Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

November 30-án volt a The Walking Dead ötödik évadának félévzárója, mely hagyományosan mindig ilyentájt szünetel, de februárban folytatódik. De lássuk mi történt eddig!

the_walking_dead_season_5_fan_made_cover_by_billelbe-d7tost4.jpg

A The Walking Dead manapság egyike azon mainstream amerikai sorozatoknak, amely nem csak műfajában és látványában, de dramaturgiai ívelésében is az egyik legerősebb darab az elmúlt évekből. Mi sem jelzi ezt jobban, mint 2011-ben a legjobb dráma-sorozat jelölés a Golden Globe-on, vagy a legjobb maszk és látvány az Emmy-n, amit az indulás óta minden évben megnyer. De minek köszönheti a sikerét a sorozat, úgy, hogy már az ötödik szezonnál tart?  

zap-the-walking-dead-season-5-photos-017-does-the-trailer-for-february-s-walking-dead-tease-the-alexandria-safe-zone.jpeg
A zombi apokalipszis utáni világban minden totálisan a visszájára fordul. Felborul a társadalmi rend, a moralitás új alapra helyeződik és a hétköznapok túlélése már nem a számlák befizetését, hanem az agyatlan zombi hordák elkerülését jelenti. Ez talán minden valamire való zombis filmnek az alapját képezheti, nem beszélve a csoportdinamika működéséről egy-egy túlélő közösségen belül. A The Walking Dead pedig ebben volt mindig is a legerősebb, igaz, hogy a Z-Nation-ön kívül eddig nem is nagyon volt trónkövetelő. Utóbbi pedig örülhet, ha meghívják agyvelődarabfelszedőnek egy-egy kőkemény hentelős rave-party után.

bob-screaming-1-do-you-bob-will-die-in-the-season-5-premiere.png
Az ötödik évad nem árul zsákbamacskát: szereplőink már a sokadik túlélőtáborból is kénytelenek elmenekülni, hiszen a negyedik évadban el kellett hagyniuk egy lakhelyükül szolgáló börtönt, hogy 3-4 csoportra szakadva, hosszú bolyongás után rátaláljanak a Terminus nevű menedékhelyre. Itt két napot sem töltöttek el, már tovább is kellet állniuk, mert kiderült: nem minden az, aminek látszik. (Spoiler-veszély nélkül a Termimusról ennyit.)  A negyedik évad eleve nyitva hagyott néhány kérdést a szereplők sorsát illetően, így egyértelmű volt, hogy az új évad azon lesz, hogy ezeket a szálakat elvarrja. Na de hogy!

Újabb évad, újabb bolyongás – gondolhatná a néző, de a készítők sokkal rafkósabbak annál, minthogy megint gyalogtúrára kárhoztassák a túlélőket. Miután egy rég nem látott főszereplő parádésan segít kiszabadulni egykori barátainak a Terminus-ról, a régi csapat újra összeáll, és most már nem is lehet semmi probléma. Ha egy fő karakter előkerült volna, de nem került.

the-walking-dead-season-5-slabtown-beth-and-noah-escaping.jpg
A csoport ideiglenesen egy kicsike fatemplomban húzza meg magát, de be kell látniuk sokáig itt sem maradhatnak, hiszen kinek-kinek megvan a maga feladata még ebben a földi pokolban is. A vírusra megoldást kínáló tudós és annak katonai kísérete rászánja magát, hogy leváljon a biztonságos csoporttól és eljussanak Washington-ba, hogy elejét vegyék a zombik világméretű likvidálásának. Az ügyeletes nehézfiúk: Rick, Daryl és Carol (!) pedig mentőakciót szerveznek egy közeli város kórházába, ahol egy kattosnak tűnő rendőrparancsnok nő felügyelete alatt gyógyítanak embereket, ami ugyan szép és jó, de közben ezek a betegek örökre adósai maradnak a helyi rendőröknek.

A sorozat továbbra is nagymennyiségű kiontott belet, rothadó felsőtestet és feszült harcokat kínál, de emellett az eddigi történetiséget az eddigieknél is aprólékosabban adagolja. Nehéz pszichológiai folyamatot mutat be, melyek megértése nem biztos, hogy elsőre könnyű lesz, viszont igazán izgalmas móka latolgatni egy-egy szereplő következő mozzanatát. Pláne úgy, hogy úgy tűnik a zombiapokalipszisnél csak egy rosszabb dolog van… és elég csak annyit mondanom, hogy a sorozat legutolsó része gyakorlatilag eléri azt a R.R Martin szintű gonoszságot amit egy-egy Trónok Harca epizód után érez az ember. Készítsetek papírzsepit!   

The Walking Dead
 - amerikai horror-dráma sorozat, 2014. Értékelés: 10/8 raptor

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: sorozat horror zombie sorozatkritika The Walking Dead Lauren Cohan Norman Reedus Rick Grimes Frank Darabont Beth Daryl Dixon Andrew Lincoln Steven Yeun Chandler Riggs Melissa McBride Emily Kinney

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr666952063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.03. 12:08:46

ez az évad kicsit hullámzó volt nekem. Volt nagyon jó rész, de számomra majdnem érdektelen is.

dondanial 2014.12.04. 10:04:21

Ez a 'J.R.R gonoszság' feeling nekem is feltűnt.

Speciel nagyon kíváncsi lettem volna Daryl jellemfejlődésére, egy másképp alakuló félévzáró után..

Érzek egy kis kotyvaszt az ötödik évadban, csak még nem tudom megfogalmazni mi is a bajom vele.

Ik4r0s 2014.12.04. 13:53:26

Az írót George R. R. Martinnak hívják. J. R. R. Tolkien pedig a Gyűrűk ura írója.

sbotond 2014.12.04. 19:44:37

Azért a Trónok harcához nem hasonlítanám, messze nem volt olyan erős ez a jelenet. Egyszerűen azért, mert a Trónok harca jobban meg van írva, jobban fel vannak építve a karakterek - még a rövidéletűek is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.07. 20:49:05

@sbotond: jobban can megírva? Mégis, hogy hasonlítod az almát a körtéhez?
süti beállítások módosítása