Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Minden igaz geek számára jó hír, hogy 2014-ben is el voltunk látva a sci-fi- és fantasy-irodalom igencsak vaskos szeletével. Ráadásul nem csupán a nemzetközi piac régebbi vagy frissebb termései értek ide, hanem születtek bőséggel a magyar piacon is újdonságok. Ezekből próbáltuk összeszedni nektek a 10 legütősebbet!konyv.jpg10. George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: A Tűz és Jég világa – A Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája
Ha járna a blogon egy könyv külcsínére különdíj, akkor holtbiztos, hogy ez a kötet nyerne. Csodálatos dizájn, hihetetlen festmények (a sorozat díszletezésének szinte teljes figyelmen kívül hagyásával), és ha ez nem lenne elég, még érdekes is, nem pusztán felesleges adathalom. A Harry Potter-univerzum lexikonja egészen borzasztó volt annak idején, a Harry Potter filozófiájáról szóló kötet nevetséges, Tolkien világáé pedig maximum alapos, de egyik sem érhetett soha a közelébe az impozáns A Tűz és Jég világának, tekintve, hogy ebbe Martin is bedolgozott nem kicsit. Egy igaz rajongónak kötelező darab lehetne, a laikusokat ellenben nem ez fogja berántani, az árral pedig eléggé elszálltak.
Értékelés: 10/6 raptor

9. China Miéville: Patkánykirály
A weird fiction eszeveszett szerzőjének első kötete, amely valószínűleg az egyetlen olyan, ami teljesen egészében zsánerbe illeszthető. A Patkánykirály olyan urban fantasy, ami erősen hajaz Neil Gaiman Soseholjára, azonban a londoni hajléktalanok világa helyett a hamelni Patkányfogó történetét újrázza a szerző (ahol ráadásul a Patkányfogó a negatív karakter). Ettől függetlenül már tisztán látszik Miéville egyedi stílusa és az a szokása, hogy szépséggel telítse meg az eredetileg taszító vagy egyenesen undorító dolgokat. Első regény tipikus első regényes hibákkal, de ott a helye a tízes listán.
Értékelés: 10/6 raptor

8. Lakatos István: Óraverzum – Tisztítótűz (Óraverzum sorozat, 1. kötet)
Magyar meseregény-sorozat első darabja fiatalabbaknak és örök fiataloknak. Az Óraverzum eredeti clockpunk világával azonnal berántja az olvasót, és a fantáziadús, ám helyenként rendkívül elborult történetével végig fenn is tartja az érdeklődést. Ami viszont hátrányává válik, hogy nem mindvégig gyerekeknek ÉS felnőtteknek szól, hanem hol az egyik korcsoportnak, hol a másiknak. Személy szerint várom a második kötetet, mert Lakatos István olyan szerző, aki képes lehet levetkőzni a könyv ilyesfajta gyermekbetegségeit.
(Cikkünk a könyvről itt olvasható.)
Értékelés: 10/7 raptor

7. Scott Westerfeld: Góliát (Leviatán sorozat, befejező 3. kötet)
Viharos időszak után Westerfeld ifjúsági regénytrilógiájának utolsó darabja, a Góliát átkerült az eredetitől egy másik kiadóhoz, amelyik az őt megillető helyen kezelte a befejezést. Nem elég, hogy egy az egyben átemelték az első két kötet dizájnját ábrástól-borítóstól, de még a fordítás is harmonikusan illeszkedik az előzőekhez (a három remek magyar változat Kleinheincz Csilla érdeme). Az alternatív történelmi trilógia első világháborúja a lezáráshoz közeledik, mivel a barkács (ők a steampunk központi hatalmak) tudós, Nikola Tesla (itt jön be a teslapunk a képbe) épp egy csodafegyvert készül megalkotni a darwinisták (biopunk antant) számára. A sorozat élvezetes volt, a lezárás viszont kicsit kopott a korábbiakhoz képest.
Értékelés: 10/7 raptor

6. Brandon Hackett: Az időutazás napja
Az év magyar sci-fije? Részemről biztosan. Persze Az időutazás napja nem mentes kisebb problémáktól, és még egy elég nagytól sem (lezárás), azt el kell ismerni, hogy a sodró történet és a rendkívül eredeti ötletek viszik magukkal az olvasót a regény végéig. A kétszázmilliárd időutazó megjelenése pedig nem csak a szereplőket és a könyvben statisztáló egyéb lineárisokat éri sokkhatásként, hanem az olvasót is. A könyv még el is gondolkodtat: felmerült bennem, hogy nem tudnék annál kevésbé fontos dolgot kérdezni, hogy mikor lesz végre időutazás. Tegnap.
(Cikkünk a könyvről itt olvasható.)
Értékelés: 10/7 raptor

5. Kim Stanley Robinson: 2312
Robinson egyszerű és nagyszerű. A 2312 hemzseg a jobbnál jobb, részletekbe menően leírt ötletektől.  Gyarmatosított Naprendszertől kezdve a kihúzódó életkoron és a nemváltás érzékeny témáján át az űrlakók és a földiek közti konfliktusig van itt minden, ami egy teljesen hihető jövőképet ír le, a Terminátor nevezetű városnak köszönhetően pedig hipp-hopp, kész is van a geekmennyország. Emellett a szöveg maga egy kész csoda, egészen elképesztő leírásokkal operál a szerző (ezúton külön gratulálnék a fordítónak, Farkas Veronikának). Mindössze egyetlen dolog hiányzik a teljességhez: cselekmény.
Értékelés: 10/7 raptor

4. John Scalzi: Bezárt elmék
A Vének háborúja sorozatról ismert John Scalzi Bezárt elmékje a tőle megszokott humorral, de kevesebb futurisztikus sci-fi elemmel, ellenben erősebb krimi jelleggel dolgozik. Egy nem túlságosan távoli és nem túlságosan megváltozott Föld adja a regény világát, melyben a törést egy, az egész emberiségen végigsöprő járvány szolgáltatja. A Haden-kór azon túl, hogy számtalan életet követel átrajzolja a társadalmat, létre hozva egy olyan látszólag fogyatékkal élő csoportot, mely szubkultúraként, kisebbségként tekint önmagára és akik a kór okozta károsodás következtében kizárólag robottesten vagy egy másik ember, egy integrátor, testén keresztül képesek érintkezni a külvilággal. Így rajtuk keresztül egyszerre lesz téma az androidokkal szembeni géprombolás, a tudatátültetés és tudategyesítés etikai problémái, illetve egy segítségre szoruló tartósan sérült társadalmi osztály kiszolgáltatottsága. Scalzi két Vének háborúja kötet között csuklóból bebizonyította, hogy nem csak a military sci-fi az ő asztala.
Értékelés: 10/8 raptor

3. Hannu Rajaniemi: A kauzalitás angyala (Jean le Flambeur sorozat, befejező 3. kötet)
Hát, eljött ez a nap. A kauzalitás angyalával véget ért Magyarországon is Hannu Rajaniemi trilógiája, amely a jövőbeli Arsène Lupin kalandjait meséli el agyrobbantó részletességgel. Az úri tolvaj Jean le Flambeur ezúttal egy titokzatos ékkövet hajkurászik, emellett (a megszokottól eltérő módon) űrcsata-leírásokat is kapunk a poszthumán istenek polgárháborújából. Ami pedig felettébb szokatlan egy ilyen komplexen összerakott, gyakorta érthetetlen sorozattól, hogy a végén a szerző mindent megmagyaráz (ha maradnak kérdések, ne habozzunk az egészet újrázni, még harmadszor is bőven megéri). Közel tökéletes trilógia csaknem tökéletes lezárása. Hiányozni fogsz, Jean le Flambeur...
Értékelés: 10/9 raptor

2. Andy Weir: A marsi
Andy Weir regénye ezredszer meséli el a Mars első felfedezőinek történetét. Lerágott csont a téma, valamiért a sci-fi irodalma vonzódik ahhoz az ótvar vörös porsivataghoz. Csakhogy A marsi úgy nyúl ehhez a csonthoz, mint előtte senki. Nem pusztán egy átlag túlélő sztorit kapunk, afféle XXI. századi Robinsont, hanem tökéletesen látjuk azt is, hogy mi zajlik a főszereplő fejében. Látjuk, ahogy a gyűlöletes diszkót hallgatja, csak azért, hogy hallgasson valamit, ahogy ő akar lenni a Vasember és azt is, ahogy azon tűnődik, hogy Aquaman mégis hogyan tud beszélni a bálnákkal (amik ugyebár emlősök, nem pedig halak). Ilyen vicces egzisztencialista drámát az életben maradásról fényévente egyszer kap az ember. Amit a könyv kapcsán nem várok, az az, hogy Ridley Scott (aki az utóbbi években sokkal inkább mészáros volt, semmint rendező) elkészítse a filmváltozatot.
Értékelés: 10/9 raptor

1. Szergej Lukjanyenko: Igék földje – A vas birodalma (Igék földje sorozat, befejező 2. kötet)
A kortárs orosz irodalom magyarországi jelenlétéről két dolgot lehet elmondani: kicsi és kevés. Ami viszont van, az maradéktalanul képes bebizonyítani, hogy a Szovjetunióval nem hullott szét a geekirodalom, sőt. Szergej Lukjanyenko Igék földje című kétkötetes ciklusában olyan alternatív valóságot teremt meg, melyben kétezer évvel ezelőtt Jézus áldozatul esett a Heródes-féle csecsemőmészárlásnak, így Isten kénytelen örökbe fogadni egy fiút. A Fiú, akiből nem csupán Megváltó lesz, hanem a Római Birodalom császára is, aki azzal akarja elhozni az isteni békét, hogy kiteleportálja az Ige segítségével a vasat az univerzumból. És most, kétezer évvel később úgy tűnik, eljött a Messiás második eljövetelének ideje. A sorozat második könyve azt meséli el, hogyan gyűlik össze mind a tizenkét tanítvány, miközben fából ácsolt légjárókon és barlangokon át menekülnek a potenciális Megváltóval. A vas birodalma tökéletes elegye a sci-finek és a fantasynek, az idei Geekek Geekje.
Értékelés: 10/10 raptor

U. i.: Természetesen/sajnos nem állt módomban elolvasni minden geek témájú könyvet, ami magyarul megjelent 2014-ben. Ha tudtok még olyat, ami lekötött titeket, akkor ne habozzatok kommentelni! Köszönet Nektek az egész éves figyelemért, találkozunk jövőre! (Ferit és Bencét pedig külön köszönet illeti a cikkhez nyújtott segítségért.)

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: Brandon Hackett John Scalzi Góliát Scott Westerfeld China Miéville George R R Martin Lakatos István Kleinheincz Csilla 2312 A marsi Andy Weir Szergej Lukjanyenko Az időutazás napja Markovics Botond Patkánykirály Óraverzum Tisztitótűz Óraverzum-Tisztítótűz Elio M García Linda Antonsson A Tűz és Jég világa Kim Stanley Robinson Farkas Veronika Bezárt elmék Hannu Rajaniemi A kauzalitás angyala Igék földje A vas birodalma

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr367005639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2014.12.26. 23:30:24

Köszi a tippeket. Csak az igék földjént olvastam, az valóban elég jó volt.

gall a miklós 2014.12.27. 02:50:45

A Leviatán sorozatot most kezdtem el. Én kicsit csalódott vagyok, mert nem jelezték sehol, hogy ifjúsági regényről van szó, pedig kifejezetten az.
Valamint a forditás annyira mesterkélt, hogy véleményem szerint az élvezhetőség határán mozog.

zolij 2014.12.27. 10:31:35

James S. A. Corey - Abaddon kapuja

The man without a nickname · http://www.imdb.com/title/tt0107501/ 2014.12.27. 11:21:06

A 10. helyezettet kaptam Karácsonyra, eddig tetszik :)

Unchained Gutenberg 2014.12.31. 14:50:06

Köszönet a kommentekért, ígérem, hogy a felsorolt könyveket jómagam is csekkolom!
süti beállítások módosítása