Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Darwin evolúciós elmélete óta keresik a hiányzó láncszemet ember és állat között. Amikor 50 évvel ezelőtt megtalálták Olivért, úgy tűnt, vagy egy rendkívül fejlett majomfaj első példányával, vagy egy félig ember, félig majom hibriddel találkoztak. A majmok bolygójának második része alkalmából lézerliza félretéve evolúció ellenességét utána járt az ügynek.

oliver-humanzee.jpg

Olivért körülbelül kétéves korában találták meg Kongóban, 1960-ban, a kutatók pedig elámultak a kétlábon járó, kopasz arcú, az átlaghoz képest kisfejű majomtól, aki nem igazán jött ki majomtársaival, hanem rögtön az emberek társaságát részesítette előnyben.

A csimpánzt Frank és Janet Berger fogadta be, akik meg voltak arról győződve, hogy egy hibridet találtak. Mikor Olivér tinédzser korú lett, kénytelenek voltak eladni őt, ugyanis ráhajtott Janetre, és a helyzet tarthatatlanná vált számukra. Olivért sosem érdekelték a majomnőstények, mindig is nőkhöz vonzódott. A poén az egészben, hogy egy hölgyemény fel is ajánlotta – természetesen a kutatás érdekében – hogy közösül a csimpánzzal, de ezt nyilván nem engedélyezték.

Ezután Olivér bejárta a fél világot, alkalmanként pedig gazdát váltott. Annak ellenére, hogy mindig többnek gondolták, mint majmot, folyton adták-vették. Dolgozott cirkuszi majomként, emberek ezrei bámulták és csodálták. Olivér sosem ereszkedett négykézlábra, rendeltetésszerűen használta a wc-t, fogat mosott, kávézott, a Japánok tiszteletére kimonót is viselt.

A kíváncsi tudósok számos vizsgálatnak vetették alá, nem utolsó sorban kromoszóma vizsgálatnak. A korabeli sajtóban felbukkant egy állítólagos eredmény, amely szerint Olivérnek 47 kromoszómája van. Az emberi sejtmagban 46, egy csimpánzéban 48 található. Rögtön terjedt a hír, hogy megtalálták az átmenetet, lehet, hogy Olivér az, aki beigazolja ténylegesen Darwin elméleteit. Olivér kromoszómáit ezután újra és újra megvizsgálták, több majomfajtáéval is összevetették. Megpróbálom elkerülni a túlságosan tudományos szövegelést, a lényeg az, hogy Olivér DNS-láncában valóban találtak eltérést, de a következő vizsgálatok kimutatták, hogy megvan a hiányzó egy kromoszómája is. Vagyis Olivér majom, legközelebb a gaboni csimpánzhoz áll, nincs benne semmi emberi DNS, egyszerűen intelligens és gyorsan tanul.

top.jpg

A vizsgálatok legalább két évtizedet – és lehet keveset mondok – vettek el a majom életéből. Nagyon furcsa számomra, hogy miért nem helyezték el hamarabb egy természetes környezetbe, és tartották ott megfigyelés alatt, hátha vonzónak talál mégis egy csimpánzcsajszit, akivel csinál egy kölyköt, akin aztán megint kísérleteznek húsz évig…

Olivér a texasi Primarily Primates nevű alapítványnál több csimpánzzal élt együtt a szabad levegőn, folyamatos felügyelet mellett, majd beleszeretett egy átlagos csimpánzlányba, és boldogan élt, amíg 2012-ben békésen elpusztult szunyókálás közben szerelme mellett.

Évente jönnek ki írások ezzel a főcímmel: MEGTALÁLTÁK A HIÁNYZÓ LÁNCSZEMET!!! Az emberek a mai napig keresik az összeköttető elemet ember és majom között. Eddig egyetlen lelet sem bizonyítja 100%-osan, hogy az ember az evolúció terméke. Könnyen lehet, hogy a hiányzó láncszemek azért hiányoznak még mindig, mert egyszerűen nem is léteznek. (Mondom én ezt, mindenféle felekezethez való tartozás nélkül!) 

Végezetül hallgassátok szeretettel a következő dalocskát Olivérről, a majdnem csimberről:

További majmos tartalmak:

Roboraptor Science: Az evolúció emberszabása
Posztapokaliptikus majomparádé: A majmok bolygója – Forradalom kritika
Ave Caesar! –
A majmok bolygója: Lázadás kritika

Ha tetszett a cikk, lájkolj és kövess bennünket a facebookon is!

Címkék: elemzés hiányzó láncszem Oliver humanzee csimber Roboraptor Oknyomozó

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr956513457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orltran 2014.07.17. 19:15:54

Nem igazán látom itt a logikai kapcsolatokat. Szal van az, hogy valszeg közös az ősünk velük. Miért kellene láncszemet találni köztünk? Ez olyan, mintha a tesód és közted keresnéd a hiányzó láncszemet, hiszen kizárt, hogy azonos szüleitek legyenek, ha nincs köztetek átmenet.
Aztán ha föltételezzük, mert nem értünk hozzá, hogy hiányzó láncszemet kell keresni a majom és az ember között, annak nem léte miként cáfolja, sőt, milyen kapcsolatban áll azzal, hogy az ember az evolúció által jött létre? Az egysejtűből lett majom, de ha nincs hiányzó láncszem, abból tuti nem lett ember? (De ismétlem, ez az egész hülyeség eleve, bár tudom, felesleges.)

Hefe 2014.07.17. 20:08:20

tobb embert ismerek akik a majom es az ember kozotti atmenetet kepviselik.

bastian 2014.07.17. 20:23:19

A bizonyítékok köztünk élnek, csak a mocsadék liberálisok embernek hazudják őket.

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2014.07.17. 20:37:43

@Hefe: akkor most Darwinnak igaza volt? :)

Igazán Darwin Fajok eredete írása a saját bevallása szerint is csak egy elmélet volt, mi meg abszolútnak fogadjuk el...

NemNick 2014.07.17. 20:52:04

Roblekin: Igen, neked biztos furcsa, de így működik a tudomány mifelénk: van egy teória, megnézzük, működik-e, magyaráz-e dolgokat és ennek legfőbb eszköze a bizonyítékok keresése.
Ebből fakadóan is - feltéve persze, ha az idő egyirányú, de errefelé az (igaz, erre is rá lehet fogni, hogy ez csak egy elmélet...) - nehéz az elején azt mondani, hogy ez az igazság.

Persze, vannak akiknek nem - de azoknak nem sok közük van a tudományhoz.
Megintcsak hangsúlyozom: errefelé.

NemNick 2014.07.17. 20:53:26

Amúgy szégyenletesen színvonaltalan a bejegyzés. (A blogot magát nem ismerem - de nem is akarom megismerni.)

spinat 2014.07.17. 20:58:23

@Orltran: ehhez sokat nemigen lehet hozzátenni.

lizalezer 2014.07.17. 21:28:23

@NemNick: Meg van hozzá a szabadságod :-) De ettől még kíváncsi vagyok, mi nem tetszett!

lizalezer 2014.07.17. 21:29:08

@Hefe: Kösz,ezen azért elmosolyodtam :D

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2014.07.18. 00:15:52

nem tudom mitől volt színvonaltalan.... szerintem érdekes volt

dısʇıʞǝ uǝɯ ʞoɯd ןǝʇʇ 2014.07.18. 00:22:17

@NemNick: belőled bizti azért vált ki ilyen heves reakciót mert Olivér csimpi a te apád és ez a cikk most téged frusztrál mert most jössz rá hogy te vagy a hiányzó láncszem

GERI87 2014.07.18. 00:44:20

Nincs "hiányzó láncszem", vagyis nem egy adott faj áll köztünk és köztük...folyamatos változás állt fenn és nem fogjuk az összes "átmenetet" megtalálni a földben elásva.

A mai pocok és az őspocok közötti változás minden egyes módosult példányát kiásták? Nem.
Na miben cáfolja ez az evolúciót? Semmiben.

Az evolúcióra a legjobb bizonyíték épp az ember tudatos állattenyésztése:
10.000 év múlva meg majd keresik a chihuahua meg a farkas közötti hiányzó láncszemet és ha nem találják akkor nincs is evolúció:D

A tudomány amúgy sem dogma, hanem szerzett ismereteink összessége.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.07.18. 05:21:37

@NemNick: "Amúgy szégyenletesen színvonaltalan a bejegyzés."
- Amúgy szégyenletesen színvonaltalan a komment.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.07.18. 06:14:38

@Orltran: Haha, pontosan. A majmok egy korabbi elagazasnal mas utra terelodtek. Az evolucio "kiserletezik". Van ra esely, hogy kesobb mas fajok is intelligense valjanak... nagy szamok torvenye. Mellesleg az is puszta szerencse, hogy a Homo Sapiens "megcsinalta" . Korabbi intelligens fajok nem huztak ki a foldmuvelesig vagy valamifele civilizacioig. Vagy mi irtottuk ki oket, mert balszerencsejukre parhuzamosan eltek pro-rasszista, csinpanzokhoz hasonlo agressziv oseinkkel :) Jobban jart volna a Fold ha a bonobokhoz hasonlo termeszteu majmok valtak volna intelligense :))

2014.07.18. 09:30:11

Hazugság! Hisz mindenki tudja, hogy egy szakállas öregúr a sok karú Siva és Zeusz társaságában ül a felhőn,a kezében egy csillagos varázspálca van és csúcsos süveg a fején. Azt mondta, hogy csiribú-csiribá, legyen az ember és lett. S látá hogy ez jó. S modnta, csiribí-csiribá, legyen a csipsz. S Isten megteremtette a lays csipszet, s látá hogy ez jó. Majd Zeusz keresztbe fonta a karját, felkiáltott hogy Challenge Accepted és megteremtette 2 hét alatt a bolhát.
Szarkazmus off.
Intelligens tervezés hívei: 21. század van, nem a sötét középkor. A tudomány az egyedfejlődésre számtalan bizonyítékot felmutatott már. De tudjuk, a földben lévő dinoszaurusz csontvázakat is azért rakta oda Isten, hogy tesztelje az emberek hitét (haha).

pucros 2014.07.18. 10:54:58

Tényleg sok a gond ezzel a poszttal, főleg, amint többen említették, a "hiányzó láncszem" idekeverése az. Ezt a kifejezést egy leszármazási vonalon köztes ősre használják, amit maradványokban és nem ma élő példányokban lehetne megtalálni. A csimpánznak és az embernek pedig közös őse élt valaha, de az nem hiányzó szem a láncban, hanem elágazási pont.
Oliver kapcsán az értelmes kérdés az lehetne, hogy valamiféle hibrid-e, vagy egy csimpánz, aki egyszerűen csak magas intelligenciája miatt "kattant rá" az emberekre. A genetikai vizsgálatnak is az lehetett az értelme, hogy hátha kimutatható, hogy valamelyik felmenőjével ember közösülhetett. Legfeljebb ennek lehetett volna némi köze az evolúcióhoz, hiszen ha két külön állatfaj egyedei életképes utódokat hoznak létre - pláne ha szaporodóképeseket - az kicsiny evolúciós távolságot jelent.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2014.07.20. 23:20:47

@lizalezer:

Azért köztünk szólva van önbizalmad, ahogy így - az evolúcióbiológiához nyilvánvalóan teljesen fogalmatlanul - egy laza blogbejegyzés keretében cáfolod az evolúcióelméletet. A következő posztban mivel számolsz le? A relativitáselmélettel?

$pi$ 2014.07.21. 07:49:58

"Darwin evolúciós elmélete óta keresik a hiányzó láncszemet ember és állat között."

Kizárólag azok keresnek mindenféle "hiányzó láncszemet", akik nem értették meg az evolúció elmméletét. Ez az egész "hiányzó láncszem" elmélet a keresztények által kitalált műbalhé volt, de már vagy száz éve lefutott.

Persze vannak köztük, akik még a mai napig is ezen a butaságon lamentálnak, de igazából kizárólag vallási okokból: he elfogadnák az evolúció elméletet, akkor el kellene vetniük a teremtő isten elméletet és így inkább jönnek a hiányzó léncszem legendával bármilyen nevetséges is legyen az.

$pi$ 2014.07.21. 07:56:45

"Eddig egyetlen lelet sem bizonyítja 100%-osan, hogy az ember az evolúció terméke."

Gyakorlatilag megszámlálhatatlan bizonyíték van arra, hogy az ember az evolúció terméke. Egyetlen tudományos elmélet sincs olyan alaposan, olyan sok bizonyítékkal, olyan sok ténnyel megtámasztva, mint az evolúció elmélete.

És ha még csak a "leletek" lennének, de hisz mára gyakorlatilag el tudjuk olvasni a DNS-t és nem csak azt látjuk, hogy az ember a evolúció terméke, de azt is, hogy hogyan. Gyakorlatilag a fejes kápostáig tudjuk, hogy mit honnan örököltünk... bizony!

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.07.21. 09:47:10

szeretem ezt a blogot, gyakran olvasgatom is, de ez most egy nesze semmi fogd meg jól írás volt. sajnálom, bár valószínűleg tévedek...
süti beállítások módosítása