Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Mi történik, ha a Hollywood-i blockbuster-gyártás megalomán „nagymesterét” rászabadítjuk egy örökzöld képregény- és rajzilmszéria brand-jére, hogy mondván készítsen belőle élőszereplős mozifilmet? Nem nehéz kitalálni: a 2007-es Transformers sül ki belőle, álá Michael Bay. Ez a tébolyult géniusz rendező A szikla, az Armageddon és a Bad Boys 1-2 alkalmával már megmutatta, hogy igazából nincs is neki szüksége komolyabb szkriptre ahhoz, hogy a saját szájíze szerint megkoreografált, mindent elsöprő akciójeleneteivel eladjon egy-egy filmet. Magyarán ő volt a tökéletes választás az óriásrobotok véget nem érő integalaktikus civódásának a nagyvászonra álmodásához. Vagy netán mégsem? Kivesézzük.

optimus for president main.jpg

Transformers – Avagy egy amerikai tinédzser strapás mindennapjai

Szó se róla, anno kifejezetten ígéretesen indult a játékgyártó óriás Hasbro fejőstehenének, a Transformers márkanévnek az álomgyári produkcióvá adaptálása. Már a kezdetektől ott sündörgött a projekt körül egy nem kisebb név, mint Steven Spielberg-é, akinek egyéb direktori teendői nyomán utóbb nem volt alkalma elvállalni a leendő darab rendezését. Helyette vállalta hát az executive produceri teendőket. Így került ezt követően a képbe az a Michael Bay, akiről már akkoriban is tudni lehetett, hogy ha látványról van szó, akkor Ő aztán nem aprózza el a dolgokat... Márpedig egy ilyen autó- és kamion-méretű mechanikus lényeket felvonultató, csupa-effektus vizuális orgiába hajló projektben ott rejlett a potenciál, hogy valami epikus süljön ki belőle.

optimus for president 003_1.jpg

A 2007-ben bemutatott film sztoriját ezúttal inkább hanyagoljuk, hiszen azt már úgyis mindenki ismeri. Ellenben az már megér egy misét, hogy milyen volt elébb a körítés és aztán milyen lett a tálalás: a kezdeti teaser-ek és trailer-ek nem kissé bizonyultak utóbb megtévesztőnek, minekután egy komolyabb, zordabb végtermék ígéretével kecsegtettek. Ekkortájt még szó sem volt a véget nem érő Shia LaBeouf-bohóckodásról, a mellék-karakterek alkalmankénti devianciájáról (pl. Witwicky-szülők és/vagy Simmons ügynök), na és persze főleg nem a Frenzy-nek elkeresztelt, roppantmód bosszantó álca kiakasztó viselkedéséről... Kezdetben tehát azt hihettük, hogy ez az egész valami elmondhatatlanul zúzós lesz, pláne, az előzetesekben a Blackout-féle katari orvtámadás sokat citált képsorainak hála, de aztán megérkezett az "alkotás" és vele együtt az arculcsapás is, hogy mondván: itt valami nem stimmel a filmmel... Hová lett az a sötét tónus – a sejtetett komoly hangvétel? Természetesen egy PG-13-as (nálunk ez kb. a 12 éven aluliaknak nem ajánlott) besorolású produkciótól utóbb mit is vár az ember...

optimus for president 001_1.jpg

Félreértés ne essék: a Transformers egyáltalán nem lett rossz, sőt: egészen nézhető, még a fárasztó és/vagy idegesítő elemek ellenére is. A robotok, élükön a lenyűgöző külleműre konstruált Optimus Prime-mal, nagyon ott vannak, és az emlékezetes jelenetek és performanszok, úgy mint az autobotok megérkezése és felsorakozása, aztán az Optimus vs Bonecrusher az autópályán (és alatta), vagy éppenséggel Starscream vagány szólói földön és levegőben, valóban mind-mind a CGI-technika akkori állásának csúcskategóriáját jelentették és vizualitás tekintetében abszolúte el is adták a filmet. Személy szerint én még Shia Sam Witwicky-ével is egészen ki voltam békülve (legalábbis ekkor), továbbá a jobbára két lábon járó dekorációként funkcionáló Megan Fox is szintén üdítő jelenség tudott lenni. Csakhogy azért sok szempontból nem teljesen erre számított a nagyközönség, ebből kifolyólag a végeredmény pediglen enyhén szólva is megosztó lett, méghozzá globálisan (anyagi siker ide vagy oda).

optimus for president 002_3.jpg

Ellentmondásosság és melléfogások ide vagy oda, a Transformers az ugyancsak beígért 'egy srác és az ő robot-barátja' témát, a Sam tinédzseri agonizálásait, illetve az autobot-álca ellentét földi elharapódzását kivétel nélkül jól hozta. Még akkor is, ha elkönyveljük, hogy nem kevés mértékben lett „orrnehéz” az alkotás, hiszen míg az első órában Witwicky magánéleti szerencsétlenkedését leszámítva nem sok minden történik, addig az utolsó 45 perc másból sem áll ki, mint a robotok végeláthatatlan hadakozásából és környezet-pusztításából. Bay a film struktúráját ilyen szempontól egy kissé benézte, ám ez nem is elsősorban az ő rendezői hibája, semmint a Roberto Orci – Alex Kurtzman szerzőpárosé, akik a forgatókönyvet jegyezték. Akárhogy is, a franchise első darabja a maga módján egészen kellemesre sikeredett, jó pár impozáns momentummal (ezek közül is az egyik legeredetibbnek Starscream felemelkedős pörögve-átalakulását tartjuk), ráadásul akkoriban még nem tudhattuk, hogy milyen csapást is hoz majd később, az F-22-es Raptor tovaszállásával előrevetített folytatás.

Starscream gif.gif

Transformers (Transformers, 2007) – Értékelés: 10/7 raptor
- Rendezte: Michael Bay
- Szereplők: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, John Turturro

 

A kapcsolódó Optimus for President-cikkek:
Transformers 2: A bukottak bosszúja - kritika
Transformers 3: A hold sötétsége - kritika
Transformers 4: A kihalás kora - kritika

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: Transformers Steven Spielberg Megan Fox John Turturro Josh Duhamel Michael Bay Alex Kurtzman Roberto Orci Shia Labeouf Optimus Prime Megatron Starscream Bumblebee Bonecrusher Blackout Frenzy

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr116310188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.23. 21:05:28

a "trilógiából" ez az első az egyetlen ami egyáltalán értékelhető lett. És max közepesre lehet értékelni, de arra is csupán jóindulattal.

ügyfélszolgálatos 2014.06.24. 05:43:10

@doggfather: Egyetértek. Nagyon erős jóindulattal nevezném egyáltalán filmnek.

st ranger 2014.06.25. 12:46:13

@ügyfélszolgálatos: Mint "film" ez azért még bőven életképes. Minden hibája ellenére is. Na de a másik kettő! Azok már valóban nem.
süti beállítások módosítása