Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Az 1999-ben bemutatott, John McTiernan rendezte A 13. harcos egy igazi kuriózum a középkori maskarás-kaszabolós filmek tengerében, egy valóságos unikum, amit újkorától fogva világszerte méltatlanul alulértékelnek. A filmben – amely Michael Crichton roppant cseles és az ősi Beowulf-legendának pofátlanul bemutató regényén alapul –, bőven van kraft és látvány is, a már-már a Mel Gibson-alkotásokat idéző vérengzős kaszabolásokról nem is beszélve. Kult-sorozatunk legújabb fejezetében ezt az ínyenc-darabot vesszük górcső alá.

the_13th_warrior_main.jpg

A 13. harcos alapjául Michael Crichton regényíró 1976-ban megjelent Eaters of the Dead című műve szolgált, ami noha arcátlanul, ámde roppant kreatív módon formált át két ősi történetet. A regényben Crichton nemes egyszerűséggel fogta és lerántotta a valószínűsíthető realitás talajára az angol irodalom egyik legrégebbi epikus hőskölteményét, a Beowulfot, majd ötvözte azt a 10. század legnevesebb arab világutazó-nagykövetének, Ahmad ibn Fahdlan feljegyzéseivel, illetve a személyével. Végül így született meg a történet, amely a két forrást cselesen ötvözve egy izgalmas és elgondolkodtató olvasmányt formált arról, hogy a hősökről szóló legendák miként is keletkeznek. Mármint természetesen abban az esetben, ha úgy közelítjük meg őket, mint valaha megtörtént eseményeket.

A 13. harcosban ez úgy materializálódik, hogy Ahmad ibn Fahdlan (Antonio Banderas) egy szerelmi ballépésért vezekelendő utazó nagykövetként kénytelen a világot járni, jóravaló öreg barátja, Melchisidek (Omar Sharif) társaságában. Egyszer aztán valahol Európában belefutnak a normannokba (gyengébbek kedvéért a vikingekbe) és miközben kapcsolatteremtés céljából röviden meghúzzák magukat a vad nép egy táborában, Ahmad pechjére egyszer csak beüt a krach. Történik ugyanis, hogy a hírek szerint az egyik normann király, név szerint Hrothgar uradalmát ősi veszély fenyegeti, amit elhárítandó a Halál Angyalának (aki egy öreg néne orákulum) utasítására 13 harcosnak kell útra kelnie, hogy rendet tegyenek. Igen ám, csakhogy kiderül, hogy a 13. önkéntes nem lehet normann! Így esik, hogy a film egyik legmókásabb és hangulatában leglelkesítőbb jelentében gyakorlatilag besorozzák az ártatlan arabot. Íme:

Felkerekedik hát a középkori kommandó és velük a harchoz nem értő úri fiú, amelynek révén a film első harmadában számos humoros csapatépítő-jellegű és nyelvészeti szempontból sem utolsó pillanatot kapunk. Ahmad eleinte csaknem lehetetlennek tűnő beilleszkedési folyamata zseniálisan van felépítve, mialatt (és a normannokkal történő találkozástól kezdve) a produkciót olyan az emberi fülnek kedves finomságok színesítik, minthogy az egyik ősi skandináv nyelv mellett arab, görög és latin is beszédet is hallhatunk. Az utazási és egymással megismerkedési procedúra során a színes társaság különböző egyéniségeiből is kapunk egy-egy csipetnyi ízelítőt, amely a film konstans humorosságának fenntartása mellett arra is rámutat, hogy milyen kiválóan castingoltak a készítők.

A vikingek szerepeire egy igazán színes, főként európai színészekből és sportolókból álló csapatot szedtek össze, alapvetően a karakter, a fizikum és a nyelvtudás szempontjai alapján. Közülük is a prímet hárman viszik, a 2000-es években egész ismertté vált skót Tony Curran (Penge 2, Underworld: Evolúció) aki Weath-et játssza, aztán a film legjobb figurája, Herger szerepében brillírozó norvég Dennis Storhøi, illetve a cseh származású kanadai színész Vladimir Kulich, aki Buliwyfot, azaz a történetben Beowulf megfelelőjét alakítja. Kulich mind fizikailag, mind markáns vonásait tekintve is tökéletes választás volt a (későbbi Roland Emmerich-féle animált fantasy magyar alcíme nyomán) legendák lovagjának alakjára. Igaz ugyan, hogy a karakter históriás jelentőségéhez képest a produkcióban nem bír olyan nagy jelentőséggel Buliwyf jelenléte, azonban ez két okra vezethető vissza: 1. A 13. harcos valójában Ahmad ibn Fahdlan egyes szám első személyben elbeszélt története 2. mivel ez a sztori a legenda vélt eredetéről szól, ezért Buliwyf nem is tekinthető hősnek mindaddig, amíg nem cselekedett semmi hősiest.

the_13th_warrior_002.jpg

A normann társulatnál és megformálóiknál maradva: nehéz eldönteni, hogy az ember utólag megdicsérje, avagy inkább kissé megdorgálja a rendező John McTiernant (Ragadozó, Die Hard - Az élet mindig drága), amiért a filmjében nemes egyszerűséggel mindvégig hülyére vesz bennünket, nézőket. Tudniillik akárhogy is számoljuk, az a tizenhárom csávó bizony nincs meg tizenhárom, hanem a legjobb esetben is csak tíz, maximum tizenegy. Ez persze azért van így, mert ahhoz túl nagy a létszám, hogy még ha röviden is, de mindenkire koncentráljon a történet. Arról már nem is beszélve, hogy azokra, akik már az első csatában meghalnak (mert hát igen: meghalnak), abszolúte felesleges is. Ennél fogva a már fentebb látható önkéntesen feliratkozós jelenetben elkezdődik a sumákolás és ha jól megfigyeljük, akkor Omar Sharif hiába is számol nekünk egy ponton "nyolcat", a már jelentkezett kemény csávók állományára, az valójában még csak legfeljebb hat.

Később aztán McTiernan ezt a hiányosságot úgy simliskedi tovább, hogy például nincs egy árva felvétel sem a filmben, amelyen mind a tizenhármukat együtt láthatnánk, továbbá azok közül, akik elsőként vesznek oda, nem is nézhetjük meg csak egy párnak a halálát, a többiekről már csupán utólag értesülünk. Összességében tehát nagy szélhámoskodás folyik ám egészen odáig, amíg már kis létszámúra (vagyis a kevés lényeges szereplőre) redukálódik a létszám. Mindazonáltal mégsem lehet ezért neheztelni sem a direktorra, sem a forgatáson személyesen is részt vevő Michael Crichtonra, mert olyan pofátlanul jól oldják meg a dolgot, hogy az már-már szimpatikus.

the_13th_warrior_003.jpg

Nézői szerencsénkre A 13. harcos furfangossága nem merül ki a már fent leírtakban, merthogy ebben a történetben nem csak a fókuszban levő figurák, de az ellenség is komoly jelentéstartalommal és háttértörténettel bírnak. A viking vitézek megérkezvén az öreg (és kissé már ketyós) Hrothgar szegényes udvarába, hamarosan szembesülnek a ténnyel, hogy a hírek igaznak bizonyultak és az az ősi gonosz tért vissza a vidékre, amelyet amolyan Voldemort-szindrómásan nem szabad a nevén nevezni, de mi attól még persze megtudjuk, hogy wendolnak hívják őket. Bizony ám: őt helyett őket, ugyanis a wendolok egy nép, egészen konkrétan egy magukat lovagló medvéknek képzelő, ténylegesen medvebundában járó ádáz bennszülötthorda, akik piszkosul sokan vannak és habár a harcban elég bénák (pláne a tapasztalt és vérprofi normannokhoz képest), de hála annak a szinte végtelen embererőnek, amivel rendelkeznek, bárkit lenyomnak. Na mármost a wendolok szerfelett kreatívan vannak ábrázolva a filmben: először is a medvefejeknek hála arctalanok, így nem lehet beazonosítani őket és az amúgy is babonás vikingek ezáltal frankón elhiszik róluk, hogy szörnyetegek. Továbbá van egy alfanőstény "anyjuk", aki afféle királynőként irányítja a méretes családot, mintha csak egy hangyaboly lennének.

Mindennek tetejébe a "dolgozók" éjszakánként támadnak, fáklyákkal a kezükben, nagy létszámban, ebből kifolyólag távolról nézve azt a benyomást keltik, hogy egy hatalmas "tűzkígyó" közeledik a tájon át, amelyről a helyiek utóbb azt hiszik, hogy egy sárkány. Mindezen apróságok viszont önmagukban eltörpülnek a wendolok összetett szimbolikája mellett. Tudniillik A 13. harcosban ez a szervezett csürhe testesíti meg a Beowulf-regéből ismert három nagy gonoszt: Grendelt, aki/ami egy hatalmas, főként medvére hasonlító, troll-szerű szörnyeteg; Grendel anyját, aki egy rejtélyes lény, de az tudvalevő róla, hogy ő az akarat gyermeke cselekedetei mögött; végezetül pedig a sárkányt, amit Beowulf legyőzve a legenda szerint Hrothgar örökébe lépve király lett. Szóval lássuk be: Michael Crichton zseniálisan találta ki a wendolokat, akik egy sereg vadember alakjában ötvözik Beowulf összes mesebeli ellenfelét.

the_13th_warrior_007.jpg

A hihető körülmények közé lefestett küzdőfelek és a bravúros mítoszrombolás (avagy teremtés) mellett elengedhetetlen elemei a cselekménynek a hadakozások, amelyek terén A 13. harcos ugyancsak nagyon rendben van. Habár John McTiernan a pályafutása során elsősorban lövöldözés-orientált akciómozikat jegyzett, ennek ellenére szemlátomást a kardozások és az azokban rejlő mészárszék-potenciál felismerése sem áll távol tőle, miután a normannok és a wendolok összecsapásai nem kicsit lettek véresek a filmben. Noha a kameramozgások olyan szempontból nem mindig a legjobbak, hogy a lényeget folyamatosan tisztán láthassuk, de a harcosokban buzgó adrenalin hatására, a gyorsan és átütő erővel folyó küzdelmek profin és abszolúte naturalista módon vannak fényképezve.

Sőt, mindezek közben akadnak olyan brutális pillanatok, amilyenek láttán még a stílus királya, Mel Gibson is elismerően csettintene. Befejezésül emlékezzünk meg az alkotás zenéjét jegyző megboldogult mester Jerry Goldsmith-ről, aki A 13. harcos score-jával kimagasló pályafutása egyik utolsó emlékezetes hanganyagát komponálta, mielőtt 2004-ben, 75 éves korában elhunyt. Goldsmith dallamvilága mindig is a maga nemében éppoly hamisítatlan és összetéveszthetetlen volt, mint amilyen mondjuk John Williamsé, avagy Danny Elfmané.  Pontosan ez az, ami ennek a filmnek az aláfestésén is kiviláglik. Hála neki, illetve a produkció minden munkatársának, Banderasnak és a remekül teljesítő színészeknek, A 13. harcos a középszerű megítélése ellenére egy jól felépített, mozgalmas és főként intelligens film, amely az agyafúrtságával messze kitűnik a kosztümös-kaszabolós zsáner képviselői közül.

the_13th_warrior_009.jpg

A 13. harcos (The 13th Warrior, 1999) – Értékelés: 10/8 raptor
- Írta: Michael Crichton
- Rendezte
: John McTiernan
- Szereplők: Antonio Banderas, Dennis Storhøi, Vladimir Kulich, Tony Curran, Omar Sharif

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: legenda kaland mítosz szörny adaptáció vikingek kultikus Antonio Banderas Grendel Mel Gibson Danny Elfman Die Hard John Williams Michael Crichton Robert Zemeckis Omar Sharif John McTiernan Roland Emmerich Vikings Beowulf Ragadozó The 13th Warrior Raptor Kult A 13. harcos Jerry Goldsmith Dennis Storhøi Vladimir Kulich Tony Curran Eaters of the Dead Penge 2 Underworld: Evolúció Die Hard - Az élet mindig drága

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr687152661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

úgyiselfelejtem 2015.02.12. 20:58:33

Rég láttam, de mintha nem lenne béna a harcban, csak a nehéz viking fegyverzet helyett jobban szereti az arab szablyát ("kést")

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.13. 11:43:57

ezt egyszer elkezdtem, de elaludtam rajta.
Kevés film van amin elaludtam az underworld összes része, de tényleg az összes meg még pár amire nem is emlékszem), de ez köztük van.

st ranger 2015.02.13. 12:51:06

@úgyiselfelejtem: Való igaz, hogy a kétkezes karddal szemben a szablyához már eleve értett a történetben, azonban kezdetben azzal sem volt túl magabiztos, miután korábban még nem vett részt csatában.

@doggfather: Ez esetben határozottan tudom javasolni az újra nekiveselkedést, mert ez egy remek kis film. Szerintem egyszerűen csak nem voltál formában, amikor megkísérelted abszolválni. ;)

Odin88 2017.12.02. 07:01:41

Kedvenc filmem. Ha jól emlékszem a könyvben sem foglalkoznak a filmben meg nem jelenő szereplőkkel. Azt hiszem újra el kell olvasnom.
süti beállítások módosítása