Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A tegnap 83 éves korában elhunyt színészt mindenki Spock-ként, a Csillagflotta félig ember, félig vulcani tisztjeként ismeri, pedig mindemellett filmrendezőként, énekesként, költőként és fotóművészként is helytállt. Ebben a posztban ezekből is merítünk.
leonard_nimoy_reuters.jpg

Leonard Nimoy 1931-ben, ukrán származású zsidó bevándorlók gyermekeként született Bostonban, és 8 évesen kezdett színészkedni. Első filmes felbukkanására 20 évesen került sor, a Queen for a Day című komédiában, első főszerepét pedig 1952-ben kapta, a Kid Monk Baroniban.

Még ugyanebben az évben készült a Zombies of the Stratosphere, amely pont annyi, amennyit a címe is sugall. Nimoy ebben egy kutatót alakított:

Ez volt az a pont, ahol a színész kezdett elköteleződni a sci-fik mellett, hisz alig két évvel később már Gordon Douglas klasszikusában, az óriáshangyás Ők!-ben láthattuk.

Az ezt követő 12 évben összesen 54 (!) sorozatban tűnt fel, mígnem 1966-ban megkapta Spock szerepét, amely 1969-ig futott. Ez alatt háromszor is Emmy-díjra jelölték.

A Star Trek után Nimoy egy Paris nevű kémet alakított a Mission: Impossible első sorozatverziójában.

1973-ban rövid időre újra Spock lett belőle, bár ekkor már csak hangja szükségeltetett a szerephez, hiszen a Star Trek rajzfilmváltozatában szinkronizált.

Ezekben az években kipróbálta magát a színpadon is, a Broadway ünnepelt színésze lett a Hegedűs a háztetőn, A vágy villamosa, Macska a forró bádogtetőn, My Fair Lady darabokban. 1977-től egy parajelenségekkel foglalkozó sorozat narrátora lett, az In Search of... többek között a Bigfoot, Atlantis, vagy a gyilkos méhek titkait kutatta.

Ekkor kezdte el zenei pályafutását is, először Star Trek-nótákat faragott, majd számos más komolytalan szerzemény is a nevéhez köthető. Az alant következő dalocska például Zsákos Bilbóról szól:

1977-ben írta meg önéletrajzi regényét I Am Not Spock (Nem vagyok Spock) címmel, amit a trekkerek teljesen értetlenül fogadtak, pláne, hogy az addigra kult-státuszba emelkedő Star Trekből két év múlva elkészült az első mozifilm verzió is, Nimoy-jal a fedélzeten.

Három évvel később elkészült a Star Trek II: Khan haragja, amelyben Nimoy már annyira gyűlölte karakterét, hogy a forgatókönyvírókkal megbeszélte, hogy hősi halált halhasson. Ezt a döntését később megbánta, így a Star Trek III: Spock nyomában című filmben feltámasztotta magát (ezt az epizódot, illetve a negyediket már ő maga rendezte, majd átadta a stafétát William Shatnernek).

A 80-as években összesen hat Star Trek-filmben szerepelt, de közben feltűnt William Shatner oldalán a T. J. Hookerben, és megrendezte a Három férfi és egy bébi című filmet is.

A 90-es évek eleje még mindig a Trek jegyében telt, de már jóval kevesebb filmes munkát vállalt. 1995-ben kiadta második önéletrajzi könyvét I Am Spock (Én vagyok Spock) címmel, s közben komolyabban fotózni is elkezdett. Itt számos tizennyolc pluszos fotó tőle.

leonard-nimoy-full-body-series-02.jpg

2002-ben bejelentette, hogy visszavonul a filmezéstől, s közben verseket írt (saját oldalán meg is osztotta őket). 2009-ben J.J. Abrams unszolására visszatért a vászonra: ő alakította az idős Spockot a Star Trek XI.-ben, és ha már így alakult, elvállalt néhány részt A rejtélyben (Fringe) is. 2011-ben Bruno Mars is rávette, hogy szerepeljen a Lazy Song című videoklipben, amelyben grumpy, mariskázós öregurat alakít.

Tekintve, hogy 1986-ban szinkronszínészként szerepelt az egész estés Transformers-rajzfilmben, 2011-ben elvállalta Michael Bay Transformers 3.-jában Sentinel Prime megszólaltatását. Utolsó szerepe a legutóbbi Star Trek moziban - mi más - mint Spock volt. Utolsó Twitter bejegyzsését február 23-án közölte: "Az élet olyan, mint egy kert. Lehetnek tökéletes pillanatai, de nem maradnak meg, kivéve az emlékezetben. (LLAP) Hosszú és eredményes életet." Leonard Nimoy 83 évet élt.

Címkék: halál gyász Bruno Mars J.J. Abrams Leonard Nimoy Star Trek Fringe Spock William Shatner T.J. Hooker My Fair Lady A vágy villamosa Hegedűs a háztetőn A rejtély Transformers 3 Michael Bay Mission: Impossible trekkerek Ők! Zombies of Stratosphere Gordon Douglas In Search of... Star Trek II I Am Not Spock I Am Spock LLAP Kirk kapitány

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr197227345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Great Destroyer 2015.02.28. 19:06:28

Szerepelt még a Columbo-ban is, illetve Ő volt az egyetlen színész, aki az összes Star Trek mozifilmben szerepelt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2015.02.28. 20:43:20

Szerettük???
Micsoda agymosott, valllásos fidSSlakáj blog ez, már megint?
Szeretet nem létezik, mert nem lehet megmérni, szent, tudományos mérőeszközökkel! Mi lesz itt, legközelebb majd istenről prédikálsz? :((

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.02.28. 21:31:27

@The Great Destroyer:

" aki az összes Star Trek mozifilmben szerepelt. "

I-VI. illetve az újakban.

Julia Dream · http://bakelitmania.blog.hu 2015.02.28. 22:10:08

A címét ugyan nem tudom, de egy fura szellemjárós filmben autóversenyzőt alakított, a Soha ne felejts! c. filmben pedig egy magyar származású igazságharcost. Peter Falk-kal nem a Columboban játszott először, ruhátlanul rohangásztak együtt valami elvetemült 60-as évek beli (vagy még korábbi?) vígjátékban. Shatnerrel is szerepelt egy filmben fiatalon, de nem volt közös jelenetük. Nem volt kiemelkedő színész, de hát nem ezért szerettük. R.I.P. Leonard :(

2015.03.01. 03:55:23

nem is szerettük

Karnamantra 2017.07.12. 22:49:49

@Julia Dream: az autóversenyzős film a Baffled! (1973). Peter Falk-kal a Balcony c. tv filmben szerepeltek először még 1963-ban. Shatnerrel a Man from U.N.C.L.E. c. sorozatban 1964-ben, és volt közös jelenetük (www.youtube.com/watch?v=BmN4nDmZt7s)
süti beállítások módosítása