Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

"Linda ugyanarra a zenére veszi le a klumpáját, amire az X-Menes Őrszemeket gyaknak a sztyeppéken!" - Vagy valami ehhez hasonló mondat hangzott el egyik szerkesztőségi ülésünkön, minek hatására úgy döntöttünk megpróbálunk utána járni a "legendának".

Xmen.jpg

Bevallom talán kissé eltúlzott prekoncepcióval ültem a monitor (hangfal) elé, amikor meghallgattam a kérdéses Linda és az X-Men: Animated Series sorozatok főcímzenéit. A számok elhallgatása után pedig döbbenten konstatáltam: ezt nem hiszem el!

De előbb a száraz tények ismertetése:

Linda főcímdalát Vukán György szerezte, 1983-ban. Az X-Men animációs sorozat muzsikájáért ketten, Shuki Levy és Ron Wasserman, voltak a felelősek. Wassermann lényegében a sorozat részeihez írta a zenéket, Shuki Levy pedig a kérdéses főcímet szerezte. Kettejük munkássága ismerős lehet a ”régi korok” gyermekeinek, hiszen például Wassermannak köszönhetjük a Go Go Power Rangers!-t, Levynek pedig a Spider-man animációs sorozat főcímzenéjét is! A lényeg, hogy az X-Men animációs sorozat főcímdalának megszületését kb. 1992-re datálhatjuk. (Nem kell emelt szintű érettségi ahhoz, hogy lássuk, Linda főtémája látta meg először a napvilágot!)

Ezt nem hiszem el! -
gondoltam.

Nem hiszem el, hogy valóban vannak olyanok, akik néhány hasonló dallam után arra verik a nyálukat, hogy az X-Men főcíme a Lindáéról lett koppintva. Nem hittem el, amíg rá nem kerestem az interneten. Mára szinte komoly kultusza van annak a teóriának, miszerint az X-ek főcímdala bizony a kis magyar sorozat átirata. Bár bizonyos kommentek esetében ez a meggyőződés inkább egy elburjánzott magyar öntudatnak tudható be, mondván a magyaroktól(!) loptak valamit a külföldiek. (Maximum Vukán Györgytől és a sorozat készítőitől, de tőled semmit barátom, azt garantálom!)

A csatolt videás összehasonlító videót nagyon ügyesen vágták össze, hiszen kiemeli azt a 7 (azaz HÉT) MÁSODPERCET, amely nyomokban hasonlít az X-Men főcímdalában hallottakhoz. Azonban ne tekintsük el attól a ténytől, hogy a Linda főcímdala több mint két perc, a fennmaradó időnek pedig köze sincs a mutánsok bevonulójához.

Sajnálatos módon Vukán Györgyöt már nem kérdezhettük meg erről a teóriáról, mivel a zeneszerző 2013 augusztusában elhunyt. 2010-ben viszont így nyilatkozott az ”esetről” a Quart-nak: "Amit le tudtam hallani, az az általam írt Linda-zene, a másikból nem igen hallok, csak egy-két ütemet. Mi Gát Gyurival ezt 1992 előtt csináltuk. Nem tudom megítélni. De nem csodálkozom már semmin..."

A kegyetlen igazságot kutatva e-mailben felkerestük az eset másik érintettjét is, az X-Men témáját jegyző Shuki Levyt. Kikértük a véleményét az alábbi teóriáról, kérdésünkre azonban semmilyen választ sem kaptunk tőle.

Hallgatásának oka számunkra rejtély. Esetleg nevetségesnek vagy pusztán sértőnek tartja magát a feltételezést is, de lehet csak nagy ívben tesz ránk. Annyi bizonyos, hogy hallgatása révén a koppintás pártiak önelégülten bólogathatnak a székükben.
XLinda.jpgBónuszként ajánlanám az összeesküvés elméletek szerelmeseinek a következőket:

Shuky Levi és felesége, Aviva Paz, 1975-ben megalapította a Shuky and Aviva fantázianévre hallgató együttest. Az együttes világszerte komoly sikereket ért el, többek között Európában is nagyon közkedveltek voltak. Így tehát feltételezhetnénk, hogy akár meg is fordulhattak kis hazánkban 1983 és '89 között (kötve hiszem), a Linda televíziós sugárzása alatt, amikor is esetleg hallhatták… Ezt persze most találtam ki, de nyugodtan gondolja tovább aki akarja. 

 Kövess minket a facebookon is, és látogass el X-men rajongói napunkra!

Címkék: oknyomozás animációs sorozat X-Men Linda X-Men: Animated Series Roboraptor Oknyomozó

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr646197966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.