Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Császi Ádám Viharsarok című filmje tarolt a Berlinálé-n, majd végre eljutott hozzánk is a mozikba. A külföldi siker után kíváncsian várjuk mindannyian, hogyan fog beépülni a film a magyar köztudatba. Nyilván a kérdés az, hogy a magyar nézőközönség elég érett-e egy ilyen alkotás  befogadásához, vagy gyerekesen vihog rajta és fújol. A Viharsarok kamasz fiúk szerelmi háromszögét mutatja be, intimen, testközelből, és brutálisan őszintén.  

10312134_10151980166671364_1409948056_n.jpg

Szabi tehetséges focista Németországban, Bernard-dal, csapattársával mindent együtt csinálnak. Egy kevésbé sikerült mérkőzés után visszatér Magyarországra a Viharsarokba. Elkezdi rendbe hozni örökölt rozoga házát és megismerkedik Áronnal, aki egy szakképzőbe járó helyi srác. Kapcsolatuk egyre bensőségesebbé válik, ami mindkettejük számára félelmetes. A vidék gyűlölettel, kiközösítéssel reagál viszonyukra.  Kapcsolatuk még feszültebbé válik, amikor Bernard ellátogat a Viharsarokba (igen, ez a cím a helyszínre, és a szereplők belső világára is utal, de hogy Szabó Iván forgatókönyvírót idézzem, még mindig jobban hangzik, mint a másik opció, a Hazatérés :-)) , és szerelmet vall Szabinak, majd próbálja rávenni, hogy hagyja itt Áront és menjen vele vissza Németországba.

Császiék filmje talán annyiban új, hogy nem érdekli a parabola, nem beszél rébuszokban. Nem a melegség egyedül a központi téma, a Viharsarok a felnőtté válás problémáival, az identitáskereséssel foglalkozik. Nem csak arról van szó, ha meleg vagy, kiközösítenek és elítélnek a magyar ugaron. Inkább arról, ha egy kicsivel is különbözöl bárkitől, véged van. Nincs esélyed a túlélésre, felemészt a környezet. Sütő András Miklós és Varga Ádám zseniális párost alkot, fontos megemlíteni mellettük a Bernardot játszó német színészt, Sebastian Urzendowsky-t is. Mindhárom srác heteró, de elképesztő hitelességgel játsszák, sőt inkább élik meg a legbensőségesebb jeleneteket, Rév Marcell operatőr képei pedig erős és mély hangulatot teremtenek.

Sok szépsége mellett viszont mindenképp meg kell említeni a film néhány elég nagy hibáját. Császi azt nyilatkozta, hogy nem színészeket keresett, hanem igazi embereket, ami azt jelenti, hogy kvázi tapasztalattal nem rendelkező színészfiúcskákkal forgatta a filmet. Érdekes, hogy egy darabig elhittem, hogy Szabi és Áron hosszú csöndjeinek valóban jelentősége van, kitölti a jeleneteket a kialakuló szerelem és a vele járó bizonytalanság. Legnagyobb csalódásom a filmben pont emiatt történhetett. Amikor a fiúk szólásra nyitják a szájukat, a jól megrendezett és megírt jelenetek azonnal tönkremennek, a legegyszerűbb mondatok is hamiskásan, papírízűen csengenek. 10345027_10151980166986364_1147209394_n.jpgA Viharsarok sajnos a lassítás eszközét, és a drámai zenét használja, amikor nyomatékosítani akar egy fordulópontot. Ez egészen a film legvégéig nem is annyira zavaró… Viszont Császi egy Agnus Dei feldolgozással és a mozdulatok belassításával próbálja kiemelni az eléggé félresikerült befejezést. Értjük, a történet végére a szereplők, különösen Áron belső konfliktusa eléri a csúcspontot, a vidék nyomása és elvárásai miatt, tarthatatlanná válik a szerelmespár léte.

Nagyon zavaró volt Áron barátnőjének a léte, illetve inkább nem léte. Brigi (Téby Zita) körülbelül öt percre tűnik fel a filmben, kapcsolatukra egy seggmarkolászásból következetünk Szabival együtt, majd legközelebb akkor tűnik fel a lány (illetve akkor is inkább a lány bátyja kapja a szöveget), amikor pletykák kezdenek keringeni Szabi és Áron viszonyáról. Brigi és Áron kapcsolatának mondjuk öt perccel hosszabb boncolgatása máris jobban hozzásegített volna a fiú belső vívódásának feltérképezéséhez és megértéséhez. Lehet hülyén hangzik, de nem érzem azt, hogy Áron eléggé szenved a külső nyomástól, ami azt is jelenti egyben, hogy nincs elég motivációja (SPOILER!!!) ahhoz, hogy megkéselje a film végén Szabit.

Vannak még apró problémák, amik lehet, hogy alig észrevehetőek, és nem feltétlenül vonják el a filmről a figyelmet, csak humorosan hatnak. Hogy egyet hozzak ezek közül: amikor Szabi és Áron első nyílt szexuális közeledésének vagyunk tanúi, és Szabi kiveri Áron farkát, érdekes módon meg se mozdul a fiú keze, és Áron csípője se mozog (ilyet nem tudom hogyan lehet csinálni, kíváncsian várom a tanácsokat).

Császi ezen problémák ellenére is szépen debütált, érzékeny, határokat feszegető, botránykeltő témát választott. Az utóbbi jelző arra utal sajnos, hogy ma 2014-ben Magyarországon egy meleg témával foglalkozó bárminemű műalkotás megjelenése önmagában szenzációnak számít. Bízom abban, hogy idővel nem csak a meleg témával kapcsolatos társadalmi párbeszéd fontosságának kihangsúlyozását látják meg a filmben, hanem sokkal inkább egy coming of age történet miatt ülnek be a mozikba. Igen, talán majd 2050-ben… 

Viharsarok
Színes, magyar film, 2014

Rendezte: Császi Ádám, írta: Császi Ádám és Szabó Iván, operatőr: Rév Marcell.
Szereplők: Sütő András Miklós, Varga Ádám, Sebastian Urzendowsky, Téby Zita, Horváth Kristóf, Börcsök Enikő

A kortárs magyar meleg film 1. része itt olvasható.

 

Kövess minket a facebookon is!

Címkék: fesztivál kortárs magyar film meleg film Berlinale Viharsarok Császi Ádám

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr226117849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.06. 07:57:28

Filmötlet "meleg" témára:

A film rövid kivonatos története: Mr. Bruce Buznyak, a kisváros köztiszteletben álló szociális munkása, aki napi 25 órán keresztül dolgozik a nyomorultak, az árva kisgyermekek és a partra vetett bálnák megsegítése érdekében, megismerkedik az egyik bálnamentés során Mr. Jonathan Koetshoeggel, aki úgyszint meleg szexuális orientációjú. Első pillanatra egymásba szeretnek. Mr. Koetschoeg három egyetemi diplomával rendelkezik, de lelkiismereti okokból egy szellemileg visszamaradott gyermekek megsegítésével foglalkozó alapítványnál dolgozik minimimálbérért. A bálnamentés utáni est romantikus hangulatban zajlik: Buznyak és Koetschoeg elmennek a legközelebbi meleg bár vidám táncos estjére, ahol közösülnek mind a 35 résztvevővel, majd egymással. A romantikus este után egymáshoz költöznek. Az egész környék örül, hogy Mr. Buznyak végre párra talált, a polgármester személyesen vesz részt a fiatal pár esküvőjén.

A környék idillikus, harmónikus és toleráns hangulatát azonban megzavarja az egyik szomszéd, Mr. Joe Hitler munkanélküli analfabéta alkoholista, aki éppen a múlt héten költözött a szomszédos házba, miután letöltötte az emberölés, nemi erőszak és pedofília miatt rá kiszabott 15 éves szabadságvesztést. Mr. Joe Hitler képtelen beilleszkedni a toleráns környék életébe, s folytatja társadalomellenes tevékenységet: minden nap leissza magát a sárga földig, megkínoz egy kiskutyát a pincéjében, majd prostituáltakat hív telefonon és a protituáltakat félig agyonveri, miközben szexuálisan kielégül.

Mr. Hitler egyik nap véletlenül józanul marad, s rájön, hogy szomszédjai melegek. Égtelen düh támad benne, s bosszút forral, ugyanis irracionális gyűlöletet érez kisgyermek kora óta a másság iránt. Nap, mint nap újabb és újabb módokon keseríti meg a köztiszteletben álló meleg házaspár életét, mígnem egyik nap radikális lépésre határozza meg: elrabolja Mr. Buznyak házastársát, Mr. Koetschoegot. A meleg férfit a pincébe zárja és megláncolja, majd kínzásokkal fenyegeti. Időközben Koetschoegnek sikerül mobiltelefonján segítséget hívnia, a helyi cserkészcsapat kiszabadítja Koetschoegot éppen 5 másodperccel azelőtt, hogy Hitler levágná Koetschoeg nemi szervét. Hitlert a rendőrség őrizetbe veszi, a házkutatás során hatalmas mennyiségű meleg pornóirodalom kerül elő a ház rejtett duplafenekű ruhásszekrényéből – kiderül, hogy Hitler valójában szintén meleg ifjúkora óta, de ezt örökletes elmebaja miatt fél nyíltan bevallani.

A film azzal a prózai kérdéssel végződik: vajon állhat-e továbbra is tétlen kezekkel az állam, vajon nem lenne-e itt az ideje, hogy végre valahára be legyen vezetve a kötelező elmegyógyintézeti kezelés az összes homofób gazember számára, hogy kigyógyítva hasznos tagjaivá váljanak a modern társadalomnak.

eßemfaßom meg áll 2014.05.06. 10:50:01

Na végre egy filmalkotás bátran bemutatja a magyar vidékiek ocsány homofóbiáját

Hiánypótló alkotásnak tünik, remélem kötelező lesz minden iskolásnak megnézni.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.05.06. 17:30:32

A homoszexualitás bűn, a Biblia is tiltja, több fejezetében (Huba és Botond evangéliuma) is kitér rá, hogy konkrétan betegségnek kell tekinteni és mint olyannal, gyógyítással kell felvenni ellene a harcot.

„Ne kívánjad azonos nemű testvéredet, sem testileg, sem lelkileg magdénak megszerezni, Pajzán gondolataid köszvény és lepra ragályhoz hasonlatos.”
Hub, 18.1.1-4

„Felebarátod megkívánván elébb szállj magodba, vajon mit cselekszel,
Nem-e fertőző kór lepte-e el szűdet? Gyógyíttasd magad és boldogságra lelsz az Úr nevében.
Bot, 21.2.6-8

Hozzá kell tennem, hogy a két könyvet nem kanonizálták, ezért hogy annak tanítását mennyire fogadjuk el, az kérdéses.
Megfontolandó ugyanakkor, hogy alig pár száz évvel a tekercsek felfedezése után Boleslav cár egészségügyi minisztere, Dr. Hausov már Kr. e. 28-ban rámutatott, hogy az azonos neműek kapcsolata mennyire nem kívánatos mindenféle betegségek terjesztése miatt. Ennek ellenére az 1459-es Neszebári Csatában katonaként is részt vevő krónikás, Jegyzetelov óriási orgiáról tesz említést, aminek a győztes csata éjjelén maga is részese volt:

„Folyt ott minden: vacsorára bor, éjszakára bikatej. Nem számított semmi, még az is nyakalt, aki laktóz érzékeny: rögtön elmúlt az intolerancia a hatalmas kolbászokból végtelenül ömlő szökőár-szerű, fehér folyadékoktól.”
1569. augusztus 32.”

Bővebben a témáról: http:\maxell\buzulas\sajat sztorik\feljegyzesek\kapcsolataim_szlav_ferfiakkal.xls

Veres Szilárd 2014.05.07. 03:38:30

@maxell az okoskodó birka:
1. származott abból valaha problémád abból, hogy két férfi, vagy két nő szereti egymást, sőt, szexelnek is egymással? nehezen tudok elképzelni ilyen szituációt. én legalább is nehezen tudom elképzelni, hogy mondjuk azért nem tudtad valahol befizetni a sárga csekket, mert valahol totál máshol két férfi szexelt egymással a tudtodon kívül. szóval... a mindennapi életedben miben gátol az téged, hogy léteznek homoszexuálisok? "picsába, valahol a világban két nő éppen lefekszik egymással, most el fogok késni ez miatt a munkából!" szerintem ez sem hangzik el túl gyakran...
2. nekem semmi bajom azzal, ha valaki intoleráns seggfej, amíg azt otthon a négy fal közt csinálja. viszont elég gyáva dolog, hogy ezt a vallásoddal próbálod igazolni, tekintve, hogy ez a TE vallásod, és mindannyiunké. tudod, sokunknak betelt a pohár a beszélő égő csipkebokornál, sőt, többen fel is voltunk háborodva Job miatt. kénytelen leszel elfogadni, ahogy mi is elfogadjuk, hogy te abban hiszel, amiben - már amíg nem maya vallású vagy, és nem áldozol fel élő embereket. az azért picit goromba dolog lenne, remélem megérted az aggályainkat a maya vallást illetően.
3. ha esetleg attól tartasz, hogy kihal az emberiség, mert a buziság ragályos, van egy rossz hírem: valószínűleg bizonytalan vagy a saját nemi identitásodban, szóval valószínűleg már el is kaptad. a jó hír viszont, hogy készülnek meleg pornófilmek is, fel a fejjel! csak meg kell szoknod a váltást, össze fog jönni, bízom benned!

Veres Szilárd 2014.05.07. 03:40:41

@Veres Szilárd: akarom mondani, a TE vallásod és NEM mindannyiunk, elírás, félre ne értsd!

Mr. Rabbit 2014.05.07. 22:13:21

A Roboraptor Blog hisz a vélemény szabadságában, és a toleranciában... nem akarunk visszeélni moderátori hatalmunkkal, úgyhogy köszönjük @Veres Szilád! ;)

pszichonauta 2014.08.11. 00:13:44

Értelmetlen leforgatni egy újabb filmet a melegekről, mikor Hollywoodban ez egy központi téma.
A melegek a legtöbb társadalomban feltették a kérdést, hogy tolerálják-e őket. Hollandia válasza igen, néhány ország nem tudja, Magyarország válasza pedig egyértelmű nem. Ezért aztán minden további film erről a témáról propagandának minősül, ami a melegek társadalmi elfogadottságának jóval többet árt, mint használ.
süti beállítások módosítása