Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Manapság nem elegendő egyetlen zsáner területén alkotni, néha nem árt többet is belekeverni a pakliba. Charles Stross a Mosoda-akták sorozatban nem húzta az időt, úgy gondolta, ha már lúd, legyen ezerkilós, és úgy döntött, itt az ideje egy nagy rakással zsonglőrködni. A Pokoli archívum című nyitódarab és a hozzácsatolt A Betontehén-akció annyi műfajjal játszik egyszerre, hogy felsorolni sem lehet mindet.

Bob Howard tipikus szürke kis senki, aki rendszeresen szakít a csajával, akinek állandóan a nyakán ül a főnöke, aki két elmebeteggel lakik egy fedél alatt, aki legjobban a hackeléshez ért, de mégis inkább terepen szeretne dolgozni és aki száraz brit humorral kommentálja élete unalmas eseményeit. Csakhogy Bob a Mosoda nevű szervezet munkatársa, amely a brit kormány okkult tudományokkal foglalkozó ügynöksége. A Mosoda alkalmazott matematikát használ a párhuzamos univerzumokba való átjutáshoz, ahonnét nem ritkán nagyon csápos és legalább annyira undorító lények kerülnek elő. Amikor egy küldetése során elrabolnak egy tudóst, Bob számára nyilvánvalóvá válik, hogy nem teljesen úgy történt a huszadik századi történelem, ahogyan ő gondolta.

Charles Stross az Accelerando esetében már bebizonyította, hogy észveszejtően tud írni. De míg abban emigráns languszták, macskaufók és a komplett szingularitás volt belepréselve egyetlen három generációt felölelő családregénybe, addig a Mosoda-akták első kötete sokkal kisebb léptékekben halad – habár nem kevesebb ötlettel. Van itt minden. Lovecraft szörnyei, házilag barkácsolt dimenziókapu a pincében és okkult nácik egy olyan világban, ahol a Hold arca erősen Hitlerére hasonlít.Egyrészről kapunk egy remekül megírt sci-fit. Stross rendkívül hitelesen festi le, hogy a második világháború végi kódfejtősdi közepette hogyan jöttek rá a Turingék arra, hogy az alkalmazott matematika alkalmas a párhuzamos, démoni világokba történő kapunyitásra, mindezt matematikai platonizmussal és némi kvantummechanikával megspékelve. Hihetőnek érezteti azt, hogy egy pentagrammát lézerekkel és tükrökkel kell megcsinálni, hogy normálisan működjön (bár nem árt hozzá egy kis emberáldozat sem). Másrészről kapunk egy kémregényt, némi techno-thrilleres ízzel megspékelve. A főhős gyakran órákon át ücsörög bokrokban, hogy aztán betörjön és ellopjon egy darab dokumentumot – igaz, hogy a dokumentummal városzabáló szörnyeket szabadíthatna bárki a világra, de hát ez van. Harmadszor lovecrafti horror egy csipetnyi urban fantasyvel. Egy csáp a pincében, egy a sikátorban, egy az energiát szívja el a saját dimenziójában, egyet pedig valószínűleg a terroristák idéztek meg. És ha mindez nem lenne elég a boldogsághoz, annyi tömör szarkazmussal spékeli meg számunkra, hogy az egész parodisztikus hangulatot ölt magára.

Az író azonban sajnálatos módon igencsak túlvállalta magát. Nem képes egyenlő mértékben – és funkciójukat betöltve – szolgáltatni az általa fontosnak ítélt műfajokat. Egyes zsánereket remekül kezel: a sci-fit kisujjból megoldja, hihető magyarázatokkal és komplex levezetésekkel operál; a kémregény, ha önmagában döcögne is, paródiaként remekül tud működni; a horror viszont kevés, ha nem fél rajta az ember (Lovecraft művein be lehet szarni, itt ugyanazoktól a lényektől még csak borzongást sem kapunk). Vannak ötletei, melyek unalomba fulladnak (így a sajnos teljesen funkciótlan terrorista-szál vagy a második kisregény puccskísérlete), míg mások annyira ZS-kategóriásak, hogy a stílussal és a parodisztikus éllel felturbózva nem lehet őket nem imádni, megint mások pedig olyan alaposan átgondoltak, hogy pihe-puha, bérelt helyük lenne bármely regényben.

Összességében Charles Stross kísérlete, a Pokoli archívum és A Betontehén-akció kétségtelenül ambiciózusnak mondható, de sajnos közel sem tökéletes. Ami biztos, hogy eszméletlenül jól van megírva és számtalan agyeldobással jár az olvasása, mégsem lett akkora katyvasz, mint amekkora lehetne belőle (jelentsen ez most jót vagy rosszat). Viszont épp elég nagy marhaság ahhoz, hogy tűkön ülve várjam a következő kötetét.

Charles Stross: Pokoli archívum, A Betontehén-akció
- Kiadó: Ad Astra Kiadó
- Sorozat: Mosoda-akták
- Kiadási év: 2015
- Eredeti cím: The Atrocity Archives, The Concrete Jungle
- Fordító: J. Magyar Nelly
- Oldalszám: 384
- Értékelés: 10/7 raptor

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: könyv horror sci-fi regény paródia recenzió kisregény kémregény urban fantasy Hitler Alan Turing H.P. Lovecraft techno-thriller Charles Stross Mosoda-akták The Laundry Files Pokoli archívum The Atrocity Archives A Betontehén-akció The Concrete Jungle Accelerando

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr927611560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása