Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Az elmúlt két hetemet a csodálatos magyar egészségügy karjaiban töltöttem egy meglehetősen szocreál Pest megyei intézményben. Leszedáltan a kezem ügyébe keveredett a Story magazin legfrissebb száma, a címlapon Andy Vajna 70. szülcsinapcsijával. Fellapoztam. Hosszan nézegettem ezt a nagy, ősz pasast, aki dönt a kicsi filmesek nagy álmairól. Elméláztam azon, hogy tett-e, mit tett, illetve mit nem tett az elmúlt hosszú három esztendőben. Miután nehézkesen sikerült internetet csiholnom, mert nem: ilyesmi nincs a kórházakban, jött a hír, hogy titokban lett egy tisztára amcsi Filmakadémiánk, meg egy őrjöngő Tarr Bélánk, akit kicsit későn értesítettek erről, és akinek tényleg lassan fel fog robbanni a feje. Nem sokkal ezután kihirdették, hogy a Filmalap, az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia október 13-19. között rendezi a Magyar Filmhetet, a Filmszemle helyett. Ennek keretében az Andy-éra művei kerülnek vetítésre (hogy melyek is ezek, az lejjebb felsorolásra kerül).

received_m_mid_1409094838954_c5de33d14edb3abe04_0.jpeg

A Magyar Filmszemle Magyarország legrangosabb filmfesztiválja volt. 1965 és 2012 között minden év február első hetében szervezték meg. Egyébként a rendezvény 1965 és 1983 között Pécsett volt, azután költözött csak Pestre. 1966-ban a Tizedes meg a többiek nyert; többek között olyan filmek következtek utána, mint a Hideg napok, a Hosszú alkony, a Werckmeister harmóniák, és a Pál Adrienn. 2012-ben dacból még volt egy utolsó „szemle”, amit Jancsó Miklós nyitott meg, de itt már nem adtak át díjakat. Pár éve, hogy a botrányai miatt megszüntetett MMKA helyébe az Andy Vajna vezette Nemzeti Filmalap lépett. Az új rendszer most fog vizsgázni a magyar közönség előtt. Az új szervezet felállása, valamint a felhalmozódott adósságok szanálása miatt közel egy évig nem készült magyar játékfilm.

A Filmhéten a 2012. január 1. és 2014. december 31. között magyarországi moziforgalmazásban vagy televízióban vetített, illetve vetítendő, a nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt játékfilmek, tévéfilmek, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő filmek, kisjátékfilmek és animációs filmek lesznek láthatók. Közölte mindezt a rendezvényt beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója.

A magyar filmipar felszínen látható problémái mögött több éves konfliktus rejtőzik Tarr Béla és Andy Vajna között, amit nagy részben a Filmalap létrejötte generált. Tarr hajtani akart, ahogy Vajna is, de különböző szisztémában gondolkodnak. Ezek a problémák olyan embereknek is feltűntek a filmvilágban, mint anyám, aki imádta a szép fekete-fehér magyar filmeket, viszont hányingert kap például a Magyar Vándortól és a Megdönteni Hajnal Tímeától, vagy mint apám, aki 90%-ban el is alszik a hazai filmeken, mert neki túl művészieskedőek, és nem érti mi értelme van a 8 órás Sátántangónak. Bízom abban, hogy bár közös sírhelyet tuti nem akar a fentebb említett két neves ember, törekedni fognak arra, hogy a hazai mozikban apám, anyám és az apró tesóim is megtalálják azt az élményt, amit nem csak A keresztapától, a Büszkeség és balítéletből vagy a Transformers 30. részétől kapnak meg.

Pillanatra rátérve arra, hogy Tarr Béla miért is fél a filmhéttől... Többen felhozták Tarr ellen, hogy a rendszerváltás előtt rémesebbnél-rémesebb magyar filmek készültek, és ez nem történhet meg ezután Vajnáék szűrője miatt. (Ez ellen is lehet sok mindent felhozni.) Miért nem tetszhet Tarr Bélának sem az Akadémia létrejötte, sem a Filmhét? Nos, Tarrt nem hívták meg első körben a titokban alapított Filmakadémiába, ami amerikai mintára készült. Az Európai Filmakadémiának szerves részét képezik a kritikusok – ennek az amerikai mintára készült akadémiának nem, ergó nem lesz reprezentálva a filmszakma egésze. Anno a Filmszemlét az MFSZ rendezte, vagyis Tarrnak nem kis beleszólása volt a rendezvénybe. Idéntől a Filmhetet, persze ha lesz még ilyen, Andy Vajna és csapata, a Filmakadémia készíti elő és szervezi le.

Na mindegy. Káosz volt az elmúlt pár évben, most is az van, a közös cél pedig az, hogy a dolgok normalizálódjanak, kialakuljon egy nem csak filmesekből álló magyar közönség, amihez mondani sem kell, nem csak réteg filmeket kell gyártani. Idén talán megtörténik/t. Olyan magyar alkotások lettek nemzetközileg elismertek, mint Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje, vagy a végül svájci pénzből készült Viktória, aminek bár a rendezője nem magyar, forgatókönyvírója és egész színészgárdája az.  Több elsőfilmes kapott támogatást a Filmalaptól: Orosz Dénes (Coming out), Császi Ádám (Viharsarok), Bodzsár Márk (Isteni műszak), Zomborác Virág (Utóélet).

Igazából személy szerint tűkön ülök, nagyon izgatott vagyok. Végre van a VAN-nak forgalmazója, Zomborác filmjét zabálták külföldön, Török Feri is kész van a Senki szigetével, Pálfi György a Toldi helyett a Szabadeséssel, szóval lesz mit néznünk!

A Filmhétnek a Művészetek Palotája, a Cinema City MOM Park, a Tabán és a Puskin mozi adnak helyet. A díjkiosztó és a megnyitó a Művészetek Palotájában lesz, ahol Október 13-án Kertész Mihály A tolonc című, idén 100 éves, felújított, digitalizált némafilmjét vetítik.

A hivatalos versenylista Szeptember 22-én lesz elérhető!

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: magyar oknyomozás magyar film Művészetek Palotája Tarr Béla Pálfi György Coming out Pál Adrienn Andy Vajna Kertész Mihály A tolonc Filmszemle Viktória Jancsó Miklós Magyar Nemzeti Filmalap Isteni műszak Orosz Dénes Török Ferenc Magyar Filmszemle Szabadesés Bodzsár Márk Viharsarok Császi Ádám Hideg napok Hosszú alkony Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Magyar Filmhét Filmhét Magyar Filmakadémia A tizedes meg a többiek Wreckmeister harmóniák Zomborác Virág Utóélet Senki szigete Roboraptor Oknyomozó Filmakadémia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr156656509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása