Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

David Cronenberg ha filmet készít, akkor maradandót alkot. Persze ez nem minden esetben jelent jót, és talán ő tipikusan az a rendező, akinek a filmjeiről mindenkinek megvan a maga mainstream-től eltérő véleménye. A rendező legklasszikusabb filmjei a mai napig óriási pszeudo-értelmiségi vitákat képesek kirobbantani, de Cronenberg mindig nyer. Most a Maps to the Stars-szal is.
images_1.jpg

A Maps to the Stars-t nem előzte meg különösebb várakozás. Emlékszem jól, két éve a Robert Pattinsonnal forgatott Cosmopolist MINDENKI nagyon várta, majd a nézők és a kritikusok is egy vállrándítással elintézték. Ez most biztosan nem történik meg a Térkép a csillagokhoz esetében. 

A történet szerint Agatha (Mia Wasikowska) Hoolywoodba érkezik, mert Carrie Fischer-rel (aki önmagát alakítja) való twitter-ezés eredményeképpen Agatha személyi asszisztensi állást kap a nem túl tehetséges, de annál hisztérikusabb és a saját anyja által főszerepelt film remake-jében szerepelni vágyó Havana Segrand (Julianne Moore) mellett. Egy másik szálon a 13 éves Benjie-t, a felkapott színészfiút követjük nyomon, aki a nagy sikerű Babysitter 2 című retekszar film főszereplőjeként építgeti karrierjét, miután az első résszel már betört a hollywoodi üdvöskék világába. A két fiatalban az a közös, hogy mindketten valami olyasmit keresnek az életükben, amit bár megtudnak nevezni, soha nem szabadna, hogy megtalálják.      



Hollywood – mint környezet – kiválóan tükrözi a film főszereplőit (így a fiú szüleit, a lány szeretőjét és munkaadóját), és éppen "csak" annyira lélekölő hely, mint azok, akik működtetik. A filmvárosban élők felszínessége, illetve ál-mosolyai mögött a jobb életre való törekvés lapul, melyek árfolyama a sikerben mérhető, s amiért ha kell, bárki bármit megtesz. De vajon Benjie vagy Agatha nem vágynak-e másra?

Szerencsére a film azért nem merül ki annyiban, hogy nagy kerek szemű fiatalok senyvednek, mert szar nekik. Mi több, tök jó nekik! Éppen a vágyuk tárgya az, melytől minden megváltozik. Ráadásul mindegyik szereplőt kísérti a múltja: Benjie-t az egy éven át tartó kábítószer függősége, Agathat-t egy gyerekkorában elszenvedett tűzeset nyomai, Havana-t az anyja sikere. És hát persze arról nem is beszélve, hogy ezek hogyan függnek össze.

25766814-391e-4332-af11-f06598de7bc0.jpg
A Cronenberg-re oly jellemző „természetfeletti” elemek sem maradhattak ki a filmből. Julianne Moore karakterét anyja fiatal kori énje üldözi (aki mellesleg szexuálisan zaklatta lányát) és folyton azzal cseszteti, hogy szakmailag a nyomába sem érhet. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően – az eredeti főszereplőnek kinézett színésznő kisfia belefullad egy medencébe, ezért nem tudja vállalni a filmet – végül mégis csak Havana Segrand játszhatja saját anyja remake-elt változatát. Benjie 13 éves kora ellenére már túl van ugye egy kábítószer- és alkoholelvonó-kúrán, melynek csak egy mellékhatása van: halott gyerekeket lát és hall, akik különböző dolgokra beszélik rá szépen lassan. Agatha naponta legalább 5-6 gyógyszert kényszerül bevenni, és égési sérülését eltakarva lényegében csak nyaktól felfelé kénytelen öltözködni, nem akarja kivívni környezete megvetését.

MTTS_02755__c____Daniel_McFadden-0-2000-0-1125-crop.jpg
A film másik nagy témája a bűn és a bűnbeesés kérdése. Kisebb lehet az elkövetett bűnünk attól, hogy azokat álmaink megvalósítása érdekében követjük el? Nyilván nem. De akkor vajon képesek vagyunk majd egy-egy ilyen teherrel leélni az egész életünket? Pláne ha bűnösségünk következményeit leszármazottaink is viselik majd? Benjie szüleinek múltjában ugyanis van egy nagyon sötét titok, amiért nagyon keményen zsarolhatók lennének. Az ő vágyaik is ennek felelnek meg, csak míg a legtöbb szereplő elérni szeretne dolgokat, addig a szülők óhaja maga a tagadás és a felejtés.

cusack-map-to-the-stars.jpg
Nagyon nehéz erről a filmről spoiler-ek nélkül írni. Minden elemének köze van egy másik történetet építő kockához, vagy egy másik szálhoz, és ha csak egyetlen pillanatra nem figyelünk, kieshetünk a ritmusból, mert a film lendülete, a sok szereplő és téma megléte ellenére hihetetlen gyors. A színészek játéka precíz és pontos, akik közül különösen kiemelkedő a két fiatal. Mia Wasikovska számomra már bizonyította tehetségét a 2013-as Stoker-ben, és Evan Bird is lenyűgözött anno a Chained című mesteri thrillerben 2012-ben.

Sőt, azt hiszem, ha Robert Pattinson így folytatja, ahogy ebben a filmben, simán ő lehet a következő kedvenc fiatal férfi színészem (jelenleg Chris Hemsworth az! Thor RLZ!). Pattinson egy a sztárokat főállásban fuvarozó limuzinsofőrt alakít, aki mellékesen néha idegen lényként a Battlestar Galacticában építgeti színészi karrierjét, és forgatókönyveket firkálgat. De ezt a keveset olyan szépen és hitelesen csinálja, hogy elkezdtem neki megbocsátani a TUDJUK MIT!

o-MAPS-TO-OUR-STARS-facebook.jpg
Szóval ez a film jó. Nehéz és nem könnyű megemészteni, sőt biztos vagyok benne, hogy lesz olyan, aki legszívesebben kimenne róla menet közben. De ha végigülitek… üljétek végig!              

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars, 2014) – színes, kanadai-amerikai-francia-német dráma.
- Értékelés: 10/8 raptor
- Rendezte: David Cronenberg
- Szereplők: John Cusack, Olivia Williams, Evan Bird, Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, Carrie Fisher, Sarah Gadon.

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kritika film remake dráma twitter koprodukció John Cusack Cosmopolis Julianne Moore Stoker Olivia Williams David Cronenberg Robert Pattinson Mia Wasikowska Carrie Fisher Chris Hemsworth Sarah Gadon Maps to the Stars Térkép a csillagokhoz Chained Evan Bird

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr976575515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LakatosIstván 2014.08.06. 12:23:33

CARRIE Fisher... kérlek

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.08.07. 00:18:48

Croenenberg ????? - NEM

Cronenberg ? - IGEN

Leone_510 2014.08.07. 14:27:27

"kedvenc fiatal férfi színészem (jelenleg Chris Hemsworth az! Thor RLZ!)."

ha így kezded el sem olvaslak :)
mert abban a filmben kell a színészi tehetség... érdekes, hogy ilyen kevéssel beéred és ezt a filmet kritizálod...gondolom jól jön az ingyen jegy a következőre is :) mert nem vágom ezt így egyben

Mr. Rabbit 2014.08.07. 14:52:15

@Leone_510: Elkezdhetünk azon vitatkozni, hogy melyik férfi színésznek milyen kvalitásai vannak (nálam a favorit Brad Pitt a filmjei alapján). Hemsworth pedig a Thor-on kívül bizonyította be, hogy ér valamit (lásd: Rush, Cabin in the woods). Sajnálom, hogy nem értünk egyet, továbbá javaslom ne a kedvenc férfi színészeim alapján kritizáld meg az életvitelem és azt, hogy mit gondolok egy filmről. NEm tudom, hogy jön ide az ingyen jegy, de kérlek az irigységed és a cinizmusod hagyd otthon ha kommentelsz.
süti beállítások módosítása