Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A Hitman című számítógépes akciójáték drámai alapkonfliktusa, hogy egy öltönyös, kopasz embert irányítva más embereket lövöldözhetsz benne halomra. Ha azt gondolnád, ez a soványka koncepció nem feltétlenül indokol egy élőszereplős adaptációt, baromira igazad lenne. A Cthulhu Démoni Hollywoodi Bértollnokai Szakszervezet prominens személyisége, Skip Woods (Die Hard 5), és az amúgy nem teljesen tehetségtelen, ám ekkor még nyilvánvalóan tök tapasztalatlan rendező, Xavier Gens (Frontiers című brutkó horrora amúgy erősen ajánlott tananyag) 2007-ben úgy gondolták, jó biznisz lesz filmet eszkábálni a vonalkód-tetkós gyilkológép bámulatos kalandjaiból. Meg fogtok lepődni: kurvára nagyot tévedtek.
olga-kurylenko-hitman-wallpaper-olga-kurylenko-17678915-1920-1200.jpg
A történet gyanánt elénk kérődzött közhelykollekció szerint a gyilkolásra kitenyésztett, 47-es számú ügynök (Timothy Olyphant) megbízást kap a fiktív orosz elnök, Mikhail Belicoff (az egyébként kiváló, itt azonban méla unalommal gonoszkodó Ulrich Thomsen) likvidálására. Emberünk lazán abszolválja is a feladatot, ám hamarosan kiderül, hogy az elnök él és virul (ez mondjuk elég meglepő, lévén, hogy láttuk, ahogy szétloccsan a feje), sőt, a jelek szerint ő maga adott megbízást önnön kinyírására. A 47-es a csúnya átverés okán meglehetősen bepipul (ezt csak én mondom, Olyphant arcán nem nagyon látszik ilyesmi), és nekilát, hogy durván megbüntesse az arra érdemeseket. Ja, és közben összefut a szexi prostival, Nika Boronínával (Olga Kurylenko), de nem tudom, miért, mivel a csajnak konkrétan semmi szerepe nincs a történet további alakulásában, leszámítva, hogy időnként pucéran végiglejt a kamera előtt

A halványan élvezetes akciómozi előállítása elvileg nem agysebészet: szükséges hozzá egy karizmatikus, lehetőleg az átlagnál némiképp előnyösebb fizikai adottságokkal megáldott főhős, tekintélyes mennyiségű hulla-alapanyag, egy erőteljesen utálható főgenyó, pár tökös egysoros, valamint az agyradírként funkcionáló, látványos közelharcok, nyaktörő autós üldözések, szemkápráztató robbanások. Az igazán jó akciómozi esetében persze a fentinél lényegesen komplexebb a képlet, de ne legyünk telhetetlenek, tegyük fel, hogy a Hitman megtekintésétől pusztán egyszeri kikapcsolódást, tét nélküli szórakozást, laza kornyadozással töltött másfél órát várunk. Nos, be kell vallanom, én ezek helyett inkább kis híján agyvérzést kaptam.

hitman7.jpg

A szkript ezer sebből vérzik, a dialógusokat mondatonként cincálhatnám ízekre, a szereplők képesek akár egy jeleneten belül többször is ellent mondani saját maguknak, illetve addig sejtetett motivációiknak. A történések mindenféle koherencia, vagy következetesség nélkül követik egymást, a drámázás súlytalan, a faék egyszerű jellemek is elrajzoltak, a párbeszédek a semmiből indulnak és a semmibe futnak, a 47-es és Nika közötti esetlen évődés pedig kifejezetten kínos, sőt, enyhén beteges is. Készítőink elvárnák, hogy egy humortalan, halvérű, minden lehetséges szituációt ugyanazzal a blazírt fapofával lereagáló, aszexuális pojácával azonosuljunk, akiről a teljes játékidő alatt egyáltalán semmit nem tudunk meg azon kívül, hogy tud lőni, kardozni, egyenesen menni, beszélni, enni, inni, meg nyakkendőt kötni.

39.jpg
A 47-es élete csak és kizárólag a küldetésekről szól, létét parancsok és utasítások határozzák meg, nincsenek önálló céljai, vágyai, ilyen formán az egyszeri nézőként azt is nehéz megértenünk, mi okból akar életben maradni egyáltalán. Egy ennyire érzelemmentes, lelketlen gyilkológép eljátszásához ideális esetben egy Schwarzenegger minden mást felülíró karizmája, kevésbé ideális esetben legalább egy Statham masszív jelenléte szükségeltetne, sőt, meggyőződésem, hogy még a stáblistán executive producerként sunyuló Vin Diesel főszereplésével is fényévekkel jobban jártunk volna. Timothy Olyphant szép férfi, ez azonban az egyetlen pozitívum, amit elmondhatok róla: nem hiszem el, amikor dühös, nem hiszem el, hogy adott esetben akár a cipőfűzőjével lemészárolna egy regimentnyi seggfejet, nem fenyegető, nem vagány és kábé annyi maszkulin kisugárzása van, mint egy pohár csapvíznek (még a folyamatosan bugyi nélkül grasszáló, többszörösen felkínálkozó Nikát sem varrja le – most komolyan, ember az ilyen?).

olga-wallpapers-olga-kurylenko-5770522-1600-1200.jpg

A film még mindig menthető lenne, ha az akciójelenetek minimális élvezeti értékkel bírnának, de sajnos ez sem jön össze: a közelharcok bénák, dinamikátlanok, követhetetlenre vannak vágva (nyilván, mert Timothy nem egy Jet Li, de még egy Matt Damon sem), a tűzpárbajok ötlettelenek és unalmasak, a robbanások legfeljebb ásítozásra ingerelnek. Mindez ráadásul vérkomolyan, az önirónia vagy a humor leghalványabb jele nélkül kerül prezentálásra, alkotóink úgy tesznek, mintha filmjükkel minimum a világot váltanák meg – a hatásvadász, feszültségnövelőnek szánt, nevetségesen együgyű aláfestőzene még akkor is drámát próbál sugallni, mikor hőseink éppen semmi érdemlegeset nem csinálnak, csak üldögélnek, cigiznek, vagy mondjuk a seggüket vakarják.    

hitman_12.png

Ha esetleg összejöttök páran a haverokkal, beszerzitek a megfelelő tudatmódosítókat, és elhatározzátok, hogy most vihorászni fogtok egy igazán szar filmen –  akkor is valami mást válasszatok, mert a 2007-es Hitman még a jóleső, harsányan röhögve fikázásra is tökéletesen alkalmatlan produktum.  

Hitman - A bérgyilkos (Hitman, 2007) - színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm
- Értékelés: 10/4 raptor
- Rendező:
Xavier Gens
- Szereplők:
Timothy Olyphant, Olga Kurylenko

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: film bérgyilkos adaptáció pc-játék Hitman Timothy Olyphant Hitman - A bérgyilkos Hitman: Agent 47

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr867735434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shred 2015.08.26. 23:51:22

Olyphant szimpatikus arc, de valahogy olyan üres a tekintete, minden filmjében mintha kicsit fogyatékos lenne, aki csak bambul a furcsa világra.
Amúgy az egész koncepció vacak, Hitman egy öltönyös nindzsa, aki lopakodik, megfojt, elegánsan dolgozik és meglép. Ez viszont filmen baromi unalmas az akció- és robbanáshegyekre vágyó közönségnek.
Ezt a filmet is a zsáner alaphibája nyírta ki: vedd ki egy videojátékból az irányítás lehetőségét, a döntés izgalmát és oda az élvezet.

Prof. DnS 2015.08.27. 08:42:34

@shred: Köszönöm! Na EZÉRT nem illeti a #Roboraptor Game sehol, semmilyen körülmények között pozitív jelzővel a Hitman-t. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.27. 10:53:04

Olyphant ezt csak azért vállalta, hogy kifizethesse a házán lévő hitelt már nem egyszer lenyilatkozta.

Egyébként amennyire jól választ sorozatot (deadwoow, justified) olyan sz.rul filmet...

Köldök_szösz 2015.08.27. 15:40:41

Videójátékból még sosem készült rendes film, azt főleg azok tudják akik játszották azokat a játékokat...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.09.01. 15:07:31

@shred: nem értek egyet, épp az a feladat hogy ezt élvezetessé tegyék, a Hitmant játék épp egy filmből, Leon a profiból építkezett, nézd meg annak a nyitányát, amikor sorban elkapkodj a dagadt embereit. Halk, csendes, halálos, és legutóbb mikor megnéztem az egy jó film volt.

Könnyű egy legyintéssel elintézni, hogy hát ezt nem lehet bemutatni jól filmen, NEM a baj ott van, hogy meg se próbálnak erőfeszítést tenni, Max Payne-re 30 milla, erre 25 milla, Fantasztikus négyesre meg 120. Ennyi erővel a könyveket se lehet adaptálni, mert "ott te képzeled el a dolgokat" és mégis van ami nagyon jól sikerül, van amit kevésbé. Meg képregényt se, mert a csöves Moore szerint az lehetetlen, aztán 15 éve egész tisztességesen megtanulták adaptálni azokat is. Majd ha a közönség nem megy be a szar filmekre, akkor talán, jelzem TALÁN lesznek jó játékadaptációk is.

És az irtást is megkaphatnák a nézők, a Hitmanek vége mindig egy jó kis csihi puhi, DE az jól van megkoreografálva, meg az visszanyúlt John Woohoz.

Ebben a filmben pl. a szállodás rész nekem nagyon tetszett -már mint kiderült le is iskolázta az új film jeleneteit.

Magához az íráshoz inkább nem gratulálnék. Tocsog a rosszindulattól. A Hitmant mára az egyik legjobb/legnézhetőbb/leghűebb adaptációnak tartják.

Gens kezéből a köcsög producerek kivették az irányítást, ki is rúgták a film vágása előtt, aztán beletették az idióta kardos részt, a Darkangelből lenyúlt nyitányt, meg az árva gyerek baromságot, és vértelenítették a filmet.

Ha valaki ezt ma már meg akarja nézni, akkor nézze az Unrated verziót.

"A Hitman című számítógépes akciójáték drámai alapkonfliktusa, hogy egy öltönyös, kopasz embert irányítva más embereket lövöldözhetsz benne halomra."

ez clickbait vagy mi akar lenni? Egyrészt ezt az vonja le, aki látta a türelmetlen kisöcsit játszani öt percig a stuffal, másrészt ez NEM alapkonfliktus, ez az egyik megoldása a konfliktusnak a sok közül amiket választhatsz

szal ez az írás kb. olyan mintha Skip Woods írta volna

Revolutionist 2017.02.20. 18:02:56

Uhh gyerekek ez a popsi kegyetlen.... áll a bré...
süti beállítások módosítása