Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

"Tompos Kátya olyan szexi, hogy heteró leszel."

Magyarországon a meleg film nem műfaji, inkább tematikus jelölés. Az elmúlt pár hónapban két ilyen mű is mozikba került: Orosz Dénes Coming out-ja és Császi Ádám nagyjátékfilmes debütálása, a Viharsarok. A két film párhuzamosan készült. Két nagyon különböző alkotás teljesen más szemszögből mutatja be azt, ami Magyarországon még a mai napig is tabu. 

20131213coming-out1_1.jpg

Korábban készült már két jelentősebb magyar meleg film, Mundruczó Kornél első nagyjátékfilmje Nekem nincsen vágyam semmi, illetve Esztergályos Károly Férfiakt című filmje. Sajnos rövid idő alatt olyan szinten súlyosbodott a helyzet Magyarországon, hogy újra a „beszélnünk kell róla” kategóriába csúszott vissza a homoszexualitás kérdése.

Beszéljünk először Orosz Dénes Coming out-járól, mivel az érkezett előbb a magyar mozikba. A film alapvetően vígjáték műfajba tartozik, és az első „ilyen” témájú magyar közönségfilmnek számít. Erik (Csányi Sándor), a meleg rádióműsor vezető kiegyensúlyozott kapcsolatban él társával, Balázzsal (Karalyos Gábor). Erik elszólja magát műsorában, hogy valami extraordenáré dolognak kell történnie ahhoz, hogy megváltozzon a nemi identitása (szikrák, hullócsillagok, unikornisok -  a szerk.).

Míg egy napon elüti őt Linda (Tompos Kátya), aki miatt hirtelen kinyílik a mellek világa (mert a heteró férfi attól heteró, hogy a nők seggét és mellét bámulja, ugyebár). A történet a plasztikus Budapesten játszódik, ahol minden tökéletes összhangban él egymással, melegeket utáló és elfogadó emberek is. A többséget nem foglalkoztatja valamiért a meleg téma (oké, a kötelező szomszéd kell, aki először utálja a melegeket, de aztán nem, mert segítenek rajta és rájön, hogy ők is emberek wow) Szóval körülbelül ezek szerint kétezerhuszontízben járunk.

A történet lényege, hogy Erik egyszer csak heteró lesz, és egy nagyon bugyuta „azt hazudom, hogy ikertestvérem van” játékkal beeteti szerencsétlen Lindát, hogy ő a „nem-meleg” ikertesója a híres Eriknek. Kavalkád, ármány, szerelem, szexuális pálfordulás és a végén egy coming out. A film elsiklik a becsapott és megcsalt Balázs figurája, az őszinte szerelem, a tisztaság és a becsület mellett. Ahelyett, hogy foglalkozna ezzel a komoly konfliktussal, és a két férfi viszonyával, rögtön arra tér rá, hogy kvázi kigyógyítható a homoszexualitás.

Értem, a cél más volt. Orosz Dénes állítólag az elfogadást akarta megteremteni nézőiben, ehelyett viccet csinált a „„„„másságból”””””. A meleg férfiak riszálják a seggüket, rózsaszín V-nyakú pólót hordanak, félnek a pókoktól, sznobok, salit esznek (míg a nők hamburgert), boroznak (míg a „rendes” férfiak söröznek), és még sorolhatnám. Ezzel a legnagyobb baj az, hogy elmismásolnak egy valódi társadalmi és gender problémát, a magyar társadalom kiveti a nem heteroszexuális kapcsolatban élő embereket. Viccet csinál belőlük. Egy komédiát, fos „poénokkal”. Számomra ezek után már csak az az érthetetlen, mit keresett Mucsi Zoltán és Gyabronka József ebben a filmben?

Üzenet Orosz Dénesnek: nézd meg a Túl a barátságon-t, a Viharsarkot, az Adéle életét, a Trónok harcát mondjak még mást? 

Coming out - színes magyar vígjáték, 96 perc, 2013

Írta és rendezte: Orosz Dénes

Szereplők: Csányi Sándor, Karalyos Gábor, Mucsi Zoltán, Tompos Kátya, Für Anikó, Gyabronka József, 

Címkék: mozi homoszexualitás magyar film viharsarok meleg film Trónok harca Coming out Orosz Dénes Császi Ádám

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr76076436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása