Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

SPOILERMENTES. Három év. Ennyit vártunk a Bosszúállók folytatására. Igaz ugyan, hogy ez idő alatt négy filmmel örvendeztetett meg minket a Marvel Studios (Vasember 3, Amerika Kapitány 2, Thor 2 és A galaxis őrzői) de tudvalevő volt, hogy valami nagy dolog van készülőben. Óriási reklámhadjárat előzte meg a filmet, szinte több tévészpot jelent meg az Ultron koráról mint amennyi arról a néhány blockbusterről összesen, amit várunk még ebben az évben. Nagyobb, sötétebb és szövevényesebb folytatást kaptunk, ám az is kiderült, hogy talán a Marvel sem képes mindennel megbirkózni, noha a film egyáltalán nem rossz.
avengers_age_of_ultron_wallpaper_by_camw1n-d80ja2f.jpg

A történet ott veszi fel a fonalat ahol az Amerika kapitány második része abbahagyta. A S.H.I.E.L.D. bukása és a H.Y.D.R.A. felemelkedése lehetőséget ad a Bosszúállók újbóli összehívására és az is kiderül, hogy hosszú távon nagyobb szükség van rájuk, mint azt korábban bárki gondolta volna. A film in medias res, a trailerből is ismerős havas jelenettel kezdőik, ahol hőseink épp visszaszerzik az Egyik Nagyon Fontos Tárgyat Amit Már Jól Ismerünk. Instant invenciózus látványorgia és kielégülés szinte egy azon pillanatban – ahogy azt várjuk. A Fontos Tárgy megszerzését követően az immár Avengers-toronyként funkcionáló kégliben Tony Stark és Bruce Banner, egy, az emberiséget védelmező szuperintelligenciával kezdenek kísérletezni, ám nem minden alakul úgy ahogy tervezték. Így születik meg Ultron. Programja szerint az emberiség védelmében nem kisebb tettet kell végrehajtania, mint eltörölni a Föld színéről a Föld legnagyobb hőseit, a Bosszúállókat.

Miután a filmet csak a héten kezdik el vetíteni és eszünk ágában sincs semmiféle spoilerezéssel élni ezért vonjunk inkább egy gyors mérleget a filmről! 

Ami kicsit fáj, mert keveset kapunk belőle:

A Marvel ezzel a filmmel 11 részre bontotta önnön univerzumát és ezzel elérkeztünk az első olyan fontos problémához, ami tulajdonképpen várható volt. Mivel kezd megnőni azon történetek és karakterek száma, amelyek eddig megjelentek a sorozatokban és mozifilmekben, az Ultron kora olyan mennyiségű történetszálat kíván feldolgozni, ami nem fér bele 2,5 órába. Ráadásul most nagyon is szükséges a többi 10 előzményfilm ismerete.
avengers-age-ultron.jpgFelvetődik a képregényekből jól ismert Polgárháborút kirobbantó őskonfliktus – mit engedhet meg magának egy szuperhős és mit nem. Tony Stark és Amerika Kapitány között eszkalálódik emiatt némi vita, viszont ezen hamar túlesünk, hiszen nagyobb bajok is vannak mint, hogy a társadalmi megítélésen javítsanak a hősök.
hulk_blackwidow_age-of-ultron.pngHulk és a Fekete Özvegy szerelmi/baráti/mentori viszonya az egész filmet úgy kíséri végig, hogy talán több kérdést vet fel kettejükkel kapcsolatban, mint amennyit képes megválaszolni a játékidőn belül. Szuperizgalmas lehetne ez a szál, de nagyon ötletszerűen és következetlenül kapjuk meg ezeket a szekvenciákat. Kis túlzással és gúnnyal azt is mondhatnánk, hogy az akciójelenetek közti űr kitöltését szolgálják. 
longform-original-17227-1427405383-24.jpgA trailerből (és az X-men univerzumból) is ismerős Wanda és Pietro Maximoff  olyan szupergyorsan kerülnek bemutatásra, amennyi idő nem elég a mélyebb megismerésükre. Középszerű és felszínes motivációkkal dolgoznak először Ultronnal aztán ahogy várható a Bosszúállókkal, holott az Amcsó Kapcsó 2 végefőcím utáni jelenetük többet ígér.
age-of-ultron-vision-hd.jpgVízió, a Stark által életre hívott mesterséges intelligencia, kiábrándítóan kicsike szerepet kap, noha a történet szerint komoly hatással van az Ultron ellen vívott háború kimenetelére. Őt viszont megint csak túl gyorsan és felszínesen mutatnják be. Ráadásul rendkívül zavaró, hogy egy androidnak emberi szemei vannak.  

A 2,5 órába rengeteg helyszín, szereplő és időbeli ugrabugra van szorítva, néha meg kellene állni pihennie a nézőnek, hogy legalább egy helyszínt megjegyezhessen. Mindezek mellett látszik, hogy a producerek vágóollója hol ritkította meg az anyagot. Néha váratlanul csöppenünk egyik jelenetből a másikba. Egyszerűen túl gyorsan történik minden, ráadásul nagyon soknak hat az információmennyiség.

Ami viszont egyértelműen király:  

avengers-age-of-ultron-trailer-1-hawkeye-in-snow.jpg
Sólyomszem olyan háttérsztorit kapott, ami önmagában megérne egy komplett filmet! Meglepő, ötletes és szívhez szólóan emberi a maga egyszerűségében!
avengers-age-of-ultron-ultron.pngUltron a valaha volt legizgalmasabb Marvel szupergonosz! Sőt, tulajdonképpen egyáltalán nem is gonosz, csak öntudatos és kötelességtudó, ahogy a programjába bele van égetve. Ráadásul mindaz amit képvisel, hogy a Föld bolygóra leselkedő legnagyobb veszély maga az emberiség, azon belül pedig a szuperhős-társadalom, nem is áll olyan messze a valóságtól. Ráadásul ezzel is némiképp előre utalnak a készítők a már fentebb említett polgárháborúra. Mellékesen szép tisztelgés HAL előtt...


A trailerből jól ismert és a világot lázban tartó Nagy Összecsapás, Hulk és a Hulkbuster között bár rövid, mégis az egyik legemlékezetesebb jelenete a filmnek! Tulajdonképpen nem árulnak zsákbamacskát a készítők és pont azt kapjuk, amit az előzetesben: két böhöm nagy test autókat dobál a nyílt utcán és laposra verik egymást. Ráadásul biztos vagyok benne, hogy a jelenet egyik snittje egészen biztosan animgiffé fog alakulni. Köze van hozzá egy ütvefúróban végződő robotkarnak és Hulk fejének.
a2cap15.jpg
Öt szó: Titkos Vibránium Feldolgozó Üzem Wakandában.
black_widow2_1.jpgWanda Maximoff, alias Skarlát Boszorkány egy ponton különböző látomásokat szabadít bizonyos hősökre. Ezek a látomások bár nem fejtenek fel konkrét történeteket, meglehetősen izgalmas részei a filmnek, mert olyan semmihez sem fogható emlékképeket és víziókat kapunk, amik kidomborítják a főhősök jellemét és ha csak egy kicsit is, de mélyebbre mászhatunk a lelkükben. A Fekete Özvegy víziója kifejezetten izgalmas és csak azt érezzük: nagyon kell neki egy önálló film!
thor.pngThort is megbabonázza a Skarlát Boszorkány, ami egy egyelőre egészen elhanyagolható mellékszálhoz vezet, sőt, többet vesz el a játékidőből, mint amennyit hozzáad, viszont egyértelműen a Thor: Ragnarok című filmet vetíti előre. És ugyan arra még jó sokat kell várni, mindenféleképpen megkapunk valami egészen vészjóslót a filmből, ami nagyon is tetszetős!

A látványra és a jól megszokott marveli humorra ezúttal sincs panaszunk, bár jellemzően most Ultron lesz az, aki többet tréfálkozik, viszont ez nagyon is jól áll a filmnek. Nincs semmi félnivaló, a film egyértelműen méltó folytatása elődjének és kénytelenek leszünk megvenni a beígért egy óra extrával felturbózott Bluray kiadást! 

Ez volt a spoilermentes felcsigázó cikk, hamarosan érkezik egy velősebb kritika, ha már mindenki látta a filmet! Fussatok a moziba! #csakazultron

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: Hulk Marvel Thor Vasember Iron Man Thor: The Dark World Amerika kapitány Avengers: Age of Ultron Agents of S.H.I.E.L.D. Ultron Sólyomszem Fekete özvegy

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr157427886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.05.04. 14:41:31

Van ki még nem látta a filmet? :)

Én speciel imádtam az első részt, az egyetlen hiányosságnak azt tartottam hogy egy picit "lelketlen" lett, minden szuper de valahogy mégis, a Serenityben több volt a "szeretet" Whedon részéről. De tény, nemcsak az effektek, a szinészek is odatették magukat. És ez tkp igaz a második részre is.

Az Avengers 2 szerintem nem sokkal marad el az első résztől, aki szerette nem fog csalódni a második részben sem.

Ha lehet hasonlítani a fílinget: számomra az Iron man 2 nemcsak több de kicsit jobb is volt, mint az első rész. Több szálon futó cselekmények, több "főgonosz", jobban kibontott szálak. Az Avengers 2 nem igazán több és nem igazán jobb, mint az előd. Hiányzott egy komoly össztűz a rosszfiúkból, akkor is ha Ultron kifejezetten bejött nekem. Talán túl jó is volt ahhoz képest hogy egy gép, igaz Hiddleston helyét kellett betöltenie. Voltak karakterrrajzok/háttérinfók is, nem kevés ez is igaz.

És persze egy percre sem bántam meg hogy kifizettem a jegyárát.

Talán a 3D-t tűnt feleslegesnek.

hambig 2015.05.04. 14:59:37

Gyerekeknek való mesefilm az összes képregényes gagyi baromság.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2015.05.04. 15:00:14

milyen szintet? jaaa, azt a szintet? mondjuk úgy finoman, hogy nem nagy eredmény...

Globetrotter2014 2015.05.04. 15:29:24

@hambig: valahol Móricz Zsigmond szinte összes műve is...

Mr. Rabbit 2015.05.04. 15:32:49

@hambig: Kifejtenéd miért gondolod így?

Globetrotter2014 2015.05.04. 15:33:02

@hambig: @Globetrotter2014: váá marhaság, Jókai Mórt akartam írni. Móricz tényleg nem igazán alkalmas képregényre :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.05.05. 07:58:09

Mégis hogy lehet amcso kapcsonak hivni amcsI kapcsIt???
:-) :-) :-)
süti beállítások módosítása