Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Most, hogy véget ért a Trónok harca sorozat legutóbbi, immáron ötödik évada és közel egy évet kell várni a következő etapra, nincs mit tenni, neki kell ugrani ismét a könyveknek. Aki viszont az öt Tűz és Jég dala könyvön már többször is átrágta magát, annak sok újat nem tud mondani George R. R. Martin nagyepikája. Viszont ha nem akarunk kiszakadni Westeros világából, érdemes átfutni a tavalyi megjelenéseket, ugyanis két könyv és egy novella is kijött a gigantikus fantasy-univerzum kiegészítéseként. Közülük az egyik A Hét Királyság lovagja.

http://40.media.tumblr.com/bb27c0a44df831b4439e04c2b3067753/tumblr_ne66gbvV8S1u2n5cyo1_500.png

A kötet három, egyenként körülbelül százoldalas folytatásos kisregényt tartalmaz. Ezek évtizedekkel a Trónok harca cselekményei előtt játszódnak, méghozzá az ominózus Blackfyre-lázadás leverése után másfél évtizeddel, amikorra azonban még közel sem csillapodtak le az indulatok Westeroson. (A lázadás során a király egyik fattya, Daemon megkapta a Blackfyre-t, a Targaryen-ház családi kardját, ezért úgy döntött, hogy trónörökösnek tekinti magát.) Az első rész, A kóbor lovag már megjelent egyszer Magyarországon képregényben formájában is (amely egyébként elég igényes kiadás lett), a folytatások - A felesküdött kard és A rejtélyes lovag - viszont elmaradtak. Most azonban az eredeti szövegek fordítását kaptuk meg egy kötetbe gyúrva.

A történetek kidolgozott és szerethető főszereplői Ser Duncan, a Magas, aki egyszerű bolhavégi suhancból lett relatíve képzetlen lovaggá és fegyverhordozója, a kis Egg (a képregényben Egér, egyébként beszélő névről van szó). A kóbor lovag eseményei során Dunk elköveti azt a hibát, hogy egy lovagi torna folyamán megüti az egyik, bábjátékos nőket molesztáló Targaryen herceget, ezért istenítéletre kényszerül, amelyet meglepő módon túl is él (ez nem mindenkire igaz). A felesküdött kard cselekménye szerint egy elterelt folyó ügye fordul át birtokviszályba és kis híján háborúba két szomszédos vazallus közt, megfűszerezve némi Blackfyre-kötődéssel. A rejtélyes lovag ismételten egy lovagi tornán játszódik, ahol Dunk és Egg összeesküvésre bukkannak és lerántják a leplet – a maguk amatőr módján – egy készülődő, második Blackfyre-felkelésről.

Habár a főszereplők tényleg nem a Hét Királyság legprofesszionálisabb kardforgatói és hős-alapanyagai, amellett nem lehet szó nélkül elmenni, hogy ténykedésük nem humoros buddy cop movie-s bukdácsolás, hanem igenis tétje van minden cselekedetüknek a birodalom jövője szempontjából, még ha ezek néha negatív irányba is lökik a történelem menetét. Martin ugyanazzal a realizmusigénnyel írta meg ezeket a történeteket, mint az évtizedekkel később játszódó Trónok harcát, azonban van egy fontos különbség. Méghozzá az, hogy egészen új szegmensét figyelhetjük meg az alaposan kidolgozott westerosi társadalomnak. Ezúttal nem a nagy házak ügyesen viszálykodó és machináló politikusait látjuk, hanem kisebb földesurakat, akik a nem túlságosan friss sebeiket nyalogatják, valamint a legalsó néprétegeket, akik többnyire csupán gyalogok a hűbérurak játszmáiban.

Azonban ez óriási hiányérzettel is párosul. A jól megírt történetekben közel sem érezzük a Tűz és Jég dala nagyívű epikáját, annál inkább annak hiányát. Nem tapasztalhatjuk meg a birodalmat szétszaggató háború súlyát, hanem csupán a békeidőbe nyerünk betekintést, ami általában véve sajnos unalmas. Így nehéz átérezni az egyes történetek tétjét, mert azoknak csupán a rövid távra ható következményeit ismerjük meg.

A Hét Királyság lovagja érdekes kiegészítése Westeros világának, szerethető karakterekkel, jól megírt sztorikkal és a középkori életmód kiváló és érzékletes leírásával. Pótléknak tökéletesen alkalmas a masszív függőség csillapítására, amíg várjuk a következő évadot és/vagy ezerpárszáz oldalas könyvet. Emellett arra is alkalmas, hogy a könyvek világába eleddig nem merészkedőket vagy a sorozatszüzeket (már ha van ilyen egyáltalán) bevonjuk ebbe a részletesen kidolgozott univerzumba. De sajnos nem a várva-várt hatodik rész.

George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
- Kiadó:
Alexandra Kiadó
- Kiadási év: 2014.
- Eredeti cím: The Hedge Knight, The Sworn Sword, The Mystery Knight
- Oldalszám: 384
- Értékelés: 10/7 raptor

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: könyv fantasy recenzió kisregény Trónok harca Egg Dunk Tűz és Jég dala A Hét Királyság lovagja The Hedge Knight The Sworn Sword The Mystery Knight A kóbor lovag A felesküdött kard A rejtélyes lovag Ser Duncan a Magas Blackfyre-felkelés Targaryen

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr487545772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zriff 2015.06.16. 16:17:36

A lavondyssról írtok majd?

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.16. 17:41:14

Remélem, ha Martin végre valahára befejezi a sorozatot, akkor Valyriáról fog írni valamit, vagy a Hősök korából, Mondjuk Branról az Építőről. Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki kíváncsi rá, mi lett valójában Valyriával. Képzeljétek el egy A tűz és jég dalához hasonló királydrámát, csak ezúttal mindenkinek lenne egy fészekalja sárkánya. :)

Unchained Gutenberg 2015.06.16. 23:25:16

@zriff: Lehet róla szó, először a Mitágó-erdőt kéne beszereznem. Megígérem, jobban ráállok a GABO könyveire, tekintve, hogy nagyon felfutottak sff terén.

Unchained Gutenberg 2015.06.16. 23:29:44

@Zombi elvtárs: A Tűz és Jég világában egészen sok szó esik Valyriáról a könyvekhez képest, de még így is sok a ködösítés ez ügyben. Amúgy a Valyriáról szóló fejezet(ek?) remek grafikákkal vannak megtámogatva a kötetben, érdemes egyszer belenézni abba is.
süti beállítások módosítása