Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Itt az év végi hajrá, ami egyszersmind az ultimate listázások ideje is. Roboraptoros szupercsapatunk összeült és heves brainstorming közepette kialakította 2014 legelcseszettebb filmjeinek 25-ös rangsorát. A sorrend természetesen reprezentatív, de miután mi mondjuk, azért mégiscsak nyom a latba. Következzenek hát az év leggázabb alkotásai, szerintünk! # Kommentelve hőbörögni szabad.

shit_2014.jpg

25. Fekete leves

Novák Erik rendezését illeti a megtisztelő cím, azaz, hogy 2014 legkevésbé tré filmjének szavaztuk meg. Az egy  névvel el nem látott (bizonyos Feaky D alakította)  DJ kalandjairól szóló maffiás, politizálós, hepajkodós akciómozi ugyan messze nem lett egy hétköznapi magyar produkció, de ennél a sovány végeredménynél azért többet is kilehetett volna hozni ebből a sztoriból. Vitriolos kritikánk itt olvasható.

24. A házmester (Dans la cour)

A francia komédia, amelyet Pierre Salvadori rendezett, Antoine-ról, egy rockzenekar kiégett tagjáról szól, akit egy nap teljesen váratlanul ér utol a depresszió. A volt zenész kilép addigi életéből, és hirtelen ötlettől vezérelve elvállalja egy társasház házmesteri állását. Habár mindez eddig a pontig akár egy érdekes koncepció is lehetne, de a film utóbb nem ezt igazolta.

a_hazmester_2.jpg

23. Amnézia (Before I Go to Sleep)

Nicole Kidman visszatérése a mozikba és a thriller műfajához felettébb felemásra sikeredet. Egyfelől maga az ötlet nem volt rossz, miszerint Christine minden nap újra kezdi az életét, miután egy autóbaleset során olyan (agy)sérülést szenvedett, amelynek hatására éjjelente törlődik a memóriája. Másfelől viszont a cselekmény felépítése már hagyott kívánnivalót maga után.

22. Én, Frankenstein (I, Frankenstein)

Idén azt is megéltük, hogy az egyébként jóvágású, szimpatikus Harvey Dent Arron Eckhart is elkurvult. Képes volt belemenni egy ilyen csapnivaló fantasy-féleségbe, ami nem szólt semmiről, csak arról, hogy ő egy ilyen összefércelt pszichopata, aki démonokra vadászik. Köszönjük szépen. Utólag mi kérünk elnézést, elsősorban Mary Shelleytől, aki vélhetően forog a sírjában.

i_frankenstein.jpeg

21. Távozz tőlem, Sátán! (Deliver Us from Evil)

Szegény Eric Bana sem vitte sokra az idén: ez a Scott Derrickson írta és rendezte rettenet valóban rémes lett, csak nem úgy, ahogyan ők szerették volna. A továbbra is megingathatatlanul népszerű démonok és démonűzés témái ugyan mindenkoron remekül (újra)hasznosíthatók, de ez nem minden esetben jön be. Főleg nem, ha amúgy harmatgyenge a sztori. Kritikánk itt.

20. 300 - A birodalom hajnala (300 - Rise of an Empire)

A Zack Snyder-féle 300 ugyan valóban nem lett rossz, de a története azért azt nem predesztinálta, hogy valaha is folytatást kelljen forgatni hozzá. Persze Hollywoodban ez nem így működik, sőt! Az a csoda, hogy 8 évig kibírták sequel nélkül. Túl sok köszönet nem is volt benne, miután egy emlékezetes csata nem sok, annyi nem akad a filmben. Viszont Eva Green azért...

artemisia.jpg

19. Műkincsvadászok (The Monuments Men)

George Clooney nem kevés munkát ölt ebbe a filmjébe, amit ő maga írt, rendezett és még főszerepelt is benne. Ettől függetlenül a Műkincsvadászok nem lett egy nagy alkotás, ellenben inkább egy fárasztó és meddő próbálkozásnak bizonyult arra nézve, hogy a II. világháborús környezet adta lehetőségeket hogyan is lehetne új módon hasznosítani filmen. Hiába.

18. The Expendables - A feláldozhatók 3

Az öregfiúk ezt erősen benézték: A feláldozhatók 3 mindamellett, hogy borzalmasan gyenge lett, kevés akciót tartalmazott, miközben túl nagy hangsúlyt fektettek benne a noname fiatal karakterekre. Na de minek? Ezt még Sly sem tudja, aki utóbb bocsánatot is kért a film miatt, aminek kapcsán az már csupán a hab volt a tortán, hogy a premier előtt felkerült a netre.

expendables_3.jpg

17. Fehér Isten

Mundruczó Kornél idei filmjével nem voltunk teljesen kibékülve, miután érezhetően a művészfilm és a zsánerfilm között lavírozott, ami nem igazán vált be. Félreértés ne essék: a Fehér Isten nem lett rossz, de ha a rendező jobban elkötelezi magát az egyik irány mellett, sokkalta jobb is lehetett volna. Azért legalább bezsebelt egy rakás elismerést. De nem nálunk. Kritika itt.

16. A beavatott (Divergent)

A kiborító A beavatott-széria első része minket is kikészített. Hiába, egyszerűen nem bírjuk elviselni a nevetséges koncepcióra épülő, dilettáns módon kivitelezett young-adult filmeket. Pláne nem az olyanokat, amelyikről lerí, hogy csupán a busás bevételek reményében készült. Habár megbukott a film, de persze nem annyira, hogy ne folytassák. Podcastes elemzésünk alant hallgatható.

15. Dumb és Dumber kettyó (Dumb and Dumber to)

Az év egyik sokak által cefetül várt vígjátéka, ami ugyanakkor végeredményben az egyik legnagyobb mozis büntetésének bizonyult. A 20 évvel a legendás eredeti után elkészült új Dumb és Dumber nem lett más, mint egy erőltetett nosztalgia-menet. Azt ugyan aláírjuk, hogy Jim Carrey és Jeff Daniels tökéletesen hozták a két hülyét, de ez kevés volt. Kritikánk itt.

14. Herkules (Hercules)

Dwayne "The Rock" Johnson 2014-re végre megvalósította a nagy filmes álmát: eljátszhatta a mitikus hőst, Herkulest. A görög félisten történetét dolgozza fel, Steven Moore képregényéből építkezve. Ez a változat gyakorlatilag egy jó marketinggel rendelkező csalónak állítja be a titánt, aki aztán a sztori előrehaladtával meghasonul. Mi nem ájultunk el tőle: kritika. Alant pedig a film megtekintése utáni első benyomások-videó!

13. Lucy

Idén sem szenvedtünk hiányt Scarlett Johanssonból és habár mind az Amerika Kapitány: A tél katonájában, mind A felszín alattban jó volt (azaz jól nézett ki), addig ebben a félresikerült és értelmetlen Lucy-ben ő sem volt az igazi. Luc Besson pedig úgy látszik vénségére megháborodott, hogy egy ilyen nonszensz fordulatra épülő sci-fi akcióthrillert írt és rendezett meg. Alant a fentihez hasonló videót nézhettek meg barátunk és kollégánk tolmácsolásában, az azóta névmódosításon átesett Igazgató úrtól!

12. Annabelle

A valóban jól sikerült Démonok között és a tavalyi, már kevésbé ütős, de szolid A Gonosz háza után csak nem bírtak leállni az új agyonpromózott horror franchise alkotói. Habár az első kettő mestere, James Wan ebben a siralmasan hatásvadász Annabelle-ben nem volt benne, de miután az egész szériát neki köszönhetjük, ezért elsősorban őrá neheztelünk a legjobban.

annabelle.jpg

11. A hobbit: Az öt sereg csatája (The Hobbit: The Battle of Five Armies)

Középfölde ide, Smaug oda, de a már eleve bicskanyitogató módon elnyújtott A hobbit-trilógia utolsó darabjával Peter Jackson végképp kihúzta a gyufát. Az ember, aki csak azért nem rosszabb rendező Michael Baynél, mert az ő filmjeiben nem robban fel minden és mindenki két percenként, bizony nagyon eltolta ezt az epikusan lagymatag lezárást. Kíméletlen kritikánk itt.

10. Tini nindzsa teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles)

Ha akadt még totálisan felesleges és értelmetlen adaptáció-féleség idén, akkor az a teknőcök korszerű filmre álmodása volt. A mérhetetlenül bosszantó attitűddel megáldott kvartett és a hozzájuk két lábon járó díszként asszisztáló Megan Fox valami borzalmasak voltak, kemény 101 percen keresztül. És ki állt az egésznek a hátterében? Naná, hogy Michael Bay... alant pedig egy újabb villám-videó-kritika!

9. Exodus: Istenek és királyok (Exodus: Gods and Kings)

Ridley Scott legújabb monumentális alkotása habár listánkon a még nem is olyan vészes kilencedik pozíciót érdemelte ki, mindazonáltal simán megérdemelné a 2014-es év csalódása különdíjat. A fél éve az előzetesek alapján még erőteljesnek és dinamikusnak feltételezett produkció, utólag kiábrándítóan lapos és vontatott lett. Nem szerettük: erről kritikánk is van.

8. Jessabelle

Ez is csak ugyanolyan végtelenül felesleges és inkább nevetséges horror volt idén, mint az Annabelle, ráadásul a címeik még össze is csengenek. Ugye milyen roppant stílszerű? A lényeges különbség az az, hogy ez még annál is nézhetetlenebbe és szánalmasabbra sikeredet. Az alkotást rendező Kevin Greutert és sleppje meg is kapták érte a magukét, szigorú kritikánkban.

jessabelle_1.jpg

7. Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction)

Na és akkor megint Michael Bay. A valaha élt legpusztítóbb rendező ugyan megígérte, hogy a negyedik robotos filmje jobb lesz az előző kettőnél (vagy háromnál), de jellemző módon nem lett az. Helyette kaptunk egy rakás új idióta karaktert, egy a szerepében elvesző Marky Markot és egy magát kereszteslovagnak képzelő Optimust. Kritikáink itt és itt olvashatóak. Alant pedig egy elég bitang franchise-elemzést hallgathattok meg!

6. Délibáb

Hajdu Szabolcsot hiába is bírjuk ,ez a stílusos, de lassú folyású, harmatos eastern nem lett az igazi, Méghozzá nagyon nem. A Délibáb tulajdonképpen egyfajta tisztelgés a western koronázatlan királya Sergio Leone előtt, külföldi színészekkel, ámde magyar környezetben. A hangulata remek, csakhogy nincs benne mondanivaló. Ezt mi sajnáljuk a legjobban. Írtunk is róla.

delibab_1.jpg

5. Transzcendens (Transcendence)

Ezzel a se nem meglepő, sem nem mulatságos produkcióval beléptünk a TOP 5 legsiralmasabb alkotás célegyenesébe. Wally Pfister, ez a mesteri operatőr, aki Christopher Nolan oldalán nagyszerűbbnél-nagyszerűbb filmeket fényképezett már, első rendezése gyanánt letette az asztalra ezt a Johnny Depp nevével fémjelzett borzalmat. Ami minősíthetetlen lett. Kritika itt.

4. Hogyan rohanj a veszTEDbe (A Million Ways to Die in the West)

Seth MacFarlane-t szeretjük a beteges és pofátlan humoráért, illetve azért, amit a hangjával és figuráival a Family Guy-ban művel. Jó arc, de amikor nagyjátékfilmet kell készíteni, akkor már nincs annyira elemében. A Ted még csak-csak elment, annak legalább vicces volt az alapszituja a medvével. De ez? Ez a blődli western-komédia? Gyalázatos lett. Inkább nem is írtunk róla.

a-million-ways-to-die-in-the-west.jpg

3. Sin City: Ölni tudnál érte (Sin City: A Dame to Kill For)

Kilenc évet kellett várni a bitang jól sikerült Sin City folytatására, amiből aztán tessék: ez az inkább hiányérzetet teremtő semmi lett belőle. Hiába az extravagáns képi világ, ha egyszerűen nem képes az előző feszültségét és színvonalát hozni az egész. Márpedig ezen még Eva Green idei második meztelenkedős alakítása sem segített. Itt a kritika, lent pedig egy podcast!

2. A Csodálatos Pókember 2 (The Amazing Spider-Man 2)

Az vitathatatlan, hogy Andrew Garfield nem egyszerűen jobb pókarc, mint amilyen Tóbiás Maguire volt, de csaknem tökéletes. Vele nincs is semmi gond ebben a részben sem, de magával az egész produkcióval már rengeteg van. A Csodálatos Pókember 2 sajnos az év leggyengébb képregényfilmje lett. Erről kritikában és lent a podcastban is értekeztünk.

1. Godzilla

Íme a győztes! Az óriási állat, aminek filmjét állati jó trailerek harangoztak be, hogy aztán beülve rá szembesüljünk a ténnyel: ez bizony ritka sz*r lett. Az új Godzilla nemcsak, hogy hülyén néz ki, de a cselekménye telis-tele van ostobaságokkal, elnagyolt karakterekkel és egy röhejes végkifejlettel, amit követően maximum lesajnálóan legyinteni lehet. Kritikánk itt olvasható. Bár minket még így is megihletett az óriásgyík, így meg is néztük belőle a budapesti verziót!

 

Holnap kiderül, hogy mik voltak a KEDVENC filmjeink 2014-ben...

Címkék: lista listázás Godzilla Délibáb Amnézia Lucy Herkules Tini nindzsa teknőcök Michael Bay Műkincsvadászok Annabelle A beavatott Én Frankenstein Transzcendens Hogyan rohanj a veszTEDbe Jessabelle A Csodálatos Pókember 2 Fehér Isten Sin City: Ölni tudnál érte Transformers: A kihalás kora Távozz tőlem Sátán! Dumb and Dumber Exodus: Istenek és királyok A hobbit: Az öt sereg csatája Fekete leves TOP 2014 300 - A birodalom hajnala The Expendables - A feláldozhatók 3 A házmester

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr537016509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.12.29. 12:01:01

A műkincsvadászok az év csalódása volt számomra, annyi potenciál volt benne egy régimódi II.vh-s kalandfilmre mégis a végeredmény baromi unalmas lett.

Az Exp3. is elég gyenge lett, bár még éppen hogy elvoltam vele, mert voltak jó pillanatai (Wesley Snipes, Banderas). De a túl sok színész csak egymástól vette el az időt, de szinte senki sem tudod előtérbe kerülni (Li szerepeltetése különösen kiábrándító, behozzák azért, hogy legyen de még csak nem is verekszik), az újak meg teljesen érdektelennek voltak, de nem csak mert fiatalok, hanem mert a a karaktereik is teljesen semmilyennek voltak. Könyörgöm tiltsa már el valaki Sly-t a forgatókönyvírástól (és rendezéstől).

A Herkules azonban nem illik a listára. Persze nincsen ott az év legjobbjai között messze sem, de egy korrekt, szórakoztató kaland film. Nem vállal többet mint amit teljesíteni szeretne. Sőt kifejezetten meglepő volt, ám lehet, hogy sokaknak pont a félrevezető előzetes miatt nem tetszett, de én élveztem, hogy megtud lepni egy átlag blockbuster. Korrekt film.

Jobb, mint a Hobbit 3-at, mert azzal ellentétben nem akar többet mint amit teljesíteni tudd. Sajnos való igaz, hogy a Hobbit 3.- részére bizonyságot nyert, hogy fölösleges volt 3 részre szabdalni a könyvet. A finálé első tízpercében lezajlanak az izgalmasabb dolgok, majd a csata sokszor már jobban hasonlít videojáték átvezetőkre, mint Gyűrűk Úra filmekre. Akkor még Jackson csak annyi CGI-t használt amennyi szükséges volt, de a Hobbitban már alig vannak épített díszletek és beöltözött statiszták, amitől teljesen súlytalan lesz az egész film. Ráadásul tele van fölösleges mellék szállakal, amik nem csak érdektelennek, de némelyiknek (Alfrid) befejezése sincsen. Azért a világ és a karaketerek miatt nem bántam meg, de messze a leggyengébb a hat film közül.

Én elhiszem, hogy sokan csalódtak a Godzillában, én próbálom szeretni a filmet, de be kell ismernem, hogy számomra is felemás lett. Azonban a pozitívumai miatt (lenyűgöző látvány, tisztelgés az eredeti filmek előtt, kiváló zene, remek operatöri és vizuális megoldások) messze nem ez az év legrosszabb filmje. Bővebben itt írtam róla:kulton.hu/godzilla-2014/ Godzilla meg nem csúnya, pont olyan, ahogy ki kell néznie :D

Például, hol van a Herkules Legendája (nem Asylum, hanem Renny Harlin) a listáról, amit pár hete adtak a TV-ben. Na az klasszisokkal gázabb mint az előbbi 3 film. Annak még a látványa is roppant szar, érdekes karakterekről meg színészekről nem is beszélhetünk benne és még kevesebb köze van a mitológiához, mint a Rock féle filmnek. Annak helye lenne a listán.

Mr. Rabbit 2014.12.29. 13:04:21

A lista a Szerkesztőség véleményét tükrözi, mindenki írt egy tizes listát, azokat összesítettük. A Godzillan nekem sem az év csalódása de vastagon benne van a Top3-ban, a Délibáb és a Hobbit 3 mellett. Nem beszélve pl. a Pókember 2-ről.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.30. 21:32:57

Én, Frankenstein

- ezzel vitatkoznék, ez a film nem akar megváltó lenni, nem akar hatalmasat markolni, és nekem a szórakozás mellett még a mondanivaló is átjött, persze biztos a képregényfanoknak habzik a szájuk, de szerintem ez egy korrekt kis filmecske és ennyi

300 - A birodalom hajnala - ennek valóban itt a helye

The Expendables - A feláldozhatók 3

- nem értem ezt a gyűlöletet a film ellen, nekem tetszett és egyik mozimaratonom legjobb élménye lett, kevés az akció? nekem épp elég volt, a karakterek helyén voltak, az új fiúk az elején idegesítettek, de szerintem sikerült jól aplikálni őket a nagy egészbe, a film vége pedig a legjobb a három közül

Dumb és Dumber kettyó

- őszintén ki az a barom aki ettől azt várta, hogy jó lesz (én két éve amikor bejelentették megmondtam hogy egy rakás szar lesz, egy barátom - aki azóta nem a barátom :D - emiatt ledobott faszbukról. Hát istenem, most tehetek róla, hogy látom a jövőt? Mikor sikerült az, hogy egy folytatás 20 év múlva is hozta ugyanazt... Indiana Jones? :D

Herkules

- ez mit keres itt? szerintem összekevertétek a Herkules Legendájával ami valóban vállalhatatlan lett, vagy nem látta a szerkesztőség? :D

totál meglepett, hogy ez ennyire jó lett, én Sziklától már nem vártam semmit

Lucy

- mi benne az értelmetlenség? miért lenne rossz ez a film? közel se tökéletes, de nem rossz, pörgős akciómozi, szar filmet akartok látni Bessontól, ajánlom a Columbianat

Tini nindzsa teknőcök

- ezzel valóban egyetértek, szégyen a végeredmény

Transformers: A kihalás kora

- ezzel viszont megint nem, a 2-3-at simán lekörözte, akár betudható egy 2. résznek, mert a Transformersek a főszereplők nem Witwicky, az új karakterek nagyon tetszettek, és az a zúzás Kínában, basszus az egész filmnek ott kellett volna játszódnia, kibebaszott jó film lett, az űberfostalicska 3. rész után iszonyatos meglepetés

Transzcendens

- ezt a filmet ugyanazért nem szeretik a népek mint a Lucyt, nem tudják lenyelni, hogy az ember istenné válása nem velük történik meg :D kevés a nyugati világban valóban vallásos emberke (az ma már nem trendi) max a vége bicsaklik meg mert az túl sablonos, de szerintem nem ért meg rá a közönség

A Csodálatos Pókember 2 - nekem csak azért nem csalódás, mert valahol számítottam rá, hogy ez lesz belőle, de itt a helye

Godzilla - abszolút megérdemelten trónol az első helyen, okádék egy film

Rákóczis first foot 2014.12.31. 14:59:28

@scal:

Én, Frankenstein

Hát, ezzel nem tudok egyetérteni, okádék egy film, ami csak arra volt jó, hogy jól nézzen ki. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen szuper karaktert, mint Frankenstein szörnye sikerült (ismét) a porba alázni. Gratula az alkotóknak hozzá.

Expendables

Egy akciófilm-széria, ami csak azért létezik, hogy egykor volt akciósztárok önreflektív módon röhöghessenek dicső karrierjük dicstelen végén akkor sem lesz jó, ha még 6-ot csinálnak belőlük és TÉNYLEG írnak forgatókönyvet is.

Herkules

Ebben egyetértünk, a Herkules legendája körülbelül úgy gyalázta meg Herkules mítoszát, ahogy az Én,Frankenstein a szörnyét.

Lucy és Transzcendens

Komolyan? Azért nem tetszett, mert nem a néző lett benne Isten? Hagyjuk már! Ott van a Dűne-regényfolyam, ami egy az egyben erről szól, mégis imádom. Ez a két film viszont csak szimplán borzasztó trágya lett.

A többit vagy nem láttam vagy egyetértek veled.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.08. 10:07:37

örömmel jelentem, hogy a lista jó részét nem is láttam, de ezek után nem is bánom. :D

@scal: én frankestein?? a van helsing és underworld filmek legrosszabb részeit sikerült egybegyűrni, és már azok is igen igen alacsony színvonalúak voltak.
süti beállítások módosítása