Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Disztópia Magyarországon! Az unalom és a kilátástalanság torát ülik meg ebben a filmben és persze ha már ott vannak, akkor sor kerül egy kis embervadászatra is. A Magyar sci-fi egyik méltatlanul elfeledett filmje Az erőd, amely finoman böködi a dekadens nyugat vélt vagy valós képmutatását. Hajtás után a filmet is megtekinthetitek, már csak azért is, mert "A golyós lőszér kérem, az egy nagyon komoly dolog!"

Íme maga a film a youtube-on megtekinthető:

 

 Ha tetszett a poszt, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: sci-fi klasszikus elemzés magyar film disztópia Hernádi Judit Szinetár Miklós Az erőd Roboraptor podcast Oszter Sándor Bitskey Tibor

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr136813835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2014.10.22. 23:05:25

Klassz, jó film volt, nagy sztárparádéval, köszönöm az ajánlást!

Arra azért kíváncsi lennék, hogy ez miért sci-fi. Semmilyen, a film készítése idejének műszaki, illetve tudományos szintjét meghaladó dolog nem volt része a történetnek, illetve nem volt meghatározó a cselekményben. A disztópiával is vitatkoznék: ez akkor '79-ben, Magyarországon lehetett disztopikus, 2014-ben legfeljebb egy kissé groteszk, de valóságban elképzelhető dráma.

Mr. Rabbit 2014.10.23. 16:05:35

@¿Qué tapas hay?: Az Igazgató Úr válaszát tolmácsolom:

"a Divide is sci-fi, nem? a tudományos -műszaki fejlettség nem kap benne szerepet valoban, de egy képzeletbeli, torz, diktatorikus államberendezkedésben játszódik, azt vizsgálja, ahogyan a disztópiák általában és az ember viselkedését benne, minthogy 79--ben készült és akkor Magyarországon disztopikus volt, a filmet pedig sztem ugy nézzük mint ami 79-es magyar film. valóban, nem egy időt álló remekmű, ami minden szempontból megállna ma a helyét, időtálló igazi tudományos-fantasztikus klasszik (retro)futurisztikus keretek közt játszódó disztópia a Szárnyas fejvadász, ezzel szemben Az erőd - ahogyan asszem beszélunk is - főleg olyan szempontból érdekes, hogy a készítése idején volt unikum, hungaro-disztópia, ami akkor nem készült itthon."

Gyingizik 2014.10.23. 23:48:42

Két, igazán iszonyatos magyar sci fit tudnék ajánlani, ha már mazochista önkínzás a cél: az egyik a Rajnai (Pirx!!!!) féle Gyémántpiramis, a másik a másik Zsoldos Péter "Feladat" c.kultregényéből készült film, a címe szintén a Feladat. Mindkettő igazi, kis költségvetésű, modoros bénaság! Hja és Rajnai még barmolt egy "filmet" Asimov "Halhatatlanság halála" c. zseniális könyvéből is - minősíthetetlenül gyenge az is.
süti beállítások módosítása