Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Őszintén mondom, komoly fenntartásaim voltak a Manccsal kapcsolatban, nagyon régen láttam jó magyar családi vagy ifjúsági filmet, hiszen nem is igazán készült ilyesmi az elmúlt években. Kellemesen csalódtunk, a Mancs egész bájos, és a kisebbek garantáltan izgulni fognak rajta!

Több kutyahősös filmet is ismerünk, Lassie, Beethoven, de ott a Balto is, ami egy félig kutya félig farkas hősebről szól, és valós történet ihlette. Itt a farkaskutya egy diftéria járvány sújtotta faluba juttat el szánt húzva gyógyszereket. Minden filmet el lehet adni egy cuki kutyával, de itt a végeredményben másról van szó.

Mancs eredetileg egy Spider Mentőcsoport kutyája volt. Ahogy a filmben is, az igazi Mancsnál is diszpláziát állapítottak meg, nem tudta rendesen használni az egyik hátsó lábát. Mancsot az tette igazán híressé, amikor az 1999-es izmiti földrengésnél megtalált egy hároméves kislányt, aki már 82 órája a romok alatt tartózkodott. Mielőtt rátérünk a filmre, ki kell hangsúlyozunk, hogy a film nem a Spider mentőcsoport akcióit és konkrét történetét meséli el, ez pusztán megihlette az alkotókat. Pejó Róbert (Látogatás) filmje emléket állít a négylábúaknak és köszönetet mond ezzel a világ minden mentőkutyájának.

A mesét egy anyuka mondja kislányának, akit ez a fiktív Mancs kimentett a földrengés okozta romok alól. A történet egy exkutyaidomárról, Zoliról (Trill Zsolt) és Mancsról, egy németjuhász kutyáról szól. Zoli egy kis lakásban él várandós feleségével, Eszterrel (Holecskó Orsolya), jelenleg villamosszerelőként dolgozik, míg egy napon Zoli befogad egy gazdátlanul marad kiskutyát, és épülő házuk mellett rejti el, titkolva felesége elől. Zoli képezni kezdi a kutyát, és úgy gondolja, különleges képességekkel rendelkezik, mentőkutyának kell lennie. A különlegesen kifinomult szaglású Mancs először egy kisfiú életét menti meg. A háttérben zajlik Zoli és Eszter drámája, melynek fő konfliktusa az, hogy Zoli nem tölt vele, és időközben megszületett kisfiával elég időt. Eszter belemegy abba, hogy Zoli megalapítsa a Herkules mentőcsoportot, egy munkatársával, Józsival (Keresztes Tamás) és orvos barátjával (Szacsvay László). Kalandos akcióik filmbéli utolsó állomása egy brassói földrengés utáni mentés, ahol kimentenek egy kislányt, aki napok óta a romok alatt hevert.

A film túl sötét és komor lenne, ha a valóságot dolgozná fel, ezért az egészből egy mese, egy fiktív történet lett, hogy minél több korosztályhoz eljuthasson. Ebből a célból készültek az élőszereplős részek köré animált betétek, amelyek szintén a történetmesélés részei. Az animációkat Igor Lazin, a Kistehén alkotója készítette, nagyon színesek és feldobják a filmet.

Nem volt egyszerű kutyákkal forgatni, két kölyök és két felnőtt kutyaszínész volt, akik hát… nem mindig azt csinálták, amit Pejó elképzelt, de hála a kutyaidomárnak, Halász Árpádnak, alkalmanként egy-egy Trill Zsolttal való nadrágcserélős csellel sikerült áthidalni a problémákat.

A történettel van pár hitelességi probléma, főleg a mentős jeleneteknél – kicsit el van túlozva az állat szaglási képessége, melyben egy animált Szagtündér áll a segítségére, de azt gondolom, hogy ezek a dolgok nem vesznek el a film hatásából.  

Amellett, hogy a történet érthető valóban egy egész kicsi gyerek számára is, és egész biztosan végig fogja izgulni a moziban, a bájos kutyás történet mögött sokkal komolyabb dolog húzódik meg, mellyel személy szerint nem tudok mit kezdeni. Nem sokszor esik át komolykodásba, amit elunhatnának, bár a Zsolt és Eszter közötti veszekedéseket, és pár hasonló konfliktus jelenetet biztosan jobban össze lehetett volna rakni úgy, ha a többi részhez képest koherensen itt is animált betétek vannak.

A történet szerint Zoli folyton hazudik a feleségének, alig tölt vele és kisfiával időt, és ez, bármennyire is cuki egy kutya és kedves is vele Trill Zsolt, gátat szab a film élvezésében. A feleség alkalmanként kiborul Zoli dolgain, de végső megoldást sosem találnak a problémákra. Mindig Eszter enged, mindig ő az, aki elfogadja Zoli heppjeit, de nem hiszem el, hogy egy 9 hónapos terhes nő, utána pedig friss anyuka, vagy a világon bármelyik nő el tudná viselni hosszú távon ezeket a dolgokat. Ez a szál nem tanít jóra, sőt, elszomorít. Lehet valaki hatalmas állatbarát, de nem lesz senki számára se szimpatikus, hogy egyébként ő ezen kívül milyen ember.

Nem biztos, hogy pontosan tudjuk, szeretetről, barátságról, családról vagy a kutyás mentők világáról akar szólni pontosan a film, mert mindet egyszerre szövi a sztoriba, és inkább történet csíra, mint kidolgozott forgatókönyv. 

Ez a második magyar kutyás film az elmúlt időben, de nem lehet összehasonlítani a Mundruczó Fehér Istenével, nyilván nem is fog ugyanakkora karriert befutni. Viszont nagyon régen készült magyar családi film, ami senkiben sem kelt komolyabb rossz érzést, a Mancs mindenképpen hiánypótló. 

Mancs (színes, magyar családi kalandfilm, 92 perc, 2014)
- Értékelés: 10/5 raptor
- Rendezte: Pejó Róbert

- Szereplők: Trill Zsolt, Holecskó Orsolya, Keresztes Tamás, Szacsvay László, Szarvas József

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: család magyar kutya animáció cuki Kistehén családi film Trill Zsolt Mundruczó Kornél Mancs Igor Lazin Fehér Isten

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr817122591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2015.01.30. 15:38:49

Hatmas siker, hogy készült végre egy film ami csak visszafogott rosszérzést kelt a nézőben, komolyabb rosszérzést azért nem.

Az előzetesben az összes emberszínész pont olyan szar mint az összes többi magyar rettenetben.

rohanok is megnézni.

lizalezer 2015.01.30. 15:42:08

Hidd el ezt én sajnálom a legjobban.
süti beállítások módosítása