Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Vannak azok a magyar filmek, amik jobbára úgy készülnek el, hogy fogja magát néhány lelkes ember és a jelenlegi támogatási rendszeren kívül készítik el vízióikat, aztán még találnak is mellé egy-két producert, aki segíti a munkájukat. Valahogy pont így készült A Drága Elza! című új magyar film is, ami hibái ellenére néhány tekintetben dicsérhető alkotás.

00.jpg

A magyar történelmi traumákat feldolgozó filmekből meglehetősen kevés van, és szemlátomást a Filmalapnak sem különösebb célja egyelőre, hogy pártolja az ilyen jellegű kísérleteket (lásd: az el nem készült Toldi film esetét). Amellett, hogy kevés ilyen van, de az a kevés is elég megosztó, elég ha csak a Drága besúgott barátaimra, vagy az érthetetlen módon agyonhype-olt Berni követre gondolunk. Ami az elmúlt évekből viszont talán fontos film maradt: A vizsga.

A Drága Elza! is egy olyan pontján piszkálja meg a magyar ember történelmi önérzetét, ami ugyan a második világháború ideje alatt történt, ráadásul baromi távol, mégis sok ember a mai napig nem tér napirendre afelett, hogy mi értelme volt az orosz fronton harcolni.

A film főhőse Lombos honvéd (Makray Gábor), aki már épp hazamehetne Budapestre, mikor váratlanul kiderül, hogy nincs rajta a neve az utaslistán, így kénytelen kicsit még maradni és továbbra is vívni a totálisan értelmetlen háborút. Lombos honvédban felvetődik hát a kérdés, ami tulajdonképpen egy klasszikus háborús toposz: létezhet-e Isten, aki hagyja, hogy ez az egész megtörténjen?

draga_elza_2.jpg
Füle Zoltán rendező neve, a Fix Tv-ből és egy réges régen forgatott rajongói Star Wars filmből lehet ismerős. Voltaképpeni első nagyjátékfilmje bár érdekes kérdéseket boncolgat, sajnos akad vele néhány probléma.

A film elég módszeresen járja körbe a hit és a józan ész közötti különbséget, hogy melyikre érdemes hallgatni kiváltképp ilyen szélsőséges helyzetben. Tulajdonképpen egy modernkori Jób történet ez, az ember hitének próbájáról. Eszközrendszerét tekintve ugyan szépen kidolgozott egy ideig, de aztán kicsit idegesítően túl van tolva benne a rengeteg szimbólum, amiket anélkül is értenénk, hogy külön alá lennének húzva. A színészi játékot tekintve néha a rengeteg utószinkron sem menti meg a mellékszereplők közepes színészi teljesítményét. A főbb karakterek ugyan nem rosszak vagy idegesítőek, mindössze nem érezzük, hogy a kötelezőn kívül többet tudnának nyújtani.

bodor_geza_ripli_zsuzsanna.jpg

Ripli Zsuzsanna & Bodor Géza

Egy nevet azért kiemelnék, aki viszont bejátssza a képernyőt, a Ziffer Lajost játszó Varga Tamás (egyébként podcastunk szinkronhangja). Ziffer Lajos = Luise Cypher = Lucifer. Na ugye! Mondtam, hogy minden hatszorosan van aláhúzva.  Ettől függetlenül Varga Tamás kiemelkedik jóformán mindenki közül. Komolyan! Ez az ember miért nem szerepel többet filmekben? A főszereplő Makray Gábor bár kitartóan és keményen néz, mikor kell, és hiába monologizálja végig a filmet, nem képes a lelkében dúló vívódást hihetően átadni. Sokszor ott tűnik fel Makray Gábor rezzenéstelen arcának érdektelensége, amikor Varga Tamással együtt szerepel.

varga_tamas.jpg

Varga Tamás

Grátz Márk, a film operatőre, tényleg elképesztő képeket képes festeni kamerájával, és a látványra sem lehet panaszunk. Lassítva robbannak a katonák és bever a fény a kamerába mikor kell, továbbá monumentális beállításokból sincs hiány. Emlékezetes például egy vízi csatajelenet, ami azt az érzetet képes átadni, hogy a néző is ott van az ütközetben. Egy vonathangárban forgatott, mesterlövészek versus szovjet katonák lövöldözése pedig egy páratlanul szépen rögzített jelenetsor szintén. Tényleg, látványra nincs panasz. Csak egy kicsit minden olyan hatásvadász…

draga_elza.jpg
Összességében azért mégis süvegelendő a teljesítmény, mert bár konkrét számadatokkal nem rendelkezem, támogatás híján mégiscsak készült egy nagy igényességgel három éven át forgatott, nem is érdektelen film. Pont a távozó régi pénzosztó rendszer és a Filmalap indulása előtti fekete lyukban keresték meg mindkét szervezetet a forgatókönyvvel, de az egyik már nem, a másik még nem tudta felvállalni a projectet. Nagy kár érte, mert erre a filmre erősen ráfért volna egy forgatókönyv-fejlesztés. Mindenesetre szép indulás!

Drága Elza! – magyar történelmi dráma, 2014.  Értékelés: 10/6 raptor

- Rendezte: Füle Zoltán
- Szereplők: Makray Gábor, Varga Tamás, Ripli Zsuzsa, Bodor Géza

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kritika magyar történelem trailer háború szovjet rajongó magyar film Star Wars Szovjetunió Varga Tamás orosz forradalom Makray Gábor Füle Zoltán Bodor Géza Ripli Zsuzsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr736936259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása