Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Utolsó kommentek:

Kibernetika 2019.04.13. 21:33:50

Én épp csak tegnap néztem meg a filmet (vagyis friss még az élmény) és valóban, nekem is nagyon tetszett. (annyi jót hallottam róla, hogy úgy gondoltam, muszáj lesz időt szánnom rá és nem csalódtam)

Bejegyzés: Irányítják az agyunkat! – Agymanók kritika

UjváriLászló 2019.03.26. 00:00:42

számomra a film első percétől az utolsóig fergetegesen élvezetes és tökéletesen kézbentartott volt. egy kockáját sem változtatnám meg és szerintem minden csavarja a helyén volt. nélkülük tragédiába vagy ami még rosszabb unalmas lányregénybe fordult volna ez a remek és tanulságos mese.

Bejegyzés: Öveket becsatolni! – kritika

RichardB 2018.12.23. 10:07:32

Az epeömlés még nem kritika, akármennyire menőnek is látszik. A film jól sikerült jeleneteit meg se próbálta ez a botcsinálta kritikus kiemelni. Csak a saját, rá nem hangolódását ill. értetlenségét tudatta bő lére eresztve.

Bejegyzés: 97 kínos perc a Földön – 20.000 nap a Földön kritika

hhh. 2018.07.24. 21:36:46

"Ez annyira rossz, hogy már nekem kínos." mondta az öcsém, miután megnéztük az első két részt. Azóta se többet...

Bejegyzés: "A könyv sokkal jobb volt": Kossuthkifli-recenzió és -kritika

öreg horgász és a tenger 2018.07.04. 09:54:24

Olvasom az elemzést és a hozzászólásokat is.....
Valószínűleg igazuk van, mármint azoknak is akik nézhetetlen-nek mondják és azoknak is akik felmagasztalják, mert hogy ki mit lát meg benne, ki mire rezonál, milyen visszahngot kelt.....
én még nem láttam majd most fogom megnézni de érdeklődéssel nézek a film elé és azt remélem tőle ad majd valami szellemi kielégülés félét, gondolatot az ember távoli jövőjét illetően,......
a technikai és scifi aspektus hidegen hagy, díszletnek tekintem és remélem hasonló volt a mester elképzelése is.....

Bejegyzés: Egy sci-fi klasszikus belülről – 2001: Űrodüsszeia

Odin88 2017.12.02. 07:01:41

Kedvenc filmem. Ha jól emlékszem a könyvben sem foglalkoznak a filmben meg nem jelenő szereplőkkel. Azt hiszem újra el kell olvasnom.

Bejegyzés: Roboraptor Kult: A 13. harcos – Mítoszrombolás mesterfokon

Ranó Matyi 2017.09.18. 09:59:35

nagyon szar értékelés. Valami mást nbéztél. Neked a horror való. Nem, inkább a hídember

Bejegyzés: Ki az a Michael Caine? - Kritika a Mr. Morgan utolsó szerelme című filmről

Karnamantra 2017.07.12. 22:49:49

@Julia Dream: az autóversenyzős film a Baffled! (1973). Peter Falk-kal a Balcony c. tv filmben szerepeltek először még 1963-ban. Shatnerrel a Man from U.N.C.L.E. c. sorozatban 1964-ben, és volt közös jelenetük (www.youtube.com/watch?v=BmN4nDmZt7s)

Bejegyzés: LLAP – Ezekrét szerettük Leonard Nimoy-t

Revolutionist 2017.02.20. 18:02:56

Uhh gyerekek ez a popsi kegyetlen.... áll a bré...

Bejegyzés: Egy fikázásra is alkalmatlan produktum: Hitman – A bérgyilkos

rekszem 2017.01.12. 13:57:08

Szerintem is nagyon jó könyv, szerintem a vége is zseniális. Nem csak a tudományos részek tökéletesek benne, hanem az egyes jellemek, történések miértjének a kidomborítása is. Nálam is az eleje indult nehezen, de onnan izgalmas a történet.

Amúgy nem teljesen értem, hogy az ajánlók miért azt emelik ki, hogy robot testben megtapasztalják a való világot, mert az a történetnek csak egy kis szelete, cak azért van szerintem, hogy jobban bemutassa a szoftver létet.

Bejegyzés: SF, ami majdnem túl hard – Greg Egan: Diaszpóra

veterán33 2016.11.30. 19:31:05

"12. Robotzsaruként Murphy mondhatni "gépére talál" a stop motion-nel filmre vett egyszerre vagány, lenyűgöző, ijesztő és mégis gyakorta megmosolyogtató ED-209-es robotban, akivel aztán meg is gyűlik a baja a cselekmény során. Ehhez képest, a mostaniban csakúgy hemzsegnek a drónok, mesterséges rendőrök/katonák és persze az újgenerációs ED-209-esek, melyek jelenlétével a készítőknek máris sikerült az anno hangsúlyos és furfangos „mechanikus ellenfél” faktort triviálissá degradálni."
Akkor most ki is degraláta le az ED-209-est?:
www.youtube.com/watch?v=mRDl5_-wJ0Y

Bejegyzés: 27 érv, hogy miért jobb a Robotzsaru (1987) mint a Robotzsaru (2014)

HKrisz2 2016.06.03. 22:56:08

Nagyon sok mindenben egyet értek. Az időbeli ugrálás fölösleges. Sok a filmben az üresjárat amiket kihasználhatott volna, vagy a "hatalmas" hálozat megismertetésére vagy a család megismertetésére. Esetleg a lány elmúlt 8 évére. ami biztos, hogy amikor egy pedofilt elkapnak és ilyen hamar látogatója lesz akkor azt nagyon lecsekkolják és megfigyelik. A másik érdekes, hogy a börtönben a letartóztatott úgy viselkedik, mintha ő a Mika felett állna. Közben folyamatosan beszélnek a nagy és sok emberre kiterjedő szervezetükről. Bár a nézők csak hármat ismerhetnek meg. Az egyiket két rövid jelenet erejéig. A másik a valaha elrabolt, de már nekik dolgozó csaj. Aki szintén pár villanásnyit van ott. A film szempontjából fő pedo a Mika akiről szintén semmit nem tudunk meg. Csak annyit, hogy már egy ideje nem vonzódik a lányhoz. Közben kissé érthetetlen volt az is amikor a nyomozó nő fényképét egy gyakorlott pedo-nak eltudják adni, mint egy gyereklány képe? Sok volt benne a logikátlan hiba és sok a kérdőjel. Kriminek is igen gyenge, mivel nincsen valódi nyomozás, szálak felgöngyölítése stb... Furcsa az is, hogy a szülők is nagyon keresik a gyereket, de 8 év alatt nem mesélik el a rendőröknek, hogy bizony az anyukának ezt azt odatesznek a szállodai szobákba ami emlékezteteti a gyerekre. Sokkal jobban össze van rakva ebben a témában készült belga film a címe: "A kezelés" ott nem féltek bele menni és áldozatokat is elhelyezni a filmben. Ott van nyomozás és érdemi munka, ja és még a hollywood-i happy end is elmarad. Na azt javaslom mindenkinek, ha egy összeszedett filmet szeretne a témában.

Bejegyzés: A film, amiben csak Rosario Dawson piros rucija jó – A fogoly kritika

Jukar Miklos 2016.04.21. 15:45:51

természetesen az a vives - wives akart lenni...

Bejegyzés: CYBORG TOP 10 - A non plus ultra kiborg-lista

Jukar Miklos 2016.04.21. 13:27:07

Nem rossz lista, alapjában véve teljesen korrekt, bár ahogy a listáknál lenni szokott mindig jön valami nagyokos és beleköt ;)

Érdekes témakör ez az kiborgos világ. Először is a kiborg meghatározásakor szerintem azt is le kellene fektetni, hogy igazából mi az a pont, amikor még egy ember kiborg, és az a pont amikor már robot. Azt gondolom, hogy a tudat szabadsága az a mérce, ahol igazából elválik(?) a két dolog. Vagyis az önálló döntésképesség, mely nem algoritmikus, előre programozott válaszokon alapul, hanem emocionális mérlegelésen is. Nagyon vékony mezsgye, nagyon nehezen meghatározható. Egyszerűen tűnik, hiszen a robot az előre programozott algoritmusok alapján hajt végre cselekvést, értékel, de értékelése a racionális mérlegelésen alapszik, míg a kiborg, aki saját aggyal rendelkezik emocionálisan is megközelítheti a cselekedeteit és adott esetben felülbírálhatja azokat. Ilyen értelemben pl a terminátor robot, vagy kiborg?

Persze hosszú téli estéket lehetne ezzel a kérdéssel eltölteni, messze belefolyva a vallás, a tudat, a kollektív önpozíció, és egyéb filozófiai mélységekbe süllyedve. Ezek a kérdések amúgy égetőbbek, mint valaha, hiszen nagy áttörések előtt állunk és önnön pozíciónkat is meg kell határoznunk egy olyan világban, ahol kiterjesztett emberek élhetnek. (Jó példa erre Pistorius esete. Fogyatékossága egyrészt beilleszkedésében, önértékelésében, a társadalom tagjai számára elfogadásban negatív irányúak, viszont kiterjesztése előny a "hétköznapi" emberrel szemben egy ponton túl, hiszen nem savasodik, nem használ felesleges oxigént, nem görcsöl be.) Hol lesz az a pont, amikor vegyük most a sportot, meghúzzák a határt. Egy éles határt ember és kiborg között. Nagyon komoly etikai viták jönnek majd a közeljövőben, hiszen nagyon érdekes belegondolni, ha most valaki azt mondaná, hogy levágatja a lábait, mert egy ilyen kiegészítéssel jobb eredményeket érhet el.

De ebbe ne is menjünk bele mélyebben, hiszen a fikcionális kiborgokkal foglalkozik a lista is. Ha elfogadjuk a fenti elméletemet akkor robot és kiborg között leegyszerűsítve vehetjük az emberi agyat a választóvonalnak. Én mindig úgy kezeltem, hogy ha egy ember agya megmarad, akkor kiborg, ha gépi irányítást kap, akkor robot. Persze ez így sarkítás. De a kérdés még mindig fennáll.. Ha egy számítógépre felerősítek emberi végtagokat akkor az kiborg, vagy robot?

Az én listám a következő lenne és akkor vegyesen robot-kiborg:

10. Dr. No - A James Bond főgonosz nálam befér az utolsó helyre.

9. Jason Woorhees - Jason a legnagyobb gyilkológépek egyike, és a 10. részben igazi kiborggá alakul. Szerintem a terminátort is leverné, hiszen nemcsak kiborg lesz, de még védik az átkok és fekete mágia is.. szóval az egyik leghalálosabb kiborg széles földön.

8. Robocop - Helye van a listán már csak azért is, mert egy olyan kor egyik képviselője, amely ma teljesen eltűnik. Az igazi véres akciófilmeké. (Sajnos a profitmaximalizálás miatt a mai akciófilmekből teljesen eltűnik az öncélú véres erőszak) És ne feledjük, hogy az egyik legjobb zenei főtémája van a hasonló filmek közül.

7. 8 Man - Az egyik legjobban eltalált karakter a japán anime / manga világban. És komoly inspirációt jelentett Robocop számára.

6. R.o.t.o.r. - Van olyan geek a világon aki ezt nem látta? Kegyetlen rendfenntartó és hatalmas terminator-robocop spin-off...

5. Paco Queruak - Egy kiborg aki bionikus kezekkel skanderezik? Mindent visz és kellően halálos is! Az Atomic Cyborg film vége is kellően szívbemarkoló, szóval itt a helye a listán.

4. Evangelion biomechanikus robotjai - Én ideteszem őket, hiszen valamilyen szinten rájuk húzható, hogy kiborgok, főleg, hogy képesen emberekkel összekapcsolódni

3. Johnny Mnenomic - be kell mutatni? szerintem nem. Kiborg, hiszen rendesen feldrótozták... és kellően halálos is.

2. Megosztva Darth Vaser és Luke Skywalker. Hiszen Luke is elindul a kiborgosodás útján a mechanikus kezével...Mindketten halálosak, az csak nézőpont kérdése, hogy a jó, vagy a gonosz ügy érdekében robbantanak-e fel bolygókat (Luke - Halálcsillag)

1. Stepford Vives.. Mégis mi lehetne halálosabb, mint egy kisvárosnyi "elszabadult" robot háziasszony...Valljuk be a Terminátort ki tudjuk csinálni, de leszerelni az asszonyt... ;) (Persze most ha ezt a feleségem olvassa, tagadok mindent :) )

És a végére vegyes android-robot-cyborg témában néhányan akik lemaradtak a listáról: Cherry 2000 (legyen egy női karakter is) Class of 1999 (All star cast, igazi terminator hatások, az egyik legjobb a témában), Bishop az Alien filmekből)

Bejegyzés: CYBORG TOP 10 - A non plus ultra kiborg-lista

Gál Levente 2016.04.20. 21:52:27

Hali.

Mint írtad, Witherspoon "kisasszony" ezzel a szerepével lépett ki a Dr. szösz skatulyából, legalább is számomra.

Ez a film nem bővelkedik akcióban vagy humorban de, nem is ezért készült. Igaz a köröm letépős nyitány felkelti az átlag nézők érdeklődését de, nem nekik készült ez az alkotás.

Aki valaha volt nehéz döntés előtt vagy véghez vitte rossz döntések sorát ami az élete félresiklásához vezetett, az át tudja élni a filmet aki nem az nem.

Ezt a filmet lehet külsőleg szemlélni de nem lehet igazi kritikát alkotni igazi átélés nélkül mert, ha szimplán objektíven nézném akkor, egy sz*r film lenne de, sajnos magánéletemből kifolyólag nagyon át tudom érezni és meg tudom érteni a "főhősnő", Cheryl vívódását is.

Bejegyzés: Elmegyek, hogy elfogadjam és elengedjem – Vadon kritika

Jerryco 2016.03.18. 23:24:08

jerrycomovie.blogspot.hu/2016/03/dumaparbaj-2015.html

Szomorú látni, hogy a legtöbb kritika, amit olvasok, felismerte azt, amit a készítőknek nem sikerült.

Bejegyzés: Csak a duma kellene - Dumapárbaj kritika

Zimi78 2015.10.31. 20:04:03

Csak nemrég láttam a két filmet. Bevallom, viaskodott bennem a fanyalgó, és az, aki tovább próbálja értelmezni a filmet. Az első film egyértelműen elgondolkodtatóbb, mint a második rész.

Aztán meg itt a megválaszolatlan monolit kérdésköre. Nem bírtam ki, belevágtam a 2001-regénybe is. Már az első mondatok megfogtak, és a monolitról egy érdekes dolog jutott eszembe.
Clarke azt írja: "Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és a holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészében százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót.
Érdekes szám ez, mert különös véletlen folytán nagyjából százmilliárd a mi helyi világmindenségünk, a Tejút csillagainak száma is. Így hát ahány ember csak élt, a világmindenségben s Tejútrendszerben mindnek ragyog egy-egy csillaga."
A 2010-ben pedig a Bowman-szál ezt továbbviszi, hisz a film végén megjelenik egy második csillag a történetben, mintha az előző rész csillaggyereke "felnőve csillaggá válna". És itt a monolit szerepe is lehet vallásos alapú, vagyis az "értelmes élet kiterjesztése, hogy ragyogjon, mint egy csillag". Ebben az értelmében talán isteninek is nevezhetjük a monolit(ok) szerepét, vagy talán a "világmindenség rendező elvének" is, de ez innentől már továbbgondolható.
Szerintem jó gondolat volt Clarke-éktól, hogy a monolitot nem próbálják megmagyarázni. Egyrész így a néző/befogadó azt képzel bele amit akar, másrészt az, hogy megpróbálunk mindent megérteni, rendszerezni, még nem azt jelenti, hogy erre mindennel kapcsolatban képesek is vagyunk, bár érthető rendszerező hajlamunk, hisz ez az egyik fontos emberi tulajdonságunk.
De gondoljunk csak a kvantummechankára. Atomi szinten olyan sok furcsaság létezik, ami egy hétköznapi elme számára egészen elképzelhetetlen. Pl. hogy lehet egy atomi részecske "anyagi természetű", és "hullámtermészetű" egyszerre? Most akkor létezik, vagy nem létezik? Félretéve az iskolás, betanult szöveget, ezt a kttős természetet mégis hogy tudom elképzelni? Vagy próbálja már meg nekem valaki elképzelni az "abszolút semmit", esetleg a "végtelent"? Meg ugye volt az ősrobbanás, mikortól számítva kialakult a világ. Megjelent az anyag, az antianyag (na, ez a téma is megérne egy misét), és "elindult" az idő. De mi volt az ősrobbanás előtt? Hogy lehet ezt elképzelni?
Szerintem úgy jó, ha nincs mindenre válasz, mert ilyen az élet. Kereshetünk, próbálkozhatunk, ami majd még több kérdést vet föl, mint amennyi előtte volt. Ilyen a tudomány. Úgy gondolom, ezt a filmben egész jól lemodellezték a monolittal.
Most nekiállok, elolvasom a regényt, hátha rendet tudok rakni a fejemben, és végre meg bírom állapítani, hogy az én szemeben a sztori egy felejtős bla-bla, vagy valóban annyira korszakalkotó munka, hogy igazak az állítások, miszerint "még ma is megállja a helyét"...
(mindenesetre már most elgondolkoztatott, és ez jó jel!)

Bejegyzés: Amikor a monolitok mozgolódnak - 2010: A kapcsolat éve kritika