Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Kevin Smith, az alacsony költségvetésű komédiák mestere az ezredforduló táján gondolt egyet és a korábbi 4 nagyjátékfilmjét követően, 2001-re leforgatta a mindmáig legbetegebb, egyúttal legszórakoztatóbb alkotását. A korábbi műveiben szétszórt, alkalomszerű feltűnéseikkel kiválóan ágyazott meg kedvenc ütődött karakter-kettősének, akik közül míg a nagydumás vagány Jay-t legjobb cimborája: Jason Mewes, addig annak "hetero élettársát" – Néma Bobot pedig Ő maga játszotta. Végezetül ami a film mindenkori, a létjogosultságát firtató kétkedést illeti: utóbb elkönyvelhetjük, hogy a Jay és Néma Bob visszavág esetében Smith legsikerültebb és immáron legkultikusabb agymenését láthatjuk, már ha bevállaljuk...

Jay and Bob main.jpg

A deviáns duó első (és egyetlen) saját filmje lényegében nem másnak, mint a legendás Butch Cassidy és a Sundance kölyök által 1969-ben megteremtett buddy film (al)zsánerének hagyományait követi, méghozzá a '94-es Dumb és Dumber alapján a "humoros road movie" irányába modifikálva. Természetesen Néma Bobék esetében mindez még megspékelődik egy jó adag szexista és altesti poénkodással, ne meg pláne trágársággal, mely ha azt vesszük, hogy az bámulatosan gyökér Jay-nek jószerivel minden negyedik szava az, hogy "fuck", akkor távolról sem meglepő. Mondjuk elnézve a felvezetésként vázolt, a srácok rövid "eredettörténetét", őszintén szólva mindezen egyáltalán nem is csodálkozom:

No igen, a már-már "legendás" rap-betét és az azt követő momentumok is ékesen példázzák azt, hogy habár Kevin Smith Néma Bob-ja (látszólag) valóban eléggé kuka egy alak, mégis, Jay simán eleget szövegel mindkettejük helyet. Az éppenhogy ennek köszönhető, állítólagos lesittelésük nyomán kialakuló cselekmény pedig aztán távolról sem mondható összetettnek. Annyiból áll az egész, hogy a két töketlen útra kél Hollywood-ba, hogy megakadályozzák a róluk készülő film tető alá hozását, hiszen mégiscsak vigyázniuk kell az általános "reputációjukra". A sztorinak ezen a pontján elkövetett önreflexió máris egy megsüvegelendő fajta, persze tudta ezt Smith is, hiszen a "hogyan figurázzuk ki saját művünket is" kikacsintás nem egyszer, de egy jó párszor felüti fejét a filmben. Akárcsak itt:

Affleck gif.gif"Egy Jay és Néma Bob-film? Ki fizetne azért, hogy lássa?"

Jay and Bob 001.jpg(Na ugye?)

Jól látod, kedves olvasó: az ott valóban Ben Affleck a két jómadár társaságában, aki ráadásul többször is feltűnik a flmben; hol a korábbi Kevin Smith-féle Képtelen Képregényből megismert Holden McNeil-t, hol pedig saját magát alakítja. Utóbbi jelenséggel pedig el is érkeztünk a mű egyik legfőbb erősségéhez: tudniillik a Jay és Néma Bob a Hollywood-i sztárok egész kavalkádját vonultatja fel, csupa cameo formájában. Minekután Smith nem kevés emberrel dolgozott együtt az évek során, eléggé kiterjedt baráti és ismeretségi körrel bír, így aztán a nagy nevek csakúgy hemzsegnek filmjében. Sőt mi több: tudván, hogy a darab röpke 22 millió dollárból készült, nyilvánvaló, hogy a hírességek egytől-egyig pusztán szívességből, a poén kedvéért tűnnek fel a produkcióban. Ezekután az már végképp hab a tortán, hogy a legtöbbjük önmagát játsza és nem restek Smith kedvéért a karrierjüket és/vagy hibáikat kiemelve totál hülyét csinálni magukból. Ezúton jár tehát a respect mindegyikőjüknek, illetve a ritkán látott Carrie "Leia" Fisher-nek is, aki egy rövid jelenetig ugyancsak feltűnik a darabban. 

Jay and Bob 003.jpg

Hovatovább ha már egyszer Carrie Fisher és Leia hercegnő, akkor el is érkeztünk a két ütődött füves egészestés agymenésének másik legfajsúlyosabb élvezeti tényezőjéhez: a megszámlálhatatlan filmes utalásra a művében. Lévén Kevin Smith egy echte "filmbuziból" lett filmes (és persze mindenekelőtt igazi keményvonalas, hardcore Star Wars-fan), ezáltal az itt taglalt alkotása legalább annyira (ha nem jobban) tobzódik a különböző, más mozgóképekre történő kikacsintásokban, mint az ingyen felbukkanó jól ismert nevekben. Ennek nyomán a jószerivel megszámlálhatatlan SW-hivatkozás mellett kapunk még célzást többek között a Psycho (1960), Serpico (1973), Smokey és a bandita (1977), Bill és Ted zseniális kalandja (1989), Kutyaszorítóban (1992), Zongralecke (1993), Sikoly (1996), Batman és Robin (1997), avagy a Titanic (1997) c. produkciókra is. Nem mellesleg ezek közül is a legütősebbek természetesen azok, melyekhez az eredetiek egy-egy alkotóját sikerült megnyernie Smith-nek némi önkritikus cameo-erejéig. Ilyenek például Gus Van Sant és Wes Craven rendezők feltűnései, Jason Biggs oltogatása az Amerikai pités "megbélyegezettsége" kapcsán, na és persze az etalon: Matt Damon és Ben Affleck beugrása mint önmaguk, a "készülő" Good Will Hunting 2 – Hunting Season forgatásán.

Jay and Bob 006.jpeg

Mindazonáltal a fent felsoroltakon kívül még erősen hangsúlyos Smith repertoárjában, hogy jelen alkotásában fondorlatosan újra és újra felemlegeti a korábbi 4 nagyjátékfilmjét (melyekkel anno befutott ugyebár), úgy mint a Shop-stop (Clerks, 1994), Shop-show (Mallrats, 1995), a nagyon-kreatív magyar címmel bíró Comic strip – Képtelen képregény (Chasing Amy, 1997) és a Dogma (1999) című, kisköltségvetésű szösszeneteket. Mára már ezeknek közel mindegyike dettó kultikus státusszal bír, de szerintem összességében egyikük sincs olyan alaposan és furfangosan kidolgozva és kivitelezve, mint a Jay és Néma Bob. Ugyanis ez utóbbi a cseles sejtetései, a pazar szereplőgárdája és a poén-tömkelege nyomán, lényegében Smith munkásságának doktorijaként könyvelhető el. Ebből kifolyólag utóbb nem véletlenül választottuk ezt a gyakorta felháborító, ámde gyilkos humorú vígjátékot új sorozatunk: a Roboraptor Cult nyitó akkordjának. Zárásképpen pedig még hadd hívjam fel a figyelmet a film védjegyének tűnő cameo-k non plus ultrájára: ez nem más mint Mark Hamill-é, aki egyszemélyben figurázza ki mind a saga-t, mind Luke Skywalker-t azzal a hallatlanul degenerált megjelenésével és viselkedésével, amit a cselekmény vége felé produkál.

Jay and Bob 005.jpeg

Jay és Néma Bob visszavág (Jay and Silent Bob Strike Back, 2001)
- Értékelés: 10/8 raptor
- Rendezte: Kevin Smith
- Szereplők: Jason Mewes, Kevin Smith, Shannon Elizabeth, Ben Affleck

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kritika kultikus Kevin Smith Dogma Ben Affleck Seann William Scott Chris Rock Matt Damon Shannon Elizabeth Jason Biggs Mark Hamill Carrie Fisher Will Ferrell Wes Craven James Van Der Beek Butch Cassidy and the Sundance Kid Jason Mewes Jay és Néma Bob Jay and Silent Bob Strike Back Dumb and Dumber buddy film Jason Lee Képtelen Képregény Clerks Shop-stop Mallrats Chasing Amy Shop-show Raptor Kult

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr606559775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Hardlove · http://roboraptor.blog.hu 2014.08.05. 11:13:44

@doggfather: Egyrészt uborkaszezon van, másrészt szeretjük! ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.05. 13:06:02

@Dr. Hardlove: én is nagyon, csak nem volt világos, hogy miért egy minden szempontból "középső" filmről írtok.

(elkészítésének ideje alapján, vagy minőségét tekintve is)

st ranger 2014.08.05. 14:54:44

@doggfather: Miként az a bejegyzésben is szerepel: ez tekintem Smith eddigi munkásságának legemlékezetesebbjeként és legvagányabbjaként. Hát ezért. :)

Nem mellesleg szerintem a minősége is rendben van: büdzséjéhez képest színvonalas lett. Mármint, legalábbis a "kategóriáján" belül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.05. 16:01:01

@st ranger: persze, simán jó, de van ennél jobb smith film is azért így gondoltam a közepes minőséget nem úgy, hogy a film ne lenne minőségi, mert az. Csak,hogy egy szót mondjak ami emlékezetesebb és VAGÁNYABB: dogma. ;)

@Mr. Rabbit: nekem nincsenek ficamaim. :D

Rákóczis first foot 2014.08.05. 16:01:54

1. Szerintem Shop stop azért királyabb, mert a kisember szenvedéséről szól, a Mallrats azért, mert sokkal geekebb, a Chasing Amy azért, mert az már-már komolyan vehető, a Dogma meg azért, mert ennél sokkal elborultabb. A Shop stop 2. meg szimplán csak szar.

2. Ettől még szeretem a Jay és Néma Bobot, elismerem a kultstátuszát, de nem értem, miért ez lett kult a felhozatalból. Valószínű szélesebb tömegeket mozgat meg az általános suttyóság, mint az 1. pontban leírt dolgok.

3. Ezzel szerintem kb. egyedül vagyok az univerzumban, de az én kedvenc Kevin Smith filmem a Zack és Miri pornót forgat.(Erre a filmre reagálhatnátok valamit egy kommentben, mert kíváncsi vagyok kik szeretik és miért vagy nem).

st ranger 2014.08.05. 19:11:16

@doggfather: Ahogy gondolod, bár nekem személy szerint a Dogma nem jött be annyira... Meg mondjuk a Mallrats kivételével egyik másik filmje sem, leszámítva a Jay és Néma Bob-ot. De ez persze én vagyok: az én "ficamom". :)

@Rákóczis first foot: Nem vitatom, hogy a Shop-stop ugyancsak kultikus (sőt, talán még kultikusabb...), de miután azt kevésbé csipázzuk, ezért lett hát végül első körben ez a befutó a Smith-repertoárból. Ettől függetlenül egyáltalán nem kizárt, hogy a jövőben elővesszük azt is, méghozzá jelen sorozat keretein belül. ;)

st ranger 2014.08.05. 19:17:04

@Rákóczis first foot: A Zack és Mirire ellenben nem tudok mit érdemben reagálni, mert sajnos nem láttam.

Alick 2014.08.05. 20:08:27

Csúcs volt, ahogy a film végén leverték az őket fikázó trollokat... :))

jovomunkahelye 2014.08.05. 20:33:18

Jó mind a hat rész (sorrendben nézve), mert kellően kitárgyalja, hogy ha hiányérzeted támad az életeddel/ben kapcsolatban, akkor nem kell feltétlenűl máshol keresni azt, ami betölti. Elég ha csak nyitott szemmel jársz a közvetlen
környezetedben. Hogy a filmek szövegkörnyezetével éljek: Elmehetsz a b*dös p*csába is meg a világ végére akkor sem biztos hogy megtalálod azt amit keresel.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.05. 20:46:15

@Rákóczis first foot: én csípem a zack és mirit, de messze az egyik leggyengébb Smith film.

Globetrotter2014 2014.08.05. 22:04:42

"Ne nézzetek rám, én letöltöttem" :))))

Mondjuk eddig igazán csak a Dogma volt élvezhető SMith-től. Na jó, a Clerks se volt annyira szörnyű.

Kevés filmet hallottam ennyiszer idéződni kocsmai beszélgetések során :)

Globetrotter2014 2014.08.05. 22:04:42

"Ne nézzetek rám, én letöltöttem" :))))

Mondjuk eddig igazán csak a Dogma volt élvezhető SMith-től. Na jó, a Clerks se volt annyira szörnyű.

Kevés filmet hallottam ennyiszer idéződni kocsmai beszélgetések során :)

Thoras 2014.08.05. 22:32:47

Szeretném előrebocsátani, hogy nagy Kevin Smith rajongó vagyok, nálam a Dogma és a Chasing Amy az első.
Ezt a filmet viszont utálom az első percétől az utolsóig. Egy szóval tudnám jellemezni: erőltetett. Az egész olyan, mintha valaki folyamatosan dumálna ki a filmből, hogy "na ez vicces, mi, mi? Érted, érted, most röhögjél, most vicces!" Szánalmas. Egy poén nem volt benne amin akár mosolyogni tudtam volna, pár részt viszont áttekertem, mert annyira rossz volt, hogy már nem voltam képes nézni. Ennek a filmnek a kult státusza ugyanannyira érthetetlen számomra, mint a Dumd és dumber-é, vagy az Anhorman-é. És még csak arra sem tudom fogni, hogy az idióták vigyorognak rajta, mert értelmes emberek is szeretik. Biztos bennem van a hiba.

@Rákóczis first foot: A Zack és Miri nem rossz, csak sajnos pont a központi szerelmi szál nem állja meg a helyét (hiteltelen ahogy a sok éve egymást ismerő és együtt lakó párocska egymásba szeret). Kár érte, mert emiatt felejtős, pedig volt benne potenciál, de ettől függetlenül szeretem.

Dr. Hardlove · http://roboraptor.blog.hu 2014.08.05. 22:55:09

@Rákóczis first foot: Én is bírom a Zack & Mirit, de zavart, hogy nem fért össze benne a klasszikus smithi humor és a romkomos szerelmi szál. Viszont szimpatikus volt, hogy elhagyta a saját belterjes univerzumát.

Rákóczis first foot 2014.08.06. 02:17:54

@Dr. Hardlove: Én éppen azért bírom azt a filmet, mert két ennyire összeférhetetlen dolgot próbál keresztezni. A smithi ortó humor és a "kötelező" romkomrészek együttese számomra azt eredményezte, hogy úgy éreztem, új zsánert teremtett a rendező. Ezt úgy tudnám legjobban jellemezni, hogy romkom - csak ezúttal férfiaknak.

Mr. Rabbit 2014.08.06. 08:32:16

@Rákóczis first foot: Én nem szeretem a Zack és Miri-t. Valahogy olyan rohadt olcsó az egész.

Mr. Rabbit 2014.08.06. 08:33:54

@st ranger: Édes fiam, fogalmazz egyes számban! Nekem a kedvenc Kevin Smith filmem a Shop-stop. A Jay és Néma Bob meg vicces.

Mr. Rabbit 2014.08.06. 08:36:41

Bedobnám még az Apja lányát is ... muhahahahaha!

Wandál 2014.08.06. 09:32:42

A Dogma a király, aki szerint nem, az egy faszfej!

w

st ranger 2014.08.06. 10:11:21

@Thoras: Jól látod: érdekes "jelenség" ez, azaz hogy annyi értelmes embernek tetszik, pedig tény és való, hogy ultimate egy suttyóság az egész film, úgy ahogy van. Ezt én is látom és el is könyvelem minden egyes alkalommal amikor megnézem, mégis betegre röhögöm magam azokon a deviáns poénokon benne. :D

@Mr. Rabbit: Édes fiam, mindenkoron úgy fogalmazok, ahogy az nekem tetszik. ;)

st ranger 2014.08.06. 10:31:54

@Wandál: Nem rossz a Dogma, de azért "faszfejnek" nem fogom érezni magam, mert nem tartom "királynak". :D

@Mr. Rabbit: Aláírom: a Shop-stop még mindig ott van. Na de pl. a folytatása? Az botrányosan szar lett. Enervált musical-betét? Nonszensz. Kizárólag az a "porch-monkey" poénkodás volt jó benne. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 13:12:48

azért válasszuk ketté az askenwiverse-ben játszódó filmjeit meg a többit.

A zack és miri, az apja lánya nem is "igazi" Smith filmek.

st ranger 2014.08.06. 13:53:58

@doggfather: Egyetértek. Utóbbiakat jómagam speciel éppen ezért nem is néztem még meg soha.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 14:00:11

@st ranger: én megnézem, mert remélem hátha Smith zsenijéből valami belekerül, de a 2 koppernél például majdnem sírtam. :S

Nem is értem, hogy minek vállal ilyen bérrendezéseket?!

st ranger 2014.08.06. 14:11:42

@doggfather: Gondolom valamiből neki is meg kell élni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.06. 14:18:06

@st ranger: nem hiszem, hogy anyagi gondjai lennének, inkább a a stúdió mondja az, hogy persze megcsinálhatod a saját filmedet, de cserébe előtte/utána ezt kéne le/meg rendezni. És ha így van az elég szomorú, hogy neki is aki bizonyított független filmesként neki is be kell ilyeneket vállalnia.

(ha meg pénzért az még rosszabb)

st ranger 2014.08.07. 13:37:20

@doggfather: Pedig sanszos, hogy ezeket bizony "be kellett vállalnia", persze jó pénzért...
süti beállítások módosítása