Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A következő, erősen szubjektív, de mégis professzionálisan átgondolt és összeállított listánkat azokról a kibernetikus organizmusokról készítettük, melyek, szakértői véleményeink alapján, a legvagányabbak és a legkeményebbek az összes közül. Az „összes közül” alatt pediglen a mindmáig bemutatott kiborgos nagyjátékfilmeket, animációs filmeket, film-szériákat, illetve sorozatokat értjük, természetesen.

Cyborg.jpg

Mindazonáltal mielőtt belelendülnénk, némi okoskodás keretében talán nem ártana tisztázni azt, hogy mi is az a kiborg valójában. Nos, a „kiborg”, az a kibernetikus organizmus terminusának rövid megfelelője (eddig világos mint a nap), mely technikai definíciója szerint az élő emberi szövetek és a mechanikus alkatrészek harmonikus elegyét és ezeknek a flottul történő együttműködését feltételezi, természetesen egyazon testben. Maga az elképzelés létrejötte még az 1960-as évre datálódik vissza, mikor is egy bizonyos Manfred Clynes és Nathan S. Kline nevű tudós-szerzőpáros alkalmazták ezt egy, az önszabályozó humán-mechanikus rendszerekről írt, „Kiborgok és Világűr” (Cyborgs and Space) c. pusztán elméleti, de amúgy nagyon tudományos tanulmányukban. Ez az idea később aztán lassacskán átszivárgott a tudományos fantasztikum világába is és lőn: idővel csakúgy záporoztak a félig ember – félig gép karakterek.

Ennek örömére és a gyakorta velük szemben érzett szimpátiánk, illetve a még gyakrabban irántuk táplált rajongásunk (olykor viszont bizarr irigységünk...) eredményeképpen pedig íme: következzen hát a leghalálosabb kiborgok TOP 10-es listája.

10. Caprica-i Hatos

Első választottunk a Battlestar Galactica cylon-jainak egyik humanizált változata, ráadásul azok közül is a legdögösebb: a Caprica-i Hatos. Eme hölgyemény (Tricia Helfer) és modell-társai egészen pontosan 8­ plusz 5 fajtát számláltak és bár a többiek közt is előfordult még egy-két érdekes fazon (például a kőkemény Saul Tigh parancsnok), továbbá pár mutatós nőszemély, úgy mint a Hármasok (Lucy Lawless) és a Nyolcasok (Grace Park), mégis, lássuk be: a legérdekesebbek és a legszexibbek az emberformák” közül bizony a Hatosok voltak és azoknak a kasztjából is a komplikált” Caprica-i Hatos vitte a prímet. Amennyiben a személyiségétől és külcsínyétől eltekintünk, mint kiborg, természetesen a társaihoz hasonlóan Ő sem túl hatékony és halálos egy egyed, de hát arra mindig is ott voltak nekik kéznél azok a bádogember Centúriók.

bsg-tricia-helfer-six-WIDE.jpg
9. Bigyó felügyelő

Mondjuk ki: Bigyó felügyelő alias John Brown (Matthew Broderick) kapta az előkelőnek még nem minősülő 9. helyezést, minek után bár tény, hogy vannak hasznos képességei” a biztonsági őrből lett, kissé gyogyós, de annál jobban feltunning-olt rendőrének (hiszen elméletileg 14.000 – azaz igen: tizennégyezer mini szerkentyűt ültettek a testébe), ámde ennek ellenére azért Ő sem éppen egy halálosztó, az egyszer biztos. Mókás figura, de a helyében azért nem lennénk, még a megannyi kütyüjének ellenére sem. Ettől függetlenül vitathatatlanul Ő maga is egy kiborg és mint ilyen, nem csupán csak a listára fér fel, de még egy pár emberforma cylon-nal is elbírna, több mint valószínű.

Inspector_Gadget_17812_Medium.jpg
8. Roy Batty

Nyolcadikként a renegát Roy Batty (Rutger Hauer), mint a replikánsok alfahíme következik, hiszen lássuk be: Rick Deckard-nak (Harrison Ford) is enyhén szólva meggyűlt vele a baja, mielőtt végre aztán beadta a kulcsot a Szárnyas Fejvadászban (Blade Runner). Batty és a hasonszőrű mesterséges társai, úgy mint például a szintén Nexus-6-os szériás barátnője, Pris Stratton (Daryl Hannah), a megveszekedett haverja Leon Kowalski (Brion James), továbbá annak a barátnője Zhora (Joanna Cassidy), illetve a velük ellentétben szökésben ugyan nem lévő, mindazonáltal a mindannyiuk közül talán legemberibb Rachael (Sean Young), látszatra talán nem tűnnek halálosabbnak egy emberforma cylon-nál, de valójában ez tévedés. Maga Batty és az Ő összetettsége, azaz az elméje és a fizikai ereje és agilitása a bizonyítékok arra, hogy mindkét korábbi helyezettünkkel végezni tudna, legyen szó bármelyik cylon-ról, avagy éppenséggel a nyünyi Bigyóról.

Roy Batty.jpg
7. Hét Kilenced

Ismét egy nőszemély, de méghozzá milyen! Aki ismeri a Star Trek Voyager-t, legyen az akár csaj – akár pasi, annak mindmáig a legemlékezetesebb karakter marad, az 1000%. A Jeri Ryan alakította “Hetes”, nem csak, hogy egy rusnya, mezei Borgból vált fokozatosan az Űrszekerek-szériáinak legdögösebb nőjévé, de még emellett azzal is büszkélkedhet, hogy egyike a Voyager két olyan szereplőjének (a másik a Doktor), akik valóban némi karakterfejlődésen mentek keresztül a sorozat során, pláne a többiekkel ellentétben. Nyilvánvaló, hogy az eleinte nem túl sikeres Voyager feldobására implantálták” (ha már egyszer Borgról van szó…) a show-ba és hát bizony be is jött a húzás: jelenlétének hatására nem egyszerűen jobb és nézhetőbb, de sikeresebb is lett az amúgy igen megosztó Delta Kvadránsos Star Trek-kaland. Ami a mi csinos és közkedvelt Hetesünk helyezését illeti: már Borg dolgozóként is igen erős és intelligens volt, később aztán ezekből mit sem veszítve pedig pluszba még meg is szépült, így aztán nem kérdés, hogy még Roy Batty-t is levenné a lábáról, közben pedig a maga szexi, szenvtelen módján a fejét is letépné, méghozzá szemrebbenés nélkül.

Seven.jpg
6. Motoko Kusanagi

A hatodik helyen (a változatosság kedvéért) megint csak egy hölgyemény: a Ghost in the Shell Motoko Kusanagi őrnagya következik. Lám-lám: ránk aztán igazán nem mondhatja senki sem, hogy hímsoviniszták lennénk. Motoko egyébiránt nem véletlenül érdemelte ki ezt a pozíciót: erős akaratú, intelligens, fizikailag gyors és kemény, emellett a hackeléshez is ért, ráadásul még jól is néz ki (annak dacára, hogy egy animált karakterről van szó). Csak a teljesség (és persze az egyenlőség) kedvéért megemlítenénk még itt társát és beosztottját, a “második legjobb lövészként” számon tartott Batou-t is, aki ugyancsak egy kiváló kiborg rendőrtiszt, de lássuk be: nem olyan meghatározó és nem is mutat olyan jól, mint Motoko. Ellenben abban biztosak lehetünk és vagyunk is, hogy külön-külön is végeznének a már fentebb felsorolt ember-gép hibridekkel, ezért aztán jár nekik (de főleg Motoko-nak) a 6. helyezés.

Motoko Kusanagi.jpg
5. Astro Boy

A lista felsőházát elérve egy újabb Manga-eredetű figurát tálalunk az 5. helyen, aki ugyan nem néz ki olyan frankón mint mondjuk a korábbi női választottjaink, de képességekben és hatékonyságban simán felveszi velük a versenyt, sőt! Astro Boy (eredeti nevén: Tetsuwan Atom és/vagy Mighty Atom) egy félig mechanikus kis srác, akinek képességeit, kezdve a temérdek beépített fegyverétől, a sérthetetlenségén át, a repülni tudásáig, akár bekezdéseken át is sorolhatnánk, de nem tesszük, mert ugyan már-már szuperhősi státusszal bír, ám de mégiscsak egy animált figura, ráadásul gyerek is még, szóval nem reagáljuk túl. Az vitathatatlan, hogy überhatékony, de a lista következő szereplőivel még sincs egy súlycsoportban. Mindenesetre azt aláírjuk, hogy a fent említett többieket (és persze talán mindenki mást is) lenyomna. Amolyan kakukktojás a kölyök, ezért kapja tőlünk ezt a mondhatni az “animációs kiborgok versenyének első helyezettje” c. tiszteletbeli címet.

Astro Boy.jpg
4. Dalekok

A Dalekok… Azok az ostoba külsejű, érzelemmentes, kegyetlen gyilkológépek. Semmi érzelem – zéró irgalom. A galaxis eme leghírhedtebb faja, bár nem látszik annak, de valójában kiborgokból áll. Valamikor réges-régen, egy bizonyos Davros nevű tudós alkotta meg eme szörnyetegeket népéből; a Kaled-ekből, a bizonyos Thal-ok ellen vívott ezeréves háború vége felé. Azóta a Dalekok, akikből létrejöttüktől kezdve mindennemű érzelem hiányzik, igencsak komoly hírnévre tettek szert. Az, egy emberi méretű borsszóróra hasonlító, otromba, ámde roppant halálos testükben létezve, ezek az irgalmatlan halálosztók nagy létszámuknak köszönhetően eltipornak és kiiktatnak bárkit és bármit, amit csak eltudunk képzelni (és/vagy megemlítettük már ezen a listán). Igazából azzal is csupán félve merünk előhozakodni, hogy a Doctor Who univerzumban még mellesleg léteznek bizonyos Cyberman-ek is, akik a rettenetes Dalekokhez hasonlatosan igazi kiborg mészárosok. Mindazonáltal a Dalekok szerintünk még őket is halomra ölnék… Borzasztóak.

Dalekek.jpg

3. Terminátor

Ha már egyszer az előbb említettem a Halálosztókat, akkor íme: a dobogó legalsó fokán itt van a hamisítatlan, az egyetlen, az osztrák-származású… Mármint izé: a Terminátor. Nem feltétlenül Arnoldra gondolunk, de lássuk be: mégiscsak az Ő általa reprezentált és legendássá tett T-101-es vagy T-800-as (vagy 850-es) elnevezésű, a jó ég sem tudja már eldönteni, hogy pontosan milyen gyári számú modellek azok, akiket mi alapvetően Halálosztóként” ismerünk és aposztrofálunk, teljes joggal. Persze vannak még itt olyan verziók a Skynet tarsolyából, mint a cuki T-999-es alias Cameron Phillips (Summer Glau) a csúfosan megbukott Terminator: The Sarah Connor Chronicles-ból, illetve az akciók tekintetében látványos, de eközben eléggé deviáns Terminátor: Megváltás (Terminator Salvation), emberből fejlesztett Marcus Wright-ja (Sam Wothington), akinek a típusnevét nem is tudjuk, de ők abszolúte másodlagosak. A legenda, aki három filmben is meghatározó tudott lenni (de ebből csak kettőt tartunk frankónak), az az Arnold Schwarzenegger alakította Terminátor, aki volt ugyan gonosz is és jó is, mégis minden attitűdjével emlékezetes marad. Ez a kiborg bizony simán likvidálná listánk korábbi helyezettjeit, nem csak azért, mert eredendően erre tervezték, de azért is, mert egyszerűen halálos” az, ahogyan töri az angolt.

Terminator.jpg

2. Robotzsaru

Félig ember – félig gép, de teljes egészében hős. Na és persze zsaru. Kiborg-listánk 2. helyezettje és a képzeletbeli ezüstérem jogos kiérdemlője (már csak a páncélzatához passzoló színharmónia miatt is), Alex Murphy, alias Robotzsaru (Peter Weller). Bár már az előbb a Terminátor kontextusában ellőttem párszor a legenda titulust és jóllehet, hogy a Halálosztó komolyabb hírnévvel és reputációval is bír, mégis robotrendőrünk nagyobb hős és impozánsabb küllemű is, mint bármelyik egyéb kiborg gyilkológép, ezért aztán mi őt jobban is respektáljuk, mint a többieket. Robotzsaru mind a mesteri alapfilmjében, mind a még vállalható 1990-es folytatásban ász volt (a többiről egyszerűen nem veszünk tudomást), méghozzá az olyan jellegzetességeiből kifolyólag, mint rendíthetetlenség, kötelességtudat, megjelenés és fellépés, mozgáskultúra, hogy aztán a remek hangeffektjeiről és a pisztolypörgetéséről meg már ne is beszéljek. Egyetlen gyengesége az az agilitás és a nagyfokú mozgékonyság hiánya, de ezeket kiválóan kompenzálja sebezhetetlenségével és tökéletes célzóképességével. Szerintünk, már csak akaraterejének hála is legyőzne bárkit erről a listáról, még akkor is, ha bizonyos szempontokból hendikeppel indulna. Ő maga mindenkoron az abszolút kiborg hős.

Walking.png
1. Darth Vader

„Egy kiborg mind felett, egy kiborg kegyetlen, egy ki kardélre hány, vasmarkú Ő, az Egyetlen... De mégsem Jet Li.” – Ez a mi szlogenünk a leghalálosabb kiborgok listájának befutójához. Hiszen ki más is lehetne minden mechanikus hibridek, illetve minden gonosz karakterek legvitézebbje, ha úgy tetszik; „mestere”? Hát persze, hogy Darth Vader (David Prowse & James Earl Jones). A Sötét Nagyúr immáron évtizedek óta nem is csupán egy legendás figura, egy negatív avagy ellentmondásos fráter, hanem egy fogalom. Ő maga a Star Wars univerzum alfája és ómegája. De hát minek is magasztaljam, hiszen úgyis ismerjük mind. Hírneve és nagyszerűsége elvitathatatlan. Képességei oly sokrétűek, hála annak a nem elhanyagolandó ténynek, hogy úgy ismeri az Erőt mint a tenyerét, így aztán a többi kiborgnak esélye sem lenne vele szemben. De nem csak nekik nem; senkinek sem. Nem hiába rettegte anno a fél galaxis (vagy jobbára az egész). Páncélzata révén sérthetetlen, bizonyos fokig még a fénykardnak is ellenáll (Luke-nak is ugyebár többször neki kellett veselkednie annak a kéznek a levágásához...), emellett a sajátját használva szó szerint fél kézzel letudna kaszabolni bárkit. De odáig valószínűleg csupán ritkán fajulna a dolog, hiszen neki ott van az Erő, aminek célirányos alkalmazásával Lord Vader egyszersmind maga a sötétség és a legyőzhetetlenség szinonimája, egy személyben. 

DARTH VADER.jpg

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kiborg cylon non plus ultra Star Wars Arnold Schwarzenegger Battlestar Galactica Doctor Who Matthew Broderick Robotzsaru Peter Weller Darth Vader Terminátor Szárnyas Fejvadász Tricia Helfer replikáns Dalek Astro Boy James Earl Jones Ghost in the Shell Rutger Hauer Borg Caprica-i Hatos Bigyó felügyelő Roy Batty Hét Kilenced Star Trek Voyager Motoko Kusanagi Cyborgs and Space Jeri Ryan David Prowse

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr386023238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rákóczis first foot 2014.04.24. 18:05:12

Jó kis lista, bár Astroboy elég röhejes. :D

Egyébként azt hozzátenném, hogy nem azért lehet titeket hímsovinizmussal vádolni, mert sok csajt raktok fel a listára, hanem azért mert mindegyikhez oda van írva, hogy "meg amúgy milyen dögös is már". De persze tényleg dögösek.

Dr. Hardlove · http://roboraptor.blog.hu 2014.04.25. 13:05:11

@Rákóczis first foot: Ajánlom az animét. Astroboy puhapöcsnek tűnik de a tankokat is lezúzza. ;)

youtu.be/esbPHb9EOcY?t=19m50s

Jukar Miklos 2016.04.21. 13:27:07

Nem rossz lista, alapjában véve teljesen korrekt, bár ahogy a listáknál lenni szokott mindig jön valami nagyokos és beleköt ;)

Érdekes témakör ez az kiborgos világ. Először is a kiborg meghatározásakor szerintem azt is le kellene fektetni, hogy igazából mi az a pont, amikor még egy ember kiborg, és az a pont amikor már robot. Azt gondolom, hogy a tudat szabadsága az a mérce, ahol igazából elválik(?) a két dolog. Vagyis az önálló döntésképesség, mely nem algoritmikus, előre programozott válaszokon alapul, hanem emocionális mérlegelésen is. Nagyon vékony mezsgye, nagyon nehezen meghatározható. Egyszerűen tűnik, hiszen a robot az előre programozott algoritmusok alapján hajt végre cselekvést, értékel, de értékelése a racionális mérlegelésen alapszik, míg a kiborg, aki saját aggyal rendelkezik emocionálisan is megközelítheti a cselekedeteit és adott esetben felülbírálhatja azokat. Ilyen értelemben pl a terminátor robot, vagy kiborg?

Persze hosszú téli estéket lehetne ezzel a kérdéssel eltölteni, messze belefolyva a vallás, a tudat, a kollektív önpozíció, és egyéb filozófiai mélységekbe süllyedve. Ezek a kérdések amúgy égetőbbek, mint valaha, hiszen nagy áttörések előtt állunk és önnön pozíciónkat is meg kell határoznunk egy olyan világban, ahol kiterjesztett emberek élhetnek. (Jó példa erre Pistorius esete. Fogyatékossága egyrészt beilleszkedésében, önértékelésében, a társadalom tagjai számára elfogadásban negatív irányúak, viszont kiterjesztése előny a "hétköznapi" emberrel szemben egy ponton túl, hiszen nem savasodik, nem használ felesleges oxigént, nem görcsöl be.) Hol lesz az a pont, amikor vegyük most a sportot, meghúzzák a határt. Egy éles határt ember és kiborg között. Nagyon komoly etikai viták jönnek majd a közeljövőben, hiszen nagyon érdekes belegondolni, ha most valaki azt mondaná, hogy levágatja a lábait, mert egy ilyen kiegészítéssel jobb eredményeket érhet el.

De ebbe ne is menjünk bele mélyebben, hiszen a fikcionális kiborgokkal foglalkozik a lista is. Ha elfogadjuk a fenti elméletemet akkor robot és kiborg között leegyszerűsítve vehetjük az emberi agyat a választóvonalnak. Én mindig úgy kezeltem, hogy ha egy ember agya megmarad, akkor kiborg, ha gépi irányítást kap, akkor robot. Persze ez így sarkítás. De a kérdés még mindig fennáll.. Ha egy számítógépre felerősítek emberi végtagokat akkor az kiborg, vagy robot?

Az én listám a következő lenne és akkor vegyesen robot-kiborg:

10. Dr. No - A James Bond főgonosz nálam befér az utolsó helyre.

9. Jason Woorhees - Jason a legnagyobb gyilkológépek egyike, és a 10. részben igazi kiborggá alakul. Szerintem a terminátort is leverné, hiszen nemcsak kiborg lesz, de még védik az átkok és fekete mágia is.. szóval az egyik leghalálosabb kiborg széles földön.

8. Robocop - Helye van a listán már csak azért is, mert egy olyan kor egyik képviselője, amely ma teljesen eltűnik. Az igazi véres akciófilmeké. (Sajnos a profitmaximalizálás miatt a mai akciófilmekből teljesen eltűnik az öncélú véres erőszak) És ne feledjük, hogy az egyik legjobb zenei főtémája van a hasonló filmek közül.

7. 8 Man - Az egyik legjobban eltalált karakter a japán anime / manga világban. És komoly inspirációt jelentett Robocop számára.

6. R.o.t.o.r. - Van olyan geek a világon aki ezt nem látta? Kegyetlen rendfenntartó és hatalmas terminator-robocop spin-off...

5. Paco Queruak - Egy kiborg aki bionikus kezekkel skanderezik? Mindent visz és kellően halálos is! Az Atomic Cyborg film vége is kellően szívbemarkoló, szóval itt a helye a listán.

4. Evangelion biomechanikus robotjai - Én ideteszem őket, hiszen valamilyen szinten rájuk húzható, hogy kiborgok, főleg, hogy képesen emberekkel összekapcsolódni

3. Johnny Mnenomic - be kell mutatni? szerintem nem. Kiborg, hiszen rendesen feldrótozták... és kellően halálos is.

2. Megosztva Darth Vaser és Luke Skywalker. Hiszen Luke is elindul a kiborgosodás útján a mechanikus kezével...Mindketten halálosak, az csak nézőpont kérdése, hogy a jó, vagy a gonosz ügy érdekében robbantanak-e fel bolygókat (Luke - Halálcsillag)

1. Stepford Vives.. Mégis mi lehetne halálosabb, mint egy kisvárosnyi "elszabadult" robot háziasszony...Valljuk be a Terminátort ki tudjuk csinálni, de leszerelni az asszonyt... ;) (Persze most ha ezt a feleségem olvassa, tagadok mindent :) )

És a végére vegyes android-robot-cyborg témában néhányan akik lemaradtak a listáról: Cherry 2000 (legyen egy női karakter is) Class of 1999 (All star cast, igazi terminator hatások, az egyik legjobb a témában), Bishop az Alien filmekből)

Jukar Miklos 2016.04.21. 15:45:51

természetesen az a vives - wives akart lenni...
süti beállítások módosítása