Leírás

Roboraptor Blog - Ahol a geekoszféra kezdődik...

Facebook

Utolsó kommentek

Címkék

Ki az a George Hamilton? – kérdezi csodálkozva Pauline Laubie, a huszonvalahány éves párizsi lány Matthew Morgantól, újdonsült barátjától, aki a zuhogó esőben alig észrevehető rosszalló pillantással méricskéli a nála évtizedekkel fiatalabb vetélytársát, akit az 1960-as és 70-es évek amerikai színészének nevén emleget a szembetűnő hasonlóság alapján. De egy ilyen filmben való szerepvállalása után lassan már azt is kérdezhetnénk, ki az a Michael Caine? Oscar-díjas filmlegendától merész lépés volt a Mr. Morgan utolsó szerelme (Mr. Morgan’s Last Love).

mr-morgans-last-love-bigshot.jpg

Sandra Nettelbeck német rendező (Bella Martha, Ízlések és pofonok) rákban elhunyt édesapja, Uwe Nettelbeck lemezproducer és újságíró emlékének ajánlja legutóbbi filmjét, a Mr. Morgan utolsó szerelme című brit-francia koprodukcióban készült szerelmes filmet, amelyet a francia F. Dorner romantikus regényéből adaptált a mozivászonra. Címszereplője, a Michael Caine által életre keltett Matthew Morgan nyugdíjas amerikai férfi Párizsban lakik. Magányosan rója a francia főváros macskaköves utcáit mindaddig, míg a buszon véletlenül meg nem pillant egy csinos hölgyet, a fesztelen Pauline-t, aki szintén tanár. Persze nem a Princeton egyetemen, mint Matthew, sőt még csak egyetemet sem végzett, átlagos cha-cha-cha tanár. A felesége emlékét mindhalálig tisztelő idős úr fájdalmas magánya abban mutatkozik meg, hogy felkelni sincs kedve, nemhogy mással bájologni, vagy átvenni a pizsamát és kikelni az ágyból. Habár jól van érzékeltetve az idős úr lelkét betöltő szeretet és a bánat, mégis meglepi a nézőt, amikor kedélyesen – napra pontosan – elmondja a lánynak, hogy felesége három éve, két hónapja és tizenegy napja halt meg.

Mr. Morgan azonban a lány felbukkanása óta végre nem érzi úgy, hogy felesége mindenét magával vitte a halálba, és most először érzékeli a motiváció jeleit. Még arra is rádöbben, hogy Európa egyik legszebb városában, Párizsban él, a híres-neves Eiffel-toronytól sem túl messze. Az alapszál kétségkívül érdekes, az öregedés és az öregkor mindig érdekes, szerethető téma, az pedig csak némi pluszt ad a filmhez, hogy az agg főszereplő belehabarodott a kis csitribe. Itt azonban meg kell állnunk, mert akinek a leírás alapján az a téveszme rögzül, hogy a Mr. Morgan utolsó szerelme jó film, azt ki kell, hogy ábrándítsam. Az a bizonyos fiatal lány Clémence Poésy alakításában minden csak nem érdekes, tipikus mintája a „francia lánynak”, a bájosnak, az akcentussal angolul beszélőnek, az életvidámnak, a szabadnak, a kicsit furának. De sajnos Matthew Morgan úrról is csak halvány árnyalatokkal tudunk meg többet, karakterükből hiányzik az igazi mély tartalom. Morgan gyermekeit játszó Gillian Anderson és Justin Kirk közül egyedül előbbi visz némi színt a kedves, ám összességében lagymatag történetben, míg az öccsét játszó Kirk amatőr módjára néz hol sértetten, hol dühösen. Vagy éppen egyszerre bevetve mindkét nézését.

A film klisékkel operál, a cselekmény pedig minden elképzelhetőnél lassabban valósul meg. Amennyire hirtelen és dinamikusan alakul ki a kapcsolat Matthew és Pauline között, annyira lassan folytatódik a későbbiekben. Minden más, ami a két esemény között történik, elcsépelt és silány. Sir Michael Caine két elnyert Oscar-díjával és a filmvilágban betöltött ötven évével eszméletlenül nagy név egy ilyen átlagos filmbe, amely még azt is nehezen határozza meg, hogy tulajdonképpen miről akar szólni. Egyedül az ő minden teret betöltő jelenléte, elegáns londoni dialektusa és őszinte alakítása képes a jó út felé kormányozni filmünk eltévedt hajóját, mert amit párja, Célmence Poésy nyújt a vásznon az annyit sem ér, mint Jennifer Lopez színészi teljesítménye.
mr-morgan-s-last-love07.jpg

Hogy miért nem valósul meg a tényleges dráma, amire szüksége lenne a filmnek, én sem tudom. Az azonban kétségtelen, hogy a váratlan fordulat némileg hasba akasztja a nézőt, aki másfél órán át szurkolt az öregnek, az ízlésesnek szánt befejezés pedig a romantikus filmek legalját sem elérő színvonalat üti meg. Kétségkívül nagy szentimentalitás szükséges ahhoz, hogy valamit így fejezzünk be. Egy kicsivel több élettel, némi érzékkel és a szintén pompás Jane Alexander tehetségének jobb kihasználásával talán szerethettük volna Mr. Morgan utolsó szerelmét, elvégre amit az ex-tanár mond a szeretett személy elvesztéséről, igazán lírai és elgondolkodtató.

Mr. Morgan utolsó szerelme (Mr. Morgan's Last Love, 2013) – Értékelés: 10/6 raptor
- Rendezte: Sandra Nettelbeck
- Szereplők: Michael Caine, Clémence Poésy, Justin Kirk, Gillian Anderson

Kövess minket a facebookon is és látogass el X-men rajongói napunkra!

Címkék: kritika film mozi elemzés Michael Caine Mr. Morgan utolsó szerelme Mr. Morgan’s Last Love Sandra Nettelbeck

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://roboraptor.blog.hu/api/trackback/id/tr856053020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ranó Matyi 2017.09.18. 09:59:35

nagyon szar értékelés. Valami mást nbéztél. Neked a horror való. Nem, inkább a hídember
süti beállítások módosítása