Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A Lazarus hatás az a fajta horrorfilm, ahol ha a vásznon nem is, a nézőtéren patakokban fog folyni a vér. Minél tovább nézzük, annál több bőrt nyúzunk le az arcunkról (vagy a szomszédunkéról). Nem azért mert annyira rossz a film. Nem. Töménytelen lehetőség van arra, hogy ez egy jól működő, szórakoztató, (okos!) film legyen. Aztán megkajtuk ”ezt”… és még Olivia Wilde sem szexel benne.  
laz1.jpg

Dr. House ”halála” után Tizenhárom úgy dönt, egyetemre megy kísérletezgetni és kutyákat visszahozni az életbe. Aztán beüt a krach, és egy baleset folytán a kihűlt kutyák helyét ő maga váltja fel a kísérleti asztalon. A halál mondhatni rossz hatással lesz hősünkre, horrorfilm révén pedig el tudjuk képzelni hogyan folytatódnak majd az események a feltámasztás után. 

Lamentálhatunk azon, hogy a film készítői valószínűleg oda lehettek Stephen Kingért, hiszen A Lazarus hatásban megtalálható a Kedvencek temetője, a Cujo, vagy az Egyenesen át kvintesszenciája is. Viszont tekintsünk el ettől és inkább értékeljük ezt a filmet önmagában. Ez az alkotás pedig nem egy jó film, valódi horrorként nem működőképes. Felmerülhet a kérdés, hogy mi nézők váltunk ennyire ”immunissá” a félelemre, vagy a Hollywoodi horrorfilm gyártás hígult fel annyira, hogy az évente kitolt produktumait én még a legnagyobb jóindulattal sem tudnám horrorfilmnek titulálni.

A Lazarus hatás ékes példája a felhígított, hatásvadász horrornak. A film nem operál a rettegésre, a feszültségkeltésre, a borzongatásra. Szinte egyedüli eszköze az ún. ”jump scare”, amiről egyszerűen képtelenek leszokni a filmesek. Igenis lehet jó érzéssel visszagondolni egy horrorfilm hatásos jelenetére, amikor is élvezted, hogy féltél (hiszen ezért ülsz be egy horrorfilmre). A jump scare, viszont nem ilyen. Ahogy a nevéből is adódik, ez egy szimpla, erős töltetű, ijesztés, mely után az ember a legjobb esetben is arra gondol, hogy: b@sszátok meg. Ijesztő, de bosszantó. Ebben a filmben pedig konkrétan van egy jelenet, ahol az egyik karakter viccből ijeszti meg a másikat (jump scare), AZÉRT HOGY…mi nézők is megijedjünk. Egyszerűen hiányzik belőle minden, ami miatt a párod szépen lassan péppé morzsolná a csontokat a kezedben, miközben a filmet nézitek. 


További horrorfilmes gyermekbetegség, hogy a szerencsétlen karaktereknek az az egyetlen funkciójuk, hogy meghaljanak. Azért vannak ott, hogy legyen kit megölni. Ezzel nincs gond, mármint fröcsögjön a vér, meg minden, de egy jelentéktelen karakternek csakis jelentéktelen halála lehet. Az pedig kit érdekel?
laz2.jpg* A film fél forgatókönyvet jegyző Jeremy Slater, a rebootolt Fantastic Four egyik forgatókönyvírója is!

De akkor a POZITÍVUMOK:
Ez pedig Olivia Wilde. Mármint a karakter, akit játszik. Wilde kisasszony mindent kihoz a szerepéből (és állítom, hogy a hölgy jobb szerepekre érdemes), viszont ami itt nagy bravúr, az a neki megírt karakter. Komolyan mondom, rég láttam horrorfilmben ilyen tiszta, érthető, és ésszerű motivációval bíró gyilkológépet.

- apró spoilerrel folytatom -

Íme a motiváció, amit maga a karakter mond k: (és nem, nem hangzott bután!):
”Elkövettem egyetlen hibát, amiért egész életemben vezekeltem… mégis a pokolba kerültem.” 
Ebben a mondatban pedig minden benne van. A düh önmagára és a vallásra, amiben egész életében hitt. Továbbá a kétségbeesés, amiért nem akar ismét meghalni, és ezért képes elkövetni bármit.
- spoiler vége -
 

the-lazarus-effect-two-face-images.jpgFelmerül még, hogy amíg Zoe nem több mint fél órát volt halott – ő több évnek érzékelte a saját poklában eltöltött időt. De még azt a labdát is feldobják nekünk, hogy Zoe igazából nem is került a pokolba, pusztán agya kémia reakciói okozták a ”poklot”, amibe került. Ezeket a témákat belöki nekünk a film, aztán gyorsan el is feledkezik róla.    

- valláskritika
- vallás és tudomány kapcsolata
- tudományos elméletek a halálról
- mi történik a halál után
- a gyorsított evolúció és hatásai

Ezek mind tök jó témák, amikkel találkozhatunk is ebben a filmben, de érthetetlen mód pillanatok alatt elsikkadnak vagy banálissá válnak. És ez az, ami rettentően dühítő. Ugyanis a fent említett dolgok összessége, egy egészen jó filmet sejtetnek a háttérben. E helyett azt látjuk, hogy a film felétől a cselekmény átvált konkrét lámpakapcsolgatásba. Halál komolyan. Itt a ”gonosz” szánt szándékkal fogja kapcsolgatni a villanyt(!)

És sajnos tényleg bővelkedik ez a film butaságokban… vigyük haza az abnormális agyfunkciókkal bíró 2 órája feltámasztott kutyát… mindenki forduljon egyszerre a feltámasztott Zoe ellen, miközben szerencsétlen csak 2 percre tért vissza az életbe… és további halál logikus lépések sorozata.   

A Lázárus hatás tehát nem egy jó horrorfilm, viszont a jelenlegi nem létező felhozatal okán erre kell beülnie annak, aki a műfajra vágyik. A fent felsorolt parányi gyöngyszemek felfedezése pedig akár kellő kompenzáció is lehet a film hiányosságai miatt. Akik pedig randifilmnek szánják ezt a művet, azokat ki kell ábrándítsam, mert nem lesz itt egymás nyakába ugrálás.

A Lazarus hatás (The Lazarus effect, 2015) – színes, amerikai horror, thriller, 83 perc
- Értékelés: 10/4,5 raptor
- Rendező: David Gelb
- Szereplők: Olivia Wilde, Mark Duplass, Evan Peters, Donald Glover, Sarah Bolger

Címkék: horror feltámadás horrorfilm Olivia Wilde Fantastic Four A Lazarus hatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr277352590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása