Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A Dreamworks az elmúlt egy-két évben nem nagyon törte magát, hogy maradandó moziélményt ajándékozzon közönségének. A mérsékelt sikerű The Croods-ot hamar elfelejtettük, a Mr. Peabody and Sherman sem repített vissza senkit a nosztalgiába, nem beszélve a Turbóról ami egy olyan csigáról szól ami belesik valami üzemanyagtartályba, ettől szupergyors lesz és megismétlődik a Verdák című film... Na de itt van az Így neveld a sárkányodat 2!
nevt.jpg

Minél idősebb vagyok annál kevesebb animációs film köt le. Kivételt képez néhány kötelező darab a DC-től vagy a Marveltől, de alapvetően a nagy rajzfilmstúdiók munkáit már nem követem olyan lendülettel mint mondjuk anno a Pixar műhelyben készült filmeket. A How to Train Your Dragon első része viszont behozott valami egészen különlegeset az animációs filmek világába. Komolyan vette önmagát és a közönségét. Mindezt úgy, hogy szupercuki sárkányokkal és vicces nevű vikingekkel operált. 

A történet szerint Hablaty és barátai sikerrel beintegrálták sárkányhaverjaikat falujuk lakóközösségébe s ennek már öt éve. Olyan jól, hogy most már a legtöbben gizdára pimpelt sárkányaikkal és egymással naphosszat körversenyeket tartanak, Hablaty pedig szabadidejében kis barátjával, Fogatlannal felfedezi az ismeretlen világot... Jönnek-mennek, térképésznek és a felfedezett helyeknek vicces nevet adnak. Ám egy nap olyan szigetet találnak, ahol a Hablatyot elhagyó édesanyja voltaképpeni sárkányrezervátuma található. Kiderül továbbá, hogy Draco Vérdung ex-viking és földműves jól fel akarja dúlni az ismert világ rendjét és sárkányhadsereget gyűjtve le akarja igázni a világot, hogy ő uralhassa azt, pusztán mert a töke tele van a sárkányokkal akik úgy megnyomorították az emberek életét éveken keresztül...

Bármilyen banálisan és hatásvadásznak látszott a trailer anyával, némi pityergéssel meg egy főgonosszal, azt kell mondanom, hogy ha gyerekeink eddig Herkulesen (melyen töredelmesen bevallom, mindig szétbőgöm magam) vagy Micimackón neveltük, és még nincsenek 13-14 évesek akkor erősen vegyük fontolóra, hogy belemegyünk-e a film után egy olyan játékba, ahol ilyesmiket fog kérdezni tőlünk a kicsik (néhány elcsípett mondat a teremből kivonuló gyerekektől):


- Anya! Mi lesz ha egyszer majd te is elmész tőlünk akkor majd utána visszajössz?
- Apa, most akkor a nagy sárkány megölte a másikat? Pedig ő nem is gonosz! Miért kellett megölnie?
- És neki sincsen keze/lába/szeme!

Félreértés ne essék, a mese nem brutális, mindössze látványosan az történt, hogy a forgatókönyvírók hagyták a szereplőiket érvényesülni, nem akarnak megfelelni a Hoolywoodi sémának, miszerint van a jó meg a rossz és az egyik mindig legyőzi a másikat. Nem! Ha lehet ilyet mondani az Így neveld a sárkányodat 2 végtelenül racionális és hiteles benne minden figura motivációja, fejlődése vagy éppen leépülése.How to Train Your Dragon 2 cast.png
Ritka az animációs filmek világában, hogy egy első rész utáni második is jól sikerül (erre majdnem jó példa a Gru 2, ami csak kicsivel gyengébb, mint az előző rész). Vizsgált filmünk esetében a titok talán abban rejlik, hogy a történet és a szereplőket régi jó ismerősként látjuk viszont, nem pedig elérhetetlen héroszoknak. Mindig jó, ha gyerekként/felnőttként képesek vagyunk azonosulni a történet szegmenseivel, például az alábbiakkal:

- Elváló szülök újraegyesülése 
- A megbocsátás képességének gyakorlása
- Az új idők szelének befogadása vs. a régi dogmák mellet való kitartás 
- Az elengedés művészete
- A fizikai hátrányosságokkal való együttélés
- Továbbá: szerelem, barátság, bajtársiasság (ez ugye azért elég megúszhatatlan)

Egyszóval olyan társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, amik tulajdonképpen sajnos mindennaposak és hajlamosak vagyunk mellettük szó nélkül, szégyenkezve elmenni. Egy kisgyerek viszont, gond nélkül képes magába fogadni ezeket a problémákat, ha a szülő hajlandó megbeszélni ezeket.
isle-of-berk-village-hiccup-in-how-to-train-your-dragon-wallpapers-1024x640.jpg
A film látványa egyedülállóan kidolgozott. Megkockáztatom, hogy még az első résznél is részletgazdagabb. A sárkányfészkek, a viking kikötők, a sárkányhadsereg hajóarmadája és a csatajelenetek mind-mind egy-egy önálló atmoszférával bírnak, így válik a film helyszínekben gazdag, sokszínű kalandtúrává. 

Az Így neveld a sárkányodat 2 újraértelmezi a  tanító-szándékú animációs filmek dramaturgiáját, és minden eddigi filmhez képest még komolyabb szociális reflexióval él. Biztos vagyok benne, hogy apa, anya és kisgyerek mind-mind megtalálhatja benne az azonosulási pontot (egyetlen nagyon kínos éneklős-táncolós hatásvadász jelenetet kivéve).

Így neveld a sárkányodat 2 (How to Train Your Dragon 2, 2014) - színes, amerikai animációs film
8/10 Raptor
Rendezte: Dean Deblois
Eredeti szinkronhangok: Jay Baruchel, Gerard Butler, Jonah Hill,

Lájkolj és kövess minket a facebookon is!

Címkék: kritika trailer animáció dragon sárkány animációs film How to Train Your Dragon 2 Fogatlan Draco Hablaty Így neveld a sárkányodat 2

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr966301024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemes András 2014.06.16. 11:08:59

Fasza film, fasza cikk! Grat.

gigabursch 2014.06.17. 11:30:15

Érdekel, de csak és szigorúan 2D-ben.

Egrészt mer én is nejem is utáljuk a 3D-t, másrészt mert a gyerekek irtóra undorodnak a szemüvegtől.

Úgyhogy remélem lesz olyan mozi is, ahol 2D-ben játszák.
süti beállítások módosítása