Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Jason Statham legújabb filmje tulajdonképpen akár még jó is lehetne. Jason Statham akár lehetne az új Bruce Willis. Jason Staham akár figyelhetne is arra, hogy miket vállal el, mert a látszat ellenére több van ebben a csávóban mint amennyit rendre kihoznak belőle. A Joker ugyan megpróbálja árnyalni a megszokott - vagyis az aránylag jó faszi, aki tud verekedni jellegű - zsánert, de sajnos a próbálkozáson kívül nem tesz különösebben sokat ennek érdekében.

joker_001.jpg

A történet szerint Nick Wild egy már meglehetősen kiégett testőr különböző kaszinókban, aki nem mellesleg játékszenvedéllyel küzd mindezt a szerencsejáték fővárosában:Las Vegasban. Egy alkalommal egy hölgy barátját alaposan helybenhagyja a helyi kiskirály Danny DeMarco (Milo Ventimiglia - Hősök, The Divide - podcast). Nick segít bosszú állni, ám azt egyikük sem gondolta volna, hogy DeMarco egy veretes maffiózó fia.
h_jjc.jpgElső ránézésre egy klasszikus verekedős-menekülős, maffiózós akciósodrásra számít az ember, ehelyett azonban egy komótos, lassú folyású drámázást kap a szenvedélybetegségről. Úgy, hogy ugyan a középpontba az utóbbit szándékszik helyezni, ámde eközben mégis üres marad. Sajnos. A szkriptet az Oscar-díjas William Goldman jegyzi aki egykor a Butch Cassidyt is írta de az a kevés erénye a filmnek kimerül a témaválasztásban. Láthatóan nem kizárólag az akciójelenetekre hegyezték ki a történetet, viszont a szenvedélybetegséggel küzdő testőr szerepére jóformán bárkit felkérhettek volna, aki rendelkezik megfelelő mozgáskultúrával és testfelépítéssel. Legyünk őszinték: szeretjük Stathamet, viszont csakúgy, ahogyan Johnny Deppet és új förmedvényét, már őt is nagyon unjuk. Képtelen megújulni, pedig anno nagyon szépen indította a pályáját. A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, majd később a Crank 1-2 mind-mind olyan filmek voltak, amelyek kicsit arcon köpték a műfajt és mégis felrázták valamelyest. Ezekben a produkciókban éppen a szatíra-jellegük miatt szerettük Stathamet, mígnem aztán utolérte a végzet: elkezdett olyan filmekben játszani, amilyeneket éppen a Crank-filmekkel parodizált...

Na de! A Joker amellett, hogy elég halványan érinti csak a szenvedélyeket, legalább akkora hangsúlyt fektet arra a kemény három (!!!) darab akciójelenetre, amelyek szerepelnek benne. Ezeknek az elemzésébe inkább nem mennék bele, a hagyományosnál ha lehet még igényesebb és kreatívabb bunyókat láthatunk, ráadásul az egyikben egy nő a kezében egy késsel olyan élvezettel játszadozik Danny DeMarco farkával, hogy az ember simán sorsközösséget vállal vele. 

joker_003.jpgA kezdő jelenetben Sofia Vergara - aki pillanatnyilag a legfelkapottabb latin-amerkai Shakira után - nagy sajnálatomra mindössze 6 percet játszik a filmben, pedig belőle baromi jó lett volna többet megkapni egyfelől a látvány, másfelől meg a képességei miatt. Már ebben a hat percben is kis túlzással erősebb játékkal operál mint a bosszúálló Holly szerepében nyomuló Dominik García-Lorido. Utóbbinak akad ugyan néhány jó pillanata (pl. a fentebb említett késes jelenet) de összességében ahhoz túl keveset kapunk a karakteréből, hogy érdemben lehessen vele foglalkozni. Kár mert ő is baromi gyönyörű és kezdetben érdekesnek is indul, de sajnos elnyomja őt Statham. 

Nehéz erről a filmről írni mert a legeslegnagyobb baja azon a néhány kihagyott zicceren kívül egyértelműen a műfaja. Ha ez nem egy akciófilmnek lenne eladva, hanem valami kemény szerencsejátékos drámának - és emellett még elég mélyre is ásna a film a főszereplőnk lelkében - kuriózumként élném meg azt a három akciójelenetet. Így viszont inkább csak egyszerűen furcsa, mivel nem egyértelmű, hogy mi is volt a szándék. Kár érte, mert a potenciál megvolt benne!

Joker (Wild Card - színes, amerikai akciófilm, 2015)

- Értékelés: 10/4
- Rendező: Simon West
- Szereplők: Jason Statham, Milo Ventimiglia, Dominik García-Lorido, Stanley Tucci, Sofia Vergara

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: akciófilm Blöff Bruce Willis Johnny Depp Jason Statham Hősök Joker Dominik García-Lorido The Divide Stanley Tucci Crank 2 Simon West Crank Sofia Vergara Milo Ventimiglia Mortdecai Butch Cassidy William Goldman Wild Card A Ravasz az Agy és két füstölgő puskacső

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr777117985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása