Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Hogyha valaki megkérdezné, hogy ki az ideális szuperhős, akkor rögtön rávágnám azt a választ, hogy Flash. Ez a karakter nem egyszer húzta ki az egész DC univerzumot a csávából, hanem 1956-ban  magát a DC-t mint kiadót is megmentette. A Vörös Villám mintapéldája a szuperhős archetípusnak, tipikus old school hérosz, az Olümposz egyik istene. Cikkeink során át fogjuk tekinteni, hogy ki(k) is ő, milyen kalandokon ment keresztül, miként játszott szerepet az összes nagyobb DC történetben és nem utolsó sorban talán megtaláljuk arra is a választ, hogy miért oly sok ember kedvenc hőse. 

The-flash-new-52-0-flash1-dc-shared-universe-discussion.jpeg

"The Golden Boy"


Flash_v1_123.jpg De kezdjük az elején: Julius Schwartz 1956-ban újragondoltatta a Golden Age-ben debütált Flash-t. Ez egy olyan mérföldkő volt a képregények történelmében, mint amit úgy emlegetnek, hogy a Silver Age kezdete. De miért is volt olyan fontos Flash újrainterpretálása? Először 1940-ben jelent meg a Flash mint Jason Garrick, egy katona akit felruháztak Hermész képességeivel. Vagyis nagyon gyorsan futott. Ennyi. Segített a fronton később üldözte a bűnt, majd a ’40-es évek végére kikopott a köztudatból, mint megannyi szuperhős cím. Schwartz lecserélte A Flash – most már Barry Allen – ruháját, eredetét, szuperhőssé válásának mozzanatait. Az ötvenes évek második fele rengeteg technikai újítást hozott; a tudományos-fantasztikum a virágkorát érte. Már annyira nem fért bele a világba a varázslat, sokkal inkább technikai alapokra helyezték a képregényeket, így lett például Green Lantern varázsgyűrűje és köpenye lecserélve, egy idegen világ technikájára és így lett az istenek ajándékából, vegyszerek és egy villámcsapás házassága, amiből megszületett Flash. A világnak olyan történetekre és karakterekre volt szüksége, akiket be tudtak illeszteni mindennapjaikba. Barry, a mindig késő rendőrségi helyszínelő, egy igen viharos éjszakán magára borít ezer vegyszert, majd belecsap egy villám és hipp-hopp így lett a Silver Age hőse. 1961-ben (The Flash #123) vele konfirmálták a DC multiverzum létezését. A füzetben megjelent a régi (Golden Age-es) Flash, Jason Garrick is.

Flash_1.jpg

Barry élete kiegyensúlyozottnak tűnhet, hiszen elvette élete szerelmét Aprilt, és elkezdték gyártani a sok kis flash-t. Azonban édesanyja tragikus halála, amelyet egy sárga villámlás okozott, most maradjon még rejtély, mivel az összes poént lelőni egyszerre, ugye nem lehet. Allen a Justice League alapító és prominens tagja, mondhatni, hogy a Zöld Lámpással ők voltak a comic relief a csapatban. Képregénysorozatok tömkelegén láthatjuk fejlődni és beérni a karaktert. Végigkísérhetjük életét és kalandjait múlton és jövőn keresztül, egészen a haláláig. Így van: Barry Allen, hölgyeim és uraim, meghalt. Úgy igazán, nem úgy, mint Wolverine, vagy Superman. Ténylegesen vége volt. Ekkor vette át a helyét addigi segédje: Wally West. Ez egy külön témát vet fel: Flash tehát sokkalta inkább egy lexéma, semmint egy konkretizált személy? Magyarán mindig is kell lennie egy Flashnek, erre és más érdekes kérdésekre keressük majd a választ a soron következő képregényagyviharcikkekben. 

 

Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: képregény Flash DC Green Lantern Justice League Wally West Superman Wolverine Villám The Flash Barry Allen Zöld Lámpás Jason Garrick The Golden Boy Vörös Villám Silver Age Hermész Julius Schwartz

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr786829217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kálmán Zoltán Budai 2014.10.25. 18:56:19

Köszönöm.Igen mindig is Barry Alen volt a nagy betűs Flash .vagy is a Villám.

Ódor Ádi 2014.10.26. 22:08:19

Nagyon jó kis cikk! Ennek az úgymond képregényes "rovatnak" Hány naponta/hetente/hónaponta van folytatása?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.27. 08:51:42

hány sorozatotok van már? a DD még tart (ugye?) az ultimate is megy és most egy újabb kezdődik?

Captain Urzatron 2014.10.27. 09:14:37

A DDnek vége, a Flash, hogyha minden jól megy hetente tekerném.
süti beállítások módosítása