Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Az új Terminátor pont olyan, mint amilyennek az előzetesekben mutatta magát: buta, ötlettelen, felesleges bőrlehúzás, de még csak nem is a látványos fajtából, és a tetejébe nagyon öreg is.
terminator-genisys-t-800.png

A Terminátor első két része egyaránt kultusz-film, ezzel nem is vitatkoznak túl sokan, egyértelműen az akciófilmek legjobbjai. James Cameron nagyszerű duplája után azonban a harmadik Terminator már csak egyszerű iparosmunka volt, hiányzott belőle az első két rész vagánysága, emlékezetes akciójelenetei, és humánus többlettartalma is. A negyedik, félig reboot-szerű folytatás alkotói, már felismerték, hogy a franchise-t új irányba kellene vinni (már amennyiben ragaszkodunk egy újabb bőrlehúzáshoz), és a posztapokaliptikus hangvétel adta is magát, miközben - az egyébként kétes hírnevű - McG szállította a jól megkoreografált akciókat. Ezzel együtt azonban a stúdió lemondott arról, hogy igazi Terminátor-mozit készítsen, csak egy látványos posztapokaliptikus filmet sikerült letenni az asztalra, gyilkos robotokkal. A gagyi akciókkal, papírmasé dialógusokkal és marketingesek által castingolt színészekkel operáló TV-sorozat pedig igazából még említésre se méltó.terminator-arnold-as-terminator_131206182643.jpegA Terminátor sajnos a 80-as évek szülötteként sosem tudott igazán jól működni a VHS-korszak lecsengése után, és ezt James Cameron olyannyira jól tudta, hogy idejében le is lépett a fedélzetről. Hollywood azonban a mai napig nem nyugodott bele, hogy az egykori kasszarobbantó brandjük ma már nem érdekli az embereket, miközben Schwarzenegger is nehezen viseli, hogy a közönség már nem kíváncsi a megöregedett akciósztárokra. A Terminator Genisys ennek a szomorú önámításnak a terméke.
arnold-schwarzeneggar-the-old-terminator-109600.jpgAz egyik legnagyobb baj, hogy a film kényszert érez rá, hogy folyamatosan reflektáljon Schwarzenegger korosodására. “Öreg vagyok, de azért vagyok.” Ez a fajta önreflexió remekül működött az Erőnek erejével-ben, de itt ugyanolyan nevetséges és erőltetett, mint az öregedő Terminátor koncepciója (ja tényleg, mivan?). A történet nem kevésbé bugyuta, ahelyett hogy jótékonyan átsiklana saját visszásságai fölött, szándékosan felhívja rájuk a figyelmet: nem elég egyszer visszaküldeni valakit az időben, hanem még korábbanra is vissza kell küldeni egyet, de ennyi erővel 1800-as évekbe is visszaküldhetnének valakit, hogy meggyilkolják az ellenállás vezetőjének ük-ük apját, és így tovább…

Ezek persze csak bosszantó apróságok az igazi problémához képest, nevezetesen hogy a Salvation “univerzumtágító szándéka” után az alkotók megpróbáltak visszakanyarodni az első két részhez (eleve kudarcra ítélt próbálkozás), és megismételni annak témáit – mindenféle újdonság, ötlet, és vagányság nélkül. Az első részben Sarah és Kyle bimbózó szerelme jelentette az érzelmi azonosulást, ami itt jóval kevésbé működve köszön vissza. A két karakter persze ezúttal is egymásba habarodik, de ezt  a románcot valójában semmi sem indokolja, ugyanolyan erőltetett, mint Schwarzenegger szerepeltetése vagy maga a történet, és erről ugyanúgy tehet a gyenge script, mint a karakteridegen casting – Sarah Connor ugyanis tudniillik egy kisportolt amazon, az angyal arcú Emilia Clarke viszont még futni sem nagyon tud normálisan.

terminator-genisys-trailer.jpg
Nem kevésbé zavaró, hogy John Connort már negyedszerre játssza el egy új színész, pedig nem egy James Bond vagy Superman, akit karakteres ismertetőjegyei tennének halhatatlanná. A borzalmas castingon pedig az sem segít, hogy Schwarzenegger visszatért, mert hát tényleg öreg - és alacsony. Ennél azonban sokkal bosszantóbb, ahogy a film a második rész főmotívumát próbálja visszamelni a sorozatba. A Terminátor 2 túl azon, hogy egy piszok látványos blockbusterként funkcionált, végig azzal foglalkozott, hogy egy fiatal kamasz miként próbál megbírkózni a környezetében uralkodó káosszal, és hogy ehhez egy robothoz kezd el érzelmileg kötődni, aki Terminátor létére mintha ugyancsak átmenne némi karakterfejlődésen, így a zárójelenetben joggal könnyezte meg mindenki. A – teljesen mű szerelmi szál mellett – a Terminator Genisys is szeretne bemutatni egy hasonlóan megható kapcsolatot, amiben a Terminátor apaszerepben tűnik fel, de az alkotóknak egész egyszerűen semmi ötlete nem volt rá, hogy két CGI effekt-halmaz között hogyan mutassák be, domborítsák ki a Terminátor és Sarah kapcsolatát. Egyszerűen elhangzik, hogy a Terminátor szerette a lányt, és kész, hülye aki nem azonosul a szereplőkkel.

john_connors.jpgAz az eddigiekből is kiderült, hogy az új film súlyos impotenciában szenved, mind a karakterek, mind a történet terén, de amit akció címén történik, az még kiábrándítóbb. Nem vádolhatjuk megalomániával, bár a magamutogató CGI-vel rendesen telepakolták a filmet, de olyan ötlettelen és suta lövöldözések követik egymást, amik már 20 éve is cikik lettek volna, legutóbb a Robotzsaru remake próbálkozott hasonlóan felejthető akciókkal. A 84-es vagy a 91-es Terminátor két perc alatt kivégzett volna mindenkit ebben a filmben, de még a 2001-es is és mi is akkor jártunk volna a legjobban.

Terminátor: Genesis (Terminator Genisys, 2015) – színes, amerikai akciófilm, 100 perc
- Értékelés: 10/3 raptor
- Rendező: Alan Taylor
- Szereplők, ,

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kritika film sci-fi reboot akciófilm sequel Arnold Schwarzenegger jon connor Terminátor 3 Sarah Connor Terminátor Terminator Terminátor 2 Salvation Kyle Reese Terminator Genisys Terminátor: Genesis

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr857589818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GERI87 2015.07.02. 22:02:06

Szar lett, na...nem is vártunk mást!

Schwarzeneggernek és a Terminátornak meg kellett volna maradnia úgy ahogy a 80-as évek filmjeiben emlékeztünk rá, ehelyett hülyét csinál magából és a a karaktereiből is, a jelenkor trendi kis balfékjei kedvéért.

Remélem a sok új buzi barátja majd elhívja az esküvőjére és ez méltó elismerés lesz a számára...minden esetre nekünk a 'Arnold sztori' '93-ban lezárult!

а nagy hohohorgász 2015.07.02. 22:30:25

Szerintem meg a 3. rész tök jó volt.

2015.07.02. 23:22:34

Christian Bale király volt a 4. részben, és szerintem Sam Worthingtonis, de ez az odaadom a szívemet marhaság kinyírta az egész filmet. Ezeknél a forgatókönyveknél izgalmasabbakat szoktam álmodni is:) Felesleges volt ezt megcsinálni, gyerekkorom óta várok egy olyan részre ami a full jövö háborút mutatja be végig! kb mint az Edge of Tomorrow "partraszállós része...mindegy..

Terézágyú 2015.07.03. 07:44:48

Ott a pont, jó a cikk.

Ugyanezeket fejtegettem a minap én is, egy másik blogon...

Terror Dzsoni 2015.07.03. 09:21:20

Nekem még csak meg sem kellett néznem, hogy tudjam, ez egy nagy kalap szar lett. Azokat meg nem értem, akiknek az a véleménye, hogy megnézem, mert Svarcnéger szerepel benne. Az ilyen alakok inkább töltsenek le egy képet a főszereplőről, s verjék ki rá, olcsóbban kijönnek, mint a mozijegy árával. Jövőre meg úgyis leadja az RTL Klub, elaludni jó lesz rajta.

GERI87 2015.07.03. 12:56:24

@Koródi Antal:

A 3-dik jövőben játszódó részt legkésőbb 2000-ig meg kellett volna csinálni (már csak csak azért is mert svarci sem lesz fiatalabb)

Most már inkább ne csinálják meg, nem kell újabb erőszakot tenni ezen a sztorin.

Mr. Rabbit 2015.07.06. 02:36:58

@GERI87: Őszintén: mi értelme volt "buzizni" ?

Mr. Rabbit 2015.07.06. 02:38:10

@Terror Dzsoni: Azért nézzük meg és írunk róla mert ... ezért blogolunk. No!

GERI87 2015.07.06. 21:54:41

@Mr. Rabbit:

Én is azt kérdem! Mi értelme "buzulni"?

Mr. Rabbit 2015.07.07. 00:54:02

@GERI87: Miért mosod össze a melegházasságot Arnodl Swarczeneggereel?
süti beállítások módosítása