Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

fantasmania.hu gondozásában április végén megjelent Magyar Szuperhős Mesék (kritika: itt) kapcsán figyelmesek lettünk az egyik képregényes Facebook-csoportban egy vitára, melyben Szűcs Gyula minden kétséget kizáróan állítja, hogy a kiadványban megjelent Hungária Kapitánya eredetileg ő, és Tikos Péter szellemi szüleménye. Ám a kiadvány szerzői, Szilágyi Dénes és Medla László József cáfolják ezen állításokat. Interjú!
hunkap2.jpg

ROBORAPTOR: Kérlek mutassátok be a kiadványotokat!

DÉNES: A Magyar Szuperhős Mesék a klasszikus szuperhősös fordulatokból építkezik, ebbe vegyíti a hazai elemeket, magyar helyszíneket. A jelenlegi formátumot képes krónikának nevezzük, amit lefordíthatunk nem-képregény képes regénynek is: minden oldal szöveghez egy teljes oldalas illusztráció tartozik. Igazából ez nem egy képregény, csak a tematika miatt, és mert szeretjük a képregények világát, nagyon hasonló megjelenésre. 

JÓZSEF: Az egészet játéknak fogjuk föl, könnyed a hangvétel, szórakozni (és szórakoztatni) szeretnénk. Örülnénk, ha a most fiatal olvasóknak hasonló gyerekkori élmény lehetne ez, mint amilyenek nekünk voltak régen a képregények és a rajzfilmek.

ROBORAPTOR: Vágjunk is rögtön bele az interjú apropójába: Szűcs Gyula azt állítja, az általa megálmodott karaktert használtátok fel a kötetben!

DÉNES: Miután megjelent a kiadvány szereztünk tudomást Gyula nézőpontjáról. Értelmezésünk szerint őt az zavarja, hogy az egyik figuránk neve nagyon hasonló (az MSZM esetében Hungária Kaptiánya, Sz.Gy.-nél pedig Hungária Kapitány) egy általa megálmodott és a fiókjában lapuló figuráéval.

JÓZSEF: A plagizálás szó nem hangzott el eddig. Logikusan ilyenről nem lehet szó (nem is történt), mert a Gyula-féle karakterről nem is volt egy rajzon túl semmi publikálva.

ROBORAPTOR:  Mégis mi a bizonyíték rá, hogy valóban tiétek az ötlet?

DÉNES: A mi "franchiseunk" nevezzük így –, a Magyar Szuperhős Mesék :). Ez egy országosan megjelenő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál bejegyzett magazin. Hungária Kapitánya a kiadványban egy karakter a sok közül.

ROBORAPTOR:  Ha egy esetleges pereskedés venné kezdetét milyen megoldást kínálnátok?

JÓZSEF: Nem tudunk róla, hogy pereskedésről szó lenne.

DÉNES: Mikor először értesültünk Gyula negatív érzéseiről, megkerestük közvetlenül emailben és felajánlottuk neki, hogy a helyzet tisztázására a saját felületünkön kiírjuk, hogy az ő tervei a sajátjai, de más információkat, linkeket is, amiket közölni szeretne a projektjével kapcsolatban. Sajnos nem jelezte, hogy ezzel élni szeretne, pedig a felajánlást publikusan is megismételtük a facebook kommentjeire reagálva.
kedves gyula 2.pngROBORAPTOR: Hajlandóak lennétek az együttműködésre?

JÓZSEF: Ez egy többalkotós projekt. Az alapkoncepciónk magába foglalja, hogy szívesen dolgozunk bárkivel.

DÉNES: Azért is döntöttünk a több alkotós alapkoncepció mellett, mert így különböző emberek szemszögéből több érdekes részletet kaphatnak a figurák, sokszor olyanokat is, amire mi magunktól nem is gondoltunk.

JÓZSEF: Már az első számban is több rajzoló munkái szerepelnek  (Pintér Márk, Slezák Diána, Létai Márton) és ha lesz lehetőség a folytatásra, szeretnénk bővíteni ezt a kört, amivel kapcsolatban már egyeztettünk többekkel is. Hosszú távon meghívott írókra is gondoltunk. Alkotói oldalról a célunk, hogy aki dolgozik benne érezze jól magát és szeresse, ahogy mi is, és remélhetőleg az olvasók is.

ROBORAPTOR:  Volt-e személyes konzultáció köztetek és Szűcs Gyula között?

DÉNES: Az első levélben felvetettünk neki egy személyes találkozót. A levél ezen részére nem reagált, de a nézőpontjáról írt nekünk. Ezután tettük meg az említett felajánlást, amire már sajnos nem kaptunk választ.
kedves gyula.pngROBORAPTOR:  Szűcs Gyula azt állítja egy levelezésben így fogalmaztatok: "Nem tudtuk, hogy van már egy Hungária kapitány, különben meg te is Amerika kapitányt majmolod." Ez igaz?

DÉNES: Mi ilyet nem írtunk. A válaszok elküldése után továbbítom a két levelet, amit Gyulának intéztünk.

JÓZSEF: Egyébként Hungária Kapitányát nem tekintjük az említett szóval élve "majmolásnak". Nyíltan használjuk azt a nemzeti-szuperhős modellt, ami Amerika Kapitányt is jellemzi. Képregényes témában járatosabbak ezt azzal tudnák kiegészíteni, hogy bizony van, volt már más nemzeti szuperhős Amcsi Kapcsin kívül. Ezt az egészet kikacsintásnak szántuk. Az eredettörténet magyar történelmi utalások szuperhősös összedolgozásából jött létre, Hungária Kapitánya a militáris Amerika Kapitánnyal szemben inkább tanítóbácsis.

DÉNES: A Hungária Kapitánya név pedig úgy született, ahogy már részint említettük a nyugati Captain [Illeszd-be-az-országot] megnevezést lefordítottuk és a magyar Tenkes kapitánya nyelvtani szerkezetbe illesztettük.
hungaria-kapitanya-korai-karakter-terv-01-letai-marton.jpgROBORAPTOR: Milyen ötletek vannak még a tarsolyban?

DÉNES: Két füzetre van már konkrét tervünk, ha az eladások lehetővé teszik. A következő két szám történetei legjobban a harmadik, közös kalandhoz fognak hasonlítani, nem tervezünk több lineáris eredettörténetet. Van egy-két új szereplő, akit a hősök táborába szánunk és a meglévőket is tovább visszük. Harcsa Huszárban sok lehetőség rejlik, Tachkov Professzorról is jó lenne megtudni egyet s mást, továbbá szeretnénk, ha a Vérpuli is visszatérhetne valamilyen formában. A gonosztevők oldalát mindenképp meg kell erősítenünk, ebből egy rossz fiú már el is van hintve Harcsa Huszár eredettörténetében.

JÓZSEF: Ötletünk szerencsére még bőséggel van a harmadik szám utánra is. Ami már most biztos, hogy ingyen hozzáférhető egyperces képregényeket fogunk kiadni (A6-os, borító +2 kérpegényes oldalból állnak, színesen nyomtatva). Az első, Mechanikus Lázadás című már elérhető ezek közül a Fantasmania.hu bemutatóteremben. Csak be kell sétálni és kérni egy példányt. Célszerű nyitvatartási időben menni. :)

hugnaria-kapitanya-harcsa-huszar-retro-oriasrobot-ellen-huszar-david.pngROBORAPTOR: Hogy értékelitek most a Magyar Szuperhős Mesék című képregényt, van-e helye és ideje pillanatnyilag egy ilyen kiadványnak?

JÓZSEF: Helye mindenképpen van, hiszen már most az alkotókon kívül is sokan örömmel fogadták és jó szívvel forgatták. Sok levelet kaptunk ötletekkel és csiszolási javaslatokkal, tehát sok mindenkit foglalkoztat a téma. Voltak, akik lelkesen buzdítottak és érdeklődtek, hogy mikor készül a folytatás. Mindegyiket nagyon jól esik olvasni és köszönjük nekik.

DÉNES: Az eladási része valahogy úgy néz ki, hogy a közel egy hónap alatt, amióta kapható, az "aranymagazin" megjelölést még nem értük el, de sokan vettek belőle. Több korosztály is kíváncsi rá és nagyon megtisztelő, hogy ennyien kezükbe vették a kiadványunkat. Már a legelején megfogalmaztuk, hogy ez nekünk nem anyagi, hanem szerelmi projekt, az optimális eladás azt jelentené, hogy nullára jövünk ki. Ez még nem történt meg, de ha megközelítjük az elkövetkezendő hónapokban, akkor be fogjuk jelenteni a biztos folytatást.

A két részes interjú első részét: itt olvashatjátok!

 

Címkék: fantasmania Szűcs Gyula magyar szuperhős mesék Szilágyi Dénes Tibor Medla József László Hungária Kapitány Hungária Kapitánya Magyar Szuperhős Mesék Roboraptor Oknyomozó

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr796156644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.14. 14:49:40

(mint olvasó) köszi, hogy a másik oldal is válaszolhat/szerepelhet.

Magyar Szuperhős Mesék · http://magyarszuperhos.hu 2014.05.14. 15:17:14

Köszönjük, hogy kifejthettük az álláspontunkat!

Dénes
Magyar Szuperhős Mesék
magyaszuperhos.hu

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.14. 19:17:45

nem tudom ki emlékszik rá, de 2005-2006 felé indult egy magyar képregény pályázat Pepita vagy mi néven, aminek 3 lehetséges története volt
- Pepita Ofélia (lázadó művészlány?)
- Nero Blanco (Batman, Largo Winch-szerű gazdag csávó)
- Hősmagyar (első magyar szuperhős)

ebből kettő végül pár részt meg is élt, de Hősmagyar végül nem talált gazdára, valahogy a jelentkezők nem igazán azt alkották meg amit a pályázat kiírói, bírálói szerettek volna

én és egyik barátom ez utóbbival indultunk, de persze elhasaltunk mi is, mondván, nem egy Marvel szerű szuperhősre gondoltak, azután ha jól tudom ebből többféle verzió is napvilágot látott, egyik egy afféle álomszerű történet volt (meglehetősen borzalmas rajzokkal) a másik valamennyire vicces volt, és lényegében ugyanazt rajzolták/írták meg mint mi anno a haverral

most nekem ez a Hungária Kapitány is egy Hősmagyarnak tűnik pepitában, szóval amennyire Gyula hőbörög, úgy akár mi is tehetnénk, de szerintem ezt sokan kitalálják, örülök, hogy végre eljutott egy korrekt megvalósításig :D

wirth6 2014.05.14. 22:24:16

@Magyar Szuperhős Mesék: "Ooops! Google Chrome could not find magyaszuperhos.hu"
Biztos jó a megadott domain?

Magyar Szuperhős Mesék · http://magyarszuperhos.hu 2014.05.14. 22:30:03

@wirth6: Igaz, köszönöm, hogy szóltál kimaradt egy betű! Helyesen: magyarszuperhos.hu

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.15. 09:38:18

@Dr. Hardlove: ide most nyomnék egy like-ot, vagy +1-et. :D

Vedd úgy, hogy megtörtént.
süti beállítások módosítása