Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Mindössze néhány hónapja történt, hogy a kormány, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körül sűrűsödő kitiltási botrány nyomán egy támadó megölte a NAV egyik dolgozóját, egy másikat pedig súlyosan megsebesített. A minap pedig Kaposváron gyilkoltak meg egy trafikost, amely után felmerült a kérdés, hogy valóban hasznos-e a dohányboltok kirakatának kötelező lefóliázása. Ezek a példák mutatják meg, hogy nem is lehetne aktuálisabb A csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilm, ahol szintén politikai szálak szőtték át két ember tragédiáját.2009. január 7-én egy csepeli iskolában meggyilkolták Takács József iskolaigazgatót, a csepeli MSZP-frakció helyettes vezetőjét és Papp László tanárt. A helyszínről súlyos kézsérüléssel kórházba szállított Kun Tamás gondnok maszkos elkövetőről beszélt. Hamarosan kiderült azonban, hogy a gazdasági igazgató, Deme Gábor leváltása volt napirenden hatmilliós sikkasztásért és az ő csendes menesztését tárgyalták meg az iskolában, amelyet Papp felvett a diktafonjával. A felvétel kétséget kizáróan bizonyította, hogy a gyilkosságot Deme tervelte ki és Kun követte el, így most mindketten életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.

Géczy Dávid és Csarnai Attila filmje, A csepeli kettős gyilkosság ereje akkor mutatkozik meg igazán, amikor a film objektíven és kendőzetlenül mutatja be az események bizonyos pontjait. A családtagok vallomása – különösen Papp nevelőapjáé – őszinte gyászról tanúskodik, a bírósági archív felvételek pedig egyenesen a székbe szögezik a nézőt. Az például megdöbbentően hat, amikor Kun közli, hogy "legalább egy kis időre én voltam a góré". A rekonstrukció során a rendezők remek színészeket választottak, a Takácsot és Pappot játszó statiszták szimpatikus emberek, míg a Kunt alakító figura jelenléte rendkívül nyugtalanítóan hat a nézőre. A fényképezés és a vágás (amelyek többek közt egyébként a Roboraptor munkatársának, Lord Dimetrodonnak az érdemei) kifejezetten segíti a rekonstrukció hitelessé tételét. Ennek ellenére folyamatosan érződik a filmes eszközök, a zene és a rövid közeliek hatásvadászata.Sajnos a film nem képes megbirkózni a választott téma sokrétűségével. A politikai szál és a gyilkosság okai önmagukban megérnének 52 percet egy kétórás anyagból, ennek ellenére kapnak 10 percet egy 52 perces filmben. Emellett lezárásként kapunk némi vulgárpszichológiát a képességeiket a jó és a rossz szolgálatába állító pszichopatákról egy montázs során (Széchenyi, Kossuth, Gandhi=jó pszichopaták; Charlie Manson, Nixon, Napóleon=rossz pszichopaták). A rendezés folyamatosan összeszedetlenségről tanúskodik, az események ismertetése zavaros, nem kis feladat a történtek sorrendiségét kikövetkeztetni, azt pedig esélyünk nincs összerakni, hogy a nyomozati munka és a bizonyítási eljárás milyen lineáris időrendet követ. Ami azonban a legsúlyosabb hibája a filmnek - és amelyet az egyik rendező, Géczy Dávid be is vallott, hogy nem képes objektivitásra törekedni. Nem rekonstruálják az elkövetők vallomását, mindössze egy alkalommal bukkan fel egy csuklyás arc, egyszer pedig ki is szól a narrátor, hogy "Nem tudom, önök hogy vannak vele, de a bíróságot nem hatotta meg a beszéd".

Életem során láttam egy-két dokumentumfilmet és a legerősebben azok hatottak, amelyek minden erejüket megfeszítve próbálták objektíven bemutatni az eseményeket. Ez sajnos A csepeli kettős gyilkosságnak egyáltalán nem sikerül, pedig Csarnai Attila újságíró-rendezőn látszott, hogy csepeliként hihetetlenül a szívén viselte a történteket. Ilyen tragikus és brutális események, amelyek ráadásul ennyire sokfelé vezetnek, sokkal jobban összerakott filmet érdemelnének, ahogy a mai napig gyászoló hozzátartozók is. Így azonban csak egyetlen epizódot kaptak egy gyilkosságokkal foglalkozó Discovery-sorozatban.

A csepeli kettős gyilkosság (színes, magyar dokumentumfilm, 2015)
Rendezte: Csarnai Attila és Géczy Dávid
Producer: Skrabski Fruzsina
Értékelés: 10/5 raptor

Címkék: kritika film magyar iskola dokumentumfilm magyar film MSZP Discovery Channel Csepel Kun Tamás Papp László Takács József Deme Gábor Skrabski Fruzsina Géczy Dávid Csarnai Attila A csepeli kettős gyilkosság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr767407878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása