Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Jómagam már A Gyűrűk ura filmeken sem pörögtem annyira (annak ellenére, hogy nagyon szeretem a könyvek világát, vártam és szerettem a filmeket) de anno mikor bejelentették, hogy az alig 200 oldalas könyvből, A hobbitból egyenesen TRILÓGIÁT fognak készíteni, félni kezdtem. Végül ehhez érkezett most meg a záróakkord.
hobbit_five_armies_eagle_news-final-battle-of-the-five-armies-poster-arrives-trailer-tomorrow.jpeg

Már-már közhelyszámba megy arról beszélni, hogy mennyire gáz egy ilyen picike alapműből trilógiát készíteni, de gyorsan hozzátenném, hogy nem lett olyan rendkívül rossz az első két rész. Persze értjük a profitorientáltság érdekében készülő franchise-ok lélektanát, de tényleg élvezhetőek voltak ezek a filmek. Mesés, kalandos, korrekt humorral és jól működő látvánnyal. Ámde itt van most ez a harmadik rész.   

sas.pngA közel két  és fél órás film érdemi része nagyjából 30 percben esik meg, mert a maradék 90-ben jön az öt sereg és összerúgják a port. A történet közvetlenül ott veszi fel a fonalat ahol a második befejeződik. Tóvárost ledózerolja Smaug (Benedict Cumberbatch) de Bard (Luke Evans) elteszi láb alól vagy 6 perc alatt. Eztán 10-12 percben kapunk egy kis lelkizést arról, hogy milyen ugyan jó az, hogy Smaug nincs többé, de meg kellene állapodni Tölgypajzsos Thorinnal, mondván ugyan intézzék már el a mocskos anyagiakat is, amiben már az előző részben megállapodtak. Pláne, ha Bard segít a törpéknek. Illetve ha már egyszer úgyis több teremnyi aranya van, akkor legyen oly kedves és segítsen új életet kezdeni Tóváros lakóinak. Thorint viszont megszállja a pénz csillogása (ahogy egykoron Smaugot) és nem hajlandó adni a zsozsóból. A fennmaradó 14 percben pedig megérkezik Thorin unokatestvére, az impozáns, csüngő hasú disznón lovagló Oin és törpserege, továbbá Azog a gonoszra maszkolt ork, valamint Legolas apukájának tünde csapata, és egy másik hordányi még gonoszabb, még orkabb ork sereg, ki-ki különböző okokból vonulva fel a csatához. Az emberek, Tóváros lakói pedig már alapból ott vannak, szóval...  
1902149.jpgEgy aránylag gyors expozícióban összefoglalják, hogy a következő másfél óra harcolászásának mi is az oka, majd következik minden idők legunalmasabb fantasy csatája. Pedig megmérkőzik benne egy csomó fantasztikus lény! Jó, persze egyik sincs olyan menő, mint A Gyűrűk Ura olifántjai, de vannak itt robosztus rinocéroszfej-szerű sisakban nyomuló trollok, furcsa pocakos óriás-bunkós lények, nagyon gonosz denevérek és természetesen SASOK!!! A főbb szereplők hiába is hozzák a kötelezőt, ettől még sajnos fájdalmasan unalmasak maradnak az előző részekhez képest. Bilbó (Martin Freeman) pedig ugyan megcselekszi azt, amit már az előző részben is megkövetelt tőle a haza, szerepe viszont még így is csak a film első 30 percében hangsúlyos. A későbbiekben Thorinra kellene, hogy helyeződjék a fókuszpont, de róla meg eltereli a figyelmet az orbitális „ötseregcsatája” happening. Bard nagyon laza és hősies, Thorin sokat rinyál azon, hogy nem ad senkinek a vagyonából, majd aztán váratlanul mégiscsak. Legolas (Orlando Bloom) hiába fiatalabb ebben a sztoriban jó minimum 80 évvel, sajnos a színész megöregedett és már korántsem csillog úgy a szeme, mint egykoron, amiért anno annyi tinilány belehabarodott (mellékesen én is). Na de azért Gandalf (Sir Ian McKellen) még mindig a legmágusabb mágus Középföldén!   
nevtelen.pngNéhány ponton a film emlékeztet rá, hogy Középföldén „sötét erők” gyülekeznek, még maga Szauron is megjelenik valamilyen formában, de ezek az előre utalgatások kicsit olyan hatást keltenek, mintha Peter Jackson arra akarna minket emlékeztetni: „Ugye tudjátok?! A kronológiában ezután következik A Gyűrük Ura! Na az milyen jól sikerült már! Nem? Vagy de?”  


Olyan ez a film mintha már maga Jackson is fáradtnak érezné a franchise-t, habár ugyanakkor nem erre utal az, hogy az egész alkotást egy 20 perces búcsúzkodás zárja (bár ez sem idegen Jacksontól, emlékezzünk csak arra, hogy a Shop-stop 2 milyen "szép emléket" állít A Gyűrűk ura-trilógiát lezáró résznek!). Kapunk még egy kötelező seregszemlét az életben maradt szereplőkről, bár ennyi erővel akik meghaltak akár életben is maradhattak volna, ugyanis semmi súlya nincs az elvesztésüknek.
friends_friends_friends_silmarils.jpgNem akarok senkinek ötleteket adni, de ha azt gondoljuk, hogy ezzel a filmmel lezárult a Középföldén játszódó mondakör, hadd emlékeztessek mindenkit, hogy a regényfolyamból hátra van még egy-két jelentős mű: Bombadil Toma kalandjai, Az elveszett mesék könyve, Húrin gyermekei, na és persze a kötelező darab, A Gyűrűk Ura szent könyv:  A szilmarillok, amely Középfölde mitológiáját meséli el (laza 424 oldalban!). Isten mentsen meg bennünket egy esetleges A szilmarillok tévésorozattól! Na de megyek, mert már itt vannak a sasok!

A hobbit: Az öt sereg csatája (The Hobbit: Battle of Five Armies, 2014)
- Értékelés: 10/5 raptor
- Rendezte: Peter Jackson
- Szereplők: Martin Freeman, Orlando Bloom, Ian McKellen, Luke Evans

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: kritika fantasy Gandalf The Hobbit Peter Jackson Luke Evans Orlando Bloom Benedict Cumberbatch Középfölde Martin Freeman A Gyűrűk ura Ian McKellen Legolas Shop-stop The Hobbit: Battle of five armies A hobbit: Az öt sereg csatája The Hobbit: The Battle of Five Armies

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr366981039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Berta 2014.12.18. 18:06:07

Ezzel a "kritikával" annyit elértél, hogy lehet mégsem áldozok a mozijegyre pénzt, pedig ebben az évben talán ezt a filmet vártam leginkább. Ehh... :/

Mr. Rabbit 2014.12.18. 18:07:22

@Zsolt Berta: Hogy érted, hogy "kritika"? Mellékesen őszintén örülök, mert ez volt a célom! :)

Zsolt Berta 2014.12.18. 18:41:15

Nem igazán tudom rendes kritikaként jegyezni az írásod mert tulajdonképp szinte csak negatív véleményed van a trilógiáról, de én elvakult rajongója vagyok a témának tehát elfogadom hogy mindenki másképp éli meg. Ilyenkor mindig csak azt kérdezem mástól, hogy mondjon egy hasonló kidolgozottságú látványos fantasy mesét amit vászonra álmodtak, olyan sok azért nincs ami meg is üti azt a bizonyos szintet!
Ha ezt nem nézem már meg, mégis mit nézzek meg moziban még az idén? Ez lenne a következő kérdésem! :) :/

Mr. Rabbit 2014.12.18. 18:47:26

@Zsolt Berta: Én az egész franchise-t igyekszem objektíven szemlélni, mint ahogy pl. a Marvel univerzumot aminek amúgy nagy rajongója vagyok, de kétségtelenül tele van rossz dolgokkal az is.

Nem tudnék a Gyűrük Urához fogható fantasy-t említeni (tán a Game of Thrones-t ami a LOTR felnőtt verziója...) de ez még nem menti meg önértékén ezt a filmet. Mondom nekem kiváltképp az ezt megelőző kettőhöz képest nem tetszett. Mert bár azok sem olyan rendkívül érdekes filmek, de azokat élveztem, ezt meg untam.

Más.

NÉZD MEG! :D Megtisztelő, hogy ennyire nagy hatással van rád a kritikám de nézd meg! :D

Zsolt Berta 2014.12.18. 19:04:35

A Marvel filmekben mindig tud csalódni az ember, főleg ha gyerekkorában sok Marvel képregényt olvasott (feltételezem te is...)!
A Gyűrűk Urával, Hobittal annyira azért nem lőttek mellé ha némiképp változtattak is dolgokat a könyvekhez képest, gondolom ezt én.
Nekem egyébként a Smaug Pusztasága tetszik eddig a legjobban a Peter Jackson filmek közül, de ahogy írtad is ebben a 3. részben kb. 6 perc alatt lerendezik az addig félelmetes, és szinte legyőzhetetlen sárkányt.
Ami valóban kétkedésre ad okot számomra, és továbbra is hezitálok.
Megéri-e a fáradságot (időt, pénzt) a trilógia befejező része vagy inkább megelőzvén a bajt és csalodást inkább kivárjam-e amíg az megjelenik valmi médiumon?!
Szóval nem igazán tudom eldönteni, de jobbat sem tudok így hirtelen! (Sajnos a Fury-ról lecsúsztam pedig az nagyon tetszett... :p)

Rákóczis first foot 2014.12.19. 09:54:20

@Zsolt Berta: Az Éjjeli féregre például nagyon megéri mozijegypénzt kiadni, még ha nem is annyira geek.

Zsolt Berta 2014.12.19. 17:11:52

Köszi, de azt pont megnéztem otthon, nem bírtam várni már vele! Nagyon tetszett egyébként 10/8-9 szerintem! :)

Sith Lord 2014.12.19. 22:37:44

Aki hezitál hogy megnézze e vagy se, az nézze meg mindenképp. Lehetôleg 3Dben, és még inkább HFRben. Én nem bántam meg, valszeg moziban is megnézem még egyszer. És már alig várom a bôvîtett változatot. Ami nem semmi, ha azt vesszük hogy az elsô 20 perc után szar az egész.

(Amit nem szoktak a kritikák megemlíteni mint negatívum az még az, hogy míg az elôzô részek bôvítményei vadi új jeleneteket adtak a filmekhez, ebben már tudni lehet hogy mik lesznek azok, annyira bénán vágták ki ôket.)

Mr. Rabbit 2014.12.20. 03:47:22

@Sith Lord: Akkor ebben mélyen egyet értünk!
süti beállítások módosítása