Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Az egy dolog, hogy a 2001: Űrodüsszeia cselekménye, kérdésfelvetései és állításai, illetve benyomásai ma is megosztóak. Mert akkor ezt most az alkotók úgy gondolták, vagy amúgy, netán-tán sehogy, vagy esetleg mégis? Ezen lehet vitázni. Azzal azonban nem igazán, hogy Stanley Kubrick klasszikusa nem csak témája, hanem megvalósítása okán is filmtörténeti mérföldkővé dermedt – rögtön a bemutatása pillanatában.

2001_monolit.jpg

A '60-as évek közepén járunk, épp csak pár évvel azután, hogy Jurij Gagarin megtette az első űrsétát. A mozgóképes sci-fi eddig a pontig többnyire kimerül a kalandos ponyvák hullámzó színvonalon kivitelezett adaptálásában. Az úgynevezett hard sci-finek - ami a fantasztikus köntös alatt valóban létező tudományos megállapításokból és reális felvetésekből indul ki - még nyoma sincs a mozitermekben. És akkor berobban a 2001: Űrodüsszeia és kiveri a biztosítékot az emberrablós/inváziós ponyvákon edződött közönség köreiben. Stanley Kubrick észrevette azt az óriási rést, amelynek a betömésére a sci-fi filmek korábban már csak a magas költségek okán sem vállalkoztak, és nekilátott megalkotni a mozit, amiben a futurisztikus díszlet valósággá elevenedik, már már eszképista magasságokba.

original-24690-1401441135-6.jpg

Az űrben keringőző bolygó és űrhajómakettek még a kisebb vasziszdaszok közé tartoznak. Ügyes megvilágítás kérdése csupán az egész. Ezeknél már egy pár fokkal invenciózusabbak az űrhajók belső felvételei, a súlytalanság látszatát keltő változó kameraszögekkel, hangokkal és hatalmas, forgatható díszletekkel. Korábban senki sem törekedett arra, hogy az űrutazást ilyen valóságos közelségből mutassa meg, és ha őszinték vagyunk, akkor ezzel azóta se próbálkoztak túl sokan. De ha mégis, akkor sem merültek el benne úgy, mint Kubrick, aki hosszú snitteken keresztül mutatja, ahogy egy-egy szereplő gond nélkül sétál fel a plafonra, majd fordul el jobbra.

enhanced-buzz-wide-12971-1401441142-7.jpg

Hasonló odafigyeléssel lettek felvéve az ősemberes szcénák is. Sokáig fel sem tűnik, hogy nem majmokat látunk, olyan alapos munkát végeztek a koreográfusok és a maszkmesterek. Lazán verik A majmok bolygójátA legnagyobb kérdés persze a filmvégi LSD trip. Azt még laikusként is meg lehet állapítani, hogy a negatívokkal, fénytörésekkel, tükrökkel, és különböző sűrűségű folyadékokkal kísérletezgethettek az alkotók, de vannak az utazásnak olyan részletei, amikre nincs magyarázat. Az internet végtelen hálójában legalábbis alig-alig találni valamit arról, hogy amit látunk, azt hogyan csinálták meg, és még a filmről szóló dokumentumfilmek is jótékonyan kikerülik a felvételek magvalósításának ezt az igencsak emblematikus momentumát. Vagy csak mi vagyunk bénák.

Bár az Űrodüsszeia le sem tagadhatná, hogy a '60-as évek hozománya, mivel a megmosolyogtató gombok, parabolák, ruhák és bútorok is egyértelmű lenyomatai a kornak, így az invenciózus mivoltához mégsem fér kétség. Elég csak bedobni például az iPad vagy a Skype előfutárait. Nem egyszerűen Kubrick ügyes atmoszférateremtő képességének, hanem a precíz kivitelezőkészségének köszönhetően is beszippantja a nézőt. Még azt is, aki egyébként nem ért belőle semmit.

0jjlyp2_imgur.jpg

Kevésnek érzed a cikket? A kritikád jogos, de percig se aggódj, ha többre vágysz! Helyette olvasd el, hogy milyen a film a moziban (összefoglalom röviden: zseniális!), vagy olvasd el miért tartják alapműnek (ezt is össze tudom ám foglalni: mert zseniális!). Ha pedig még ez sem lenne elég, olvass valami rosszat a film folytatásáról (ami röviden nagyon nem zseniális).

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: sci-fi klasszikus elemzés Stanley Kubrick 2001: A Space Odyssey 2001: Űrodüsszeia A majmok bolygója Dave Bowman űreposz Jurij Gagarin

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr487256903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.12. 09:18:21

Nagyon sokszor nekikezdtem. Filmen is, könyvben is. Egyszer sem bírtam végig. Elhiszem, hogy nagy mű, de nem az a fajta sci-fi, ami... a Solarist tudnám vele párba állítani mind könyvben, mind filmen (a régiről beszélek! ), de az tetszett.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2015.03.12. 09:51:34

Pont mint az előttem szóló--egyszer sem bírtam pörgetés nélkül végignézni. Nyílván én vagyok a bugris proli (Az Alekszandriai négyest sem tudtam végig olvasni)de marhára nem látom bele azt sok csodálatosságot, amit állandóan irkálnak róla. Sőt!

hirtelendi 2015.03.12. 11:23:52

Talán a 60-as években újszerűnek számított, de kétlem. Ezt csak a korszellem dobhatta fel akkor is, amikor minden unalmas szar műveszetnek minősült, és forradalomnak számított ha a nyilvánvaló kérdésekre nyilvánvaló válaszokat adott egy minden ízében izzadságszagúan művészinek látszani akaró alkotás. A regény sem különösebben lebilincselő, de az legalább olvasható, de a film egyszerűen nézhetetlen.

Nazareus 2015.03.12. 11:30:09

Én már sokszor végignéztem. Könyven is olvastam, söt, rádiójátékban is meghallgattam egyszer :)

Nagy mü, az biztos.

Who111 2015.03.12. 12:46:32

Szerintem hihetetlenül jó mű. Még a második rész is. Igazi "izomból" űrutazás. Nincs hiperhajtómű, a második részben az orosz űrhajó gombja kb. 2cm hosszban nyomhatók be, ami elég határozott visszajelzés, hogy benyomtad-e? Persze valóban megmosolyogtatóak a bútorok, a kommunista szovjetek, stb. , de a technikai részek annyira odavernek, hogy nagyon. Mondjuk a végén a szürrealizmus nem annyira jött be...

greenkeeper 2015.03.12. 19:27:01

Sajnos ez egy túlértékelt film,ami lényegében dögunalom végig.

2015.03.12. 21:52:54

Azt hittem, csak én látom így régóta, erre kiderül, hogy szinte minden hozzászóló. Lehet, hogy filmtörténeti klasszikus, de nagyon nehezen élvezhető. Lassú, vontatott, dögletesen unalmas, gyakorlatilag nélkülöz mindent, amiért filmet szoktak nézni.

Mondjuk ki, ez a film fontos, de nézhetetlen.

öreg horgász és a tenger 2018.07.04. 09:54:24

Olvasom az elemzést és a hozzászólásokat is.....
Valószínűleg igazuk van, mármint azoknak is akik nézhetetlen-nek mondják és azoknak is akik felmagasztalják, mert hogy ki mit lát meg benne, ki mire rezonál, milyen visszahngot kelt.....
én még nem láttam majd most fogom megnézni de érdeklődéssel nézek a film elé és azt remélem tőle ad majd valami szellemi kielégülés félét, gondolatot az ember távoli jövőjét illetően,......
a technikai és scifi aspektus hidegen hagy, díszletnek tekintem és remélem hasonló volt a mester elképzelése is.....
süti beállítások módosítása