Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Hogyha egy kicsit jobban szétnézünk a New 52 címei között, találhatunk egy csiszolatlan gyémántot. A Francis Manapul és Brian Buccellato által fémjelzett új Flash egy kiemelkedően jó sorozat, amit minden képregényrajongónak el kell olvasnia. Maga a történet és a rajzolás is magával ragadó, pörgős események tornyosulnak ránk, de mégis egy teljesen más aspektusból kell vizsgálnunk ezt a ciklust. Manapul és Bucellato teljesen újraértelmezte Flash eredetét és a DC univerzumban elfoglalt helyét, amivel semmi gond nincsen, hiszen egy másik szemléletmód, mindig frissítően hat. A fontosabb kérdést az olvasónak kell feltennie magában. Képes e befogadni ezeket a változásokat? Képes-e a konvenciók ellen menni? Tud-e ellent mondani azoknak a hangoknak a fejében, amik azt mondják: „bassza meg ez nem is így van!”. Vegyünk egy pár ilyen példát és nézzük meg, hogy miben más és, hogy miben jobb vagy rosszabb ez a Flash elődeihez képest.

2758548-flash.png

Az alapfelállás ugyanaz. Barry Allen gyorsan fut, ráadásul hülye piros búvárszerkóban. Barry Allen anyja meghalt, apját gyanúsították, aki börtönben csücsül emiatt. Barry Allen helyszínelő és szeret villámokkal táncolni a sápadt holdfényben. Barry Allen szerelmes Iris We….akarom mondani Patty Spivotba, aki szintén a rendőrségnél dolgozik mint vérelemző. Juhú elérkeztünk az első WTF? táblácskánkhoz. Iris West szintén szerepel a siri-sorozatban, de inkább ő gebed Barry után nem pedig fordítva. Amúgy maga az egyenlet ugyanaz: Barry és Patty összejönnek, Barry elmondja, hogy ő a Flash, Patty boldog is, meg nem is. Itt szeretném feltenni a következő kérdést: Hogyha veszünk egy karaktert, aki karakán, ismeri Barry/Clark/Bruce/Rocket Racoon munkán kívüli elfoglaltságát, akkor nem teljesen mindegy, hogy mi a neve? Jelen esetben Patty Barry villámhárítója, ő a másodlagos motivációja. A Flash elsődleges motivációja mindig is anyja gyilkosának megtalálása lesz, akár esik, akár fúj, és természetesen ebből konfliktusok is kialakulnak a két személy között. Maga a név csak egy berögződés, a névvel azonosítunk egy bizonyos archetípust, jelen esetleg a Lois Lane karaktert. Az, hogyha ezt a személyiséget engedjük megformálni egy másik karakternek, akkor igazából semmi másnak nem ártunk, csak a kánonnak. Ezen felül viszont felszabadítunk egy másik karaktert, jelen esetben Irist, aki relatíve az elején belekerül a dolgok közepébe, ebben az esetben a speed forceba sőt mi több, konkrétan több köze van a Reverse Flash-hez, mint Barrynek akármikor.

A másik innovatív megközelítést Flash kedvencfls_cv12.jpg játszópajtásai, a ZSIVÁNYOK (na ugye, hogy milyen baromira hülyén hangzik?!), szóval a Rogue-k „szenvedték el”. A beszavazó show után a felállás körülbelül ugyanaz mint az eredeti: Captain Cold, Mirror Master, Heatwave, Weather Wizard és a sort az újonc Glider zárja. Glider itt Cold húga, és Mirror Masterrel kokettál nem úgy mint eredetileg a Flash #250-ben, ahol a Top csaja volt. Lisa (Glider) kómában van, így a halál és élet vékony vonalán táncolva, mindenen képes áthatolni, legyen az akármilyen anyag. Szép megoldás, hogy a pár mindkét tagja egy másik világ rabja, Glider az umbrában táncikál, miközben Mirror Master annyi tükörben néz farkasszemet önmagával, amennyit az össze ruhaszalon együtt sem tudna felmutatni. A másik, elég jól eltalált megközelítés, hogy ezek a Rogue-ok, hát hogy is fogalmazzam szépen… eléggé szerencsétlen balfaszok. Nem igazán érzik egymás között a funkyt, és többször feloszlottak, mint a Backstreet Boys az évek során. Captain Cold, egy kocsmában panaszkodik, miközben a fiúbandájának többi tagja csupán addig fog össze vele, amíg el nem intézik Flash-t, aztán megint egymásnak ugranak. Captain Cold és Flash között majdhogynem kijelenthető bromance feszül, többet dolgoznak együtt, mint egymás ellen. Nem csupán agyatlan rajzok, akik már ezerszer nekimentek ugyanannak a betonfalnak, sosem tanulva abból, hogy ezerszer betört a fejük. Fel tudják ismerni a szituációkat, amiben vannak, és releváns döntést kéesek hozni, mint például, ha egy gorilla hadsereg ostromolja  várost, akkor jobb Flash-sel együtt adni a pofonokat, mint két oldalról kapni azokat. Külön érdemes kiemelni, hogy Cold dominanciája eléggé megkérdőjelezhető, szegénykém annyira háttal ül a moziban, hogy arra szavak nincsenek. Sokkal erősebb vezetőfigura Glider, aki nem csak összeszedi a csapatot, hanem koordinálja, és természetesen manipulálja is őket. Groot és a Gorillaz is feltűnik, nagyjából ugyanaz a felállás mint általában: „ember buta, majom okosabb, erősebb, szőrösebb”. Itt annyira nincs nagy meglepetés, talán csak annyi, hogy a képregény előre vetít valami eléggé nagy dolgot Flash életében, mivel a "rajtad múlik a világ sorsa", nagyjából tízszer hangzik el az eddig megjelent füzetekben.

Van egy kvázi Lex Lutor is a szórásban: Dr. Darwin Elias. A jó doktor, úgy tekint Flash-re, mint egy végtelen duracell elemre. Egy olyan ember, aki élete küldetésének érzi a világ jobbá tételét, vagyis el akarja lopni Flash képességét, végtelen energiát adni a világnak és persze bezsebelni az álomautót meg az egész világ imádatát. MEGAPÉNZT. Annyira elborult Darwin (evolúció, érted?), hogy konkrétan rábeszéli a részeg Cold-ot, hogy  áldozza már be saját és pajtásai testi épségét, egy-két szuperképességért, hogy így el tudják kapni Flasht. Nagyon jó példája az emberi kapzsiságnak, annak a mérgezett motivációnak, miszerint mindegy milyen áron, de kell neki az ami másnak van.

Na és a lényeg: Van Reverse Flash. Nem Zoom az. Nincs is sárga ruhája… és nem ő ölte meg Barry anyját. Ugye ez az a dolog, amit egy kicsit nehezen fogad be a veterán viharvert képregényolvasó emésztése. A Reverse Flash véleményem szerint sokkal jobban ki van dolgozva, mint eddig bármikor. Tetteinek mozgatórugói sokkalta emberibbek, mint anno Zoom-é voltak. A világ össze speedsterét megölni, ezzel annyi erőre szert tenni, hogy visszamehessen az időben, megakadályozni egy részeges apa rémtetteit gyermekeivel. Zoom csak egy a múltra féltékeny idióta volt. Reverse Flash és Barry kapcsolata is teljesen más, beavatás-tanmese ez, ahogy a szofisztikált bölcsész mondaná. Barry számára minden történés, azt az érzést erősíti meg benne, hogy ténylegesen fontos szerepet játszik a világ sorsának alakulásában, és csak kizárólag előre szabad néznie.

reverseflash658.jpg

Ez a pár példa teljesen jól mutatja azt, hogy kisebb vagy nagyobb változtatásokkal is tökéletesen beillik valami új, a már ezerszer megénekelt kánonba. Egy olyan aspektust tár az olvasó elé, amit még soha nem élt át. A befogadó ténylegesen valami újat tapasztal ezen képregény lapjain, ami nagyon fontos. Mindig is problémásnak tartottam, hogy a nagy kiadók ezerszer újrahasznosítják a rosszfiúikat, ugyanazokat a történeteket mesélik el, csak egy kicsit máshogyan. Ahogy az Amazing Spider-Man-ben is le volt írva: Dr. Octopust, már annyiszor szétverték, hogy konkrétan feladta a teste a harcot. Egy kicsit szomorú vagyok, hogy Francis Manapul és Brian Buccellato utazása a Flash-sel csupán 25 részig tartott. Persze hülyék lennének visszamondani, hogy a Detective Comics-ot írják/rajzolják. Egy kicsit még elidőztem volna ebben, a furcsán ismerős és egyben ismeretlen világban. Reméljük az utódok meg fogják ugrani az a lécet amit ez két srác igen csak magasra tett.

A korábbi három epizód az alábbi linkeken érhető el:

The Flash 1# – Az Arany Fiú esete a világgal

The Flash 2# – Barry Allen, gyermek az időben

The Flash 3# – A paradoxon inkarnációja

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: sorozat superhero Flash DC Barry Allen New 52 Captain Cold

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr346961237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.08. 08:20:58

tudom, hogy velem van a baj, de engem ez a new52es flash se tud meghatni igazán. :S

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.08. 10:33:33

Miután sehol nem lehet normális karakterbemutatót olvasni magyarul. Így, ha lehetséges, akkor kérnék tőletek egy Flash karakterbemutatót.

Ugyebár megy a sorozat és Dr. Zoom sok kérdést tesz fel. Jó lenne, ha valaki leírná a storyt, hogy ki is vagy mi is az a Flash. :)
süti beállítások módosítása