Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

"Linda ugyanarra a zenére veszi le a klumpáját, amire az X-Menes Őrszemeket gyaknak a sztyeppéken!" - Vagy valami ehhez hasonló mondat hangzott el egyik szerkesztőségi ülésünkön, minek hatására úgy döntöttünk megpróbálunk utána járni a "legendának".

Xmen.jpg

Bevallom talán kissé eltúlzott prekoncepcióval ültem a monitor (hangfal) elé, amikor meghallgattam a kérdéses Linda és az X-Men: Animated Series sorozatok főcímzenéit. A számok elhallgatása után pedig döbbenten konstatáltam: ezt nem hiszem el!

De előbb a száraz tények ismertetése:

Linda főcímdalát Vukán György szerezte, 1983-ban. Az X-Men animációs sorozat muzsikájáért ketten, Shuki Levy és Ron Wasserman, voltak a felelősek. Wassermann lényegében a sorozat részeihez írta a zenéket, Shuki Levy pedig a kérdéses főcímet szerezte. Kettejük munkássága ismerős lehet a ”régi korok” gyermekeinek, hiszen például Wassermannak köszönhetjük a Go Go Power Rangers!-t, Levynek pedig a Spider-man animációs sorozat főcímzenéjét is! A lényeg, hogy az X-Men animációs sorozat főcímdalának megszületését kb. 1992-re datálhatjuk. (Nem kell emelt szintű érettségi ahhoz, hogy lássuk, Linda főtémája látta meg először a napvilágot!)

Ezt nem hiszem el! -
gondoltam.

Nem hiszem el, hogy valóban vannak olyanok, akik néhány hasonló dallam után arra verik a nyálukat, hogy az X-Men főcíme a Lindáéról lett koppintva. Nem hittem el, amíg rá nem kerestem az interneten. Mára szinte komoly kultusza van annak a teóriának, miszerint az X-ek főcímdala bizony a kis magyar sorozat átirata. Bár bizonyos kommentek esetében ez a meggyőződés inkább egy elburjánzott magyar öntudatnak tudható be, mondván a magyaroktól(!) loptak valamit a külföldiek. (Maximum Vukán Györgytől és a sorozat készítőitől, de tőled semmit barátom, azt garantálom!)

A csatolt videás összehasonlító videót nagyon ügyesen vágták össze, hiszen kiemeli azt a 7 (azaz HÉT) MÁSODPERCET, amely nyomokban hasonlít az X-Men főcímdalában hallottakhoz. Azonban ne tekintsük el attól a ténytől, hogy a Linda főcímdala több mint két perc, a fennmaradó időnek pedig köze sincs a mutánsok bevonulójához.

Sajnálatos módon Vukán Györgyöt már nem kérdezhettük meg erről a teóriáról, mivel a zeneszerző 2013 augusztusában elhunyt. 2010-ben viszont így nyilatkozott az ”esetről” a Quart-nak: "Amit le tudtam hallani, az az általam írt Linda-zene, a másikból nem igen hallok, csak egy-két ütemet. Mi Gát Gyurival ezt 1992 előtt csináltuk. Nem tudom megítélni. De nem csodálkozom már semmin..."

A kegyetlen igazságot kutatva e-mailben felkerestük az eset másik érintettjét is, az X-Men témáját jegyző Shuki Levyt. Kikértük a véleményét az alábbi teóriáról, kérdésünkre azonban semmilyen választ sem kaptunk tőle.

Hallgatásának oka számunkra rejtély. Esetleg nevetségesnek vagy pusztán sértőnek tartja magát a feltételezést is, de lehet csak nagy ívben tesz ránk. Annyi bizonyos, hogy hallgatása révén a koppintás pártiak önelégülten bólogathatnak a székükben.
XLinda.jpgBónuszként ajánlanám az összeesküvés elméletek szerelmeseinek a következőket:

Shuky Levi és felesége, Aviva Paz, 1975-ben megalapította a Shuky and Aviva fantázianévre hallgató együttest. Az együttes világszerte komoly sikereket ért el, többek között Európában is nagyon közkedveltek voltak. Így tehát feltételezhetnénk, hogy akár meg is fordulhattak kis hazánkban 1983 és '89 között (kötve hiszem), a Linda televíziós sugárzása alatt, amikor is esetleg hallhatták… Ezt persze most találtam ki, de nyugodtan gondolja tovább aki akarja. 

 Kövess minket a facebookon is, és látogass el X-men rajongói napunkra!

Címkék: oknyomozás animációs sorozat X-Men Linda X-Men: Animated Series Roboraptor Oknyomozó

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr326197966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rugovicsvalagba 2019.10.09. 21:16:13

Kedves szörnyűlködő blogger. Két másodperces egyezésért is indítottak már pert.
faktor.hu/faktor-kraftwerk-per-muveszi-szabadsag-plagium
Vagy

A Radiohead is pert indított dallopás miatt, szerintük túlságosan hasonlít Lana Del Rey dala a Creepre – amit egyébként a Radiohead még látványosabban nyúlt le: a Hollies 1974-es számát, a „The Air That I Breathe”-et írták át, velük végül bíróságon egyeztek meg, és a dalt szerző Albert Hammond és Mike Hazlewood azóta a Creep szerzőiként is fel vannak tüntetve. (Bors via Index)

totalnick 2019.10.10. 01:29:51

nem nagyon értem, hogy miért nem veszed észre a nyilvánvaló lenyúlást. Levy úr nem véletlenül hallgat. Na de majd a per hatására megnyílik.

LARSEN-NIELSEN 2019.10.10. 06:19:13

Vukán György pedig Chick Coreától "emelte" át a Linda zenéjének egy részletét:

youtu.be/1NEPqYCkrHM

(The Leprechaun; 1975. - Nite Sprite)

Erről valahogy elfeledkeznek az "újságírók"...

Nancsibacsi 2019.10.10. 07:33:14

A zenei plágium definíciója nagyjából az, hogy egy zeneszám EGYÉNI, EREDETI részét úgy használja fel, hogy az FELISMERHETŐ marad, viszont a zenemű érdemben megváltozik (tehát pl. sajátként kiadja). Ez a két zenemű ennek az iskolapéldája:

A Vukán által szerzett zene fő motívumát nyúlták le (egyéni, eredeti rész), amely gyakorlatilag végig ismétlődik a zene során (nem 7 másodperc, hanem a 80 másodpercen keresztül FOLYAMATOSAN ez ismétlődik. Teljesen felismerhető maradt, mert az első 3 ismétlés hangról-hangra ugyanaz, a negyedi van elrontva - nem is értem, hogy ha már bele akartak variálni, miért ilyen szánalmasan gyenge megoldást találtak - nagyon kilóg a harmóniából az X-men-es 4. ütem.
Szóval barátom ha ez nem egy megnyert plágium per, akkor semmi sem.

Nancsibacsi 2019.10.10. 07:37:26

@LARSEN-NIELSEN: De ez csak egy jam-elés - itt te se tudod megmondani, hogy melyik a főmotívum. Egymás után van rakva vagy 50, aztán ebből egyet felhasznált - ilyet pont lehet. De ha egy zenemű egy főmotívum köré épül fel - pl. a Gyöngyhajú lányból is kb 2 sor az amit mindenki tud dúdolni -, és azt felismerhetően felhasználja más, akkor bizony engedélyt kell erre kérni. Ha meg nem kér engedélyt, akkor utólag perelhető.

totalnick 2019.10.10. 08:06:58

nem nagyon értem, hogy miért nem veszed észre a nyilvánvaló lenyúlást. Levy úr nem véletlenül hallgat. Na de majd a per hatására megnyílik.

Lutriboy 2019.10.10. 08:13:20

@LARSEN-NIELSEN: Ez a Chick Coreára hivatkozás iszonyat gyenge terelés. Vukán max ihletett meríthetett ebből a kalimpálásból. Az izraeli Lévi úr sokkal lustább volt, és egy az egyben beemelte Vukán György zenéjét. A blogger úr pedig "valamiért" ezt nem hallja... Hát rákerestem erre a megsüketült bloggerre, és a megérzésem igaz lett: Lévi úr rokonságába tartozik. (Zsótér Indi Dániel)

gyalogkakukk79 2019.10.10. 08:27:33

Pedig ez tenyleg nagyon hasonlit. Ebbol penz lesz. Most inditottak a pert.

Blindmouse 2019.10.10. 11:01:24

Ez pont az a kategória ami simán lehet véletlen is. csak egy motívum az ami erősen hasonlít. semmi más. 12 félhangban eléggé véges kombinációja van,nembeszélve arról hogy amikor elkezd egy dallam előjönni akkor sok esetben elégé leszűkül a 12 félhangról az a hangmennyiség amit a harmónia miatt a dallam következő hangként "kér".

Mondjuk mintha a magyarok nem loptak volna mindent el az elmúlt 50 év alatt, ami "jó dal" vagy nem másolnának le minden "menő" bandát, hogy csináljanak egy olyat, csak sárgábbat, és savanyúbbat.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2019.10.10. 20:07:56

Ez egy elég bugyuta írás lett, oknyomozáshoz kb annyi köze van mint a harangöntéshez. Eleve a médiában mindenki ott lop ahol tud, csak míg az USA-ban ebből komoly perek lesznek nálunk mint sok mindennek ennek sincs kultúrája. Különösen igaz ez a zeneszerzőkre, pl. John Williams meg Hans Zimmer amit tudott azt ellopott, csak az ember ezzel nem foglalkozik, ehhez szakértőnek kell lenni, meg mélyre ásni.

Levy úr persze csak azért nem nyilatkozhat, mert tojik arra amit kérdeznek tőle, nem azért mert ha per lesz akkor lesz írásos bizonyíték hogy valahol már A-t vagy B-t mondott. Nyilván konzultált már az ügyvédjével.

Az meg, hogy a Lindához Magyarországon kellett járni??? Az egyik ha nem a legnépszerűbb sorozat volt, csomó ország licenszelte, a keleti blokkban szinte mindenhol játszották. Inkább arról van szó, hogy a Hidegháborúban az ügyvédek ilyen esetekben aztán végképp nem csináltak semmit, mehetett a szabad rablás. Mintha ez lett volna az első eset, lásd még Pusztító és Nemere esete.

Szóval ha nem egy Tone Deaf írta volna ezt az "oknyomozást" :D akkor az jó lett volna.

@Blindmouse: egy motívum? dehogy is, csak Levy annyit csinált, hogy azt egyik tónus végét megcserélte, de egyébként ugyanaz.

Szerintem ebből lesz pénz, Marvelnél úgyis van sok, majd betömik a száját ha nem kér sokat. Mi az nekik :D

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2019.10.10. 23:46:24

egyértelmű a lopás. az meg elég szar indok, hogy a linda zenéje hosszabb, ha bárkit megkérsz, hogy dúdolja el, akkor pontosan azt a pár traktust fogja, ami az x-men elején is van.

egyébként fordított oldalra is van példa, az argo című magyer film végefőcím-dala:
www.youtube.com/watch?v=9TLTUZxj4Go

és a 2 évvel korábbi hot action cop szám:
www.youtube.com/watch?v=QAURo0rwt6g

és a magyar verzióhoz volt pofájuk odaírni, hogy "Zene: Barán Attila, Ifj.Tornóczky Ferenc"

Calebjoe 2019.10.11. 01:03:54

Akkor ezek szerint Whitney Houston-ék is Lindát kopizták, ja biztos egy ismeretlen ország zs katergóriás sorozatából.

X-men rajongók körében régóta téma mert király az openingje és sokak szerint innen vették Shuky-ék az alapot, még régen olvastam róla valahol de elég meghallgatni a dalt és lejön hogy honnan van.

www.youtube.com/watch?v=i0oRnyXxIrY

Amúgy más rajzfilmek, videójátékok, főleg rapperek feldolgoztak rengeteg régi dalt és kötve hinném hogy az összes perelt volna a jó pénz reményében.

Lutriboy 2019.10.13. 12:39:22

@scal: Itt nem a Tone Deaf-fel van gond (botfül), hanem a nagy orral. Lévi úr izraeli állampolgár. A raccsolva beszélő Zsótér Indi Dániel (mr.Rabbit) pedig így néz ki: youtu.be/QCdtiv2eNpA?t=104
süti beállítások módosítása