Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A krimi műfajának manapság egyik legfelkapottabb ága azzal hódítja az olvasókat, hogy történelmi közegbe helyezi a cselekményt, így alkalmassá válik arra is, hogy a történetvezetésbe szőve az író bemutassa egy adott kor társadalmi visszásságait és képet fessen a választott éráról. A történelmi krimi egyik legismertebb szerzője a grúz születésű, de orosz nyelven alkotó Borisz Akunyin, akinek számos sorozatát fordították már egy rakás idegen nyelvre. Magyarországon a Fandorin-sorozattal tett szert ismertségre, melynek indító darabja, az Azazel immár a második kiadást érte meg.Eraszt Petrovics Fandorin, a cári Oroszország rendőrségének kötelékében dolgozó fiatal írnok felfigyel egy furcsa öngyilkosságra és nyomozni kezd az ügyben. Hamarosan kiderül, hogy Moszkva ifjú arisztokratái mind egy kegyetlen femme fatale kezéért versengenek. Csakhogy az ügybe hamarosan belekeveredik egy alapítványi árvaház angol igazgatónője és egy Azazel nevű titokzatos szervezet is felbukkan (igen, egy újabb titkos testvériség, amit egy bukott angyalról neveztek el). Fandorin minél mélyebbre ássa magát az eseményekben, a szálak annál kibogozhatatlanabbnak tűnnek az élete pedig egyre nagyobb veszélyben forog.

Ha már a regény történelmi krimi, le kell szögezni, hogy Akunyin nem csak rendkívül alapos képet fest az 1870-es évek Moszkvájáról, hanem könnyed kézzel teszi szórakoztatóvá is a közeget. Fandorin igazi egyszerű kisember módjára csodálkozik rá az olyan új és hihetetlen találmányokra, mint a nemzetközi postaszolgálatnál is gyorsabb telefon vagy a főnöke által alkalmazott deduktív nyomozati módszer. A társadalom kidolgozott, láthatjuk a nemesek ivászatait és kártyapartijait, az arisztokraták körül hajlongó szolgákat, és azt is, hogy a rend őreit senki még csak szarba sem veszi. Emellett rávilágít egy generációs szakadékra is, ugyanis az orosz kultúra a "szellemi oxigénhiány" miatt kiüresedett, ezért a fiatalok a nihilizmus és az önpusztítás felé fordulnak, míg az idősek teszik a kötelességüket Oroszországért és a cárért.A regény karakterei hasonlóan alaposan vannak megformálva, egytől egyig szerethető figurák. Fandorin a világ legnagyobb mázlistája, aki képtelen bármilyen szerencsejátékban veszíteni, mert az apja egymaga négy generációnyi kártyaadósságot halmozott fel. Nyomozónak tehetséges, de túlságosan fiatal és naiv, mindemellett viszont rendelkezik a kornak megfelelő műveltséggel és hiúsággal, ezért az első fizetését Lord Byron márkájú fűzőre költi. Ehhez képest a főnöke, Grusin a pocakos, elégedett középosztály mintapéldánya, míg mentora, Brilling államtanácsos profi nyomozó módjára két kézzel szórja az állam pénzét egy olyan ügy miatt, ami nem is biztos, hogy valós. Akunyin emellett az egyes kultúrák közti különbséget is bemutatja az egyik gyanúsított, Ippolit Zurov gróf karakterén keresztül, aki Moszkvában igazi laza világfinak számít, míg Angliában csak egy utolsó, leharcolt alkoholista tahónak tűnik.

Ha pedig mindez nem lenne elég, Akunyin remekül ír. A stílusa tökéletesen imitálja a XIX. századi krimijeit, így erősítve a történelmi hangulatot, mégsem érezzük a szöveget nyögvenyelősnek. A szerző jó adag humorral és kalanddal operálva ellensúlyozza a korszak uralkodó stílusának modorosságát, ezáltal helyenként könnyed kalandregénnyé változik. Mindemellett viszont olyan jól irányítja a figyelmünket a lehetséges borzalmakra, hogy bármennyire is könnyed, végig ott motoszkál benne a lehetőség, hogy átforduljon akár tragédiába, akár thrillerbe.the-addams-family-anjelica-huston-33154088-1599-1068.jpgAz Azazel először 2002-ben jelent meg Magyarországon, idén pedig friss borítóval megjelent a második kiadás (ez pedig a krimiknél ritka, gyakorlatilag Agatha Christie az egyetlen szerző, akit állandóan elkezdenek újranyomni, mielőtt az előző széria befejeződne egyáltalán). Orosz tévéfilm is készült belőle, ahogyan az egyik folytatásából, a Török cselből is, míg egy másik, Az államtanácsos mozifilmet kapott. Idáig minden stimmel is. A hátsó borító szerint viszont hollywoodi film is készült a regényből, amelyet Paul Verhoeven írt, Anjelica Huston és Milla Jovovich pedig szerepelnek benne. Csakhogy ennek nyomát sem láttam az internetes adatbázisok berkeiben. Kedves kiadó! Hogy lehet ilyen eget rengető baromságot ráírni a kötetre, ráadásul kívülre? Körülbelül öt percembe telt lenyomozni, hogy volt rá terv, de nem készült el!

Ez a méretes fiaskó viszont mit sem csorbít a könyv tartalmi érdemein. Fandorin karaktere az hosszú ideje az első olyan detektív, akinek ott a helye a krimi Hall of Fame-jében Holmes, Poirot, Spade, Marlowe vagy Scudder mellett, ráadásul nem egysíkú, hanem rengeteget fejlődik is. Az Azazel első kiadására bármikor maximális pontszámot adtam volna, mert tényleg annyira jó regény, mint amennyire fentebb ömlengek róla. De ez már a második kiadás és a folytatások ismeretében ezt sajnos nem tehetem meg. A sorozat többi darabja közt vannak olyanok, amelyek még ezt is kenterbe verik, így fájó szívvel bár, de le kell pontoznom, mert tudom, hogy a későbbiekben többet kell adnom. De attól még imádom.

Borisz Akunyin: Azazel
- Kiadó:
Európa Könyvkiadó
- Sorozat: Fandorin
- Kiadási év: 2015
- Eredeti cím: Азазель
- Fordító: Bagi Ibolya
- Oldalszám: 264
- Értékelés: 10/9 raptor

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: film krimi regény orosz thriller kaland tragédia recenzió Sherlock Holmes Hercule Poirot Milla Jovovich Borisz Akunyin Philip Marlowe Anjelica Huston Paul Verhoeven Hall of Fame Azazel Eraszt Petrovics Fandorin Sam Spade Matthew Scudder Török csel Az államtanácsos Азазель

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr897672702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása