Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A fantasmania.hu gondozásában április végén megjelent Magyar Szuperhős Mesék (kritika: itt) kapcsán figyelmesek lettünk az egyik képregényes Facebook-csoportban egy vitára, melyben Szűcs Gyula minden kétséget kizáróan állítja, hogy a kiadványban megjelent Hungária Kapitánya eredetileg ő és Tikor Péter szellemi szüleménye. Interjú!
hunakp.png

ROBORAPTOR: Úgy tudom, hogy a most megjelenő Magyar Szuperhős Mesék kapcsán plagizálás gyanúja merült fel benned...

SZŰCS GYULA: A dolog annyiban bonyolultabb egy egyszerű "plagizálásnál", hogy 2009-ben ugyan készült concept art és képes forgatókönyv egy pajzzsal verekedő "magyar Amerika kapitány" kalandjairól, amivel elindultunk a Galaktika képregénypályázatán, a Gombalovasként ismert testvérpár, Békefi Ákos és Tamás pedig meg is rajzolt néhány oldalt, végül a Galaktika antológia híján maga a képregény nem született meg. Tikos Péter Hungária Kapitány-rajza viszont idővel önálló életre kelt a neten, és boldog-boldogtalan lenyúlta, lemásolta, stb. (lásd: szobor, Facebook csoport meg most ez a Magyar Szuperhős Mesék).
Captain_Hungary__color_sketch_by_tikos.jpgROBORAPTOR: Tudjátok bizonyítani, hogy kvázi tiétek a franchise?      

SZŰCS GYULA: Hogyne. 2009 szeptemberében Spanyolországban már nagyban csináltuk a képes forgatókönyvet Mácsai Gergő barátommal, ami azt jelenti, hogy ötlet szinten a Galaktika pályázat előtt legalább egy évvel már megvolt. A mai napig itt a vinyómon a Galaktika pályázati anyag, Tikos Peti DeviantArt oldalán ott az eredeti Hungária Kapitány rajz és tele a net a képregényünkről és Hungária kapitányról szóló, évekkel ezelőtti bejegyzésekkel. De mivel nem volt soha kézzelfogható képregényfüzetünk, és eddig senki sem akart pénzt keresni Hungária kapitányos pólóval meg bögrével, eddig jótékonyan szemet hunytunk a "Hungária Kapitány-klónok" felett. Ez változott meg a 990 forintos Magyar Szuperhős Mesék megjelenésével... 
HUN_CAP_01_web.jpgROBORAPTOR: Terveztek valamilyen lépést az ügyben?             

SZŰCS GYULA: Ha szerzői jogi perre gondolsz, azt  egyelőre nem akarok. Most az az elsődleges cél, hogy megjelenjen nyomtatásban "az igazi" Hungária Kapitány. Sajnos 2009-ben nem voltak százezreim arra, hogy védjegyoltalmat vegyek Hungária Kapitányra.  Ki gondolta volna, hogy ez ekkora biznisz lesz később?

ROBORAPTOR: Látsz arra esélyt, hogy esetleg együttműködésben folyjon tovább a későbbi kiadványok elkészítése?

SZŰCS GYULA: Ha Hungária Kapitány-Hungária Kapitánya crossoverre gondolsz, el kell hogy keserítselek: semmilyen szinten nem vagyok hajlandó együttműködni a Magyar Szuperhős Mesék alkotóival.

ROBORAPTOR: Velük azóta beszéltetek személyesen?

SZŰCS GYULA: Nem. Mérhetetlenül felbosszantottak ugyanis a levelezésben az álnaív hozzáállásukkal, miszerint "Nem tudtuk, hogy van már egy Hungária kapitány, különben meg te is Amerika kapitányt majmolod".

ROBORAPTOR: És mit gondolsz ebből mennyi igaz? Valóban van arra esély, hogy a srácok "lenyúlták" az ötletet? Jól emlékszem, én magam 2008-ban ugyanezt a poént elsütöttem egy kocsmában, hogy kéne egy Hungária Kapitány képregényt csinálni...         

SZŰCS GYULA: A magyar képregényes körökben mindenki tudott erről a figuráról 2009-ben, hiszen Tikos Péter MKA elnök volt abban az időben, amikor a rajz elkészült a Galaktika pályázatra. És miután a Hungária Kapitány szobor is készült, és ettől volt hangos a fél hazai (nem geek!) sajtó (pl: itt), a képregényes világon kívül is ismert lett. Ezek után szerintem nehezen védhető a "nekem is most jutott eszembe Hungária Kapitány" álláspont. Ha valaki 2008-ban egy kocsmában valamit kitalál az szerintem nem ugyanaz, mint ha 2009-ben meg is rajzolja és közszemlére teszi. Amúgy magát a sztorit már 2007-ben kitaláltam, úgyhogy "én nyertem".
5857814_9fa21617298ea7b0f75a0628cacc1e91_wm.jpgKép innen orozva.  

ROBORAPTOR: Vannak egyéb ötletek a tarsolyban?     

SZŰCS GYULA: Természetesen vannak tervek: gatyába rázni és Budai Dénes rajzoló elképzeléseit követve színes album formátumba rendezni a Randomban megjelent "magyar Mad Max" képregényt, a Café Postnucleart, még mielőtt valaki esetleg kedvet kapna hasonlót csinálni mondjuk Posztapokaliptikus Pub címmel. Hungária Kapitány és a két világháború között tevékenykedő magyar szuperhős brigádhoz (2007-ben került szóba először a magyar szuperhőscsapat ötlete, egy Roham magazinos pályázatra) pedig évekre elegendő misztikus sztorink van már most is készen, olyan figurákkal, mint a halember Búvár Kund, a hátirakétás Turulasszony, Kempelen gőzmeghajtású giga sakkrobotja vagy az ördöggel lepaktált mágus, Weisz "Harry Houdini" Erik. No meg persze Pannónia Parancsnok! :)

A két részes interjú második részét itt olvashatjátok! 

Kövess minket a facebookon is és látogass el az X-Men Rajongói Napunkra! 

Címkék: Szűcs Gyula Hungária Kapitány Hungária Kapitánya Magyar Szuperhős Mesék Tikos Péter Roboraptor Oknyomozó

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr386156561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2014.05.13. 13:36:02

Mostanában én is egy magyar szuperhős fejlesztésén dolgozgattam, akinek a Hunnia kapitány vagy a Kárpátok kapitánya nevet szántam (esetleg Pannon kapitány?) és egy regény sorozatot terveztem a kalandjairól, ahogy elszántan küzd a magyar főgonoszok (politikusok, bankárok) ellen. De nincs szuperhős ruhája, hogy ne lehessen felismerni, vagyis mindig más hacukába bújik. És nincs pajzsa, meg nevetséges fegyverei, páncélkocsija, repülője, hanem inkább szupermanszerű, kézzel pofozkodik és gondolatolvasó, telekinézisre képes hős, aki tud repülni a budapesti felhőkarcolók tornyai között. Ja, és képes alakot váltani, így gyakorlatilag kaméleon és elfoghatatlan. És szükség esetén a nyomában koslató TEK-eseknek is leTEKer egyet.
Ezt csak azért írom le, hogy esélyt adjak mindenkinek ellopni az ötleteim és később majd jól beperelhesselek benneteket! :-D

polgári kór 2014.05.13. 14:13:21

Nem PC a nácista sisak!

ATS 2014.05.13. 14:49:51

Csináljuk ugyanazt, ugyanarra a piacra, de eszünkbe ne jusson együttműködni, mert rohadjon meg a másik és amúgy is mírmúrkandúr. Ez annyira tipikus hozzállás nálunk, hányszor láttam már. Az ötlet vicces, de csak a Magyaroknak, nemzetközileg a kutyát sem fogja érdekelni, de álljatok csak neki konkurencia harcot vívni azért a párezer forintért, mert az itthoni piac köztudottan ruppótlan, a lapkiadásban aztán meg semmi pénz nincs.

Rettenetes Hrodgaar 2014.05.13. 15:17:59

Mondjuk lehetne Anna Frank kapitány is.
Vagy Ariel a Szaron kapitány.

wirth6 2014.05.13. 15:20:35

@ATS: Vagy: lenyúltad az ötletem, de nem gáz, dolgozzunk együtt, jó lesz az.

Kösz a halakat! 2014.05.13. 15:21:15

@polgári kór:

az első világháborúban is használtak már hasonlót a fritzek meg a monarchia asszem

ATS 2014.05.13. 15:39:25

@wirth6: Mivel nem védette le, ezek után teljesen értelmetlen vitázni arról, h kinek az ötlete, csak eszmei értéke van annak, hogy ki az ötletgazda. Ha egymással való vetekedés viszont a végtermék rovására fog menni és senki nem jár jól. Persze nkem mind1.

ATS 2014.05.13. 15:41:10

@Kösz a halakat!: a Magyaroknak is ilyen sisakjuk volt, a GANZ gyártotta őket.

Capt. Hindsight 2014.05.13. 15:42:37

Aki ilyen hülye ötleteket nyúl le, arra nem szabad haragudni, van elég baja amúgy is.

Latza 2014.05.13. 16:12:26

Tulajdonképpen már elég régóta létezik a magyar "szuperkatona" alakja - úgy hívják: Toldi Miklós (ugye milyen érdekes ilyen szemszögből nézni a klasszikusokat? :D).
Szerintem tök ideális lenne egy igazi magyar(os) szuperhős-történethez. Kis modernizálás és máris mehetne a magyar Bosszúállók. XD

Bobby Newmark 2014.05.13. 16:21:04

Oké, akkor most szólnék, hogy stipistop a "Szuperbetyár", mint név. Karakterkoncepció nem teljes, rovásírásos S-betű a mellkason, karikás ostor és pulikutya sidekick az fix, a többi még kidolgozatlan. Nem lenyúlni az ötletet!

wirth6 2014.05.13. 17:41:47

@ATS: Ezt értem, csak közben az is kérdés, hogy mennyire fogsz később megbízni abban, aki egyszer már lenyúlta a szellemi terméked. Mert azért egy kis bizalom biztos nem árt az együttműködéshez.

Marton Ádám Márton 2014.05.14. 09:28:15

Hungária Kapitány és Hungária Kapitánya után bedobom a saját kreálmányomat, Captain Hungaria-t, csak hogy én is beszálljak a digitális ringbe.
Itt meg is találhatjátok:
kartonkukac.weebly.com/alter.html
Én 2009-ben készítettem az első vázlatot, majd 2010-ben temperafestmény, 2013-ban digitális festmény formájában csináltam róla illusztrációt. Szóval én is vitatkozhatnék arról, hogy ki találta föl hamarabb a spanyol viaszt, de nem teszem. Még a cghub-on vagy deviantart-on láttam Szűcs Gyuláék tervét, miközben magyar digitális grafikusok után kutattam, de már jóval az után láttam meg a grafikát, miután megalkottam a saját kapitányomat. Mivel nagyjából egy időpontban jött létre Tikos Péter és az én figurám, valamint annyira különböző a két design, és a nevük sem egyezik, Hungária Kapitány vs Captain Hungaria (milyen irónikus, hogy egy magyar szuperhőst akartam létrehozni, csak a neve nem magyar), így leszögezhetjük, hogy a két karakter kényelmesen el lett volna egymás mellett az interneten.
"Nem tudtuk, hogy van már egy Hungária kapitány..." - Egy frászt! Én is jelentkeztem a fantasmania pályázatára az illusztrációmat használva referenciaként. Különösen irritál, ha valaki úgy áll valamihez, ami már létezik, hogy az teljesen az ő ötlete volt, mert senki se csinálta meg korábban...

Szilágyi Dénes a Magyar Szuperhős Meséktől · http://magyarszuperhos.hu 2014.05.14. 10:34:42

Örülök, hogy Szűcs Gyula kifejthette az álláspontját. Azt sajnálatosnak tartom, hogy úgy érezte, szükséges valótlant állítania: Az idézőjeles "Nem tudtuk, hogy van már egy Hungária kapitány, különben meg te is Amerika kapitányt majmolod" mondat nem hangzott el.

Miután értesültünk az érzéseiről megkerestük, hogy felajánljuk, hogy a felületeinken közzétesszük, hogy a koncepciójában szereplő figura az övé azokkal az információkkal és linkekkel egyetemben, amiket ő közzé szeretne tenni. Ezt a felajánlást publikusan megismételtük a facebook felületen is, ahol kommentelt.

Bízom benne, hogy a mi nézőpontunkat is meg fogják hallgatni az olvasók.

Köszönöm a figyelmet!

Üdvözlettel:
Szilágyi Dénes
Magyar szuperhős mesék
magyarszuperhos.hu

Rákóczis first foot 2014.05.14. 15:53:58

Amúgy viccen kívül, tegye fel a kezét, akinek valamilyen formában nem jutott réges-rég az eszébe egy ilyesfajta szuperhős. (Legyen annak a neve akármicsoda.)

Józsa Miki 2015.01.03. 08:24:02

Sziasztok, én gyermekkoromban egy olyan hőst képzeltem el, mint Attila hun király, de annak neve lett volna, feltéve ha létrehoztam volna, - Kardok kardjának ura.
süti beállítások módosítása