Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Idén 10 éves az élőhalottas filmek egyik legsikerültebb darabja, azaz a Zack Snyder direktorálta Holtak hajnala (Dawn of the Dead) remake. Ezzel a darabbal, a zombifilm műfajának legendás mestere, George A. Romero által 1978-ban rendezett eredetinek a leporolása, hovatovább a mai modern elvárásoknak megfelelően történt feltuningolása révén, utóbb jóformán egy modernkori klasszikus került a mozikba 2004-ben. Az alkotásról és hatásosságának mibenlétéről hajtás után.

Dawn of the Dead main_1.jpg

A 2004-es remake-et tehát nem kisebb név, mint a mára már Hollywood egyik sztárdirektorává vált Zack Snyder rendezte, aki az elmúlt 10 év során olyan, első nagyjátékfilmjénél messze csillagászatibb büdzséből készült szuperprodukciókat kalapált össze, mint a 300 (2005) a Watchmen (2008), vagy éppenséggel az Az acélember (Man of Steel, 2013). Műveinek némelyike a blockbuster-es filmuniverzumban már-már korszakalkotónak bizonyult, míg egyike-másika már kevésbé sikerült (pláne az inkább feledendő Sucker Punch...), hovatovább már csak ezért is lóg ki a sorból a Holtak hajnala, ami utóbb még mindig Snyder egyik legkiválóbb alkotása. A film történetében csupán érintőlegesen követi a '78-as eredetiét, amelyből a nyilvánvalóan átemelt elemek közé tartozik az apokaliptikus hangulat, a pláza mint menedék és természetesen a zombik. Minden más, beleértve a karaktereket, a cselekmény alakulását és a végkifejletet, teljesen új és korszerűsített a filmben. Még a főszereplő kiléte: Ana (Sarah Polley) is az.

Dawn of the Dead 001_1.jpg

A modernizálás és Ana központi figurája kapcsán máris külön felhívnám a figyelmet a darab egyik legmesteribb húzására; a játékidő körülbelüli 5. percénél bekövetkező vérfagyasztó tempóváltásra. Tudniillik a kezdés egészen addig a pontig bezárólag jóformán egy családi film idilljével vetekszik, ámde onnantól kezdve, hogy a képünkbe tolt számlapos óra hajnali 6:36-ról 37-re fordul, gyakorlatilag elszabadul a pokol. A hirtelen elburjánzó, első körben Ana-t érintő sokkoló események piszkosul hatásosan vannak tálalva, olyannyira, hogy emlékszem: 10 éve ettől mindenkinek simán meghűlt a vére a moziban. A semmiből felgyorsuló események dinamikája letaglózó, hát még úgy, hogy ez a film a Danny Boyle-nak köszönhető 28 nappal később (28 Days Later, 2002) által kitaposott újgenerációs zombis utat járja: azaz, ezek a szerencsétlen élőholtak már nem csakúgy ténferegnek jobbra-balra, hanem rohannak és mészárolnak, mint afféle megveszekedett ragadozó állatok. Ehhez jön még az első 10 perc rettenetét lezáró és felváltó, hallatlanul jól megkonstruált főcím/intro, amelyhez a legendás Johnny Cash – The Man Comes Around című, az ítélet napjáról szóló fenomenális nótája adja a tökéletes aláfestést. Mindezek után a meglátásom az, hogy a Holtak hajnala rendelkezik mind akcióhorrorok legprofibban eltalált felvezetésével.

Egyszersmind remek kis összefoglalása ez a hirtelen beütő globális krachnak, azaz a legborzasztóbb járványoknál is szélsebesebben terjedő zombikórság elharapódzásának. A készítők bölcsen nem is ragozzák túl a kérdést és a cselekmény során a későbbiekben sem szolgálnak semminemű magyarázattal a végítélet kirobbanásának mikéntjére, illetve miértjére. Nekünk nézőknek is be kell érnünk annyival, amennyit a helyi plázában összverbuválódó színes kis túlélő-egylet tagjai tudnak: azaz, a nagy büdös semmivel. Mindez ugyanakkor kifejezetten jót tesz a filmnek, merthogy a rejtély-faktor fenntartása és a karakterek nézőpontjának a fókuszba emelése, egyszerre képes konstans áramló feszültséget, és egyfajta bensőséges atmoszférát is teremteni. Nézőként úgy érezzük, mintha mi magunk is a látszólag biztonságba húzódott  bagázs egy tagja lennénk, márpedig ez segíti az identifikációt, még ha nem is a karakterek valamelyikével, de a helyzetükkel legalábbis mindenképpen. Igaz ami igaz: a szereplőket illetően elénk tárt választék is kifejezetten változatos. Alapvetően adott is a lehetőség arra, hogy ki-ki válasszon magának kedvencet, habár azt azért hozzátenném, hogy ahhoz egy-két kivételt leszámítva nem elég árnyaltak a figurák, hogy az ember azonosulni tudjon a legtöbbjükkel.

Dawn of the Dead 003_1.jpg

Természetesen a fontosabb karakterek, úgy mint a központi Ana, továbbá az ő általa is elsőként megismert Kenneth (Ving Rhames), a későbbi új pasija Michael (Jake Weber) és a legkiállhatatlanabb, de egyízben a legjobb arc fazon: CJ (Michael Kelly) valamelyest mind-mind árnyaltabbak. Mindezek után mondanom sem kell, hogy a remake nyilvánvalóan karakterközpontúbb mint az eredeti volt. Amelyet anno, cirka 36 évvel ezelőtt nem csupán rendezett, de mint ötletgazda jegyzett is a mester: George A. Romero. 26 évvel később az új verziót viszont már egy 2004 táján még noname filmes, bizonyos James Gunn agyalta ki és vetette papírra, aki mostanság mint a Guardians of the Galaxy sikerdirektora ismert. Lám csak: valahol neki is el kellett kezdenie, akárcsak Snyder-nek, mígnem immáron mind a ketten egy-egy szuperhős-franchise rendezésével büszkélkedhetnek. Na de visszakanyarodva a Dawn of the Dead-hez: a sztori persze nem válik túl bonyolulttá, hiszen a plázába bezárkózást és az ottani kezdeti nézetkülönbségeket, majd a rögzített mókás életképeket felváltja a nyilvánvaló felismerés, hogy ez nem mehet így tovább. Nem lévén más megoldás, a szereplők a szervezett kitörés és menekülés mellett döntenek, amely egyértelműen újabb jó ürügyet szolgál, az utcákon hordákban agonizáló zombik ipari mértékű irtására. Ahogyan az ilyenkor el is várható.

Dawn of the Dead 005_2.jpg

Lévén akcióhorrorról van szó, a Holtak hajnala kiválóan megrendezett, pörgős rohangálós-lövöldözős jelenetekkel rendelkezik, amelyek elsősorban Snyder-t és az ő korai, letisztult stílusát dicsérik (nem úgy mint a későbbi műveinek esetében, amelyekben már egymást érték a slow motion-betétek). A darab egy-két jól eltalált beijesztős és/vagy bizarr (lásd: a zombi-babás) momentumtól eltekintve elsősorban ezekkel a dinamikus szcénákkal és az azokból eredő feszkóval operál. Ezek pedig utóbb ha nem is teszik a filmet más, lélektanibb-jellegű horrorokkal egyenértékűen félelmetessé, de a tempójának köszönhetően messze izgalmasabbá alakítják, kétségtelenül. Nem lövök le nagy poént azzal, ha elárulom: a túlélő-társulat menekülése során aztán a szereplőkön is erős elhalálozási hatalmasodik el, ami ugyancsak a remake egyik erősségét képezi. Merthogy lássuk be: ilyen lehetetlen életkörülmények között valahol azért az mégiscsak evidens, hogy lassacskán mindenki áldozatául esik az élőhalottak seregének. Na persze ahogy az a zsánerre jellemzően lenni szokott, ezúttal sem hull el mindenki... A lényeg tehát az, hogy egy minőségi akcióhorror látott napvilágot 10 évvel ezelőtt, ami a két jómunkásembernek, azaz Zack Snyder-nek és James Gunn-nak hála a mára már megszámlálhatatlan zombifilm élmezőnyét erősíti.

Dawn of the Dead 004.jpg

Holtak hajnala (Dawn of the Dead, 2004 Értélelés: 10/8 raptor
- Írta: James Gunn
- Rendezte: Zack Snyder
- Szereplők: Sarah Polley, Ving Rhames, Jake Weber, Michael Kelly


Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: horror remake 300 28 nappal később akciófilm zombie zombifilm Danny Boyle Man of Steel Watchmen Guardians of the Galaxy Zack Snyder Johnny Cash Sucker Punch Sarah Polley Holtak hajnala Ving Rhames George A. Romero Az acélember James Gunn Dawn of the Dead Jake Weber Michael Kelly 28 Days Later The Man Comes Around

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr16736795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Centepod 2014.10.08. 16:47:11

Még anno DC++ on szedtem le ezt a filmet és megvolt a plusz DVD is hozzá, amin nagyon komoly verkfilmek, híradók és ha jól emlékszem Andy az egyedül csapdábaesett fegyverboltos csávó egyéni története volt, amit kézikamerával vett fel. Azzal együtt tényleg igen para hangulata volt az egésznek

st ranger 2014.10.08. 19:06:57

@Centepod: Tudom mire gondolsz, az itthon megjelent DVD-kiadás ugyancsak tartalmazza ezeket a jóféle extrákat. Nekem is az "Andy rettenetes utolsó napjai" c. homevideo-jellegű a kedvencem. :)

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2014.10.08. 21:10:24

Ó, azok a régi szép idők...12 éves voltam, amikor hirtelen ötlettől vezérelve egy gyerekkori barátommal támadást indítottunk egy videotéka ellen, hogy kivegyük ezt a filmet, és végül csak megengedte a bácsika! :D Maradandó élmény volt, rendesen besz@rtunk rajta, és nem is aludtunk jól pár napig...:D
De ennyi mellébeszélés után a lényeg: szeretem a zombis témájú filmeket, és mindmáig az etalon számomra. Manapság árgus szemmel követem a Walking Dead epizódjait,zseniális sorozat, imádom. :)

st ranger 2014.10.10. 15:21:07

@Fodri: Egyetértek. Mindazonáltal a Walking Dead-re szerintem nem kis mértékben volt ám hatással (többek között) ez a film is a maga stílusával és dinamikájával. :)
süti beállítások módosítása