Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A DC animációs sorozatai mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben. Kis lurkóként számolatlan órát töltöttem el az akkor még angol nyelven sugárzó Cartoon Network előtt, ahol kedvenc hőseimet láthattam jobbnál jobb sorozatokban. Már-már úgy tűnt azonban, hogy elfogytak az ötletek a DC animáció házatáján és lassan a múltba vész dicsőségük. Aztán jött Greg Weisman és úgy felkavarta az állóvizet a Young Justice-szal, hogy még most is örvénylik... illetve örvénylene, ha a CN nem húzta volna ki a dugót. De rossz hasonlatok helyett inkább vegyük az elejéről.

youngjustice_031513_1600.jpg

A Tim Burton Batmanjének sikerén felbuzdulva 1992-ben elindult animációs sorozat mind közül a kedvencem. Továbbgondolva Burton kicsit ötvenesévek-noir szagú, de inkább kortalan Gothamjét, tökéletesen eltalálta, hogyan lehet a fiatalabb korosztálynak felnőtt történeteket mesélni. Gotham sötét és kegyetlen, a történetek középpontjában pedig sosem az akció, hanem a dráma szerepelt. Kevin Conroy (Batman) és Mark Hamill (Joker) hangjátéka azóta is etalonnak számít, szerintem senki, még filmvásznon se keltette életre náluk jobban a két karaktert (sajnálom, Heath Ledger).

Justice_League_Unlimited.jpgA hasonlóan magas színvonalú, 1996-ban indult Superman sorozat elkezdte egy-egy cameo-val közös tető alá hozni a DC-univerzum különböző hőseit, mint Flash-t, Doctor Fate-et, Lobo-t és természetesen Batmant. Aztán a DC animáció természetes evolúciójaként 2001-ben elindult Justice League szintén óriási sikert aratott, széles körben ismertté tett olyan hősöket, mint Green Lantern, Hawkgirl, vagy a Martian Manhunter (ezúton kérem a kedves olvasót, nézze el nekem, hogy a karakterekre következetesen angol nevükön hivatkozom, képregényeimet, filmjeimet és sorozataimat is ezen a nyelven fogyasztom, sok esetben nem is ismerem a hivatalos magyar fordítást).

A sorozat két évad után átalakult és Justice League Unlimited címen a DC perifériális szereplőit is beleszőtte a történetekbe, ami ugyan hozott érdekes és friss epizódokat, de óhatatlanul felhigította és dekoncentrálttá tette a sorozatot. A Bruce W. Timm és Paul Dini által létrehozott DC animációs univerzum csodálatos utat járt be, tömegekkel szerettette meg annak hőseit, de kissé elfáradt, elfogyott a lendület. Elkélt egy kis vérfrissítés. Ahogy a DC, a képregényszériáit is leporolta a New 52 elindításával, úgy az animációs részleg is új lappal indult 2010-ben a Young Justice című sorozattal.

Magvallom, először gyanakodva méregettem a sorozatot. Robin? Kid Flash? Superboy? Aqualad!? Attól féltem, hogy a Batman: The Brave and the Bold példáját követve ez is egy fiatalabb korosztályt megcélzó, különösebb mélység nélküli mókamorzsa, ahol Bruce Wayne szerepet sem kap, csak a háztetőkön ugráló, jópofáskodó, már-már Adam West-et idéző figura. Aztán persze győzött a kíváncsiságom és be kellett látnom, az előítéleteim alaptalannak bizonyultak.

Első körben a látvány volt az, ami meggyőzött, a rajzok modernek, megfelelnek a mai képregénytrendeknek, az animáció pedig igényes és magas színvonalú, nem az a “szaggatós” fajta, amiből látványosan kispórolták a képkockákat. A sorozat főhősei valóban a fent említett ismert és kevésbé ismert “szárnysegédek”, akik mentoruk árnyékában élnek és minden erejükkel azon vannak, hogy onnan kitörjenek. A szereplők árnyaltak, múltjuk tele van sötét titkokkal, fejlődéstörténetük pedig rögös utakon át vezet. Igen, nem csal a kedves olvasó szeme, komoly karakterfejlődésekről beszélhetünk, az egyik legnagyobb erénye a sorozatnak, hogy a történetek nem zárulnak le egy húsz perces részben, hanem párhuzamosan haladnak egy teljes évadon át.

A történetek viszont nem csak róluk szólnak, hanem a teljes DC-univerzumról, Batmant, Supermant és társaikat merően új szemszögből ismerhetjük meg főhőseink révén. És míg a fent említett két nehézsúlyút inkább csak cameo szerepkörben láthatjuk, sok kevésbé ismert hős kap nagyobb szerepet a sorozatban, mint például Black Canary, Shazam (itt még Captain Marvel), vagy Red Tornado. Hőseink ellenfelei pedig szintén nem másodkategóriás gonoszok: többek között Lex Luthor, Ra’s Al Ghul, Bane vagy éppen Joker állja az útjukat, a különböző földönkívüli inváziókról nem is beszélve.

Injustice_League.png

A fentiek fényében tehát elég szomorú, hogy a sorozatnak nem lesz harmadik évada, hanem a vele nagyjából egy időben indult Green Lantern animációs sorozattal együtt megy a levesbe. És hogy miért? Nos, nem azért, mert nem nézték elegen, a Cartoon Network hektikus sugárzási rendje (sokszor több hónapos szünet után jöttek csak új epizódok) ellenére masszív nézősereget tudhatott magáénak, az igazság ennél prózaibb: nem fogyott elég Young Justice figura a boltokban. Az más kérdés, hogy ha ilyen mértékben épített a sorozat az eladandó játékokra, akkor miért egy érettebb közönséget céloztak meg vele? Le mernék fogadni, hogy a The Brave and the Bold játékok lerepülnek a polcokról az óceánon túl… 

Greg Weisman azóta az idén startoló Star Wars Rebels animációs sorozaton dolgozik, a DC rajongók pedig összetehetik a két kezüket, hogy valaki arra méltó vegye fel a fonalat és építsen arra a nagyszerű alapra, amit a Young Justice lerakott. Érdemes lenne.

Young Justice (2010-2013)
- Rendezte: Jay Oliva, Michael Chang és mások
- Szinkronhangok: Stephanie Lemelin, Jesse McCartney, Danica McKellar, Nolan North, Khary Payton, Jason Spisak

Kövess minket a facebookon is és látogass el X-men rajongói napunkra!

Címkék: sorozat képregény animáció Robin Flash DC Green Lantern Batman Justice League Joker Gotham Bruce Wayne Superboy Young Justice Martian Manhunter Lex Luthor Cartoon Network Superman Heath Ledger Mark Hamill Kevin Conroy Doctor Fate DC-univerzum Hawkgirl Kid Flash Aqualad Batman: The Brave and the Bold Ra’s Al Ghul Bane

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr666144118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.15. 09:41:43

hát ezeket a "sidekicknek" indult ifjabb hősöket már a képregényben se igazán szerettem/szeretem, így ezt se néztem eddig nem is foglalkoztatott különösebben, de lehet ezek után teszek vele egy próbát.

Is 2014.05.16. 11:52:45

Maximálisan egyetértek a poszttal. Nagyon jó sorozat, kár, hogy csak két évadot adtak neki. De az jó kis két évad volt.
süti beállítások módosítása