Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Tökéletes randifilm. Ennyi. Vidd el rá a csajod, a pasid, vagy a jobb kezed. Nem egy hibátlan alkotásban lesz részetek, de a Valami követ még így is köröket ver az idei horrorfelhozatal mezőnyére.
cannesitfollows.jpg

A koncepció: Adott egy Valami, amit szex útján ”kaphatsz el”, és ha nem adod tovább, követni kezd, és megöl, ha elkap. Főszereplőnk, Jay (Maika Monroe) pedig ebbe a helyzetbe csöppen, a probléma kezelése pedig nem olyan egyszerű, mint azt eleinte hinnénk.
it-follows.jpgNagyon nehéz jól működő, emlékezetes negatív figurát teremteni. Sok tényező együttállása szükséges hozzá, így az esetek többségében rendre el is véreznek az ezzel próbálkozó filmek. Főleg a horrorfilmek. Az utóbbi évtized felhozatala nem kecsegtetett minket emlékezetes karakterekkel, egyedül talán a Fűrész-széria gyilkosának sikerült bekerülnie a Klasszikus Gonoszok Ligájába.
valami_kovet_plakat_fin_web.jpgA Valami követ készítői totálisan kikerülték ezt a problematikát, nem merülnek el a felesleges horrorfilmes sallangokban, inkább bedobnak minket a tudatlanság megnyugtatóan mély vizébe. A tudatlanság pedig esetükben előny. Nem lamentálunk azon, hogy címszereplőnket gyerekként egy kútba vágta az anyja, nem érdekel minket lerohadt-e az arca egy lakástűzben, még azt sem tudjuk egyáltalán, micsoda vagy kicsoda ez a Valami. De kit érdekel? Senkit. A Valami követ gonosza ténylegesen egy Valami, egy Bármi. Egy megállíthatatlan erő, amely rád akaszkodik, követ, és ha elkap, úgy megb@asz, hogy többé biztosan nem állsz lábra (a szó legszorosabb értelmében).
it_follows.jpgA film minden esetben nyitott kapukat hagy maga után, amelyek most kivételesen nem zavaróak. Ne kínozzanak minket a kérdések, inkább koncentráljunk arra, amit amerikai horrorfilmtől rég kaptunk: a hangulatra. A film koncepciójából adódóan tökéletesen működik a kilátástalan harc, melyet főszereplőnk vív. Barátai mellette állnak és segítik, de egyedül ő az, akinek küszködnie kell az őt kísértő Valamivel. Úgy, ahogy mi is küszködünk egy lerázhatatlan problémával, csak a mi gondjainkról nem mondhatjuk el, hogy brutális kegyetlenséggel gyilkolnak (…jobb esetben).

Tökéletes választás volt ezt a történetet egy fiktív 70-80-as évek Amerikájába rakni, hiszen a ”retró” hangulat tudat alatt is megidézi a klasszikus horrorfilmek világát. A film zenéje pedig olyan elementáris erővel illeszkedik MINDENHEZ, ami a filmben történik, hogy az valami hihetetlen. Az operatőri munka – ugyancsak nem jellemző –hosszú, kitartott snittekre épül, amelyeket egyszerűen jó nézni.



A lelkendezés után pedig nézzünk szembe az undorító valósággal. A film egy pontján teljesen elveszíti a nézőjét. Az addig megágyazott szabályrendszerét felrúgva, címszereplőjét egy fogyatékos-kanos szellem szintjére degradálja. Szükséges lépés volt ez a készítők részéről, ám mindezt csak azért, hogy a történet végül egy ”igazi” amerikai lezárásba torkoljon. Szomorú dolog, amely mellett eltörpülnek a film butaságai és üresjáratai. Vagy az, hogy a film elkezdi pedzegetni az IGAZ SZERELEM kártyát?! …Azért ott kilengett a toleranciamérő.
(Linkelem, de ajánlott inkább elkerülni a trailer megtekintését). 



A Valami követ egy üde színfolt a hányattatott sorsú horror műfajában. Hibái ellenére a magával ragadó hangulat és pár valóban hatásosra sikerült jelenet komplett horrorfilm-élményt tartogat a neki esélyt adóknak.

Valami követ (It Follows, 2014) – színes, amerikai horror, 100 perc
- Értékelés: 10/7 raptor
- Rendező: David Robert Mitchell
- Szereplők: Maika Monroe, Keir GilchristOlivia Luccardi,

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: retro horror horrorfilm low-budget It Follows Valami követ

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr647571816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Phteven 2015.06.26. 08:04:50

Meglehetősen bizarr dolognak gondolom, hogy valaki egy ilyen filmre kikapcsolódásképpen ül be a moziba. Bár, ha jobban belegondolok, 14 éves koromban még engem is lekötöttek ilyen filmek. :-)

É2I 2015.06.26. 09:58:25

Olcsó ötlet, már húsz éve lelőtte Stphen King. Igaz nem pornóval összekötve.
Amúgy egy torrentet biztos megér, moziban biztos nem.

É2I 2015.06.26. 10:02:11

Ja most nézem 16-s karika, akkor ne mondjuk már igazán horrornak. Max a cikkírónak.

Csokáv 2015.06.26. 14:37:56

Torrentet se ér meg.
Ez a film így van tolva. Minden nap megjelenik egy PR cikk, hogy dejó film. Nem az.

Mr. Rabbit 2015.06.27. 04:04:40

@É2I: Azért két dolgot lássunk be: a horrornak rengeteg alfaja van, a másik nem sznobéria kicsit kijelenteni, hogy ha 16-os karika akkor már nem is horror? A cikkírót mi alapján minősítgeted? Őszintén érdekel!

Mr. Rabbit 2015.06.27. 04:05:23

@Phteven: Stephen King melyik regényére gondolsz?

Mr. Rabbit 2015.06.27. 04:06:13

@É2I: Hidd el nekem azt a mozit! ;)

Csokáv 2015.06.27. 09:51:14

@Mr. Rabbit: Igen. Valaki adja vissza az időmet! :)

Mira Pappilon 2015.06.29. 14:07:14

Biztosan gagyi vagyok,meg minden,szeretem Stephen King-et is,meg a japán horrorokat is,DE én ezt moziban néztem és még tetszett is,és még meg is ijedtem sokszor :D Lehet öregszem :D De valaki meg tudná végre nekem mondani hogy szexelt-e azzal a 3 fiúval azon a motorcsónakon, vagy nem? mert rendesen nem értem azt a részt....
süti beállítások módosítása