan a szerkesztőség közös véleményét tükrözi, de ehelyütt engedtessen meg Dr. Hardlove saját élménye a filmmel kapcsolatban: gyermekkoromban Spielbergtől láttam hasonló csodákat, amikor kisfiúi naivitással csodálkoztam rá az engem körülölelő hatalmas világra. Az Interstellar esetén ugyan nem éreztem katarzist, de Nolan grandiózussága, látványossága, és fajunkba vetett bizalma (némi szentimentalizmusa ellenére is) valamit előhozott ezekből az érzésekből. A Csillagok között nem lesz időtlen klasszikus, de kétségtelenül az idei év monumentális sci-fije, ami épp lecsúszott a dobogóról. Kritika itt, podcast alant:

3. VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

És akkor lássuk a bronzérmest! Az egyetlen magyar film a 25-ös listán Reisz Gábor diplomafilmje, amely engedtessék meg nekünk az elfogultság: de az elmúlt évek legjobb hazai alkotása. A VAN hihetetlenül őszinte, életszagú, és olyannak mutatja az épp 20-as éveiből a harmadik X-be lépő fiatal generációt, amilyen az ténylegesen. Érző, lélegző, bulizó, álmodozó, útkereső. Ráadásul minden szereplő ismerős, átélhető. Hatalmas restancia, de a VAN-ról nem írtunk kritikát, viszont a listáról éppen lemaradó Szabadesésről, meg úgy en bloc a magyar filmről polemizálgattunk egy sort:

2. A Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel

Wes Anderson az a fajta rendező, akinek bármelyik filmjét is nézzük meg (Holdfény királyság, A fantasztikus Róka úr, Utazás Dardzsilingbe), mindig az az érzésünk, hogy a filmkészítés egy könnyű kis ujjgyakorlat, ahol meseszerű történetet skiccelni a világ legegyszerűbb dolga. A Grand Budapestben ráadásul úgy mozgat legalább 30 ismertnél is ismertebb színészt, hogy mindenki alárendeli magát a két világháború között játszódó kitalált országban, Zubrowkában játszódó Hotel sztorijának. Ebben a negédes történetben egyébként szinte megvan minden ahhoz, hogy utálja az ember, de Wes Andersonnál még ez is működik.

tgbh-launch-quad-1024x768.jpg

1. A galaxis őrzői / Guardians of the Galaxy

Legtöbb szerzőnk igen magas osztályzattal illette a Marvel Studios idei legrizikósabb vállalkozását, amely aztán az év legnagyobb durranása lett nem csak szerkesztőségi tagjaink között, hanem széles e galaxisban. Kitűnő arányérzékkel összepattintott csapatépítés, humor, irónia és önreflexió elegye a Guardians of the Galaxy, amelyben Groot, a szuperfa, és Rocket, a beszélő mosómedve egyáltalán nem ciki, hanem egyenesen überkúl. Még sok ilyet akarunk! Kritikánk itt.

A Roboraptor teljes szerkesztősége nevében kívánunk nektek kis raptorokban és legalább ilyen jó filmekben gazdag 2015-ös esztendőt.

Az év során az alábbi szerzők munkáit olvashattátok:

A multimédiás tartalmakban közreműködött:

  • Maya C
  • Mark Newave

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is, és tarts velünk jövőre is!

Címkék: lista listázás Kálvária How to Train Your Dragon 2 Guardians of the Galaxy Frank X-Men: Days of Future Past 12 év rabszolgaság A Grand Budapest Hotel A nimfomániás A nő Mielőtt meghaltam A galaxis őrzői Csillagok között Sráckor A majmok bolygója - Forradalom Holtodiglan X-Men - Az eljövendő múlt napjai Borgman Llewyn Davis világa Így neveld a sárkányodat 2 Ida Lavina VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan Az éhezők viadala – A kiválasztott 1. rész Éjjeli féreg TOP 2014 A felszín alatt Halhatatlan szeretők A Lego kaland Amerika Kapitány – A tél katonája

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr307015015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.30. 21:44:52

Így neveld a sárkányodat 2.

- nekem ugyan tetszett, de semmi kiemelkedő, amolyan klassz folytatás, egy 25. helyet simán megérdemel :D össze se tudnék szedni idénről 25 jó filmet

A Lego kaland

- szerintem is az év animációs filmje, DE azért én több Blacktornt vártam volna bele :D

X-Men - Az eljövendő múlt napjai

- ebben a filmben egyetlen jó jelenet volt: Quicksilver (úgyhogy inkább vele csináljanak egy önálló filmet most már) amúgy neked ez például egy baszott nagy csalódás volt, nem hogy az X-men elsők, de még a Farkas sztorik után is

A majmok bolygója - Forradalom

- mégis hova a vérbe tettétek a szemeteket? egyike a kevés blognak, amit MÉG olvasok :D és beteszi ezt a nagy rakás szart egy legjobb filmes listába? ráadásul ilyen előkelő helyre?????

Amerika Kapitány – A tél katonája

- ÉFFILMJE nem is vitás

A galaxis őrzői

- ez viszont az év csalódása, a szarráhypeolás díszpintye, botrányosan rossz,

Mr. Rabbit 2014.12.30. 22:23:35

@scal:

:D :D :D

KÖNYÖRGÖM OLVASS MINKET TOVÁBBRA IS! Szeretjük a reflexív olvasóinkat! ;)

A lista 15 ember véleményét tükrözi, következésképpen pl. én sem mindennel értek egyet! Viszont! Ráadásul kizárt, hogy ne elsősorban a geek filmeket vegyük előre! ;) Meg a VAN-t!

I AM GROOT!

Nuuk 2014.12.31. 00:24:30

Sziasztok!

Talán kicsit túlzó a lelkesedésem, de ez egy igen jó év volt filmes szempontból. Korábban is volt mindig 2-3 alkotás, amiről tudtam, hogy évek múltán is emlékezni fogok rájuk, de most szerencsére ennél némileg több is van.

A listátokkal nagyrészt egyet tudok érteni, pár erősen szubjektív kommentem lenne csak, hogy mely filmeket raknám hátrébb és melyek kapnának jobb helyezést, mint nálatok. Először a mínuszos lista:

Dallas Buyers Club - Egy dolog zavart, de az nagyon: a film alapvetése tudományos szempontból nem csak kérdéses, hanem egyenesen nem igaz. Sorry, de ez végig ott kalapált a fülemben, ami jócskán levont az élvezeti értékéből.

Her - A S1m0ne sem tetszett, ez ugyan némileg jobb annál, de a 11. hely túlzás.

Majmok bolygója: Forradalom - különösebb bajom nincs vele, csak nálam nem férne be a TOP10-be. A TOP15-be már igen.

A galaxis őrzői - roppant szórakoztató, simán TOP5-ös film, de az aranyérmet más(ok)nak szánom

No és akkor akiket feljebb tolnék:

-INS 2. - azért 25.-nél jobb.

-Éhezők viadala 3/1 - Az elsőnél csak a Battle Royalra tudtam gondolni, a másodiknál meg csak az elsőre. Ennek a nézése közben pedig a való világra. Ezért feljebb tolnám.

Holtodiglan - én beletenném a legjobb tízbe, de azért nem túl előre.

Interstellar és GBH - Ez az a két alkotás, amit megnéztem/meg fogok nézni újra. És újra. És aztán tuti megveszem az erdeti DVD-t is, extrákkal. Nincs szívem dönteni, nálam aranyérmes mindkettő.

No ennyit akartam csak, keep up the good work!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.31. 03:32:08

@Mr. Rabbit: eddig is olvastalak titeket Mr. Rabbit -.-

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.31. 03:33:04

jah igen: nem lehetne -é-e oldalra kitenni egy legutóbbi kommentek dobozt, hogy ne kelljen végig kattintgatni az összes cikket mire érkezett válasz és mire nem?
süti beállítások módosítása