Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Nem túlzás kijelenteni, hogy a világon mindenki ismeri a horror egyik klasszikus terepét, a kísértetjárta (vagy helyesebben bármilyen természetfeletti vagy -alatti járta) házat és legalább egy alkotást tud kapásból mondani, ami ilyen közegben játszódik. Talán nincs is ennél elcsépeltebb téma a zsáner területén, kiemelkedni viszont relatíve kevés alkotás tud, mint például a Stanley Kubrick által rendezett Ragyogás vagy H. P. Lovecraft Arkhamben játszódó novellái. Jean Ray flamand szerző klasszikusa, az 1943-as Malpertuis, amely nemrégiben jelent meg magyarul Kárhozott istenek címen és amelyből 1971-ben film is készült, szintén ezt járja körül.

A helyiek szerint többszáz éves és mérhetetlenül gazdag Cassave a halálán van, így magához hívja rokonait és végrendelkezik. Mindenkinek össze kell költöznie házában, az ódon Malpertuis-ben, a Sátán házában, a vagyont pedig az kapja meg, aki sikeresen túléli a többieket. Cassave állítólagos túlvilágot kordában tartó varázsereje híján azonban hamarosan elkezdenek hullani az emberek, a főszereplő, Jean-Jacques pedig képtelen felfogni a történteket és szembesül a többiek teljes ignoranciájával. Szinte garantált, hogy előbb-utóbb mindenkin eluralkodik az őrület – ha esetleg nem lennének őrültek a történet elejétől fogva.

Bár a sztori úgy hangzik, mint amit már ezerszer látott/hallott/olvasott az ember, a Kárhozott istenek viszont nem ilyen. A regény első fele dolgozik csak a bejáratott tízkicsinéger-formulával, a második fele azonban nem elég, hogy frappáns és teológiai-filozófiai tartalommal vastagon megdolgozott magyarázattal szolgál, hanem egyenesen fejbe veri az embert. Ritka az olyan horror, ami után az olvasó kénytelen leülni egy kicsit gondolkodni és minél jobban beleássa magát az értelmezésbe, annál inkább beleborzong a magyarázatba (és óriási megpróbáltatás úgy megírni ezt a cikket, hogy ne lőjem le akár csak véletlenül). A Kárhozott istenek sokkal inkább ilyen.

A karakterek rendkívül változatosak. Úgy tűnik, a szerző összeválogatta Gent legfurcsább figuráit, akiket az utcán látott és kerekített köréjük egy történetet. A velejéig romlott Öreg Doucedame és leszármazottja, Doucedame atya vagy a végrendeletet végrehajtó Eisengott valószínűleg alaposabban kidolgozott mellékszereplők, mint a kísértetjárta házak filmes kánonjából bárki, pedig alig jelennek meg. Jean-Jacques elhatalmasodó őrülete aprólékosan megírt kórtörténet is lehetne, a kezdettől fogva nem normális preparátor, Philarète kuzin pedig elképesztő gyorsasággal alapozza meg a regény nyugtalanító hangulatát. A könyv szerkesztése is rendhagyó. Megvan benne a found footage filmek és a horror irodalom által használt "külső kéz", amely csupán sajtó alá rendezi a különféle elbeszélők emlékiratait, de ezt úgy teszi, hogy sokéves különbséggel keltezett írások koherens egészet alkotnak, a szöveg maga pedig egésze egyszerűen gyönyörű.

Ettől függetlenül nem árt leszögezni, hogy bármennyire is kerek maga a regény, nagyon zavaros, és ez gyakran a hátrányára válik. A misztikum dolga, hogy ködös legyen, de itt bizonyos motívumokban már magát a ködöt sem látni, annyira vastag, nemhogy az éjjel alagútba dobott negrót! El nem tudom képzelni, hogy akár századik olvasásra a helyére kerüljön minden egyes mozaik (ha valaki megfejti, hogy mégis mi a rák van a termékenység-istennő szobrával azt kérem, hogy kommentben jelezze).

A Kárhozott istenek igazi zsenije abban látszik, hogy borzalmai remekül reflektálnak a különféle mítoszokra. Jean Ray nem csupán ezeket a mítoszokat dolgozza fel, hanem felhasználja az évszázadok során rájuk tapadt szépirodalmi vonatkozásokat is. A ház minden egyes borzalma a babonás múlt következménye, a karakterek között pedig alig van valaki, aki saját hibájából szenvedne. Kis híján mindannyian a felmenőik bűnei miatt vezekelnek és bűnhődnek, ártatlan áldozatai a háznak és egykori gazdájának; Malpertuis bábjai és szörnyetegei egyszerre.

Jean Ray: Kárhozott istenek
Kiadó: Metropolis Media
Sorozat: Galaktika Fantasztikus Könyvek
Kiadási év: 2015
Eredeti cím: Malpertuis
Fordító: Miklós Lívia
Oldalszám: 240
Értékelés: 10/7 raptor

(A PODCASTBAN MÁR FOGLALKOZTUNK A KÍSÉRTETJÁRTA HÁZAKKAL, ITT, ITT ÉS ITT.)

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

 

Címkék: könyv horror regény klasszikus recenzió Galaktika Metropolis Media Ragyogás Stanley Kubrick Arkham Jean Ray Kárhozott istenek Malpertuis H.P. Lovecraft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr637367648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása