Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

A játékoknál nem csak a szemünkre, hanem hallójáratainkra is egyre nagyobb szükségünk van. Évről évre megjelenik egy-egy cím, aminek zenei aláfestése és benne hallható motívumai, vagy maga a főcímdala is a játékra hangolódást, a világába való bevonódást (függőség esetén "beszopódást") segíti elő. Megfigyeléseim alapján akkor jó egy játékban hallható zene, ha az tökéletesen passzol a világának hangulatához és valamilyen plusz érzést tud kelteni a játékosban, a másik pedig, hogy könnyen társíthatóvá válik, "hozzánő" a játékhoz az éppen felcsendülő dallam.

Video_Game_Music_by_Z0ME.jpg

Amikor egy játék címére gondolok, általában a benne legtöbbet elhangzó hangmotívum játszódik le először a fejemben és a hozzátársított élmény az, amitől intenzívvé válik a zene hatása. Főleg akkor, ha a játék a kedvenceim közé tartozik. Az alábbi- szigorúan szubjektív lista - azt próbálja érzékeltetni, hogy  melyik játékban hallható főcímdalok képesek kiváltani az előzőekben említett hatást- amitől libabőrös leszel, vagy minimum epikus hősnek érzed magad. A teljesség igénye nélkül jöjjön egy toplista arról, hogy melyik játékok főcímdalai csengetik meg Raptoraink vájt füleit!

(A zenék között értelmetlen lenne sorrendet felállítani, csupán a kedvenc "main theme" muzsikáinkat osszuk meg Veletek.)

Super Mario Bros.

A régen hallott zenékről általában pozitív emlékek jönnek elő az emberben, vagy jó esetben azóta már megszépültek. Én is így érzek, ha fiatalkoromra és sárga kazettás Nintendomra (pontosabban utánzatomra) gondolok. A Super Mario-nak sétálós, ugrálós, menetelős ritmusa van, ami miatt tökéletesen passzol az ugrabugrálós, pattogós világhoz. Ráadásul bármikor el lehet beatboxolni zuhanyozás közben és különböző hangszerekre is számtalan átdolgozása van. A következő pályákon már másik zene szólt, ennek ellenére nincs olyan ember, aki ne ezzel a dallammal kezdené, ha megkérik, hogy dúdolja el.
Ha meghalljuk az aranyos, vidám kezdőpályán elhangzó prüntyögést, könnyen társíthatjuk a régi, gondtalan gyerekkorunk lassan ködbe vesző emlékeivel, amikor még a legnagyobb probléma az volt, hogy egy pályán elakadtunk, vagy nem volt benne mentéspont. Aztán addig próbálkoztunk, míg fel nem adtuk,  de a dallam egész álló nap a fejedben ragadt és kísértett. Újra és újra csak szólt a "Tiri-ti-tiritti-ti"...



Batman- Arkham City

A játéksorozat második részében hallható főcímdal Nick Arundel munkássága, akit- a zene alapján is könnyen felismerhetően- Christopher Nolan remekműve ihletett (Hans Zimmer komponálta a The Dark Knight zenéjét). Tökéletes atmoszférát teremt számomra a vonat zakatolásához leginkább hasonlító feszült, veszélyt, kilátástalanságot sugárzó dallam, ahol maga a főhős is ugyanolyan "dark", mint az a világ, amiben él. Sokszor csak azért maradtam a játék menüjében, mert ezzel a dallal akartam belemászni Gotham bűnös városának megmentésébe (és mert baromi jól megkomponált képeket váltogat a főmenü). Nagyon jól felkészít és enged belemászni Bruce Wayne testébe és a körülötte lévő zaklatott világba.



Prince Of Persia: The Sands Of Time

A POP rebootjának első epizódja a keleties, ezeregyéjszaka meséinek varázslatos hangulatát tudja átadni lassú, monoton dobolásával és a perzsa/indiai nő hangjának átlengésével. Simogató, egyértelműen a hangulatra irányuló, környezetre, kimondottan a helyszínre fókuszáló dallam csendül fel. A játék során többször szólal meg a rock-al kevert perzsa, a leporolt varázsszőnyegen repülős muzsika, ami az akciójelenetek zömében hangzik el leginkább. A Prince Of Persia egyik legnagyobb erőssége az atmoszféra megteremtése volt, ami elengedhetetlen lett volna a jó zenék nélkül, ám Stuart Chatwood olyat bazsevált alá, amit egyhamar nem felejtettünk el. Jómagam hetekig képes voltam elvarázsolódni tőle.


GTA: San Andreas

A játékvilág "leggangsztásabb" zenéje egyértelműen a CJ főszereplésével játszódó GTA- San Andreas főcímdala. Rendszerint a fizetős csajok, pénz, némi drog, a low-ride autók és a gettóban való krúzolás suttyó egyvelege csendül fel benne, ami tökéletes rap alap is egyben ( maga CJ is felrappelte). Emellett az ebből adódó "chillout a bandával" érzés is hatalmába kerít, amikor erre a zenére jaszkarizol. Mintha Te lennél az utca királya és mindent megtehetnél. És hogy mikor? Hát persze, hogy a 90-es években, egy disznónagy rádióval a válladon, miközben breakelsz a Groove Street közepén.  



TES: Skyrim

Úgy látszik, minél szélesebb spektrumban akarnak bemutatni egy létező, lélegző világot (főleg az MMO/RPG-k esetén), annál magasztosabb zene társul hozzá. Az epikus dallamok koronázatlan királyai közé tartozik a The Elder Scroll világának Skyrim-ja. A dallam tipikusan a kaland, a háború, a sárkányölés, a varázslat, a világ előtted való kitárulásának és a felkészülésnek zenéje. Erre nem csak a dallam pattogása és nagyzenekari szólama tesz rá, hanem az ehhez írt fantasy szöveg, ami a játék alapjául szolgáló Sárkánynyelven íródott. A háborúba való vonulásnak és a felfedezésnek főcímdala is lehetne a Skyrim zenéje és tökéletesen társul a játék epikus kitárulkozásához és monumentalitásához. Nem mellesleg némileg fura, középkori hangulatot is képes árasztani magából. Minden háborúba vonuló embernek ezt ajánlom egy jó kis középkori csata előtt!

 

A listánk ugyan nem teljes és folytatás is következik, ám előtte lenne egy kérdésem! 

Milyen kedvenc, játékban hallható főcímdalaitok vannak, és miért jó hallgatni ezeket? 

A válaszokat odalent várjuk!

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: zene játék game filmzene prince gameplay Játék Game Games Prince of Persia Batman San Andreas GTA Skyrim Elder Scrolls Grand Theft Auto Grand Theft Auto V Roboraptor Batman: The Brave and the Bold Batman v Superman: Dawn of Justice Batman Arkham Knight Batman Armor Suit Prince of Persia: The Sands of Time Roboraptor Game Prince of Persia: The Forgotten Sands Prince of Persia: The Two Thrones Prince of Persia: Warrior Within Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame Prince of Persia 3D Supermario game vs. film Game Vs Film MMO/RPG

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr176864863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IndaMuncher 2014.11.10. 18:12:21

Ezt a casual listát...
Jesper Kyd említést sem kap ilyen apróságokért mint a régi Hitmanek, Assassin's Creed 1-2 (Bár a játékot utáltam), Freedom Fighters, Darksiders 2, State of Decay.

Darren Korb - Bastion és Transistor

Komolytalan lista.

Prof. DnS 2014.11.10. 18:42:38

@F.house: Én kérek elnézést... :D
Még jó, hogy a cikkben a "szigorúan szubjektív lista" mondat szerepel, de mivel casual játékok zenéit tartalmazza, ezért komolytalannak vehető. Úgyhogy ne is vedd komolyan, a tieid sokkal királyabbak és sokkal jobban megmondod, hogy mi a frankó ;)

Az általad említett dalok közül az Assasin's Creed 2-é a következő cikkben szerepelne is. :)
süti beállítások módosítása