Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Visszatértek hát a törő-zúzó fémlények, még ha némi módosításokkal is a blockbuster-egyenletben. Kevesebb lett az egy főre jutó deviancia, de több a lerombolni való város, illetve az egydimenziós karakterek és az identitászavaros robotok száma is megszaporodott. A Hold sötétsége képeskönyvének összedobásával „már jól bevált” Ehren Kruger forgatókönyvíró és Michael Bay, ez a dilettáns tálentum összefogtak, hogy ismét bebizonyítsák: nem kell ide szkript ahhoz, hogy a direktor a maga páratlan, mindent elsöprő akciójeleneteivel eladjon egy újabb filmet. Hogy a szereplők lecserélésével és az új robot-dizájnokkal mindez mennyire sikerült? Kivesézzük.

optimus for president main beta.jpg

Transformers 4 – Avagy családi perpatvar és farsangozó autobotok

Kezdjük is azzal, hogy a Dr. Hardlove által megírt A kihalás kora kritika (itt) álláspontjával szemben, véleményem szerint Michael Bay-éknek sikerült vászonra álmodniuk a Transformers-franchise ha nem is legrosszabb, de legambivalensebb és legjellegtelenebb darabját. Ez a 4. installáció, a korábbi borzalmasnál-borzalmasabb részekkel ellentétben, nem tartalmaz egyetlen egy méltán maradandó, a filmre jellemző és azt egyúttal beazonosító szcénát, avagy szekvenciát sem. Az előző részekben azért kivétel nélkül találni olyan periódust, amire utóbb azt mondja a néző, hogy bár az egész mint film csapnivaló lett, de legalább az az egy jelenet valóban frankó volt. Nos, ebben nincsen ilyen. Az ember az abszolválását követően már legott nem tud felidézni sem egy Optimus vs Bonecrusher, sem egy erdei 3 az 1 ellen pankrációs, avagy egy, a Holdon kirándulós szintű eseménysort, ami miatt esetleg tényleg megérte volna megnézni. Ez pediglen végtelenül elkeserítő dolog. Ugyanis bár tény, hogy redukálták az amerikai hadsereg, a debil robotok és a gyengeelméjű figurák jelenlétét, ugyanakkor mégis mit kaptunk helyettük? A különböző karakter-sztereotípiák alapján „öltözködő” autobotokat, a depressziós és harcászatilag impotens Optimust, na és persze a 21. századi összetételű Yeager-famíliát, akik a leváltott Witwicky-ékhez hasonlóan halálra idegesítik a nézőt, csak másképp. 

optimus for president 011.jpg

Elsődlegesen amit az egyik legfőbb negatívumként emelnék ki, az a franchise alfáját és ómegáját megtestesítő Optimus Prime váratlan és hervasztó degradálódása ebben az epizódban. Szegény Optimus, aki 5 évvel ezelőtt még egyszerre 3 nehézfiú álcával is elbírt (vagy legalábbis majdnem), ezúttal már jóformán senkit sem képes egymaga legyőzni. Kivétel erősiti a szabályt alapon hozhatnánk fel, a végső nagy zúzás előttről Grimlock megszelídítését, de az meg valahogy olyannyira hiteltelenül és gyorsan történik, hogy egyszerűen nem lehet komolyan venni. Ezzel szemben a nagy autobot harcos sem Galvatron-nal, sem Lockdown-nal (magyarul Vesztegzárral) nem bír el segítség nélkül. Ráadásul ezen összecsapások során olyannyira nem, hogy míg a Megatron-klónnal történő kínlódása közben Lockdown orvul jól kilövi és foglyul is ejti, addig ugyanezen galaktikus gonosztevő a végső nagy tusájuk közepette a saját kardjával szúrja agyon Optimust. Könyörgöm, hát mi történt vele? Még a film eleji feldúlt és depressziós viselkedése csak-csak hagyján lenne, hiszen állítólag ugyebár le akarták vadászni. Na de aztán a későbbi nonszensz megnyilvánulásai, valamint ez az új, übervagánynak szánt ’templomos-lovagos’ stílusa, ama minden eddiginél nagyobb mellizom-imitációkkal és a darázsderék-feelinggel... Ezek mind-mind kizárólag arra jók, hogy tovább rombolják a Fővezér már eleve többszörösen megtépázott nimbuszát.

Lockdown vs Optimus gif.gif

Ugyancsak meglepő módon, Optimus amennyire egy balfácán hőse, Lockdown olyannyira megnyerő antagonistája lett A kihalás korának. A se nem autobot – se nem álca Cybertron-i fejvadász a maga letisztult, minden extravagnciát mellőző fekete megjelenésével, no meg persze azzal, hogy fényévekkel intelligensebb bármely korábbi negatív figuránál, a franchise eddigi legszínvonalasabb ellenfelét testesíti meg. Ehhez képest kifejezetten röhejes az, hogy játékidővel viszont alig bír a karaktere: látjuk egy kicsit a film elején, a közepén és persze a végén, a Fővezérrel viaskodni, aztán ezzel kész is. Pedig a megnyilvánulásai, a kommunikációja úgy általában, illetve az emberekhez való sajátságos viszonyulása, valamint az a tény, hogy végre valahára neki nem a Föld meghódítása és fajunk kiírtása a célja, mind-mind egészen üdítően hatnak. Ezzel szemben, a Transformers 4 marketingesei által is sokkalta nagyobb dobra vert Galvatron olyan, mintha nem is lenne. Végeredményben maga a néző is azt kívánja, bár ne lenne, hiszen oly végtelenül elnagyolt és minden színvonalat mellőző karakter lett, hogy az egyszerűen siralmas. Mindaz, ami Lockdown-t izgalmassá teszi, hiányzik Galvatron-ból, mitöbb: az innovatív alakváltási készségén kívül semmi különleges nincsen benne, ellenben legalább még a megboldogult Megatron-nál is rondábban néz ki. Összességében tehát újfent értetlenül állok Bay-ék koncepciója előtt, miszerint minek 2 gonosz robot a filmbe, ha egyszer egyikük sem szerepel túl sokat, sőt: a kettő közül richtig azt kell likvidálni a sztori végén, amelyikben messze több potenciál rejlett.

optimus for president 012.jpg

A Transformers 4-ben a legfájadalmasabb az, hogy az előző két rész csúfondárossága után az ember a lelke mélyén őszintén szeretné, hogy ez a felvonás végre valahára tényleg komolyabb és jobb legyen, aztán szépen beül rá a moziba és már a játékidő felénél rosszul van az egésztől. Ezt az érzést csak tovább erősíti az újfent „nagyon átgondolt” és összetett cselekmény, mely ezúttal inkább csak arra jó, hogy ellehessen veszni benne, hála Bay dramaturgiai zsenialitásának. Mondjuk szó se róla, ritkán látni olyan leleményt, mint amilyet ez a mű felvonultat a maga ál-koherenciájával: a jelenetek során a szereplők hol itt – hol ott tűnnek fel, közben elvileg több szálon pörögnek az események és ezekbe mi minduntalan úgy kapcsolódunk be, hogy azt már sose tudjuk meg, mi történt az előbb. Ennélfogva a végeredmény merő fejkapkodás lesz jobbra-balra, meg persze mérgelődés, hogy mondván már megint mit rendezett ide ez a klasszis. Természetesen az is igaz, hogy ez már messze nem az első eset, hiszen megszokhattuk Bay-től, hogy a maga módján „megköveteli a figyelmet”. Ehhez képest, éppenséggel az a faktor, amivel a nézői figyelmet az alkotás kapcsán meglehetett volna ragadni, ugyancsak lelombozóan lakonikusra sikeredett: gondolok itt a dinobotok partiba dobására. Ugyan a trailer-ek telis-tele voltak az ő momentumaikkal, ámde a végén mennyit kaptunk belőlük? Körülbelül pontosan annyit, amennyit az előzetesekben láthattunk. Vagy esetleg egy paraszthajszállal többet... Igazán kár értük, mivelhogy ők is, akárcsak Lockdown, nagyfokú potenciállal bírnak, továbbá hatalmasak és mutatósak is, pláne a T-rexként gyakorlatilag tökéletesre dizájnolt Grimlock. Azonban hiába, hiszen nekik is alig jutott némi cselekvés, a lényegében abszolúte kommersz, a széria színvonalát tekintve középszerű akció-orgia során. 

Transformers 4 (Transformers: Age of Extinction, 2014) – Értékelés: 10/3 raptor
- Rendezte: Michael Bay
- Szereplők: Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Jack Reynor, Stanley Tucci


A kapcsolódó Optimus for President-cikkek és egyéb tartalmak:
Transformers - kritika
Transformers 2: A bukottak bosszúja - kritika
Transformers 3: A hold sötétsége - kritika
Transformers 4: A kihalás kora - kritika (Dr. Hardlove)
10 dolog, amit mindig is tudni akartál a Transformersről, de nem merted megkérdezni - podcast
5 Transfromers-sztori, amit nem ismersz, pedig kéne - elemzés

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: sci-fi Transformers Mark Wahlberg Stanley Tucci Michael Bay Nicola Peltz Jack Reynor Transformers: Age of Extinction Peter Cullen Optimus Prime Bumblebee Ehren Kruger Autobotok Galvatron Lockdown

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr36456673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.02. 15:01:42

nah azért nem ér ennyit a film, hogy 2 hétig csak ezzel foglalkozzatok.

Okés, hogy ROBO is meg raptor is, de akkor is. :D

Tudom, tudom volt másmilyen poszt is e 2 hét alatt, de akkor is. :D

st ranger 2014.07.02. 15:19:14

@doggfather: Tudod, egyfelől maximalisták vagyunk, másfelől meg egyénenként eltérő véleménnyel bírunk a Transformers-filmekkel kapcsolatban. Ezért született meg ez a poszt is. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.02. 15:24:40

@st ranger: ajjaj, 12 szerző van itt oldalt feltüntetve, tehát lesz még pár TF kritika?!
:D

st ranger 2014.07.02. 15:25:50

@doggfather: :D

Nem, azért túlzásokba sem akarunk esni. :D

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.02. 17:41:05

Aztat értem, hogy autóbotok, akik ugye robotok, azért változnak át itt a Földön autókká, hogy elvegyüljenek... (legalábbis valamelyik szakértő így magyarázta)...

De a dínóbotok????? Azok egyszercsak kitalálták, hogy átváltoznak dinoszaurusszá?
Még szerencse, hogy afféle mindenki által jól ismertté, mint a t.rex... Így akarnak elvegyülni?????????

........

Ayrons 2014.07.02. 18:31:03

Az eredeti történetben ők 60 millió évvel ezelőtt érkeztek a bolygóra és akkor vették az itt élő lények alakját.Bárkával jöttek, de sajna Transformersnek is van legalább 5-6 univerzuma.

Pixynor 2014.07.02. 22:28:56

Azt nem értem, hogy a a blog gazdája tényleg azért nézte végig ezt az általa utált, és lenézett filmet, hogy tudjon ilyen negatív lehúzó kritikát írni?? Sajnálom szegényt :) Gondolom pokoli lehetett végigülni a majd három órát és végig köpködni, hogy de szar :)

st ranger 2014.07.03. 09:27:29

@Pixynor: Jómagam, aki nem vagyok a "blog gazdája", egyáltalán nem azért néztem meg ezt a remekművet, mert élvezem a "köpködést" (film közben nem is szokásom), hanem azért, mert titkon ezúttal is azt reméltem, hogy egy árnyalattal végre jobb lesz az előzőeknél. De nem lett. Ezért olyan a kritika is, amilyen. :)

Pixynor 2014.07.03. 09:57:59

@st ranger: Ebben egyet kell értsek, a végére az a dinós vonulat, hááát... , bár tényleg meg lehet magyarázni, de valahogy én is úgy érzem az egész sztori híjján maradt. Ennél több szerintem ebben nincs is megírva, az ötödik rész sem fog másról szólni, mint holmi újabb gonosz robotnak kell a föld, pusztuljon az emberiség és persze, Optimus, vagy egyéb fővezér, majd újfent megmenti azt. Hacsak össze nem akadnak esetleg a predátorokkal :) Na abból akár még valami új is születhet :)

Mr. Rabbit 2014.07.03. 10:15:37

@doggfather: Mr. Rabbit mélyen egyet ért! :D De lezártuk, vége! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.03. 11:16:34

@Pixynor: ha a predatorokkal nem is, de a g.i. joe-kal simán, olyan képregény is volt.

Pixynor 2014.07.03. 11:45:51

@doggfather: oh igen érdekes, a G I Joe első része bazira tetszett, de a másodikat, és kétszer is neki álltam, de nem tudtam végignézni :) valahogy túúúl izé lett, sok volt benne az elején, a gyerünk hajrá, mi vagyunk a faszacsávók, de valóban klassz lehet ütköztetni őket :) robotékkal :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.03. 11:59:36

@Pixynor: nálam pont fordítva az első résznek semmi köze nem volt se a gijoe képregényekhez, se a rajzfilmekhez, de a másodiknak már sokkal inkább.

Pixynor 2014.07.03. 12:04:18

@doggfather: mentségemre legyen szólva, képregényben, csak Garfieldben utaztam, viszont a filmeket, azokat szeretem.

st ranger 2014.07.03. 12:05:15

@Pixynor: @doggfather: Engem mondjuk egyik G.I. Joe-film sem hatott meg... Mindenesetre egy biztos: ha (a teóriát követve) össze is boronálnák a két franchise-t, az gyakorlatilag borítékolható, hogy valami bődületesen kaotikus és élvezhetetlen katyvasz sülne ki a dologból.

Pixynor 2014.07.03. 12:09:40

@st ranger: akkor szerinted a Transformers úgy ahogy van menthetetlen?? Egyébként a mostani részt imax-ben néztem, és ez így hatalmas élmény volt, függetlenül a sztoritól. Klassz volt rálátást nyer arra a kínai lakónegyedre a végén, amit végül is majdhogynem leromboltak :)

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.03. 12:31:49

@Ayrons:
És hatvanmillió éve ezek a robotok simán elvegyültek itt a Földön úgy, hogy dínónak álcázták magukat?... Persze fémdínónak ugyebár... És akkor az igazi dínók befogadták/nem támadták meg őket????
Asztaaaaaa......

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.03. 12:56:55

@Hoppácska: most komolyan egy olyan filmben amikben űrlény robotok jönnek a földre, hogy leigázzák/megmentsék egy pár dínó alakú roboton akadsz fenn?!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.03. 13:22:06

@Hoppácska: dehogy is hiba, csak nem logikus ne haragudj.

Vagy fennakadsz már az elején a robot átváltozó idegeneknél vagy nem.

De ha ott nem (az elején) akkor miért pont a dinóknál van a határ?
Miért nem a 2. részben, mikor az egyik csaj volt például?

Ayrons 2014.07.03. 13:52:28

Igazából a dinobotok jégbe fagyva voltak a Földön az Antarktiszon láthattuk, de utánna felkerültek Vesztegzár hajójára. Mert egyszer Vesztegzárat mutatták az Antarktisz felett vélhetőleg akkor szedte fel őket. Csak a film erre nemtérki meg nem mutatja. Másik ebben a filmben nincs logika se történet semmi szóval sok mindenen kilehet akadni :D

st ranger 2014.07.03. 14:14:20

@Pixynor: Jelen formájában, azaz ahogyan azt Bay-ek sorozatosan vászonra álmodják, teljesen menthetetlen. Ahhoz gyökeres változtatások kellenének a franchise készítőinek köreiben (gondolok itt elsősorban magának Bay-nek és Ehren Kruger-nek a leváltására), hogy a jövőbeli részek értelmesebbé és fogyaszthatóbbá váljanak. De minderre persze semmi esély. Bay munkái túl jól tejelnek ahhoz, hogy bármin is módosítani szándékozzanak...

Pixynor 2014.07.03. 14:49:53

@st ranger: ezzel egyet értek, ilyen gyökeres változás biztos nem fog történni :)

@Ayrons: de, hogy egyébként Vesztegzár, hogy került be a sztoriba, no számomra az rejtély maradt :)

Ayrons 2014.07.03. 15:08:14

Rejtély , de kivételesen egy jó gonosz volt, de erre ráeszmélve gyorsan kinyírták.
Kezdjük ott hogy alapból Megatron személyi vadásza volt de ez mellékes mivel a semlegességét jól megcsinálták.
Dinobotokat is feláldozták a látvány orgia oltárán. De rájöttem valamire ez a film a dadaizmus fellegvára.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.04. 12:31:00

@doggfather:
"dehogy is hiba, csak nem logikus ne haragudj.
Vagy fennakadsz már az elején a robot átváltozó idegeneknél vagy nem.
De ha ott nem (az elején) akkor miért pont a dinóknál van a határ?"

Az hogy robotok, tehát gépek átváltoznak autókká, tehát gépekké, hogy elvegyüljenek aztat értem.

De egy gép/robot miért változna át dinóvá?? Akkor sem fog tudni elvegyülni...

"Miért nem a 2. részben, mikor az egyik csaj volt például? "

Mármint robotcsaj? :)

Nyilván ez is az elvegyülés miatt van.

De miért volt szükség elvegyülni a dínók közt???

st ranger 2014.07.04. 15:09:48

@Hoppácska: A lényeg egyébként is az, hogy kár is bárminemű logikát keresni az ilyesmi hátterében. Főként egy olyan szériában, melynek egyik részében azt "mesélik be" nekünk, hogy a piramisokat a Cybertron-iak építtették, a következőben azt, hogy a Holdra szállás is csak miattuk történt, majd most legutóbb pedig azt, hogy már a Kréta korban is a Földön jártak és terraformáltak (vagy mi a szöszt csináltak). Nonszensz mindegyik. :)
süti beállítások módosítása