Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Dwayne Johnson: a 21. századi Hollywood egyik titánja. Pályafutása ha nem is éppen Schwarzeneggerien mesebeli, de azért meg kell hagyni, hogy a középiskolai futballjátékosból lett pankrátor, a pankrátorból lett színész és a színészből lett világsztár röppálya már majdhogynem olyan, mint Maximus "átigazolásai" a Gladiátorban. Eme élő óriás rövidesen új szintre lép a mozikban: a filmvásznon egyenesen a görög félistenné; Herkulessé avanzsál, melynek apropóján összeszedtük az immáron több mint 1 évtizedes színészkedős karrierjének legsikerültebb darbjait. Hajtás után voilá!

The Rock main.jpg

5. Emelt fővel (Walking Tall, 2004)

The Rock Walking Tall.jpg

Kezdésnek itt is van Johnson mozis feltűnésének hajnaláról egy abszolúte vállalható alkotás: az Emelt fővel egy jó közepes akciófilm, melyben a nem túl komplikált és nagy ívű sztorit a speckó katona hős hazatér, hogy aztán rendet tegyen a korrupttá és megátalkodott tőkéssé vált néhai cimborája (Neal McDonough) és annak csatlósai soraiban , legalább zúzós bunyók és lövöldözések törik meg. Azt sem mondanám, hogy éppenséggel többször nézős produkció, de egyszer vagy kétszer egész kellemes matiné-szagú kikapcsolódást tud nyújtani. Pláne sok másik, The Rock-ot is a csatasorba állító gagyihoz képest. Egy szó mint száz: már a művet leginkább fémjelző, a cselekmény derekán bekövetkező kaszinóbeli rönkfás-leszámolás miatt megér egy misét, így aztán méltán szerepel a Dwayne Johnson TOP 5-ben.

4. Izomagyak (Pain & Gain, 2013)

Pain & Gain.jpg

Michael Bay tavaly, két óriásrobotozás között összehozta ezt a hozzá képest igencsak kis költségvetésű (26 millióból készült) ún. bűnügyi fekete komédiát, méghozzá a két "sok nevű" sztárral a kirakatban: az azóta új kedvencévé vált Mark "Marky Mark" Wahlberg-gel és Dwayne "The Rock" Johnson-nal. Bár az Izomagyak nem lett egy was ist das, utóbb az mindenesetre elmondható, hogy a tévútra tévedő gyökér gyúrósókról szóló mozi az enyhén szólva is megalomán direktor egyik legvállalhatóbb filmje lett, legalábbis a 2005-ös A sziget óta. A műben Wahlberg és Johnson, az újabban Sólyomként is ismert Anthony Mackie-vel karöltve a maguk módján jól helytállnak, az amúgy (sajnálatos módon) megtörtént eseményeken alapuló emberrablásos és gyilkosságos sztori során. Mindemellett az alkotás mind a mai napig Bay leggondolatébresztőbb produktuma is egyben, így aztán a nem kevés hibája ellenére is megtekintésre alkalmasnak minősítjük.

3. Rohanás (Faster, 2010)

faster-the-rock.jpg

Rohanás egy elég szimpla akciómozi (mint Dwayne Johnson filmjei úgy általában), melyben listánk titánja egy nem túl bőbeszédű, nevenincs volt elítéltet játszik, aki miután frissen kiszabadul, a nagy arcával nem másra vállalkozik, minthogy leszámol mindenkivel, aki a sittre juttatta. Ez a darab kiindulási pontja és a katalizátora is egyben, melyből kifolyólag később más karakterek és események is mozgásba lendülnek, hogy kissé bonyolítsák a cselekményt, de azért nagy elámulásokra ne számítsunk. Az egyéb szerepekben feltűnnek még olyan jól hangzó nevek, mint Billy Bob Thornton (PengeélenArmageddon, Tapló Télapó) és a többek között a Sin City-ből és a Watchmen-ből is ismerős Carla Gugino. A produkció a maga egyszerűsége ellenére mozgalmas és a végkifejlete is minimum "érdekes", ennélfogva The Rock legkorrektebb filmjeinek egyikeként könyveljük el.

2. Az Amazonas kincse (The Rundown, 2003)

The Rundown.jpg

Amennyiben jótékonyan a feledés homályába veszejtjük Johnson az aktori köztudatba való bekerülésének termékét (azaz ama borzalmas skorpiókirályos szerepet), úgy elkönyvelhetjük, hogy Az Amazonas kincse volt az első számottevő filmje. Ehhez képest egy kifejezetten mókásra és ütősre sikeredett darabról beszélhetünk, melyben ott van ütődött sidekick-nek a világegyetem által csak Stifler-ként ismert Seann William Scott, továbbá játszik még benne a dögös Rosario Dawson és az utánozhatatlan Christopher Walken is. A szórakoztató kalandfilm telis-tele van pofás slow-motion-ös akciójelenetekkel, melyek közül némelyik már-már szinte élményszámbamenően frankó lett, gondolok itt főként a közelharcos momentumokra. Összességében még 11 év távlatából is ez az egyik legkúlabb szösszenet, mely The Rock-ot a húzónevek sorában vonultatja fel.

1. Halálos iramban 5 + 6 (Fast Five, 2011 + Fast & Furious 6, 2013)

Fast & Furious.jpg

Végül, csakhogy még véletlenül se legyünk konvencionálisak, győztesként nem egy, hanem kapásból két darabot hírdetünk ki: ezek a Halálos iramos franchise legutolsó installációi, melyek Johnson számára is vitathatatlanul az általa hőn áhított világhírnév lefixálóinak bizonyultak. Ugyanis amennyiben a 2011-es 5. rész előtt akadt még olyan földi halandó, aki nem ismerte volna a korábbi pankrátor nevét, úgy azóta már az is tud a létezéséről, az egyszer ziher. A széria alfahímének szerepét betöltő Vin Diesel mellé szerződtetve The Rock-kal, az első közös autók-csajok-bunyók a köbön bulijukban valóban frankón és megnyerően hozták a "két dudás egy csárdában" problematikus felállást. Ez és az ezáltal utóbb a legjobban fialó felvonássá váló Ötödik sebesség  sikere, pediglen aztán olyannyira megtetszett az alkotóknak, hogy Johnson-t leigazolták még egy-két (azaz várhatóan az összes) folytatásra. Ennek eredményeképpen, az immáron egymás klónjaiként készülő, a fizika törvényeire fittyet hányó akciószcénákról elhíresült sorozat legutóbbi 6. és a közelgő 7. epizódjaiban is Diesel-lel ketten fogják vinni a prímet. Főleg így, hogy az egyébként roppant szimpatikus Paul Walker nincs többé... Akárhogy is: Johnson a szériába való bekerülésével megfogta az Isten lábát és Herkules ide vagy oda, a jövőben is a pörgős és látványos Fast & Furious-filmek lesznek azok, melyekre a sztárság útján lépdelve bizton tehénkedhet.
 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: listázás pankrátor Carla Gugino Mark Wahlberg Dwayne Johnson Vin Diesel Billy Bob Thornton Seann William Scott Halálos iramban TOP 5 Hercules Rosario Dawson Rohanás Gladiátor Neal McDonough Izomagyak Gladiator Herkules Christopher Walken Fast Five The Rock Anthony Mackie Maximus Paul Walker Fast & Furious 6 Michael Bay The Island Walking Tall Pain & Gain Faster The Rundown Az Amazonas kincse Emelt fővel

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr626524731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.21. 08:18:29

hát ezek közül a rohanás akkora zs kat, mint ide lacháza, az emelt fővel, meg mhe, mondjuk elmegy, sok kakaóval.

Hol a Skorpiókirály? Az egy tök élvezhető kalandfilm volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.21. 08:21:25

"Bár az Izomagyak nem lett egy was ist das, "

Nem hát, simán 2013 legjobb filmje, meg bay legjobbja is.

st ranger 2014.07.21. 10:24:57

@doggfather: Sajnos nem értünk egyet, mert egyfelől a Skorpiókirály szerintem rettentő gyenge volt, másfelől meg a Pain & Gain azért messze nem 2013 legjobb filmje... De hát továbbra is ízlések és pofonok, mint mindig. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.21. 10:53:05

@st ranger: hát a rohanás tetszett ez azért nem sima ízlésbeli kérdés, ez már annál több/rosszabb. :D

Ezt láttad: www.imdb.com/title/tt1839591/?ref_=nm_flmg_act_6

Legalább olyan jó, és ugyan arról is szól. :D

st ranger 2014.07.21. 11:06:11

@doggfather: Ám legyen: akkor "több/rosszabb". :D

Igazából én anno a Rohanástól sokkalta kevesebbet vártam, így utóbb pozitív csalódásnak könyveltem el. Ezért. :)

Nem, nem láttam, de nem is tervezem mert a Johnson-t kopírozó, Austin és Cena-kaliberű csávók színészi erőlködéseit rettentő fárasztónak és elkeserítőnek találom... Nevetségesek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.21. 11:19:06

@st ranger: nem tervezed? dehát szerepel benne Trejo?!

Hogy lehet kihagyni egy filmet amiben Trejo szerepel? Ráadásul főszerepet nah, jó főgonoszt.

st ranger 2014.07.21. 11:37:15

@doggfather: Tény és való, hogy bírom Trejo-t (persze ki nem?), de Austin túlontúl is taszít... Sajnos nem látom, hogy rá tudnám venni magam erre a műremekre. :D

Benke Smith (törölt) 2014.07.21. 21:23:08

Szerintem a Faster és a Pain & Gain a két legjobb filmje, mindkettőt legalább 5-ször láttam már!!! :-)

fatás 2014.07.21. 21:29:42

Jó,lehet,h nem egészen ide tartozik,de én nagyon bírtam a Bee cool-ban... Könnyeztem tőle.

jamboox 2014.07.21. 21:58:32

"a Johnson-hoz hasonlóan ugyancsak a profi küzdősportolásból a színészkedés felé kacsintgató amazon: Carla Gugino"

Ezt az infót honnan vetted? Gugino sose volt sportoló.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2014.07.21. 21:59:08

Elolvasva az Izomagyak alapjául szóló valós történteket, az ember egy pillanat alatt rájön, hogy a Bay féle adaptáció egy nulla.

for-avar 2014.07.21. 22:19:16

be coo buzi bodyguardja...na ott magát addhatta. szinte cameo

porch monkey 4 life! 2014.07.21. 22:27:49

Garla Gugino valszeg keverésre került Gina Caranoval, aki a Fast 6-ban játszik és MMA-harcos :)

A Rohanás pedig minden idők legmegtévesztőbb filmcíme, ugyanis álmosítóan lassú a cselekménye...

A P&G-ben az a zseniális, hogy eldönthetetlen, hogy önreflexív paródia-e vagy sem. A történet kívánja a szatirikus megvalósítást, de a Bay perspektíva önmagában nevetségesen túlpörgetett, így a helyzet nem egyértelmű. Ettől függetlenül első osztályú, elgondolkodtató szórakozás!

gizmo26 2014.07.21. 22:45:06

A Pain and Gain messze a legjobb filmje.

bigmax 2014.07.21. 23:15:37

A skorpiókirályban nagyon jó volt ,ahogy a Doom filmben is!Bár a legjobb kétségtelenül az Amazonas kincsében volt.A többi filmje csak nézhető kategória .

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.22. 08:01:00

és tényleg vazz, hogy feledhettem el, hogy a be coolban is nagyot alakított.

saks 2014.07.22. 10:06:03

Kihagytátok a legjobb filmjét: Gyerekjáték (The game plan).

Pretoryan 2014.07.22. 10:19:49

Be Coolban annyira karakter idegen a csávó, hogy simán a legvállalhatóbb filmje!!

Collector 2014.07.22. 11:32:00

Hogy kerül ide a Pain & Gain hogy kerül bárhova ... ???

Alex8802 2014.07.22. 12:25:46

És az Erőpróba? Szerintem a TOP 5-be simán belefér...

st ranger 2014.07.22. 15:27:33

@jamboox: @porch monkey 4 life!: Hoppá-hoppá, való igaz: véletlenül összekevertem a két hölgyeményt. Azt hiszem, hogy a neveik megannyi C és G kezdőbetűje miatt történhetett. :)

Aha, persze 2014.07.22. 16:10:03

Pain and Gain nagyon tetszett, a többi számomra nézhetetlen.

gumirocker 2014.07.23. 19:39:00

A Fogtündér kimaradt?.-)))

John Medjai 2014.07.28. 08:11:25

Én szeretem a Csapda (Snitch) c. filmjét is. Hozza a fent említett filmek szintjét, semmi különös, de szórakoztató.

Bambano 2014.07.28. 12:49:37

az utóbbi 10-15 évben nem láttam annyira ótvar rossz filmet, mint a pain & gain.

st ranger 2014.08.03. 18:58:47

@Alex8802: @John Medjai: Az Erőpróba és a Csapda is jogos, de nálunk már éppen, hogy lemaradtak a listáról. Mondjuk úgy, hogy ez a kettő a 6. és 7. (tetszés szerinti sorrendben). :)
süti beállítások módosítása